Pitanje za korisnicki profil u php-u

poruka: 4
|
čitano: 1.476
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Ljudi, pitanje.

Imam uradjenu register formu, kad se user registrira normalno da ga posalje na njegovo profil a registracijski link na mail. E sad, zanima me sljedeca stvar. Trebam li ja u bazi napravit za svakog korisnika po jednu tablicu gdje ce biti podaci od njegova profila, te index.php formu profila za svakog korisnika. Ili da napravim jedan index.php profila gdje ce ga svi koristiti, samo ce iz baze punit njihovim podacima. Procita sam negdje da se to moze preko skyphp-a.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Većina skripti koje se nalaze na netu imaju automatiziran cijeli proces registracije, slanja validacijskog linka i upisa u bazu podataka kao i hendlanje informacija. Fileovi (tipa register.php, index.php, login.php) su zapravo djelovi skripte koji služe za komunikaciju s korisnikom. Zamisli to ovako -> php je stroj koji automatizirano uzima točno određene informacije iz baze podataka i od korisnika i onda ih procesuira i izbacuje određeni output. Npr. login forma (login.php) uzima username i pass od korisnika, kodira putem funkcije za kodiranje, onda ih uspoređuje s kodiranim podacima u bazi podataka, a ako se podudaraju, korisniku stavlja cookie na računalo i otvara novi session pa se korisnik može kretati prethodno zaključanim stranicama.

A proces registracije ide ovako:

1. Korisnik se uglavnom registrira putem nekog file-a (npr. signup.php) i onda taj file uzme podatke o korisniku, automatski popuni red u tablici za svakog korisnika te pošalje njemu mail za potvrdu.

2. Link koji dođe mailom, a na koji on klikne, je link na neki treći file s određenim jedinstvenim key-em (npr: verify.php?nešto=neštoneštonešto). Klikom na taj file se u bazu podataka uvrsti kako je korisnik verificiran

3. Korisnik je ulogiran i na kompu ima cookie koji ga prepoznaje. Ima i otvoren session koji nastaje dolaskom na stranicu, a uglavnom se briše gašenjem browsera.

4. Korisnik odlazi na stranice tipa index.php koje prepoznaju njegov identitet putem cookie-a i njegovu aktivnost putem sessiona i uglavnom se prilagođavaju dobivenim informacijama.

Evo, nadam se da je pomoglo :)

0 0 hvala 1
14 godina
protjeran
Re: Pitanje za korisnicki profil u php-u
jupiteru kaže...

Ljudi, pitanje.

Imam uradjenu register formu, kad se user registrira normalno da ga posalje na njegovo profil a registracijski link na mail. E sad, zanima me sljedeca stvar. Trebam li ja u bazi napravit za svakog korisnika po jednu tablicu gdje ce biti podaci od njegova profila, te index.php formu profila za svakog korisnika. Ili da napravim jedan index.php profila gdje ce ga svi koristiti, samo ce iz baze punit njihovim podacima. Procita sam negdje da se to moze preko skyphp-a.

Zašto bi radio tablicu za svakog korisnika? (http://en.wikibooks.org/wiki/MySQL/Table_types)

Dakle imaš jednu tabelu u koju spremaš sve user podatke (zato postoje redovi u tablicama). Najjednostavnija tablica:

id

username

password

Svaki korisnik ima jedinstveni id prema kojem se onda kreira session ili postavlja cookie. Nije obavezno, može se i na druge načine, ali ovo je najednostavniji način. Glavno da se ne dogodi da imaš duplikate session-a.

I sad lijepo trpaš usere u tablicu: INSERT INTO users VALUES(id, "username", "password");

Session:

http://www.w3schools.com/php/php_sessions.asp

Ad astra peronospora
12 godina
neaktivan
Re: Pitanje za korisnicki profil u php-u
Bypass kaže...
jupiteru kaže...

Ljudi, pitanje.

Zašto bi radio tablicu za svakog korisnika? (http://en.wikibooks.org/wiki/MySQL/Table_types)

Dakle imaš jednu tabelu u koju spremaš sve user podatke (zato postoje redovi u tablicama). Najjednostavnija tablica:

id

username

password

Svaki korisnik ima jedinstveni id prema kojem se onda kreira session ili postavlja cookie. Nije obavezno, može se i na druge načine, ali ovo je najednostavniji način. Glavno da se ne dogodi da imaš duplikate session-a.

I sad lijepo trpaš usere u tablicu: INSERT INTO users VALUES(id, "username", "password");

Session:

http://www.w3schools.com/php/php_sessions.asp

Naravno da necu pravit tablicu za svakog korisnika, nego samo jedno, kao što si sam rekao, jedna baza i trpanje u nju.

Nego samo je bilo nejasnoca oko profil stranice. Znaci imamo jednu index.php stranicu koju punimo podacima iz baze koje se odnose na korisnika. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice