Win XP i WD1002FAEX

poruka: 2
|
čitano: 1.906
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Win XP i WD1002FAEX

Prije kojih godinu i nešto (ili dvije?) riknuo mi je procesor, te sam uzeo AMD Phenom II X4 945 i matičnu Asus M4A79XTD EVO i 4 GB DDR3. Hard sam ostavio stari WD, 200GB. Primjetio sam prije cca mjesec dana da se Win XP (32) i Win 7 (64) ponašaju čudno i skužio da disk 'krepava'. Nakon toga sam kupio spomenuti WD1002FAEX 1TB (poklopio mi se rođendan{#}). Napravio sam image diska, zatim iskopčao stari disk (PATA) uključio novi disk, instalirao Easus Partition Manager, proširio particije i bio sretan - dok nisam pokrenuo Expirience Index u Win 7. Rezultat za disk je i dalje bio 5.9. Malo sam googlao te sam skužio da su novi disk i Win XP i Win 7 prepoznali kao IDE/PATA. Promjenio sam postavke u Biosu na AHCI (matična ASUS M4A79XTD EVO, uz AHCI postoje opcije IDE i RAID). Win 7 sam 'poštelao' bez problema (skinuo Asus driver za Win 7 za SATA (matična inače podržava do 3 GB/s SATA II).

Sada počinju problemi! Ne mogu nikako nagovoriti Win XP da se pokrenu sa novog diska!

Probao sam prvo ovo: s obzirom da u Partition Manageru particija sa Win XP nije bila prva, preformatirao sam disk, stavio particiju za XP na početak diska, formatirao je u Parititon Manageru sa veličonom sektora 512 b, zatim složio drugu particiju za Win 7 sa veličinom sektora 4 kb. Win 7 sam bez problema ponovo instalirao ali XP ne. Zatim sam opet automatski preformatirao sa Partition Managerom cijeli disk počeo instalaciju Win XP i bilo je u početku OK dok nisam došao do prvog restarta nakom kopiranja instalacije na disk. Rezultat je prvo bio BSOD i error 0x0000007B pa zatim error c000021a (unknown hardware), te na kraju instalacija javlja da nema harda na kojeg će se instalirati. Instalaciju XP-a sam probavao sa originalnog cd-a sa učitavanjem dodatnog AHCI drivera za disk sa diskete (skinut sa Asusove stranice), kad to nije prošlo slipstream-ao sam AHCI drivere u instalaciju XP-a. Na stranicama WD-a sam pronašao da se disk treba za XP poravnati sektore (mislim da je u pitanju 63 sektor, kod veličine 4Kb sektora ne može se dobiti - zato sam i formatirao na veličinu 512 b) i skinuo program za Align diska (ovdje sam se napatio i naklikao{#}) dok nisam uspio skinuti programčić. Sprižio sam ga na cd i nakon boot-anja sam doznao da disk nije 'WD align'.

Mogu disk u bios-u vratiti na IDE/PATA i sve će proraditi ali ne želim, ne mogu i neću!!!!

Imam isto tako i stariji Seagate disk 250 GB mogu i njega vratiti na IDE/PATA ali ...................

Ostao sam bez ideje, ako imate savjet, slušam!

Inače i sa novim diskom na SATA imam Expirience Index i dalje za disk 5.9!

procesor: AMD Phenom II X4 945

matična: Asus M4A79XTD EVO

RAM: 4 GB DDR3

disk: WD1002FAEX 1 TB Black

grafička: ATI Radeon HD 5670 512 MB

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Win XP i WD1002FAEX

Uspio sam rješiti problem{#}

Vratio sam disk na IDE, instalirao XP SP2 uz brisanje svih particija sa diska (originalni disk, sa slipstream-om SP3 i ostalih KB...... nije radilo).

Nakon toga restart, vratio na AHCI i napravio repair setup-a, sa F6 učitao sa diskete driver i to je to!

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice