Komp ulazi u bios tokom paljenja

poruka: 25
|
čitano: 3.332
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Pozdrav, jucer kada sam palio komp, nije usao u win nego direktno u bios i neznam sto da napravim? Maticna je ASRock B450 Pro4.

Molim pomoc, hvala!

0 0 hvala 0
9 godina

dali ti je prijavio kakvu gresku, razlog?

obicno ako nakon restarta/paljenja ide u bios znaci da se nesto poremetilo, neka postavka, boot device, nesto......

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Mislim da uopce ne prepoznaje ssd, nije bacio nikakvu gresku

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Komp ulazi u bios tokom paljenja

-za ulaz u bios postoji nekoliko razloga..

-provjeri tipkovnicu-tipke.. protresi, tj kad sam stisneš odgovarajuću tipku..

-ako je iz osa (win) izbaran ulaz u uefi-reboot.. (update, malware, nešto treće..)

-vjerojatnije.. problem-kvar diska (drive-storage) tj ako ne vidi bootabilan medij automatika 'skrene' u bios.. što će reć, vjerojatno ne vidi boot (disk).. i ako ga u biosu ne vidiš pod medijima, tad je to uzrok-odgovor gdje je problem..

.. a tek kad znamo uzrok-mjesto problema možeš korak dalje, fix, ponekad-možda..

-ako je ssd-hdd-sata, odspoji-spoji kablove, možda samo loš kontakt..

-ako je m2-nvme.. čip, možda je samo zblentan, ugasi, upali nakon desetak sec. .. ovis jel crklo ili samo zblentano.

-ako imaš neki usb-sikić, install ili live, može win-minipe kao hirens ili linux-distra.. bootaš s njega i vidiš, ako ne radi disk-storage barem da je ostatak računala ispravan, mbo-cpu-ram-matična.. tj može biti kvar bilo kojeg dijela, disk je samo jedan kraj lanca i ako je problem u mbo tad možda vidiš problem u takvom bootu.. nećeš time popraviti, no tad znaš da trebaš potražiti jamstvo-servis itd.. ili znati da barem to radi, vjerojatnije je samo disk-kontakt-nešto.. i često se zblenta pogotovo pod višom temperaturom..

edit: .. mala škola :)

-automatika ako ne vidi bootabilan medij (disk) tad skrene u bios. to je ok, zgodno-poželjno.. osim što tad ne možemo vidjeti-pročitati post-poruke, no recimo da su 'nevažne' jer većina ne stigne pročitati + skriveno logo-defaultima + kad problema nema prođe u sec.. itd..

.. a to ponašanje ovisi o postavkama-opcijama koje nudi prosječan bios uz razlike da ne nude svi bios-i sve opcije, desktop-laptop ili skuplja-jeftinija mbo-računalo.. no generički je ista osnova-pravilo za većinu.

-važno.. morate znati postavke za svoj os-računalo, jer.. jer postoji tpm, secboot, keyevi.. 'zaštita' koja ekšli samo smeta korisniku, pogotovo u ovakvom slučaju a može biti i uzrok kojeg ne bi bilo da nema takvih 'zaštita'.. (koje onemoguće pristup disku).

.. jer, lako je resetirati postavke, cmos-jumper ili vađenje baterije ili soft-opcija u biosu (zadnji meni-exit-save..).. no time je postavljena tvornička-defaultna postavka, koja može biti ok i ne mora, npr ako nema key nema boota mada je sve ispravno ili uefi-legacy mod i cms boot koji ovisno o secbootu imate-nemate a to traži npr win11 kao uvjet mada s osom nema veze i win11 može raditi najnormalnije (modificiran install).

-zato prije reseta, treba znati postavke.. proći-zapamtiti menije, kako bi se ako dođe do promjene moglo podesiti-ispraviti.. barem približno, lakše je ako se jednom barem vide opcije.. pri čemu upravo ovo ne mora biti ispravno, jer sad već računalo ne boota tj može problem biti upravo u tome da se iz bilo kojeg razloga bios resetirao, npr prazna baterija ili update-upgrade (bios-firmwarea) koji kao kranja glupost ide jednako kao obično ažuriranje.. umjesto da bude posebno + upozorenje.. tj ako ne znamo stanje-postavke dok je računalo radilo, tad trenutna postavka možda nije ok.. tj kao da teoretski nagađamo koje gorivo troši nepoznati auto, dizel-benzin.. ne znamo. Tad se ne nagađa ćoravim nabaranjem.. tj za računalo možemo mijenjati jednu po jednu opciju i tako napipavati možda točno, no boot sec opcije su povezane pa tek kad se uključi-isključi imamo dodatnu opciju koju u prvom slučaju nemamo.. jer su to povezane-lančane stvari. .. za svaku izmjenu-probu, treba izaći kroz save&reboot, kratica na svima shift+f10.. i ponovo ući u bios, što u ovom slučaju nije problem a ako ode u win tad smo već sve riješili.. no tad se sjetite pogledati dok radi, jer se sve može i hoće ponoviti..

-postavke-opcije biosa, npr defaultno većina prikazuje neki logo-brand.. beskorisno, važniji je post-ekran na kojem se ispisuje trenutni status.. no i tad je beskorisno jer vrlo brzo prođe-ode.. (može se koristiti pauziranje, pogodite čemu služi tipka 'pause'..) .. tj u tih prvih par sec od paljenja su moguće bios-tipke aktivne.. ne držati nego tipkati, no morate znati koja tipka je za što, npr ulaz u bios je često del, f1-f2.. cms-bootmeni je često f7-f12.. može esc za meni, .. pri čemu se treba na vrijeme stisnuti tipka, prerano ne vrijedi, sekundu kasnije je prekasno.. a ne smije se držati jer se tad prepuni input buffer.. (osim tipka esc no rijetko se koristi teretski bi mogao biti shift no nikad se ne koristi..)..

-u oba prikaza bi na dnu ekrana trebale biti navedene te tipke za konkretno računalo.. no pitanje možemo li ih dovoljno brzo pročitati.. (zato imamo google+pitanje i odgovor koji je vjerojatno točan ili RTFM).

-tek kad znamo tih par osnovnih stvri, kao i potrebnu postavku možemo čačkati-mijenjati po biosu.. ja sam protiv čačkanja ali juzer često nema izbor, uči logički pokušajem greškom i kad je točno ide dalje.. najteži i najgori način učenja, no kad nema drugog gudanaf :)

-npr ako je bios resetiran updateom.. 'sad znamo' kako-gdje-što popraviti-podesiti i za par sec će računalo opet biti ok.. (ili neće)..

-a problem je i sama automatika, ako se ssd-čip recimo 'zblenta' tad postoje dvije moguće automatike.. jedna koja samo uđe u bios, druga koja detektira i nastavi.. tj prijavi-odjavi novi disk ili ukloni nedostupan.. kad uđe u bios, tad bi juzer trebao znati što dalje, otkloniti problem, podesiti, save&exit.. i tad bi opet sve radilo ako je ispravno.. ona druga automatika je ok ako npr samo dodamo novi disk, bios ga prijavi-ažurira i nastavi boot u os.. jednako ako odspojimo takav disk.. no ako odspojimo sys-boot tad nema boota.. uz problem da s više od jednog diska može biti i više od jednog boot-a, mjesta.. tj automatika može promijeniti redosljed, vrlo često u vrijeme kad smo imali hddove i prelazili na ssd kloniranjima.. pri čemu je stari hdd ostao netaknut tj imamo dva diska skoro identična, oba boota.. samo razlika u brzini-kapacitetu.. i ako to automatika promjeni možemo imati problem a pogotovo ako je to išlo kroz desetljeće s win7-8-10-na 11.. pri čemu može biti svakakvih različitih particija-postavki i recoveryja.. pri čemu stari ne može prepoznati noviji i napravi veće sranje pokušajem automatike-fixanja.. + moguće oem postavke koje dodatno zapetljaju i pregaze ispravno, tj ponekad je automatika ok i napravi fix, ponekad sranje.. jer nema jednog odgovora za sve kombinacije pogotovo staro-novo i izmjene koje su u međuvremenu uvedene kao tpm2.0..

-automatika teoretski pomaže, pogotovo početniku i u idealnom slučaju će nakon recimo minutu sve opet biti ok i juzer u win.. no kroz vrijeme šansa za takav hayppend je manja od lotošanse..

+ problem kao kvar, starenje, kontakt, pregrijavanje.. soft i automatika može samo soft-logičke probleme, ne može kvar.. tj ponekad je potrebno čišćenje-hlađenje, ponekad samo kontakt, ponekad je crknuto... a razlika klasičnog hdd-a i čipa je što je hdd mogao polako odlaziti.. proradi-stane.. čip je čip, kao žarulja, radi pa crkne.. kad crkne nema ništa, nema pokušaja pa možda proradi (kao upaliti auto.. ponekad upali..).

-opcije kao fastboot se po preporuci tad isključuju, tj bios mora detektirati stanje.. no to stanje možda nije ono koje nam treba, tj ako sad ne vidi disk, nama je potrebno da ga vidi.. bez tog nismo ništa napravili mada bi tad sejvano stanje bilo točno, bez diska, no time računalo nije funkcionalno, ne boota ..  + tad imamo i poneku sec više za pročitati-reagirati na post-ove..

-fastboot može biti stalno isključen, skoro beskoristan na novijim računalima ili ušteda vremena u paljenju.. prije desetljeća je to bilo važnije čistom sporošću.

-treba imati i stikiće, za install sam win-os-lin.. pri čemu je lin istovremeno za većinu distir i live.. a za win imamo hirens-strelec i sl. tj ako imate 1-2 stikića to je dovoljno za ovakve probleme i za juzera koji sam recimo instalira i podešava računalo, nije teško.. zgodno je imati, ne dok sve radi nego kad ne radi, kao rezervna guma..

-znait koja f-tipka je za bios ili bootmeni na konkretnom računalu, + povezano s cms-opcijom i bootanjem mbr-ili-gpt mod uefija + ostalo kao sec koji tad smeta (isključiti, ali znati što vratiti kad zatreba..).

-ako je računalo-bios odgovarajuće podešen, npr cms, tad u bootmeniju isti medij vidimo duplo, dva puta, uefi i legacy.. izaberemo jedan ili drugi.. to 'znamo' (ako ne tad idući pokušaj-reboot znamo..).

-automatika koja pretjera.. tj ako automatika resetira bilo koju opciju i resetira bios tad je to 'prepamentna' automatika, koja u slučaju problema napravi veći problem tj tad juzer ne zna što je bilo, kako treba biti postavljeno jer vidi novo-pogrešno stanje.. a teoretski je automatika željela napraviti dobro i to je ok, radi kad je sve ok.. no kvaka22-paradox tad nam automatika ne treba ništa ni raditi.. tj sve je ok dok je ok.. kvar ili loš kontakt i te postavke se mijenjaju a tad to nije ok jer ... automatika koja tad 'stane' tj skrene u bios i čeka je 'bolja' (pametnija) tj tad juzer to mora viditi-riješiti.. ne može automatika-soft popraviti crknut disk ili kabel..

.. a na sve što je bilo normalno kao kvar, dodati i sigurnost, tj problem ako iz bilo kojeg razloga paranoično soft zaključi da je 'nešto..' i zaključa-isključi disk.. tj to je svrha te sigurnosti, no paranoično-pogrešno ili bug.. nismo tajni agenti pa da je to važno, no kad ne radi tad imamo problem.. problem koji ne postoji kao kvar i kojeg korisnik ne treba, no win11 uvjetuje-forsira .. uz posljedicu da ponekad zbrljavi, krivac može biti oem, ms, netko treći, temperatura-sreća.. svi zajedno ili netko treći pa do malwarea i trenutno aktivnih napada hakrea po institucijama..

-npr redosljed bootorder, ako ga automatika izmjeni novim detektiranjem novog stanja.. to je točno stanje ali ne mora biti dobro-odgovarajuće konkretnom računalu npr s više diskova .. ili boot s mreže koji za kućne nema smisla, boot s cd-a kojeg više skoro nema itd.. a to sve se dodatno mijenja ako samo uključimo-isključimo cms opciju ili secboot.. jer su ili-ili suprotna pravila i uvjeti, dok bez keya ne možemo do diska neovisno što je tad sve ispravno .. ispravan hw ali zbrljan sw.. rezultat je isti, ne radi. itd.

-m2.nvme.. ponekad se zblenta, vjerojatno interno čip-kontroler i zaštita.. obično pomogne reset biosa ili vađenje i paljenje bez, pa vraćanje nvme i paljenje u kojem će 99% inicijalizirati disk i normalno ga vidjeti... bez kvara, bez ikakvih logova u win-osu jer to nije stvar ostatka računala nego interno uređaja-diska-internog kontrolera do kojeg nemamo pristup.. možda bug, možda paranoja, temperatura.. bilo što, no nije crknut i radi.. ali juzer ne smije u međuvremenu recimo promijeniti key u secbootu-biosu jer .. ako ode taj key tad 'format c:' .. nema rezerve i dok zaštita radi disk je nedostupan, jer je tako i zamišljeno.. (nije format c, no to je recimo karikirana poštapalica za win, ide brisanje particija diskpartom-clean..). Ako se ne koristi secboot-key, tad nije problem resetirati.. no to ne možemo znati ako ne znamo a većinom juzer to ne zna, tj ovisi koji os koristi i kako je bio instaliran.. ako je win11 nemodificiran tad je s uključenim tpm20 i secbootom.. ali modificiran može biti i bez, kao i starije verzije osa koje mogu biti bilo što u tim kombinacijama.. kraće, ne znamo, svako računalo je za sebe i možda zna onaj tko ga je pripremio a to obično nije juzer koji piše u temu problemi.. tj zato je poželjno da juzer mada i početnik, te stvari nekako sazna, zna, dok računalo radi, jer je tad jasno-vidljivo i ispravno-točno.. no većina juzera nikad ne uđu u bios, ne znaju, do problema ..

-zato je recimo reset biosa kao savjet dobar-loš, možda dobar ili jedini moguć ali možda i loš jer ako ode key nema paljenja, svrha zaštite kad je ispravno.. ako je neispravno tad nikakava promjena ne pomaže tj čačkanje-pokušaji imaju smisla samo ako imamo ostatak alata kao bootmedije i nešto znanja kako prepoznati-riješiti.. tj ona razlika između juzera i naprednijeg koji to ima ili je recimo već sam instalirao win ili podesio bios.. takav može barem porbati s nekom šansom da popravi-proradi.. bez tih uvjeta je veća šansa za problem i gubitak svega, tj ovisi i što imamo na računalu, koliko je važan-nadoknadiv gubitak.. samo soft i vrijeme ili podatci-dokumenti na disku bez backupa..

-soft je lako riješiti, install.. no traži nešto vremena, dok podatke koji su važni moramo backupirati, bez tog je samo pitanje sreće.. a nije da baš prosječan juzer ima sreće, neće ga jackpot no hoće kvar-problem..

-kad podatci nisu problem tad je lako sugerirati reset.. uz dobre šanse da tad proradi, no nije dobro ako nakon tog i dalje računalo ne radi.. to se lakše procjeni bootanjem s live-stikića, tj tad se vidi neko stanje i zaključi što možda pomogne, npr promjena sec u biosu.. 

++ u međuvremenu postovi.. znači imamo dva diska, ssd+nvme.. i time se problem automatike povećava, tj gdje je što, boot, os..

-treba 'stati', tj ne čačkati bez da se zna što, što je bilo, što je potrebno... na ćoravo je lakše promašiti nego pogoditi.

-bios ne vidi ni jedan disk..

-ili je crko kontroler ili kvar koji smetnjama onemogući vidjeti barem jedan uređaj.. pri čemu je teoretski moguće da su istovremeno oba crkla recimo strujni udar.. no za to su manje šanse, tj većinom ako je jedan i crkao drugi bi trebao biti ispravan.. no to ne znači da je bootabilan.. ali barem bi bio vidljiv u biosu, neka razlika..

-zato odspojiti sve, upaliti bez diska, zatim s jednim i ući u bios-vidjeti.. ponoviti s drugim, ne oba.. itd. i svaki put loviti bios, jer kao krene boot osa tko zna što automatika može 'fixati' ili dodatno zbrljaviti ovisno gdje se koja particija nalazi, boot-rec-os.. i zaštita koja stvori x-puta veći problem pri čemu je prosječnom korisniku beskorisna..

edit3..

-visoke temp. +86.. dok se to ne riješi neće kontroler raditi stabilno.. sve, mbo-chipset-diskovi-ram.. nema smisla forsirati jer tad kreću greške-brljavljenje dalje.. počistiti, s normalnim temp će vjerojatno sve biti ok.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2024 12:51 (ihush).
3 godine

Možda nešto i napiše prilikom ulaska u bios? Zna ući u bios ukoliko ne valja baterija na matičnoj pa se svaki put kod paljenja reseta na difolt...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Nezz stvarno, izvadio sam mwe/hdd stavio ga ponovo i opet isto

0 0 hvala 0
12 godina

Vjerojatno ti je neispravan SSD, da li ga vidi u biosu? Probaj pokrenuti windows boot usb pa vidi hoće li ti ga tamo vidjet. Ako hoće probaj reinstall windowsa.

0 0 hvala 0
14 godina
Pri3s7 kaže...

Mislim da uopce ne prepoznaje ssd, nije bacio nikakvu gresku

Ako je SSD dao svoje, to je točno ono što se događa. Pogledaj u BIOSu da li vidiš SSD.

14 godina

Ne razumijem se tolko vise u te stvari, ali u biosu sada gledam nigdje ne vidim ssd ni hdd

0 0 hvala 0
3 godine
Pri3s7 kaže...

Nezz stvarno, izvadio sam mwe/hdd stavio ga ponovo i opet isto

probaj negdje naći bateriju, vidi sliku ispod za ilustraciju , izgleda kao dugme i zamijeni...

6 godina

pregrijao se hw, nvme?

0 0 hvala 0
9 godina

prije kemije,.pokusaj jednostavno ucitati default postavke

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pregrijalo se nesto ziher, vruce u stanu, nisam ga cistio, termalnu pastu nisam stavljo od kada sam kupio pc, pise cpu 86c..treba sve to odradit...kako da ga stavim na postavke?

0 0 hvala 0
12 godina

SSD ti je vjerojatno pokvaren, vrijeme je za reklamaciju ili za novi ako nema jamstvo. Izvadi grafičku i ispod nje je baterija, izvadi ju iz računala na par minuta da resetiraš sve postavke pa probaj još jednom, također za to vrijeme izvuci naponski kabel iz računala. Ako se nakon toga ne pojavi, najvjerojatnije je neispravan.

0 0 hvala 0
11 godina

Kod mene ako nije spojen ssd/hdd ili nema boot medij ne ide u BIOS već iza posta izbaci "no bootable device"  .

PC može više godina sa baterijom kao i sa CPU pastom ali svako proljeće prije ljeta očistim prašinu sa hladnjaka i vetilatora .

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2024 12:57 (AF139).
15 godina

postu gore možda nešto korisnog.. tj 'svakako pročitati', ne krenuti klikati prije.. :)

14 godina

Pokusao sam grafu izvadit i nemrem i sad je nemrem vratit htio bat izvadit  bacit cu sve

0 0 hvala 0
11 godina

..grafičke imaju na kraju PCIe utora blokadu da se sama tokom rada ne izvuče pa treba prstom pritisnuti u desno da odblokiraš ..

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2024 13:10 (AF139).
15 godina
AF139 kaže...

..grafičke imaju na kraju PCIe utora blokadu da se sama tokom rada ne izvuče pa treba prstom pritisnuti u desno da odblokiraš ..

+ často nedovoljno mjesta za prst(e).. lakše ugurati nego izvaditi a ako sad neće, logično pretpostaviti da je osigurač u pogrešnoj poziciji-smeta..

+ sve treba raditi oprezno, 'bacanje' ne pomaže.. :)

14 godina

Znam da ima al nemrem nac, sad nije ni vani ni unutra, odustajem ide na servis, hvala svima

0 0 hvala 0
14 godina

Uspio sam grafu izvadit i batwtiju sa maticne i sve sam spojio nazad, ali ista stvar

0 0 hvala 0
14 godina

Ocito je hdd, kada kaze u bious da ga nema

0 0 hvala 0
11 godina
Pri3s7 kaže...

Ne razumijem se tolko vise u te stvari, ali u biosu sada gledam nigdje ne vidim ssd ni hdd

...e nakon ovog sam odustao od ideje da nešto sa ssd/hdd ne valja, pa oba diska odjednom neispravna nisam vidio godinama.

16 godina

Ako ne znaš kako izvaditi i staviti vga, resetirati bios sa vađenjem baterije i staviti gore novi disk sa instalacijom win onda ti je najbolje pravac servis i daj nekome tko zna. Ako imaš važne podatke na tom disku neka ti ga stave na externo kučište i probaju spasit bitne podatke.

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 mjeseci

Ako ti BIOS ne vidi disk možda ti je riknuo SATA port, probaj staviti na drugi.

A tko zna može biti da ti je i ploča krepala, točnije SATA kontroler ili čak kabel (desilo mi se i to jednom).

Ako je disk (i SATA port) ikako dobar u BIOS-u ti ga MORA prepoznati, Windowsi su dalje priča za sebe.

Meni je jednom stalno bootao u BIOS kad je nešto u postavkama BIOS-a bilo pogrešno (u mom slučaju memorija, ali diskove mi je uredno prepoznao).

Drugi put kad mi je tipka DEL zaštekala na tipkovnici (kako je kolega iHush napomenuo).

Sad se postavlja pitanje, da li si ga probao pokrenuti sa Optimized defaults?

Barem da vidiš da li će preći dalje od BIOS-a i ispisati "no boot device".

Ali opet, kako si ja mislim, da je nešto do ploče..

JK
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.7.2024 12:27 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice