Kako riješiti problem sa particijom C ?

poruka: 22
|
čitano: 27.323
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Ovako, imam novi laptop, neka 4 mjeseca...i windowse 7 naravno...

E sada, problem je u tome što imam premalo prostora na discu C, ostalo mi još neke 2 gige (ali to stalno varira zbog updatea i ostalih stvari), i saznao sam da ne mogu povećati prostor na discu C (tj. sa disca D prebaciti određeni broj Gb na disc C, kao što mogu obratno), i u tom slučaju je rečeno da moram rušiti windowse da bi u bious mogao odrediti ponovo količinu Gb na tim particijama!!!

- e sada, da li ima neka druga metoda da povečam kapacitet particije C, a da ne moram rušiti windowse (jer ni nemamtrenutno windows cd da bi mogao ponovno instalirati)!!?

---svaki prijedlog koji je ozbiljan i učinkovit, je dobrodošao---

...hvala unaprijed...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mislim da Partition Magic može povečati C particiju sa prostorom sa D particije. Uvjet je da slobodan prostor dolazi sa početka D particije.

Npr:

C ti ima 10 gb, allocated space ti je od 1 - 10 gb

D ti ima 50 gb, allocated space ti je od 10 gb > 60 gb,

a total disk size ti je 70 gb (karikiram)

da bi mogao napraviti proširenje C particije moraš imat slobodan prostor od 10 gb pa sve do kolko želiš povećat. Najbolje bi ti bilo backupirat sve sa D: particije, formatirat ju, i onda s partition magicom expandat logical disk C.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.5.2011 13:14 (teurastaja).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
moderator
Re: Kako riješiti problem sa particijom C ?

skinešEASEUS free Partition Manager

i onda i njemu smanjiš D particiju i povećaš C particiju...

nisam sad na Windowsu pa neznam točno koju opciju odabereš, skini i prouči malo pa se javi ako nećeš znat...

napomena: ni slučajno prisilno gasit ili resetirat dok program slaže particije!

Ante Gotovina - HEROJ -- 15.04.2011. dan sramote........../// TROLLBUSTER /// ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///
17 godina
neaktivan
moderator
teurastaja kaže...

da bi mogao napraviti proširenje C particije moraš imat slobodan prostor od 10 gb pa sve do kolko želiš povećat. Najbolje bi ti bilo backupirat sve sa D: particije, formatirat ju, i onda s partition magicom expandat logical disk C.

Slazem se ali ako backupira i obrise D: onda ce to moci uraditi direktno iz Windowsa (ako ima Vistu ili 7) uz napomenu da prilikom takvih operacija nestanak struje ili bilo kakvo prekidanje procesa prosiravanja/skuplanja particija znaci gubitak podataka.

Dakle, puna baterija Partition Magic ili Windozi i cepaj

Naravno da necu imati djece, najvise zbog toga jer znam da bi imali moje gene. Zasto unistavati zivote? by Mentalist
15 godina
moderator
teurastaja kaže...

Mislim da Partition Magic može povečati C particiju sa prostorom sa D particije. Uvjet je da slobodan prostor dolazi sa početka D particije.

po meni je najbolje smanjit D particiju i "pomaknut" ju na kraj diska tako da između C i D ostane prazan prostor što je vrlo lako tim alatom

i naravno onda povećat C

Ante Gotovina - HEROJ -- 15.04.2011. dan sramote........../// TROLLBUSTER /// ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///
16 godina
neaktivan

Trenutno kapacitet disca C mi je 37 Gb, a trenutno imam 1,5 Gb prostora.

Trenutno kapacitet disca D mi je 236 Gb, a trenutno imam 28 Gb prostora.

E sada, da li da napravim još kakvog prostora na D, radi toga?

Bio sam jednom probao sa Partition Magicom, ali mi nije dozvolio da proširujem disc C...da li ima nekih određenih koraka koje moram napravit da bi to uspio ili? i da li bih trebao šta Back Up-irati dok to radim, ili mogu i bez toga?

0 0 hvala 0
15 godina
moderator

1. oslobodi još prostora

2. napravi backup svega važnog, što nema backup nije ni važno!

3. smanji particiju D

4. "pomakni" particiju D na kraj diska

4. povećaj particiju C

16 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

1. oslobodi još prostora

2. napravi backup svega važnog, što nema backup nije ni važno!

3. smanji particiju D

4. "pomakni" particiju D na kraj diska

4. povećaj particiju C

- ok, na koji način da napravim Back-up, koji je najbolji način za to, na windowsu 7?

16 godina
Bart kaže...
..

- ok, na koji način da napravim Back-up, koji je najbolji način za to, na windowsu 7?

-nema ''najboljeg'' načina. Tj. svaki backup (kopija) je bolji od ništa. Može običan Copy/Paste, prednost backup alata je jednostavnost (kad ga iskonfigururaš) i npr kompresija. Mane su što tad ovisiš o tom alatu. Dovoljno dobar je i windowsow ntbackup (vjerojatno ga imaš..), može i npr 7z (zip, rar ... ali su sporiji, nisu optimizirani za +100GB).

-pošto ti je disk pun, najlogičnije (možda i 'najbolje') rješenje je kupnja ext.HDDa(USB), običan copy, za win-particiju računaj na barem 60GB ili neke instalacije prebaci na drugu particiju (npr igre nemoraju biti na 'C:').

Ponekad je optimalnije napraviti clean-install (naravno kad prebaciš sve potrebno na drugi disk).

Može i bez kupnje ext.HDDa i backupa, ... -> Win-particija od 40GB za OS je to OK, ali tad npr igre (ili programe) instaliraj na D: dakle, deinstall programa/igara i install na drugu particiju.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

znam, to sam već skoro sve još prije i napravio...igara nemam, ali razne programe: od programa za obradu slika, videa, dj programa i svih tih programa koje mogu instalirat na D (kao i sve instalacije), sam to i napravio, oni koji moraju biti na C, tamo i jesu...recimo, kada pravim back-up da bi povećao C, jel se back up odnosi da bi sve te stvari sa D morao negdje pohraniti dok to radim, ili ne moram, tj. ne gubim sa D, tako isto i kod C disca...

Na samom zaključku, jednostavna pitanja radi sigurnosti?

1. što sve da back up-iram, sa čega na što (trenutno u posjdeu imam samo 2 DVD-a, te 1 stick od 8gb i 1 stick od 2gb)?

2. da li moram baš sve sa disca D, ili samo neke određene stvari, te koliko mjesta da ostavim najmanje na discu D, da bi prebacio određenu sumu Gb-a na C (recimo želim prebaciti 20Gb sa D na C)?

3. koji program mi je najbolje koristiti za particiranje toga?

4. i ako nije problem, pošto ovo radim prvi puta, a ne želim ništa zeznuti, da mi napišete sve korake za taj postupak (ako nije problem)?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Zamoli nekog prijatelja da ti posudi externi hard disk dovoljnog kapaciteta, preko noći bubni da ti se kopiraju podaci s D particije i zatim napravi ovo što smo ti rekli.

Ja radije predlažem format cijele particije, nego čišćenje iste i proširivanje na nju dok su ti podaci još gore, jer podaci koje imaš na disku ne moraju nužno biti poredani "od početka do kraja", pa postoji šansa da si nešto prebrišeš.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
teurastaja kaže...

Slazem se ali ako backupira i obrise D: onda ce to moci uraditi direktno iz Windowsa (ako ima Vistu ili 7) uz napomenu da prilikom takvih operacija nestanak struje ili bilo kakvo prekidanje procesa prosiravanja/skuplanja particija znaci gubitak podataka.

Dakle, puna baterija Partition Magic ili Windozi i cepaj

Vidiš da čovjek kaže kako to nije prije radio, mislim da bi mu ugodnije bilo da to radi iz Windows okruženja.

p.s: imaš partition magic koji se instalirava (dakle ne pokreće se s boot cd-a), i kroz njega ti je rad mačji kašalj. Samo je preduvjet da napraviš backup (mislim, ne moraš, al za to ne odgovaram :D) i najbolje je raditi s praznom particijom.

17 godina
neaktivan

A prije bilo čega novih particija i sl. jesi kojim slučajem provjerio Temp foldere ... sedmica voli skupljat tonu sranja po temp folderima i puniti bezveze particiju... Još jedan način kako osloboditi mjesta na C particiji je da premjestiš page file na D particiju, igre možeš instalirati i na D disku, 37 Gb bi ti trebalo biti čisto dosta...

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.5.2011 15:19 (Dugi).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ah, da, zaboravio sam uopće to prokomentirat. Dugi je u pravu, 37 GB zaista jest dovoljno za sistemsku particiju, ja recimo imam 30 gb C particiju i uvijek mi je oko 5 gb slobodno (imam gore windowse i sve osim igri, filmova, serija itd)

Skini si Crap Cleaner i pokreni ga. Siguran sam da će ti barem 3 gb osloboditi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
teurastaja kaže...

Ah, da, zaboravio sam uopće to prokomentirat. Dugi je u pravu, 37 GB zaista jest dovoljno za sistemsku particiju, ja recimo imam 30 gb C particiju i uvijek mi je oko 5 gb slobodno (imam gore windowse i sve osim igri, filmova, serija itd)

Skini si Crap Cleaner i pokreni ga. Siguran sam da će ti barem 3 gb osloboditi.

Ok, prvo ću to probati: još 1 pitanje: jel smijem COMMON FILES prebaciti na disc D, ili on mora biti na disku C (a dosta zauzima)?

17 godina
neaktivan

Ne

Pogledaj kaj u tom folderu zauzima mjesta, možda zaostaci od neke igrice ili sl... probaj deinstalirat nešto što ti ne treba i sl. ako imaš stvari na desktopu nemoj ih držat tamo nego prebaci na disk D. Premjesti page file na particiju D ( Desni klik na My Computer, Properties, Advance system settings, Performance pa setings, Advanced Tab, Virtual memory pa Change, staviš da na C disku ne bude ništa, a na D disk staviš Costume size i staviš duplo onolko kolko imaš rama, tipa ako imaš 2 Gb staviš 4000-4001 )... Prebaci My documets na disk D...

ajd prvo probaj s ovim..

http://www.piriform.com/ccleaner/download/standard

16 godina
neaktivan

Odlično, sve sam to napravio...još sam sve moguće počistio i poredao u Glary Utilitiesu, sad još defragmentiram diskove...uglavnom, sada imam preko 5 gigi mjesta na C...Hvala svima na pomoći...;))

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
moderator
Bart kaže...

sada imam preko 5 gigi mjesta na C...Hvala svima na pomoći...;))

Lomio si se za 5 GB?

Savjet:

Nabavi eksterni disk!

Naravno da necu imati djece, najvise zbog toga jer znam da bi imali moje gene. Zasto unistavati zivote? by Mentalist
15 godina
neaktivan
Bart kaže...

Odlično, sve sam to napravio...još sam sve moguće počistio i poredao u Glary Utilitiesu, sad još defragmentiram diskove...uglavnom, sada imam preko 5 gigi mjesta na C...Hvala svima na pomoći...;))

Postoji gumb za to ;)

16 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
Bart kaže...

sada imam preko 5 gigi mjesta na C...Hvala svima na pomoći...;))

Lomio si se za 5 GB?

Savjet:

Nabavi eksterni disk!

Nisam se baš lomio, ali to je za početak dosta...kada sredim posudbu prenosivog harda iliti eksternog diska, onda budem proširivao particiju C diska...;) jer narednih mjesec dana ne mogu sredit tu posudbu...pa ću izdržati ovako...;)

13 godina
neaktivan

Hitno mi treba pomoć EaseUS Partittion magic , C particija mi je puna i moram ju proširiti sa E particije sam uzeo 60 Gb i sada imam F particiju praznu i sada me zanima kako spojiti C i F šarticiju , odnosno kako tih 60 Gb staviti u C particiju

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
vecky kaže...

Hitno mi treba pomoć EaseUS Partittion magic , C particija mi je puna i moram ju proširiti sa E particije sam uzeo 60 Gb i sada imam F particiju praznu i sada me zanima kako spojiti C i F šarticiju , odnosno kako tih 60 Gb staviti u C particiju

spojiti C i F? = nikako. Particije moraju biti kontinuirane. Drugi dio problema, ne trebaš kreirati particiju, samo osloboditi dio i ostaviti neparticionirano, tad susjednoj poarticiji možeš dodati taj prostor. Tako možeš korak-po-korak doći do cilja. Ipak, nemaš dovoljno iskustva i vrlo dobre šanse su da nešto pogrešno napraviš. Ne diraj.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice