Racunar ne prepoznaje BIOS bateriju

poruka: 4
|
čitano: 738
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
offline
Ne prepoznaje BIOS bateriju

Na maticnoj ploci mi se potrosila BIOS baterija i kupio sam novu kada udjem u bios i pod opcijom VBAT mi pise 0.140V a baterija je naravno 3V isto tako kada 1. Put pim racunar i koristim ga i ugasim normalno u startu racunar se ugasi i posle 2-3 sekunde opet pali s tim da ventilator na procesoru vrti na max ali racunar se najnormalnije pokrene ponovo iako sam ga iskljucio posle toga kada opet iskljucim u startu ne pali se ponovo ali kroz neko vrijeme kada hocu da koristim racunar i upalim ga ventilator na procesoru vrti  a max i ne usporaje je li mi se tonsve desava zbog bateriji ili zbog neceg drugog i zasto ne prepoznaje bateriju? Također sam mjerii bateriju unimerom i ima 3V nije do nje

 
0 0 hvala 0
12 godina
moderator
online
Re: Ne prepoznaje BIOS bateriju

Možda nije sjela na mjesto kako treba, možda su kontakti oksidirali, možda je puknuo lem kojim je ležište za bateriju zalemljeno za matičnu ploču.

 

Trebao bi multimetrom provjeriti napon na pinovima koji idu iz ležišta za bateriju. Ako je tu 3V+, onda bi trebao provjeriti napon na mjestima do kojih vode vodiči (traceovi) od pinova ležišta baterije.

11 godina
online
Re: Ne prepoznaje BIOS bateriju

- cmos baterija služi samo memoriranju postavki biosa i sat+datum ... napon koji prikazuje bios ili neki soft je nevažan, tj ako baterija radi ono što treba, tad su postavke ok +sat/datum. Baterija uopće nije potrebna za rad računala, jedino što bi tad ovisno o default postavkama (jesu li odgovarajuće OSu + datum koji može biti problem zbog timestampa i licenci) morao svaki put ulaziti u bios prije boota osa i podesiti .. barem datum.

-baterija s ostatkom rada računala nema veze. .. ako imaš problem to je nešto drugo-treće.. početak crkavanja matične i sl.

 

-možeš 'testirati', bez baterije, + uvjek prije bootanja provjeriti postavke u biosu, do gašenja ostaju (ostaju u restartu, warm-restartu).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine
offline
Racunar ne prepoznaje BIOS bateriju

Možeš provjeriti s MM dali baterija ima 3V tek kad je staviš u njezin socket. Ako nema 3V, provjeri dali + strana ima kratki spoj. tj. da mu otpor između + i GND ne smje biti nekoliko oma, trebao bi biti nekoliko kilo oma. 

Na bios čipu provjeri pin 6 (ako ima 8 pinova), trebao bi biti oko 1.5V. Pin 8 bi trebao biti 3V.

https://www.youtube.com/channel/UCgos5WloYoxCvCeUIi47ZxQ
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice