Procesor - temparatura - pasta - pomoć

poruka: 12
|
čitano: 5.649
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Ovako, NOVI sam na forumu i molim odgovore od iskusnih i dugogodišnjih informatičara da odgovore na neka pitanja bilo to softwarski i/ili hardwerski.

Imam jedan problem i neznam ga odgonetnuti, pa dobro će mi doći svaka informacija ili savjet.

Nadograđivao sam stari comp.;

WIN XP SP3

Soltek SL865PE - socket 478,

Intel Celeron 2.4 GHz, 128 k L2 - 400 Mhz BUS, sa original hladnjakom od intela

1,5 GB DDR rama

HDD 500GB seagate 32MB chace

ASUS grafička GeForce 6200, 128 MB, a bit nemam pojma, sigurno je slab :)

Zamjenio sam celeron 2.4 sa Pentium 4 - 3.00 Ghz, 1MB L2 chace, 800 Mhz BUS, SL7PM MALAY, neznam jel prescott ili nortwood proc.

sa original hladnjakom od Intela koji sam dobio uz njega

kad sam mjerio na Speed Fan temparatura CPU - mi je dostizala 50-52°C, kupio sam Zalmanov hladnjak cijeli od bakra Zalman - CNPS7000A-CU,

mjerio sam ponovno u speed fanu i opet  dostize jednaku temparaturu od 51-52°C, sad neznam da li je to do termalne paste, namazao sam procesor sa sharkoon pastom koja je dobivena uz bakreni hladnjak koji je isao na grafičku GeForce 5700, sada je GF 6200 128MB, da li je ta pasta lose kvalitete i prestara pa prosao kao neki rok trajanja. Mislim po meni nisam stručnjak ali ako sam kupio zalmanov hladnjak pretpostavljam da bi trebalo biti barem 10°C niža temp.procesora, a možda i više to sad neznam. Pa molim vas da mi kažete da li trebam kupiti neku novu pastu pa da nije ta prastara... Što mislite o ovoj pasti? Model - Spire SP802 BlueFrost. Ukoliko sam nešto nestručno i nedovoljno napisao, da fali pokoja rečenica recite nemojte galamit :-) hehe.

Unaprijed se zahvaljujem dobrim informacijama.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Bok.

Ovako i ja sam imao sličan problem kada sam stavio novi hladnjak i novu termalnu pastu. Očekivao sam temperature od 35 C no bile su preko 50 C.

No kako je računalo bilo upaljeno par sati, temperature su se stabilizirale nakon tih par sati i od tada mi u idle temperature na procesoru ne prelaze 33 C.

Izgleda da je potrebno određeno vrijeme dok se termalna pasta ne stabilizira.

Eh sada ako je prošlo par sati i temperature ti se nisu stabilizirale, pogledaj dali si dobro naštimao hladnjak.

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Procesor - temparatura - pasta - pomoć

Ako radi na 800MHz FSB, onda je Prescott. Prescott se dosta grije i ove temperature koje navodiš mi se čine ok.

Link Zalman + P4

P4 Prescott + stock cooler

Nadalje:

With a CNPS7000B-Cu, today I've managed to get my 2.8 C0 prescott to 3.5 ghz with a max temp of 62°c.

Malo informativnog štiva o Prescottu.

Google is your friend
15 godina
neaktivan

Dobro to sam jučer nanio pastu, sad neznam koliko treba vremena/sati da se to ajmo reći stabilizira, nije još prošlo ni 24h.  ZURA evo da ti odgovorim, tj.pitam logički dolazim do nekih zaključaka, znači P4 3.00, . 478 i dobiven je hladnjak onaj koji ide uz njega, on je aluminijski, ali podnožje mislim da je od bakra onaj dio koji se ide na procesor. pa neznam koliko je SpeedFan točan program, ali barem je informativan sigurno je dobar. A ostalo me muči ako sa intelovim hladnjakom je bila temp. cca 52°C stupnja, a zašto je onda sa Zalmanom koji je cijeli od bakra i koji je tada kad je došao cca 2004-2005 g. Bio nagrađivan TOP model. Zbog čega može biti jednaka temp. sad mi je najniža 49°C, prije mene je lik imao na P4 2.4 - 512 Kb, 533 MHz BUS - northwood, pa je rekao da je bila oko 34-35°C. znam i čitao sam da su Prescott modeli jače zagrijavaju, ali da pod dva različita hladnjaka je ista temp. to sad ne razumijem, ili je u procesoru stvar ili pak u nećem trećem, dobro meni je bočna stranica kučišta zatvorena, napajanje je 400W ali nije onaj ventilator 12cm koji je na njemu, ili pak da uzet novu pastu? Nešto tu moramo riješiti čudno mi je to... Svakako hvala na pomoći i savjetu.

17 godina

Ostavi još koji dan, pa ako se temp. ne stabilizira uzmi novu termalnu pastu.

Ako je tvoja verzija procesora Prescoot kao što je Zura rekao, nemoj očekivati drastičan pad temperature samo zato što se radi o Zalman-ovom hladnjaku (kojih 5-6 C manje je realno za očekivati)

Također pokušaj s nekim drugim programom provjeriti temperature (Everest npr. ili odeš u bios pa provjeriš)

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
15 godina
neaktivan

Hmm.... Pa neznam ni sam što napraviti, provjerio sam i 100% je Prescott jer mi piše u programu CPU-Z, pa onda ja nisam ništa dobio time praktički što sam ugradio Zalmanov hladnjak, jer s onim starim je gotovo jednaka temp. a ovim 1-2°C manje, da sam znao da je to tako onda nebi ni kupovao Zalmanov hladnjak, ma da mi je to čudno što je tako - stavit ću regulator pa ću probati njime vidjet što se zbiva. Hocu samo reci da mi je nejasno da je razlika u temp padne ajmo rec 2°C stupnja, mislio sam malo više, ali ako je tako i ako je to nezabrinjavajuće onda se neću opterećivati time, i samo mi reci kolika je temp. procesora u  nekim normalnim kompovima evo sad je riječ o P4 3.00 ghz prescott koliko se one dostežu a da su drastične? Ako netko zna da li ima netko isti taj procesor samo sa nortwood-om, ja ču ga kupiti ili mjenjam ovaj za njega :-). Zadnju soluciju cu napraviti ovih dana uzet pastu i to sve ponovno promjeniti ali neku kvalitetniju, i možda stavim dva ventilatora u kučište ali mi recite koji nisu bučni - znam da će biti skuplji. Imate neku preporuku može i sa LED svjetlom. Hvala. Dečki lijepi pozdrav

16 godina
neaktivan

temp prescot(p4 3.2  540 D0 stepping)bez opterećenja 43c ful opter 53-54c(vrtio se 8h test na everestu v5.50) hladnjak je ovaj http://www.technomax.hr/Webtrgovina/Proizvod/tabid/62/rbpid/CM02008/title/CoolerMaster-Cooling-fan-Hyper-TX3/Default.aspx brzina venta 1854 bez opt a pod opt 1930 s tim imam uparen12cm vent na bočnoj stranici koji se vrti na nekih 1170okr.

okolna temp 22c,pasta ona obična po 16kn

moj savjet provjetri kućište dodaj 12cm vent na bok(učvrsti silikonom)ili lap procesora

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nemoj odmah odustajati od Zalmana. Možda ti sad postiže podjednako (dobre) rezultate sa stock hladnjakom, ali ako misliš malko podignuti freq. rada procesora onda bi trebao vidjeti razlike.

Ako ti se još eksperimentira, probaj proc podignuti na 3,2 ili 3,4GHz i izmjeriti temperature pod opterećenjem s stock i sa Zalmanom.

Također, speedfan nije baš pouzdan mjerač temperatura. Ja koristim HWMonitor, od ekipe koja je napravila CPUZ.

Google is your friend
15 godina
neaktivan

Ne nemislim odustat od Zalmana, a možda sam i malo preuranio s tim pitanjem, pa trebao par dana pustit da ja to sam vidim kako se te temp. povećavaju i smanjuju. Dok upoznam sve to skupa.  Pa iskreno čudno mi je to, da s dva različita hladnjaka gotovo ista temp. oko 52°C. S tim da ja ne igram igrice, nego sad sam taj proc. stavio iz razloga da radi malo brže, ali sam svjestan da su jače temp. i sa svojom željom sam uzeo Zalmana da bude tiše i da brže hladi, ipak je to kvalitetan hladnjak na spram Intelovog. A ja taj proc.koristim za photoshop, illustrator i grafičke programe, ako 3 igre godišnje stavim, i to sam puno rekao prošlo me doba takve zafrkancije, sad hocu da je donekle to stabilno i jako... Imam ja nov komp godinu dana i super mi je. ali malo sam staru konf. nadogradivao pa eto rekao da vidim što će se zbivati. Nemam baš puno vremena niti bi se upuštao sad u podizanje frekvencije, jer nerazumijem taj dio, a i trebalo bi mi vremena dok proučim, jer ipak nije to moj posao, a proc. koji vrijedi jako smjesni novac sad tu ic podizati nešto za par stupnjeva, ali cu pustit par dana da to proučavam... Ali gle sad ovo, otvorio sam bočnu stranicu i sad temp procesora pada ispod 45°C, što ako zatvorim podigne se za 5 stupnjeva. Što onda to znači da bi mogao staviti dodatne ventilatore u kučište i time ohladiio sve ostalo, jer necu sad držat stalno otvorenu stranicu jer mi to smeta, i jače se čuje.Vidjet cemo kaj ce biti utokom dana i narednih dana... pa nešto cu naučiti iz svega ovog.

16 godina
neaktivan

pa jel ti čitaš što sam ti napisao temperature su ti okvirne i neusporedive (na koliko ti se vrti vent nigdje ne spominješ a tražiš savjet)zalman je bolji od ovog što sam ti ja napisao da imam pa koji ti onda zaključak pada na pamet(jel si ti pismen i jel znaš čitati) napisao si i sam da si ujebo vent(zatvoreno kućište bez imalo protoka zraka već ga siroti zalman samo vrtulja) i da sredim za kraj napisao sam ti da provjetriš kućište i nakon skidanja stranice i nakon što si zaključio da je greška u tebi a ne u zalmanu opetovano postavljaš blesava pitanja

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Probaj stavit leda na procesor,tako sam ja napravio pa me ubila struja.Namigiva

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

za sad sve gledam u speedfan-u pise da se vrti na 2637 rpm, to je pod nekim minimumu jer za sad ništa ne radim osim surfanja.. prije sam nesto zahtjevnije radio pa se sa otvorenom stranicom popelo na 53-54°C. znaci diglo se 10 stupnjeva, (ali to je dok je otvorena stranica). A vidjet cu kad cu zatvorit i kad budem nesto radio zahtjevnije kako ce se zbivati, ukoliko bude vruće stavit cu dva ventilatora pa cu vidjet. Ja sam samo pitao koji bi bio razlog toga da je stalno podjednaka temp. A ti vidim da si pun samopouzdanja i da tretiras se jako strucnim u tom djelu, ne mjesam se ja kolko znaš koliko ne. zato sam rekao da mi mogu bit nepotpune inform. jer nisam ja informatičar kao ti pa da sve pratim 0-24h, kad bi ja to radio, onda bi netko morao moj posao raditi jer bi ga ja izostavio, A nisam opet čovjek sa sela ( pa da ću si sam podizati svoj moto i govoriti, pa da znam popravit auto, komp, kuć.aparate,građevina, pilar, cestar, šumar, liječnik i takvih naziva ima stotine, a time se ljudi bave sa sela oni vole biti svestrani i u sve se kuže tako da ce oni za sebe raci ja sve znam). Ti si se predstavio da znaš informatiku,  pa ti se neću mešati u posao, ali si mogao reć, od kud ja znam kaj ti mislis u sovojj glavi i da ulazim u tvoj mozak i kazes na kolko se vrti.No dosta o tome. Idemo na posao i nisam tu dosao bezveze, ako vidim da ljudi rješavaju međusobno zato sam pitao savjet. Razumiješ?!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice