Kako se riješitit bad sektora?

poruka: 8
|
čitano: 14.367
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Imam pitanje u vezi toga. Sve do nedavno moj komp je radio kako treba, sve do jedne nedjelje kad sam ja bio u gradu, a seka na kompu, nazove ona mene i kaže: komp nešto ne radi? ja se pitam kako  ne radi, ja jutros bio na njemu i sve je radilo? idem da upalim, upalim ga bez problema i pri bootanju windows 7 ultimate 32 bit pojavi mi se neki STARTUP REPAIR i dolje piše problem with hard disk. ja gledam, čudno, ne znam. pričekam par sati (jer tako piše) i ništa se ne desi, samo se vraćalo. odnesem na seriv i kažu mi da je na toj particiji od 50 Gb (di je win) bad sektori. kupim novi i sad sve radi. e sad dali ja mogu kako izolirati te bad sektore, da natjeram hard da mi proradi? jel ima kakav program ili nešto tako slično?

the PeRo
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Kako se riješitit bad sektora?

ako su bad sektori na disku zbog  ostecenja magnetne ploče nema sanse da se to popravi jer glava diska nemoze da ocita ni sektor ni indeksno polje ni podatke sa njega, e sad mozda mozes napraviti full format diska  da ti oznaci te sektore da se vise ne koriste ali to ti je privremeno rjesenje jer se oni šire!

16 godina
protjeran
perosima91 kaže...

Imam pitanje u vezi toga. Sve do nedavno moj komp je radio kako treba, sve do jedne nedjelje kad sam ja bio u gradu, a seka na kompu, nazove ona mene i kaže: komp nešto ne radi? ja se pitam kako  ne radi, ja jutros bio na njemu i sve je radilo? idem da upalim, upalim ga bez problema i pri bootanju windows 7 ultimate 32 bit pojavi mi se neki STARTUP REPAIR i dolje piše problem with hard disk. ja gledam, čudno, ne znam. pričekam par sati (jer tako piše) i ništa se ne desi, samo se vraćalo. odnesem na seriv i kažu mi da je na toj particiji od 50 Gb (di je win) bad sektori. kupim novi i sad sve radi. e sad dali ja mogu kako izolirati te bad sektore, da natjeram hard da mi proradi? jel ima kakav program ili nešto tako slično?

E ja i ti fino ćemo 100% morat nosit hard u labaratorij e-mail labaratorija infolab@inet.hr

http://www.speedtest.net/result/709101303.png
15 godina
protjeran
perosima91 kaže...

kladim se da si kod njih odma kupio novi hard jer su ti zato i rekli da su bad sectori, da ga kupiš

kakvi bad sectori, pojavilo mi se to 20 puta. dobro, stalno nešta mijenjam u boot-u, ali pojavi se i bez toga i obično se to riješava ubacivanjem cd-a windowsa i opcijom startup repair

moguče da su i sektori ali nakon što sam 20 puta imao isti problem na disku kojeg još uvjek koristim za bootanje os-a, ne vjerujem im

17 godina
odjavljen

Pravi bad sector se ne može popraviti i opasno je koristiti disk koji ih ima. Logički bad sector koji je nastao neispravnim upisom se može riješit. Najbrži način za riješavanje takvih bad sectora je low level format, odnosno zero-fill, najbolje programom koji se može skiniti sa stranica proizvođača. Nešto dulje traje HDD regeneratorom, ali on testira i izbaci rezultate. low level format briše sve podatke i particije, dok HDD regenerator ne dira podatke. Moja preporuka je bez obzira na to što regenerator ne dira podatke, ipak napraviti back-up jer HDD regenerator kad naiđe na bad sector, pokuša ga popraviti, međutim ukoliko se radi o stvarnom fizičkom oštečenju postoji opasnost da proširi BS ili ošteti glavu (što bi se ionako dogodilo nakon nekog vremena).

Ukoliko nakon popravka bad sectora disk dobija ponovno logičke BS-ove, na istom mjestu (tu je HDD regenereator praktičan jer izbaci i lokaciju) onda je vrlo vjerojatno disk neispravan, a ako ih dobija na različitim mjestima, postoji mogučnost da je disk neispravan, ali veća je vjerojatnost da je problem u napajanju. Mindstorm, ovo se vjerojatno odnosi i na tvoj problem.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

0 0 hvala 1
15 godina
protjeran

kak netko može znati ima li pravi bad sector ili logički ? na moj problem se ne odnosi..

moj problem je što bootam deset OS-eva, 8 konstantnih dok ova dva stalno mijenjam, a kad promijenim obično mi od ovih 8 nekad radi jedan, nekad ni jedan, ovisi kojeg maknem i kojeg stavim, dok ostali ili bacaju repair problem ili boot error što se lako popravi boot ili live cd-om ili postavkama u nekom drugom Os-u koji radi..   ja kad sam formatirao gentoo i stavio scratch, došao mi je boot error i ništa nije radilo, za 30 min je radilo svih 10. a da sam ga odnio na servis vjerojatno bi rekli da sam svim tim osevima pokvario sektore i da moram kupit novi hard

želim reči da se njemu možda poremetila neka postavka unutar windows boota i zato mu je i došlo to za repair, jer da mu je bio problem u sectorima dobivao bi onaj famouzni blue screen ( win must be restarted coz hardware...bla bla bla ) kao i error disk must be checked, a ako to dvoje nije dobivao teško da su mu se u jednom trenutku pokvarili sektori do te mjere da nemože pokrenuti windows...

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.3.2010 11:12 (mindstorm).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Pravi bad sector se ne može popraviti i opasno je koristiti disk koji ih ima. Logički bad sector koji je nastao neispravnim upisom se može riješit. Najbrži način za riješavanje takvih bad sectora je low level format, odnosno zero-fill, najbolje programom koji se može skiniti sa stranica proizvođača. Nešto dulje traje HDD regeneratorom, ali on testira i izbaci rezultate. low level format briše sve podatke i particije, dok HDD regenerator ne dira podatke. Moja preporuka je bez obzira na to što regenerator ne dira podatke, ipak napraviti back-up jer HDD regenerator kad naiđe na bad sector, pokuša ga popraviti, međutim ukoliko se radi o stvarnom fizičkom oštečenju postoji opasnost da proširi BS ili ošteti glavu (što bi se ionako dogodilo nakon nekog vremena).

Ukoliko nakon popravka bad sectora disk dobija ponovno logičke BS-ove, na istom mjestu (tu je HDD regenereator praktičan jer izbaci i lokaciju) onda je vrlo vjerojatno disk neispravan, a ako ih dobija na različitim mjestima, postoji mogučnost da je disk neispravan, ali veća je vjerojatnost da je problem u napajanju. Mindstorm, ovo se vjerojatno odnosi i na tvoj problem.

može link do tih programa? jesu li free?

the PeRo
16 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Pravi bad sector se ne može popraviti i opasno je koristiti disk koji ih ima. Logički bad sector koji je nastao neispravnim upisom se može riješit. Najbrži način za riješavanje takvih bad sectora je low level format, odnosno zero-fill, najbolje programom koji se može skiniti sa stranica proizvođača.

Pravi i logički bad sector? Misliš fizičko oštećenje pod pravi?

Svaki bad sector je onaj sector kojem nije moguće pročitati informaciju, pa se označi kao 'bad'. Mislim da bi ipak najbrži način bio chkdsk, tim više jer je sastavni dio os-a. On će takve sectore označiti kao 'bad' i više se neće koristiti. Ne kažem i najbolji, da ne bi bilo zabune, ovo s low level formatom stoji.

Ali nije mi jasno, zašto misliš da je opasno koristiti hdd s bad sectorima? Nesigurno, hazard s informacijama da, ali opasno??

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice