Dva operativna sistema i podaci...

poruka: 4
|
čitano: 1.007
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Tražio sam odgovore na ovu temu na forumu ali nisam pronašao...radi se o sljedecem.

Imam instaliran Windows 8.1 i sada bih da na isti laptop instaliram Linux,Ubuntu ili Mac...čisto da vidim razlike između svakog od njih. Jasno mi je da treba napraviti dvije particije,jasno mi je i ono sa BIOSom kad biram primarni jer sam to radio do sada...

Zanima me sljedece...koliko minimalno prostora da ostavim za novi sistem. Takođe,imam bitne podatke trenutno na win 8.1 pa me zanima da li će oni biti vidljivi i dostupni kada budem pokretao novi operativni sistem,npr. MAC

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Dva operativna sistema i podaci...
backoh kaže...

Tražio sam odgovore na ovu temu na forumu ali nisam pronašao...radi se o sljedecem.

Imam instaliran Windows 8.1 i sada bih da na isti laptop instaliram Linux,Ubuntu ili Mac...čisto da vidim razlike između svakog od njih. Jasno mi je da treba napraviti dvije particije,jasno mi je i ono sa BIOSom kad biram primarni jer sam to radio do sada...

Zanima me sljedece...koliko minimalno prostora da ostavim za novi sistem. Takođe,imam bitne podatke trenutno na win 8.1 pa me zanima da li će oni biti vidljivi i dostupni kada budem pokretao novi operativni sistem,npr. MAC

Ako ne planiraš nešto extra da radiš na tim novim sistemima više od 30gb ti ne treba da imaš eto barem pola particije prazno, zavisi koliko ti trenutno imaš kapaciteta na hdd ako imaš dosta prostora slobodnog oslobodi više , ako nemaš mozes i 20gb staviti, ne znam koliko sami sistemi pojedinačno zauzimaju ali to bi trebalo biti dovoljno, googlaj malo koliko koji sistem treba prostora na hdd. Što se tiče podataka bit će vidljivi e sad da li ćeš moći da radiš nešto sa njima ne mogu ti tačno reći,mada mislim da npr za dokumente bi trebalo moci da se otvore sa odgovarajucim programom,kao i slike itd. Ne znam kakve još bitne podatke imaš na win8 al eto otprilike nadam se da sam pomogao koliko toliko

21.
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.6.2015 1:25 (Deep).
16 godina
Re: Dva operativna sistema i podaci...

za neku linux distru, pogledaj teme, pogledaj distorwatch.. i skini liveboot ISO, kreiraj medij i probaj. Ne moraš instalirati.. to je dovoljno za upoznavanje pa se kasnije odlučiš.

Mac nije za početnike (i HW, hackintosh), kad vidiš linux/win.. dovoljno ti je vidjeti sliku ili YT i bit će ti jasno, isto/drugačije kao automobili/sladoledi ne moraš svakog probati...

Tek kad pohvataš osnovne stvari, naučiš razlike, postavke BIOSa, GPT, .. tek tad razmišljaj o multibootu. Inače ćeš imati probleme...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.6.2015 18:41 (ihush).
12 godina
odjavljen

Možeš i koristiti VirtualBox ili Vmware .Kako kreirati VM za Vmware : http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-softverske-teme/tut-vmware-workstation/224106.aspx

Vmware službeno ne podržava Mac a ako hoćeš

Mac trebaće ti Unlocker (kizo ima link).

KISS 4 LIFE !
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.6.2015 18:49 (Silwncer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice