Prije par dana prijatelj mi je pričao da je u njegovoj firmi IT administrator odbio da zasebnim mrežnim kablom spoji jedan računar, koji je inače ranije bio u toj mreži ali je zamjenjen novim računarom, na printer koji je već spojen na novo računalo pomoću USB kabla. Inače, printer ima dva načina da se spoji na računala, USB i mrežnim kablom. Da li je i kako je moguće da postoji "opasnost" ukoliko dva zasebna računala spojimo na dva zasebna načina na jedan printer ili je to lijenost ili neznanje IT administratora?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
sve je moguće.. ili najverojatnije posljednje navedeno, što ja klasificiram kao fahidiot. :)
npr neki stari printeri su bili ili-ili jer sam driver je bio takav.. i to je vrijedilo za jedno računalo, ne spajati ga na dva načina (što je i besmilseno).. iz tog se može i pogrešno zaključiti da je to 'zabranjeno' za razlilita računala.. + uz to defautlno svi imaju share + svi ostali u mreži defautlno spoje shareani printer pa se desi da isti printer vide na više mjesta, kroz više share-računala.. to sve ovisi kakva je mreža, server, admin.. i postavke na računalima pa i defaultna za printer kad se instalira (većina uključi share za printer, što je besmislica za mrežni printer).
-hp već duže vrijeme ima svoj uni-driver.. (ali je sav soft mastadont..).
-sad je novi fičer print preko interneta-mobač i sl.. to nekom može biti zgodno, nekom smeta-smeće.. a to je opet povezano s izborom drivera, lan, wlan, usb..
+stariji printeri (zapravo driver je jedini realni problem, soft) tj uređaji multi scan-print-copy-fax.. možda je npr mrežno nemoguće koristiti scan dok printer možda radi normalno. Vjerojatno sav noviji soft (driver) nema taj problem, tj ne preferira USB za mogućnosti-ograničenja kao preko mreže.. dok su brandovi kao npr canon u osnovi 'isti' uređaj namjerno ograničavali driverom kojeg uz njega dobiješ IR-serija.. pa na nekom radi scan, na drugom samo print itd.
+najveći 'problem' je za male firme (bez servera-admina i 'pravog DHCPa tj na modemu operatera..) je mrežno dijeljenje IP-adresa, dhcp i pitanje što se desi kod reseta modema-linije.. pa printer dobije drugi IP.. dok preko usb-a nema taj problem. Novije rješenje je network name uređaja, ne ip, ili klasično fix ip na svim uređajima itd. itd..
Zaboravio sam da napišem i da je namjerno spojeno direktno na prinret kako bi se izbjeglo spajanje na mrežu i share printer opcija. Printer je neki noviji HP i čim su u njega uključili mrežni kabal odmah je na displeju pokazao svoju IP adresu koju je trebalo upisati u postavke računala ali to nije bilo moguće obzirom da obični radnici nemaju administratorske ovlasti. Mene osobno zanima da li je moguće na takav način "probiti" u mrežu? Znači: računalo-printer (mrežni kabal)-USB - drugo računalo - mreža. Koliko ja znam to nije moguće. Ima li netko da zna nešto više o ovome ili da prijatelju kažem da ovog zatjera u tri....
Zaboravio sam da napišem i da je namjerno spojeno direktno na prinret kako bi se izbjeglo spajanje na mrežu i share printer opcija. Printer je neki noviji HP i čim su u njega uključili mrežni kabal odmah je na displeju pokazao svoju IP adresu koju je trebalo upisati u postavke računala ali to nije bilo moguće obzirom da obični radnici nemaju administratorske ovlasti. Mene osobno zanima da li je moguće na takav način "probiti" u mrežu? Znači: računalo-printer (mrežni kabal)-USB - drugo računalo - mreža. Koliko ja znam to nije moguće. Ima li netko da zna nešto više o ovome ili da prijatelju kažem da ovog zatjera u tri....
Teoretski su mogući neki security problemi, no meni se čini da ovdje ipak netko ne zna što radi.
Ako je nekakva lokalna mreža, printer mrežni, nema smisla nikakav USB. Printer na mrežu i tko treba printati, može.
Biće da će jedan IT administrator zavišiti u mački piterinoj!