Prije kojih godinu i nešto (ili dvije?) riknuo mi je procesor, te sam uzeo AMD Phenom II X4 945 i matičnu Asus M4A79XTD EVO i 4 GB DDR3. Hard sam ostavio stari WD, 200GB. Primjetio sam prije cca mjesec dana da se Win XP (32) i Win 7 (64) ponašaju čudno i skužio da disk 'krepava'. Nakon toga sam kupio spomenuti WD1002FAEX 1TB (poklopio mi se rođendan
). Napravio sam image diska, zatim iskopčao stari disk (PATA) uključio novi disk, instalirao Easus Partition Manager, proširio particije i bio sretan - dok nisam pokrenuo Expirience Index u Win 7. Rezultat za disk je i dalje bio 5.9. Malo sam googlao te sam skužio da su novi disk i Win XP i Win 7 prepoznali kao IDE/PATA. Promjenio sam postavke u Biosu na AHCI (matična ASUS M4A79XTD EVO, uz AHCI postoje opcije IDE i RAID). Win 7 sam 'poštelao' bez problema (skinuo Asus driver za Win 7 za SATA (matična inače podržava do 3 GB/s SATA II).
Sada počinju problemi! Ne mogu nikako nagovoriti Win XP da se pokrenu sa novog diska!
Probao sam prvo ovo: s obzirom da u Partition Manageru particija sa Win XP nije bila prva, preformatirao sam disk, stavio particiju za XP na početak diska, formatirao je u Parititon Manageru sa veličonom sektora 512 b, zatim složio drugu particiju za Win 7 sa veličinom sektora 4 kb. Win 7 sam bez problema ponovo instalirao ali XP ne. Zatim sam opet automatski preformatirao sa Partition Managerom cijeli disk počeo instalaciju Win XP i bilo je u početku OK dok nisam došao do prvog restarta nakom kopiranja instalacije na disk. Rezultat je prvo bio BSOD i error 0x0000007B pa zatim error c000021a (unknown hardware), te na kraju instalacija javlja da nema harda na kojeg će se instalirati. Instalaciju XP-a sam probavao sa originalnog cd-a sa učitavanjem dodatnog AHCI drivera za disk sa diskete (skinut sa Asusove stranice), kad to nije prošlo slipstream-ao sam AHCI drivere u instalaciju XP-a. Na stranicama WD-a sam pronašao da se disk treba za XP poravnati sektore (mislim da je u pitanju 63 sektor, kod veličine 4Kb sektora ne može se dobiti - zato sam i formatirao na veličinu 512 b) i skinuo program za Align diska (ovdje sam se napatio i naklikao
) dok nisam uspio skinuti programčić. Sprižio sam ga na cd i nakon boot-anja sam doznao da disk nije 'WD align'.
Mogu disk u bios-u vratiti na IDE/PATA i sve će proraditi ali ne želim, ne mogu i neću!!!!
Imam isto tako i stariji Seagate disk 250 GB mogu i njega vratiti na IDE/PATA ali ...................
Ostao sam bez ideje, ako imate savjet, slušam!
Inače i sa novim diskom na SATA imam Expirience Index i dalje za disk 5.9!
procesor: AMD Phenom II X4 945
matična: Asus M4A79XTD EVO
RAM: 4 GB DDR3
disk: WD1002FAEX 1 TB Black
grafička: ATI Radeon HD 5670 512 MB