Racubalo se samo pali i gasi

poruka: 21
|
čitano: 10.865
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Racunalo se samo pali i gasi

Ukratko kupio novo racunalo Seasonic napajanje. Maticna ga-h110-d3a, procesor g4400 uv400ssd i ct8g4dfd8213 kingston ddr4 ram 8 gb. Kad upalim pc krene ae palit pa se ugasi pa se opet upali pa ugasi... I tako stalno dok ga prisilno ne ugasim. Sto bi moglo biti?

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Racunalo se samo pali i gasi

-rastavi i pažljivo sastavi.. prosvjeri sve konektore, ne žuri.. kad već imaš problem kreni ''od nule'', tj samo cpu-ram... i postupno dodaj ostalo, na kraju disk.

-pogrešno spojen frontpanel usb/audio

-kratki spoj, npr distanceri-lim..

-napajanje, mbo, ram, vga .. svaka komponenta može biti neispravna i tad MBO tako reagira, pokušava paljenje. Novo može biti neispravno, čak i seasonic, kao što se može 'nestručnim rukovanjem' pokvariti.

+resetiraj cmos-bios..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
Re: Racunalo se samo pali i gasi

...ili neispravan taster za paljenje pa ostaje u spoju  ..tada se uglavnom svako 4 sec. gasi/pali

probaj sa mbo odspojiti kablić od tastera "power" i izvijačem upaliti PC, ako se ne gasi znaš što je :)

14 godina

Isprike na greškama. Ne ide  mi najbolje na smartphonu. Ugl sve odspojio i nanovo. Trebalo je vremena al sad radi. Moguće neki kontakt ili nešto (moja nepažnja).

Sad sam naišao na drugi problem. Grafička radi super ali kad ju spojim preko usb risera sve šteka na max. tipa 0.1fps. Probao ih nekoliko i svaki put isto. Direktno radi super ali s tim ne. Da nije greška u nekoj postavci u biosu ili nešto? Ploča ima neki krni bios.

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Racubalo se samo pali i gasi

raiser je 'problem'... nije za igranje (propustnost prema sabirnici) nego za majnanje (sve radi GPU na sebi..). Ako tažiš, trebaš DYI/ext adapter za GPU (za laptop, može preko pciex kartice).

14 godina

Što je to "Temperature 4" i da li je moguće da je to ovaj dio (south bridge) na slici jer je on sigurno 60+C na dodir.

0 0 hvala 0
14 godina
axos kaže...

Što je to "Temperature 4" i da li je moguće da je to ovaj dio (south bridge) na slici jer je on sigurno 60+C na dodir.

Ovo što si označio na slici 2 je čipset matične ploče, normalno je da se on dosta zagrijava pogotovo na jeftinijim pločama,

ako imaš opciju, stavi naprijed na kućište ventilator da uvlači hladan zrak unutra i puše po to dijelu.

14 godina
Valentin17 kaže...
axos kaže...

Ovo što si označio na slici 2 je čipset matične ploče, normalno je da se on dosta zagrijava pogotovo na jeftinijim pločama,

ako imaš opciju, stavi naprijed na kućište ventilator da uvlači hladan zrak unutra i puše po to dijelu.

Ubacio i sve jedno restart samo je duže trebalo. Išao zamjeniti pastu kad ono unutra umjesto paste traka (kao izolir izgleda ali nije rastezljiva. Moguće neka vrsta termalne trake???). Ubacio umjesto trake pastu. Temperatura je sad za svega 5 stupnjeva niža, ali na dodir je razlika velika. Moguće da je i do senzora. Nešto tu gadno ne štima. Jer na osjet bi rekao da je razlika bar 20C a moguće i puno više. Ima li još koji dio na mobo da bi trebao provjeriti?

14 godina
axos kaže...

Probaj RAM staviti u drugi utor, a bilo bi dobro kad bi isprobao s drugim napajanjem, a onda i s drugim RAMom.

Na čipset je vjerojatno bio stavljen termal pad, ali pasta odrađuje posao bolje, ja osobno ne vjerujem da je do temp. čipseta,

po meni taj senzor krivo očitava.

Možeš probati staviti ventilator da puše po VRMu, lijevo od procesora.

Ako imaš voltmetar, možeš izmjeriti napone koje daje napajanje pod opterećenjem, odmah budeš vidio da li je neispravno ili ispravno,

istosmjerni napon možeš najlakše izmjeriti najlakše na molex konektoru, mjeriš između bilo kojeg srednjeg pina (masa) i 12V vanjskog pina,

inače jedan vanjski pin je 5V, a jedan je 12V, na današnjim napajanjima su žice najčešće crne boje, pa je teško raspoznati, ako promašiš

žicu, izmjerit ćeš napon od 5V, ništa bitno, premakni pipalicu na drugi krajnji pin i izmjeri napon, ako pada ispod 11.5V pod punim opterećenjem,

znači da je napajanje neispravno i to ti uzrokuje restart.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.3.2018 11:48 (Valentin17).
14 godina
Valentin17 kaže...
axos kaže...

Probaj RAM staviti u drugi utor, a bilo bi dobro kad bi isprobao s drugim napajanjem, a onda i s drugim RAMom.

Na čipset je vjerojatno bio stavljen termal pad, ali pasta odrađuje posao bolje, ja osobno ne vjerujem da je do temp. čipseta,

po meni taj senzor krivo očitava.

Možeš probati staviti ventilator da puše po VRMu, lijevo od procesora.

Napajanje su testirali u servisu tvrde da nije. Ram drugi nemam. Može oznaka na slici za vrm da znam što gađam?

14 godina
axos kaže...

Napajanje su testirali u servisu tvrde da nije. Ram drugi nemam. Može oznaka na slici za vrm da znam što gađam?

Ja bih ga svejedno probao testirati sam na način kako sam opisao, valjda imaš nekoga tko ima multimer,

tako nešto košta 100 kn i savršeno je za takve provjere, ne treba ti nikakav tester niti servis.

Probaj RAM testirati sa memtest86+, imaš tutorial na internetu.

14 godina
Valentin17 kaže...
axos kaže...

Ja bih ga svejedno probao testirati sam na način kako sam opisao, valjda imaš nekoga tko ima multimer,

tako nešto košta 100 kn i savršeno je za takve provjere, ne treba ti nikakav tester niti servis.

Probaj RAM testirati sa memtest86+, imaš tutorial na internetu.

Probat ću. Btw taj heatsink je valjda najhladniji dio računala. U rangu sobne temperature.

14 godina
axos kaže...

Btw taj heatsink je valjda najhladniji dio računala. U rangu sobne temperature.

Ako je slab prijenos topline sa kondenzatora na sami pasivni hladnjak, normalno je da će biti hladan,

Da je to moje, ja bih eliminirao redom napajanje, RAM, matičnu ploču, najlakše je isprobavati tako da ubaciš

drugu komponentu.

16 godina
axos kaže...
..

Probat ću. Btw taj heatsink je valjda najhladniji dio računala. U rangu sobne temperature.

-ako ne dodiruje ili .. rastavi-sastavi, mora biti mlak-toplo (ne vruće) cca 30-40 u idlanju slično kao hdd. Ako je hladan, tad ne prenosi toplinu, ne radi ono što je svrha (kao radijator).

gore je spomenuta neka traka.. bilo je slučajeva gdje zaštitna traka (kao selotep) nije skinuta, greška-izolacija umjesto hlađenja.. (desilo se na CPU u trgovini.. ne na chipsetu tvornički, ali tko zna..)

ako dobro nalježe može bez paste, može 'zrno riže' (kap..) višak bi samo iscurio ili gusta-spužvasta koja može biti deblja i kao amortizer. Ovisi kako je hladnjak izveden, ugl su federi.. tako da je svejedno ali mora biti pravi kontakt i mora hladiti.

+drugačiji slučaj, 'pokvaren' hladnjak.. koji jednostavno njie provodio toplinu, zamjenjen istim (druga kutija) i sve je bilo normalno, neki loš materijal-nečistoće.. tko zna od čega sve kinezi štancaju jeftine dijelove. To su slučajevi kao šansa na lotu, mogući pa ako nema drugih objašnjenja provjeriti.

ako je chipset već duže radio pregrijan (spomenuto da vga pokriva-grije..) i starenjem se sve kvari, samo je pitanje kad-koliko i koje su posljedice.. moguće da je nešto već otišlo, neki optornik, lem.. tad je ugl nepopravljivo-nestabilno. Svaki dodatni otpor samo vuče više struje +toplina i starenjem se pogoršava, nema pomoći. OC ili viši napon dugoročno skrate taj prosječni životni vijek, mada ni sam prosjek ne postoji osim statistike, neki će raditi godinu, neki deset.. jer svaki tranzistor-chip je slučaj za sebe, a na mbo ih je jako puno.

nije isto novo-staro, npr sama plastika-elastičnost, nakon nekog vremena (temperature to ubrzaju) postane kruto-neelastično.. i npr vađenje-umetanje vga/ram može biti uzrok mikropukotina-kontakta-lema.. nije poželjno prečesto na starijim komponentama mijenjati. A ponekad upravo tako 'popravimo'.. (kao lem u pečnici, oboje su ćorava koka metoda i ponekad uspiju).

14 godina
Valentin17 kaže...

Ako je slab prijenos topline sa kondenzatora na sami pasivni hladnjak, normalno je da će biti hladan,

Da je to moje, ja bih eliminirao redom napajanje, RAM, matičnu ploču, najlakše je isprobavati tako da ubaciš

drugu komponentu.

Hvala kolega na savijetima. VRM je imao termal pad a ne traku i bio je dobro namješten ali sam sve jedno zamjenio s arctic padom. Sad je jedva koji stupanj topliji (na dodir). RAM je prošao test. Onih 84c nakon 2h loada je narastlo za par C pa pretpostavljam da je greška u prikazu. Probao par programa ali ne nalaze toliko senzora. AIDA trial isto javlja normalne temperature. South bridge je "normalno" topal za razliku od prije pa pretpostavljam da je do tog bilo. Ostavit ću par sati da radi pa da vidim rezultate. Napajanje mi je tlaka testirat jer moram rastavljat onda drugi pc. Ali ako ne bude išlo morat ću i to probat.

Sve u svemu mislim da više ne bi smjelo bit problema. Btw može li se nešto napraviti da sam napravi dijagnozu za restart kao što napravi kad je bsod?

Svakako javim se kad saznam više informacija

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.3.2018 16:14 (axos).
14 godina
axos kaže...
Btw može li se nešto napraviti da sam napravi dijagnozu za restart kao što napravi kad je bsod?

Možeš u Event Logu pogledati da li javlja neku grešku u trenutku restarta,

ne postoji opcija da zabilježi grešku kao kod BSODa.

ps. možda tebi i iskoči BSOD, samo ga ne vidiš, možeš i taj log pogledati.

14 godina
Valentin17 kaže...

Možeš u Event Logu pogledati da li javlja neku grešku u trenutku restarta,

ne postoji opcija da zabilježi grešku kao kod BSODa.

ps. možda tebi i iskoči BSOD, samo ga ne vidiš, možeš i taj log pogledati.

Provjerio. Neočekivano gašenje. Nije poznato zašto.

14 godina

Evo update izgleda da su i dva utora na matičnoj mrtva. Odnosno crasha se PC unutar 1 sat rada. A kad ubacim u 16x slot nestane mi signal na mobo. Pretpostavljam prebaci output na grafičku iako sam u biosu stavio da koristi integriranu. A kad uključim monitor u tu grafičku preko risera nema signala, Nisam siguran ni da se boota do kraja. Ako grafičku direkt ubacim unutra, pokrije 2 x1 slota i opet mogu samo 3 komada a ne sve 4.

EDIT:Ne mogu vjerovati da sam imao toliko problema na jednom rigu.

Od problema s automatskom regulacijom ventilatora, preko pregrijavanja south bridga do mrtvih utora na MOBO.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.3.2018 12:07 (axos).
16 godina
axos kaže...

..

Od problema s automatskom regulacijom ventilatora, preko pregrijavanja south bridga do mrtvih utora na MOBO.

-a nije ti palo na pamet da MBO nisu dizajnirane za takve stvari, da nije isto jedna ili više GPUa (struja koja pri tome mora proći kroz MBO..). Nije ti to palo na pamet kad si slagao rig i računao na zaradu od mininga? Trebalo je, imao bi precizniju kalkulaciju isplativosti i manje muke sad. (ok, kao trljanje soli na ranu.. ali ono, čudiš se..??).

-da se može nešto popraviti, ovako se samo mučiš.. i ako dalje isprobavaš rizikuješ neki drugi-novi kvar, neke druge komponente ili beskorisni trošak. MBO je dala svoje, nextaj..

ili, pošto mbo ima više pciex utora, možeš probati.. reklamirati, tužiti.. jer proizvod ne zadovoljava. Garancija?

14 godina
ihush kaže...
axos kaže...

..

-a nije ti palo na pamet da MBO nisu dizajnirane za takve stvari, da nije isto jedna ili više GPUa (struja koja pri tome mora proći kroz MBO..). Nije ti to palo na pamet kad si slagao rig i računao na zaradu od mininga? Trebalo je, imao bi precizniju kalkulaciju isplativosti i manje muke sad. (ok, kao trljanje soli na ranu.. ali ono, čudiš se..??).

-da se može nešto popraviti, ovako se samo mučiš.. i ako dalje isprobavaš rizikuješ neki drugi-novi kvar, neke druge komponente ili beskorisni trošak. MBO je dala svoje, nextaj..

ili, pošto mbo ima više pciex utora, možeš probati.. reklamirati, tužiti.. jer proizvod ne zadovoljava. Garancija?

Pa ne mora proći puno struje kroz mobo jer riseri ne služe za napajanje. Grafičke se napajaju direkt iz napajanja. Ma garanciju ima jer je novo. Ali pošto nisam iz zg dok to ode i vrati se i dok oni testiraju ode bar dva tjedna. Možda bi najjeftinija solucija bila nabavit neku drugu pa ovu poslat na servis i kao novu prodat. Zadnjih 15+ godina je "igranje" s hw uvijek bio užitak nabaviš novu komponentu, testiraš itd. Ovo je prvi put da me PC izmučio pošteno. Nisam ni nit ljut ni ništa samo me eto iznenadilo (a nije trebalo jer ja i Gigabyte nemamo baš povijest dobrih odnosa). Mogu ga još eventualno probat "natjerat" x16 slot da primi grafičku i pokrenut miner s remotely. Ako tko zna koji sw da ga mogu setupat jednom i da nemoram svako paljenje unosti ID i PW kao što je slučaj s teamviewerom bio bi zahvalan. Jer naravno ne mogu pročitat ID i PW ako nemam slike.

Btw dečki ako imate wallet za neki memcoin tipa Doge rado pošaljem za pivu (javite se na PM ili može i tu).

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.3.2018 20:20 (axos).
16 godina

id se dobije kod prve instalacije i ne mijanja se.. pass postaviš i tad ga znaš.. ili bilo koji remote/vnc/rdc.. tak da naravno da ne moraš vidjeti sliku u suprotnom bi postojanje tog softa bilo besmisleno. Win remote u lanu, postaviš user-pass, omogućiš remote i to je to.. dok vnc treba instalirati i podesiti (opet user-pass) .. dalje isto.

svaka gpu troši struju, svaki utor pa i svaki pojedini dimm-ram, pošto su ti crknuti utori nije samo raiser u pitanju, pa opet i raiseri trebaju struju, usb kontroler, chipset.. i sve to ide kroz mbo. Tad je svejedno koji je utor onaj ''previše'', posljedice osjeti bilo koji od njih, ne po nekom rednom broju. (kad izbaci osigurač za struju, nešto crkne.. nema pravila što će.. obično tamo gdje je veće opterećenje i manja robustnost-tolerancija..).

dobar plan.. mbo na kojoj ne radi neki pci je za smeće jer to je mbo-osnova, chipset..

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice