RAM Problem

poruka: 22
|
čitano: 3.130
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
RAM Problem

Poštovana gospodo,

prije nego sto pocnem sa svojim kukanjem, sve vas pozdravljam. Eh, sada, imam jedan problem, posjedujem dva kompjutera, te sam htio ovaj stariji nadograditi sa jednim keksicem ram memorije. Specifikacije starijeg racunala su intel procesor Q6600, nvidia Gf 8800 gt, maticna asus p5g41t-m LX, jedna tera harda i 4 gb ram memorije transcend ddr3 1333mhz te na tome koristim sedmicu 32-bitnu...Da ne duljim previse, kupio sam jedan keksic od 4 gb isto transcend ddr3 1333mhz i dok sam sve to ugradio unutra, upalim komp, ventilatori se vrte, hard daje signale da se pokrenuo, ali nema slike, zamijenim keksice iz slotova, i dalje isto, znaci slike i dalje nema. Izvadio sam novi keksic, upalio komp i komp radi normalno, bez ikakvih problema... Da bih utvrdio ispravnost novog keksa, ubacio sam ga u novi komp u kojem je maticna gigabyte 990-FXA-UD3, i tamo radi, znaci novi keksic je sasvim ispravan. Zatim sam ubacio u stari komp keksic iz novog kompa, 4 gb kingston koji radi na frekvenciji od 1600 mhz, ali slike dalje nije bilo, uglavnom probao sam svakakve kombinacije, ali ta maticna ploca asus kao da voli raditi samo sa tim prvim gore spomenutim keksicem i niti sa jednim drugim. Izvadio sam bio i bateriju, flashao bios na najnoviju verziju, ali i dalje bez uspjeha... Zato Vas, molim, da mi pomogne rijesiti i dati  prijedlog u cemu bi bila greska, jer ja stvarno vise ne znam sto mi je ciniti...Hvala Vam

Pravi je gazda u kog je Mazda
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: RAM Problem

Kao prvo, koči te FSB procesora koji radi na 1066 MHz. Drugo, tvoja matična ploča podržava maksimalno 8 GB RAM-a @ 1333MHz i to u oveclock-u. Dok normalno podržava 1066 MHz DDR3 RAM i 800 MHz DDR3 RAM (koji ja nisam nikada vidio u životu). U prevodu to znači da će tvoje računalo najvjerojatnije raditi sa 8GB RAM-a @ 1066 MHz ili ako nađeš 800 MHz DDR3 RAM. Možda riješi problem da upališ računalo (sa tim keksom koji radi) i ručno postaviš frekvenciju RAM-a na 1066 MHz a latencije na 9-9-9-24. Sačuvaj promjene i testiraj kako računar radi. Ukoliko bude radio normalno ubaci taj drugi keks i pokušaj ga upaliti.

13 godina
phoenix2003 kaže...

Kao prvo, koči te FSB procesora koji radi na 1066 MHz. Drugo, tvoja matična ploča podržava maksimalno 8 GB RAM-a @ 1333MHz i to u oveclock-u. Dok normalno podržava 1066 MHz DDR3 RAM i 800 MHz DDR3 RAM (koji ja nisam nikada vidio u životu). U prevodu to znači da će tvoje računalo najvjerojatnije raditi sa 8GB RAM-a @ 1066 MHz ili ako nađeš 800 MHz DDR3 RAM. Možda riješi problem da upališ računalo (sa tim keksom koji radi) i ručno postaviš frekvenciju RAM-a na 1066 MHz a latencije na 9-9-9-24. Sačuvaj promjene i testiraj kako računar radi. Ukoliko bude radio normalno ubaci taj drugi keks i pokušaj ga upaliti.

Dobro, pokusat cu ovo napravit, pa cu javit dal sam sta uspio rijesit

Pravi je gazda u kog je Mazda
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.10.2014 14:08 (kicmabrajker).
13 godina
RAM Problem

Samo me interesira, otvorio sam BIOS, i DRAM Frequency stavio na 1067 MHz, (slika 1), i sad dok sam sam usao u namjestanje latencija, ne znam koje vrijednosti moram stavit na 9-9-9-24 (slika 2).

slika 1 slika 1
slika 2 slika 2
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
RAM Problem

Slika 2: Broj 7 prepravi u 9 a broj 20 u 24. Druge vrijednosti postavi na Auto.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
phoenix2003 kaže...

Slika 2: Broj 7 prepravi u 9 a broj 20 u 24. Druge vrijednosti postavi na Auto.

Jesam, ucinio sam tako kako si rekao, ali i dalje je isto...

15 godina
RAM Problem

Možeš li od prijatelja posuditi neki drugi sličan keks da testiraš sa njim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
phoenix2003 kaže...

Možeš li od prijatelja posuditi neki drugi sličan keks da testiraš sa njim?

imam doma isti takav, ista firma isto sve, i na njemu radi, to je taj stariji keks, ali ove novije kao da ne zeli, kontaktirat cu ducan gdje sam kupio dal se moze vratit taj keks, pa probat uzet drugi, mozda imaju gdje na lageru koji stariji keks rama pa ubacit, ako ne moze stavit cu taj keks rama u noviji komp da ima 12 gb rama i gotovo, jer ocito toj maticnoj ne pase taj keks rama i u tome je cijela mudrolija

15 godina
RAM Problem

Postoji mogućnost da baš taj model nije kompatibilan sa matičnom pločom. Najbolje da ga vratiš i pokušaš sa drugim.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
RAM Problem

Tako ce vjerojatno i biti, nego koju onda ram memoriju da trazim? Koja bi bila kompatibilna a da je ima u futuri-it?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
RAM Problem

Na web stranici proizvođača matične ploče možeš naći listu memorija koje su kompatibilne (tj. testirane da rade na tvojoj ploči).

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
kicmabrajker kaže...
..

imam doma isti takav, ista firma isto sve, i na njemu radi, to je taj stariji keks, ali ove novije kao da ne zeli,..

-isti, od identičnih chipova ili isti samo zbog papirnate deklaracije, ako je identičan (čitaj, gledaj chipove na modulu), broj chipova i raspored.. tad je možda isti/identičan, tad bi morao raditi ako je ispravan odnosno tad bi greška bila povezana s MBO-chipsetom i ograničenima kod popunjavanja dimmova.

-ako nije identičan, tad je vjerojatno (noviji) veće gustoće, npr manje chipova ili jedna-dvije strane.. tad je to ograničenje chipseta, samo ponekad pomogne update BIOSa, ponekad je dovoljno ostaviti jedan dimm utor prazan iza ili prijavi samo 50% kapaciteta i sl.. U to m slučaju treba zamijeniti za stariji tip.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
ihush kaže...
kicmabrajker kaže...
..

imam doma isti takav, ista firma isto sve, i na njemu radi, to je taj stariji keks, ali ove novije kao da ne zeli,..

-isti, od identičnih chipova ili isti samo zbog papirnate deklaracije, ako je identičan (čitaj, gledaj chipove na modulu), broj chipova i raspored.. tad je možda isti/identičan, tad bi morao raditi ako je ispravan odnosno tad bi greška bila povezana s MBO-chipsetom i ograničenima kod popunjavanja dimmova.

-ako nije identičan, tad je vjerojatno (noviji) veće gustoće, npr manje chipova ili jedna-dvije strane.. tad je to ograničenje chipseta, samo ponekad pomogne update BIOSa, ponekad je dovoljno ostaviti jedan dimm utor prazan iza ili prijavi samo 50% kapaciteta i sl.. U to m slučaju treba zamijeniti za stariji tip.

Po tome onda znam u cemu je greska, isti su samo po deklaraciji, znaci transcend 4gb ddr3 1333 MHz, dok noviji ima cipove samo s jedne strane i onda je to razlog zbog cega ne zeli ocitati taj ram...znaci, morao bi, kako je rekao kolega pogledati na asusovoj stranici koji je ram kompatibilan i tog narucit i to je to

16 godina
kicmabrajker kaže...
..

Po tome onda znam u cemu je greska, isti su samo po deklaraciji, znaci transcend 4gb ddr3 1333 MHz, dok noviji ima cipove samo s jedne strane i onda je to razlog zbog cega ne zeli ocitati taj ram...znaci, morao bi, kako je rekao kolega pogledati na asusovoj stranici koji je ram kompatibilan i tog narucit i to je to

-i pročitati čitav post, s razlogom..

-provjeriti verziju BIOSa, 50% verzija se odnosi upravo na RAM, možda ...

ako to ne pomogne, tad je jedino stariji tip tj MANJA gustoća chipova na DIMM modulu, uobičajeno prelazna generacija, npr ako je stari s 8 komada chipova x obje strane modula, tad noviji koji ima samo s jedne strane 8 chipova vjerojatno ne može raditi (još noviji u toj priči ima npr 4 chipa... ali i vjerojatno veći kapacitet, uvjek dvostuka cifra..).

- u cjenicima od teh.spec. obično ništa ne korisnog, ali dovoljno je uzeti modul u ruku i vidiš chipove. Marka-Brand je najmanje važna, MHz su sporedni..

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.10.2014 22:35 (ihush).
11 godina
odjavljen
RAM Problem
Može li se dodati novih 2 gb na ddr2, inače ima 2gb?

0 0 hvala 0
16 godina

-možda,.. ali ovdje je kontekst teme drugi, npr dali je kompatibilan RAM, tj dali ga MBO-BIOS pravilno detektira, vidi mali iznad, gustoća RAMa. Ne mora svaki raditi na svakoj MBO-chipsetu. Opet, provjeri u specifikacijama na str proizvođača, tamo je jedini točan odgovor, ostatak interneta kao i moj odgovor su pod 'možda'.

13 godina
neaktivan
RAM Problem

skoro pa sigurno mogu tvrditi kako je zbog matične i njene "izbirljivosti"! :/

googlaj qvl (qualified vendor list) za svoju ploču i tamo mora biti izlistano koja ram ti odgovara.

imao isti slučaj, riješio kupnjom identičnog keksa kakav je do tada normalno funkcionirao...

weedafuqyee
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
RAM Problem

Problem riješen, u pitanju je bila nekompatibilnost RAM memorije sa matičnom zbog gustoće čipova, zahvaljujem se svima na ukazanoj pomoći.

Moj PC  
0 1 hvala 0
11 godina
odjavljen
RAM Problem

Gdje i kako provjeriti koliko točno imam mjesta na računalu, piše ovdje da imam 2 gb, a npr, pes mi ima 5 gb?

0 0 hvala 0
16 godina
keyofdestiny13 kaže...

Gdje i kako provjeriti koliko točno imam mjesta na računalu, piše ovdje da imam 2 gb, a npr, pes mi ima 5 gb?

a dvd ima 4.3, ...

mješaš različite stvari, RAM je radna memorija, HDD je trajna/medij. Nema veze jedno s drugim, tj koliko nešto zauzima na mediju nema veze s requirementsima za rad. Svaka aplikacija/soft (igre, OS..) ima svoje requirementse, možeš ih provjeriti na str. proizvođača. (minimum, optimal..).

Količina RAMa je samo jedan dio PCja-platforme, obično je tu naveden i ver.OSa/platforma/driver,  VGA, CPU... npr windows-linux-PSX-OSX-nintendo, itd.

11 godina
odjavljen
RAM Problem

Možda ovo znači koliko koji hard drive ima memoriju, zar ne?

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.10.2014 18:38 (keyofdestiny13).

0 0 hvala 0
16 godina
keyofdestiny13 kaže...

Možda ovo znači koliko koji hard drive ima memoriju, zar ne?

{#} .. da skratimo muke, DA. (inače ne...). Sve OK, samo koristiš pogrešan naziv, koji se ne koristi za npr HDD.. nego za RAM.

Trebaš korisiti 'pravi' naziv, jer ćeš imati problema u komunikaciji...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice