Evo jedan kratki FAQ o boot problemima. Imate neki stari PC koji ne podržava boot sa USBa, nemate ispravan DVD čitač a želite instalirati neki Linux? MBO je prestara i izbacuje Code 5 grešku prilikom bootanja sa CDa/DVDa? Plop boot manager rješava te probleme.
To je napredni boot manager koji sadrži vlastite USB/IDE drivere, omogućuje boot sa mreže iako to možda matična ne podržava i omogućuje lakše manipuliranje boot izbornikom ako imamo više operacijskih sustava.
1. Primjerice, želite bootati neki Linux sa USBa a MBO to ne podržava. Imate CD na raspolaganju?
Skinite ovaj zip. Iz njega izvucite plpbt.iso i spržite ga na CD. Stavite taj CD u računalo i podesite u BIOSu da se boota sa CDa. Kad se plop pokrene, dobit ćete izbornik kao na slici. To je Plop boot manager. Sada spojite USB stick u komp i odaberite USB iz popisa. Plop će pronaći boot sektor na USBu neovisno o BIOSu (koji nebi uspio) i pokrenut će boot OSa sa USB sticka (neki linux u ovom slučaju).
2. Ubacite CD sa Linuxom/Win Xp u stari PC i umjesto "Press any key to boot from CD" dobijete omraženu Code 5 - Cannot boot. Uzrok? Prastari BIOS. Rješenje? Plop floppy image.
Posudite floppy pogon i 1 disketu. Iz onog zip fajla izvucite plpbt.img i programom rawritewin snimite taj image na disketu. Stavite pogon i disketu u stari PC, podesite boot sa floppya i bootajte što god želite iz Plopa. Sada će se CD normalno bootati jer Plop ima vlastiti IDE driver.
Mogućnosti su nebrojene. Moguće je "za stalno" snimiti Plop na hard disk na starom računalu i bez ponovnog korištenja diskete bootati sa USBa ili mreže. Ovo su samo kratke upute kako rješiti dva najčešća problema sa bootanjem. Plop može daleko više - sve vam je navedeno i objašnjeno na njegovoj web stranici. Ako nešto nije jasno, pitajte ovdje.
Naravno, kao i sa svakim boot managerom - oprezno kod pisanja po disku. Prvo ga malo upoznajte u nekom virtual PCju a tek onda radite sa vašim diskovima. U najgorem slučaju, bit će malo restoreanja stanja /fixbootom i /fixmbr.
[edit] - ja sam upravo Plopom riješio problem sa Code 5 na prastaroj Abit AX6BC ploči. Plop sam pokrenuo sa diskete, instalirao ga na HDD od 2.5GB i namjestio da automatski boota DSL Linux sa USBa koji je stalno uštekan. Konfa veselo radi kao print server već par mjeseci.