Lgnas pristup

poruka: 9
|
čitano: 2.520
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
offline
lgnas pristup

Ovako, imam LG-nas n1t1, koji ima u sebi opcije FTP server, web server, ddns itd. Ono sto bi ja htio jest imati pristup kad nisam u LAN-u, znači negdje izvana po principu: user.lgnas.com. U Nasu je aktivirana DDNS opcija gdje pise koja mu je IP adresa, al ito je javna i ona se mjenja. Također je  i UPNP aktiviran na ruterima.

 

Moja mreža ide ovako:  LG_NAS / AP-CLIENT Router / ISP Router.  U ruteru (AP-CLIENT) je takoder aktiviran ddns ali pod drugom domenom (NoIP)

 

AP-CLIENT router je moj ruter koji je istovremeno spojen na susjedov ruter radi interneta, znaci radi u CLIENT/ROUTER modu

 

Otvarao sam portove na oba rutera, ali kad pokusam izvana preko web browsera na user.lgnas.com dobivam spajanje na ruter (AP-CLIENT Router) ali ne na NAS. Gdje grijesim. A zapravo bih htio pristupiti konfiguracijskom sucelju NASA izvana. I ako moze i pristup datotekama koje imam na njemu.

 

Inace dok sam u LAN-u, pristupam preko browsera i IP adrese kao i kod rutera. Hvala

 

 

Spija
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Lgnas pristup

Zaboravih napisati da je ruter ISP na subnetu 192.168.1.1 a moj ruter sto radi u client modu je na 192.168.0.1. Ima li iskusnih administratora ?

Spija
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: lgnas pristup

spajanje s web strane .. moraš znati trenutni vanjski ip, omogućiti ulaz (firewall, dmz.. tj to je portforward) ako ISPov uređaj to dozvoljava, ako ne, tražit bridge i koristit svoju opremu.

dinamički ip.. . npr DynDNS služi upravo tome, možeš i 'ručno' npr da svakih sat pošalješ sebi mail-sms s vanjskim IPom.. :)

dodatni router, subnet.. ista stvar, kao s weba, moraš dopustiti ulaz, routati (upravo to je osnovna funkcija routera), jedan ili sto.. isto je pravilo. Problem može biti smao ograničenje njegovog softwarea-firmwarea, sve to je samo soft + fizički portovi. Ponekad moraš nabaviti neki iz kategorije firewall-a .. ili to obaviš nekim PC-serverom (za routanje minimum dvije mrežne + rulovi).

 

nema razlike, pristup routeru, NASu, PCju...

+ ipak ima razlike, na PC možeš npr instalirati teamviewer.. dok NAS-ili-router nemaju takvu opciju (možda neki ima).

 

edit: sve je jednako kao u LANu, osim vanjske ip i dozvole-rutanja na neki ip-u LANu ili porta kroz firewall routera. (dok s unutarnje strane to sve ide defaultno).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.12.2015 19:38 (ihush).
14 godina
offline
Lgnas pristup

Da li moze biti problem razliciti subneti??

 

NAS-192.168.0.200

moj ruter- 192.168.0.1 u mojem LANU a prema ISP ruteru ima 192.168.1.253

 

ISP ruter je na 192.168.1.1

 

Mogu ja na oba rutera aktivirati i upnp i forvardat portove. Nesto sam cak i uspio, tj kad se pokusam logirati preko domene ....lgnas.com dobijem spoj sa svojim ruterom. Razumijem da sam mogao dobiti spoj sa svojim ruterom jer on sa druge strane ima IP u subnetu od ISP -ovog rutera. No nije mi opet jasno kako se mogu snjim spojiti unatoc tome, jer nisam ga trazio preko IP adrese vec preko domene, a koja uopce nije navedena niti konfigurirana u ruteru vec u samom LG-NASU.

 

Znaci, ispada da je u ruteru od ISP podeseno sve kako treba jer u protivnom ne bi dobio spajanje ni sa svojim ruterom, koji samostalno nema interneta. A isto tako ispada da taj moj ruter ne spaja dalje prema LG nasu koji je u njegovom lokalnom subnetu. Tu negdje zapinje, iako sam i u tom ruteru otvorio sve portove.

 

Imam LG instalation wizard, i on prepozna NAS, testira ftp , web i jos nekakve servere i na kraju napise da je sve ok i da je NAS dostupan sa interneta (OUTSIDE), ali ne ide

Spija
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Lgnas pristup

 zaboravi..

btw, NAS je normalno konfiguriran, mreža-router nije..

uređaj može imati svoje ime (router-nas..) i možeš ga koristit jednako kao ip (u LANu), to nema veze s vanjskom ip. (nisi mu pristupio kroz internet).

 

nacrtaj si, internet, modem, router, switch, nas. Tim putem ideš. Modem (ISPov router) mora propuštati kroz firewall, na tvoj router, koji jednako mora propuštati na NAS. Rutanje (i NAT) npr s A-pošalji-na-B, i obrnuto (pinganje, podatak..) moraš znati isti taj put za povratak, to zna router, sve što je B odgovorio šalje na A.. to je ruta-rulsi.

 

pojednostavi, izbaci svoj router, spoji NAS na modem, pristupi mu s interneta (wan). Kad to podesiš, isti postupak (samo drugi ip-subnet) primjeniš na router..

firewall je dio koji ne dozvoljava promet (ulaz) s interrneta, ali tebi dozvoljava izlaz.. ISPovu opremu možda ne možeš podesiti, često su ograničeni firmware-soft mogućnosit, ISP ima kontrolu. Tad je jedini način bridge (modem je tad samo modem).

ako te modem ne porpušta, ne možeš ništa. Možeš spomenutim servisima kao teamviewer ili VPN, ili VNC.. ili remote, pravila su ista.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
offline
Lgnas pristup

ihush, pomalo me ubijas nepotrebnim informacijama. Nisam trazio opcenite savjete o funkcioniranju rutera i mreze , mislio sam da mozda netko ima slicnu ili istu situaciju pa da se javi. Ovo moze i mora funkcionirati sam osto moram naci uzrok prekida. >Ti ga brate u dva posta ides do krajnosti u filozofiju. Imam osjecaj da se zelis prezentirati kao vrhunski poznavalac mreze i protokola, ali ipak ne bih rekao. Nwemoj se ljutiti , nemam lose namjere.

Znaci poanta je da citas kad sam se vec potrudio napisati, kao sto i ja procitam tvoj odgovor od pocetka do kraja. Volim kad netk ocita ali sa razumijevanjem a ne na preskokce pa onda na temelju 2 rijeci, donese zakljucak za cijeli roman. Tako se sam opise naucna fantastika.

 

Vec sam napisao: ako ruter od ISP, pod time milsim na ruter od susjeda koji ima izlaz za WAN (internet) , nema potrebne softverske kombinacije ili nisu dozvoljene onda ja u tom slucaju ne bih preko njega mogao ni svom ruteru pristupiti. No ja svom ruteru pristupim, iako gađam TAJ LGnAS preko imena domene kojeg upravo on ima u svojoj konfiguraciji, ali ne otvori mi njega nego moj ruter.

 

Znaci kad utipkam u browser htpp://user.lgnas.com, ili bi se trebao spojiti na LGnas ili se ne bi trebao spojiti ni na sto. Logicno. Međutim kad bi sve bilo logicno onda bi bilo dosadno. Pa tako , kako meni ne bi bilo dosadno, ja dobijem spoj na ruter. I onda zbunjeno razmisljam. WTF....

 

I ne, ne mogu sojiti NAS direktno na susjedov ruter jer NAS nema wireles u sebi a ja ne zivim kod susjeda. Isto tako ne mogu instalirati nikakvu aplikaciju na NAS. TO je gotovo rijesenje, koje ima predviđene funkcije i mogućnosti pa ih ti ili koristis ili ne. Znaci ne radi se o masini koju sam ja sklepao pa na njega npr nabacio nekakv server ili freenas ili sl.

 

Ruter kojeg ja imam je TP-LINK WR743ND

Ovo je taj NAS

 

 

Spija
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.12.2015 16:06 (SPIJA).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Lgnas pristup

pišeš neprecizno, nije te lako razumjeti (opis spoja) i tek sad govoriš o susjedu tj da modem nije kod tebe. U prvom postu kažeš, tvoj ruter na njegov.. kao da i on ima router (ne modem-ISPa). Ok, krv sam :)

 

tvoj router je u AP-client modu, da bi radio kao router, mora biti u router modu (par stvari koje su s time povezane), tj moraš spojiti modem na wan port (ne wlan, osim nekih modela koji i to dozvoljavaju).

veći problem je firewall u svakom routeru (ispov-modem i tvoj), kroz njih moraš otvoriti put do NASa, tj modem do routera, router do NASa.

u AP modu, ne rade osnovne router funkcije, npr DHCP, zato imaš i ostale probleme kad pokušavaš na NAS.

Resetriaj router, NAS će ti se početi 'normalno' ponašati.. (unutar LANa).

 

edit: ili, u AP modu, tad modem (router) mora sve obaviti, dhcp itd.,.. a trenutni problem je što si vjerojatno pogrešno-nepotrebno postavio drugi subnet, u AP modu treba biti isti, jedan router-jedna mreža/subnet. Može i fixno. Problem je samo što će dozvoliti modem, portFWD na NAS-ip i kako ga podesiti ako nemaš pristup.

 

edit: ''kad utipkam u browser htpp://user.lgnas.com,''.. to je samo naziv uređaja u LANu, jednako kao da pristupiš preko IPa (koji je promijenjiv), to nije kroz internet, ako si to mislio.. ista stvar je npr PC-name.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.12.2015 17:52 (ihush).
14 godina
offline
Lgnas pristup

Pa u uputama od nasa kaze da bi se trebalo pristupiti preko interneta (ne preko LANA)na nacin: user.lgnas.com. Znaci to je isto kao i kod dydns-a. samo je ovdje acount napravljen na domeni lgnas.com.

 

E sad razmisljao sam da svoj ruter koji je kod mene, i koji je spojen putem WLana na susjedov ruter ( radi interneta) i koji istovremeno meni dalje putem wlana salje internt po kuci, da njega onda stavim u isti subnet kao i sto je susjedov.

 

Drugim rijecima moj ruter istovemeno radi u dvije opcije: kao klijent prema susjedovom ruteru ( modemu, mislim da je Ispravan naziv ruter a ne modem) i kao ruter prema uredajima koje ja doma koristim.

 

Iliti ovako, moj ruter se kaci na susjedov preko Wlan-a, dobije IP od njega. npr 192.168.1.100 , i on ima gateway, i onda taj moj ruter pak sa druge strane ima IP 192.168.0.1 i u tom subnetu dodjeljuje Ip adrese  uredajima koje ja korsitim doma. Znam da zvuci cudno ali da, on u ima 2 IP adrese, jedan za internet, druga za moj subnet. I stvar funkcionira, znaci ja imam internet na svojim uredajima.

 

No, tu mi se onda javlja problem DHCP, zato sto onda na svom ruteru moram ugasiti dhcp ( vlajda bi morao, neznam) da se ne bi brkalo. Bojim se da ne bi bas dobro funkcioniralo jer onda npr. racunalo koje mi je doma, mobitel pa i sam NAs uredaj vise nece znati od koga traziti adresu.

 

Zato moj ruter i jest na 192.168.0.1  dok je susjedov na 192.168.1.1

 

A to znaci da ako ugasim dhcp na svom ruteru onda moram na svim uredajima rucno unijeti adrese, i iskljuciti dinamicku dodijelu. Nije mi to problem napraviti, ali bio bih sretniji kad bih mogao to rijesiti tako da i moj ruter zadrzi DHCP. Kao sto bih volio da moji uredaji doma ostanu u svom subnetu.

 

Kazes kako se ne moze pristupiti preko user.lgnas.com. Opet ne citas, sorry. Zasto onda dobijem konekciju na svoj ruter ako to nije moguce?? Znaci poanta je da kad preko interneta ukucam user.lgnas.com dobijem spoj na NAS a ne na ruter. Znaci nekakvu poveznicu u portovima ili necemu nisam napravio kako treba,

 

A i u prvom postu sam napisao da je moj ruter spojen na susjedov radi interneta, samo nisi skuzio ili nisi procitao

Spija
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.12.2015 21:57 (SPIJA).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Lgnas pristup

Riješeno :-)

Spija
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice