Pozdrav svima
Imam jedan problem kojem ne mogu naci rjesenje. Naime napravio sam bazu u MySQL-u u kojoj su pohranjeni lijekovi. tj registar lijekova. Pretrazivanje i umetanje lijekova sam implementirao pomocu PHP-a. Lijekova ima 728 i baza radi fantasticno ( u localhostu je) te za sada nemam namjere da je stavljam na web itd. Posto je registar bio samo u stampanoj formi ovaj mi je "programcic" ubrzao pretrazivanje i propisivanje recepata itd.
Sad problem. Sama baza se sastoji od jedne tabele u kojoj se nalazi abededni redoslijed lijeka, glavna grupa lijeka ,podgrupa lijeka itd. Htio sam da napravim prakticnije bazu te da izdvojim sve komponente koje se ponavljaju vise puta. Znaci napravio sam 6 tabela. Svaka se sastoji od ID-a i npr abecedni_redoslijed itd. Svih 5 tabela povezano je sa foreign key-ovima na "glavnu tabelu" lijekovi . Umetanje lijekova sada ide po tipu da unosim naziv lijeka,indikacije itd a iz padajuceg menija izaberem abecedni redoslijed,grupu lijekova itd. To sve fino radi.
Problem se nalazi u pretrazivanju. Posto sam do sada pretrazivanje implementirao pomocu jedne tabele i select * from lijekovi where ".$searchtype." like '%".$searchterm."%. Znaci imam HTML formu u kojoj se nalazi padajuci izbornik iz kojeg izaberem abecedni redoslijed,glavna grupa lijekova itd i polja u koje unesem pojam, nakon toga dugme trazi koje poziva result.php fajl u kojem se nalazi navedeni query. Sada mi sa tim kodom izbaci rezultat ali naravno na mjestu gdje se nalazi abecedni redoslijed itd mi pise ID broj npr 2.
Pokusao sam da povezem query pomocu LEFT JOIN-a
SELECT abecedni_redoslijed_id,glavna_grupa_lijekova_id,grupa_lijekova_id,podgrupa_lijekova_id,vrsta_lijekova_id,ime_lijeka,djelovanje,indikacije,doziranje_i_nacin_primjene,kontraindikacije,nezeljeni_efekti,posebna_upozorenja,registrirani_lijekovi FROM lijekovi li
LEFT JOIN abecedni_redoslijed ab_red
ON ab_red.id=li.abecedni_redoslijed_id
ali opet rezultat izbacuje sa ID brojem.
Problem je u prikazivanju rezultata te kako bi onda najgalantnije mogao da odaberem polje ili tabelu iz koje bi trazio rezultat .
Unaprijed hvala na pomoci