Problemi s grafikom...

poruka: 11
|
čitano: 5.939
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Problemi s grafikom... (x1950PRO)
pitanje

U zadnje vrijeme kompjuter mi se zbilja ponaša čudno.

Odmah ću dati konfiguraciju koju imam da si to skinem s leđa, pa ću onda prijeći na problem.

Komp je star neke 2 godine.

CPU: Intel Pentium D 2.8GHz

MoBo: Abit AW8-MAX

GPU: PowerColor Radeon x1950Pro 256 MB (Arctic Cooling pasivno hlađenje) - stara tek nekih 7 mjeseci, prije nje sam imao x800.

RAM: 2x512MB, 2x1GB

PSU: Chieftec 350W ModelNo. GPS-350EB-101 A

HDD: Seagate Baracuda 7200.9 160GB

Ostalo mislim da nije bitno ali ako mislite da je od važnosti recite pa ću napisati.

Sve je započelo kao nekoliko artefakata u WoW-u. Poligoni su pucali i interface je treperio. Ostale igrice nisu bile pogođene tim.

Nakon nekoliko neuspješnih promjena grafičkih postavki igrice i u Catalystu, promijenio sam nekoliko drivera sa ATI-jevih stranica, probao Omega drivere.

Kad ni to nije pomoglo, sve sam isključio i očistio unutrašnjost kompjutera od prašine itd., ali ni to nije riješilo problem, sada mi je čak ponekad glasnije "zujao" ventilator od procesora (kod najviših rotacija bi počeo malčice grebat, ali svejedno je živciralo). Probao sam reinstalirat Windowse, svježe instalirao sve drivere sa pripadajućih CD-a i to je naizgled riješilo problem.

No trajalo je koji tjedan dana, možda dva. Opet su se u WoWu počeli pojavljivati iskrivljeni, zašiljeni poligoni i trepćući UI. Ovaj put taj je problem bio prisutan i kad sam pokrenuo Oblivion.

Počeo sam sumnjati da nije pregrijavanje ili greška na video memoriji.

Prvo sam izbacio mogućnost pregrijavanja. Dok sam igrao WoW na maksimalnim postavkama (i Oblivion) u pozadini sam pratio temperaturu grafičke preko Catalysta. Kad mi PC ne radi ništa, temperatura je obično oko 37-40°C, ali tijekom igranja WoW-a, Obliviona ili the Witchera, temperatura je jedva prelazila 47°C, a tek ponekad dolazila do 50°C. Ventilator od grafičke je konstantno ispuhivo hladan do mlak zrak, nikad vruć. Na internetu sam vidio da su kritične temperature za grafičke kartice tek preko 70°C, a pogotovo ATI-jeve koje su podložnije zagrijavanju od nVidijinih.

Kad sam se uvjerio da nije problem sa grijanjem, pokrenuo sam program Video Memory Stress Test (ili tako nešto, točno se ne sjećam) koji je prijavio dosta grešaka na video memoriji.

Budući da je grafička još uvijek bila pod garancijom, odlučio sam je odnijeti na servis. Nakon 10-tak dana dobio sam je natrag s odgovorom da je grafička sasvim u redu.

Usput sam primijetio na kutiji kad sam je pakirao za nošenje na servis da piše kako je minimalno napajanje potrebno za x1950 ono od 450W. Nikad prije nisam toliko se bavio hardwareom, pa nisam bio svjestan da postoje tolike razlike u napajanjima.

Kad sam je vratio u kučište, i sve ponovo pokrenuo, grafička je opet nekoliko dana pokretala sve ok. Onda je opet počelo isto, ali su se poligoni javljali tek kad bi temperature grafičke prešle preko 45°C, a ukoliko bi dosegle 48-50°C, kompjuter bi se kompletno zamrznuo i zadnji zvuk bi se konstantno ponavljao. Pretpostavio sam da je problem u napajanju, jer čim bi kartica povukla više struje (mislim da što su veće temperature to znači da prolazi više struje), ali još nisam imao dovoljno novaca za izdvojit za neko bolje napajanje (odlučio sam kupit jedno Chieftecovo od 550W), pa sam nastavio još jedan tjedan igrati na smanjenim grafičkim postavkama kako ne bi opteretio grafičku. Dalo se igrat i sve je trebalo biti ok.

No, prije 2-3 dana nakon što mi se PC opet zamrznuo usred igre, kad sam ga ponovo pokrenuo na početnoj slici ( ABITov logo) i na loadingu od WinXP-a su se počeli pokazivati pixeli plave, crvene ili zelen boje na nasumičnim mjestima na ekranu (problem nije u monitoru). Pixeli su se nastavili pojavljivat u toku rada na Windowsima, čak i kad sam pokušao loadat Linux sa LiveCD-a. Živcira, ali mogu još neko vrijeme živit s tim. Najveći problem sada je što se nijedna igrica ne želi pokrenut. WoW kompletno zamrzne PC i prije nego se pojavi Login Screen, a čak i neke jednostavne igrice ili neki programi za 3D modeliranje izbacuju VPU Recover poruku i ponekad na par sekundi isključe monitor sa porukom "No signal".

Sada zbilja više neznam kako riješit problem. U ponedjeljak idem po novo napajanje i nadam se da je cijeli problem bio do toga, ali ako nije koji bi još uzrok mogao biti?

Jeli grafička možda ipak pokvarena ili ju je dokrajčilo nedovoljno napajanje?

Nadam se da sam dovoljno detaljno opisao problem i da mi neko iskusniji po pitanju hardwarea može pomoći barem nekako.

Unaprijed hvala onome ko ovo pročita i pokuša pomoći.

Sorry za Wall of Text. Smijeh

"I have half my keyboard bound to taunt and the other half bound to sunder. I just smash my face on my keyboard and mobs aggro to me." - Prot Warrior
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2008 20:06 (Hadriel).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Problemi s grafikom... (x1950PRO)

Ima li grafička još uvijek garanciju? Očito je kako video memorija nije u redu.

Kupi i novo napajanje, rekao bih da si sa 350 W nekako na granici, pogotovo jer i taj CPU voli povući struje.

Kako i x1950 pro traži oko 120 W - moguće da je napajanje prilično opterećeno.

Da li je napajanje dokrajčilo grafičku karticu? Čisto sumnjam u to, ali možda netko ima više iskustva pa te i o tome

informira. U svakom slučaju ako imaš garanciju...

Evo, ako je od ikakve pomoći.

17 godina
neaktivan
Problemi s grafikom...
autorov komentar

Jučer sam ponovo upalio Video Memory Stress Test program i stavio ga na Full koristeći 2048x2048 teksture.

Pronašao je nešto više od 195k errora.... E sad je li taj program pouzdan to ne znam...

Ima ko još kakav prijedlog?

GPU: PowerColor Radeon x1950Pro 256 MB
RAM: 3 GB DDR2
HDD: Seagate Baracuda 160GB
MON: agNeovo K-A19 19" LCD Wide

"I have half my keyboard bound to taunt and the other half bound to sunder. I just smash my face on my keyboard and mobs aggro to me." - Prot Warrior
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Problemi s grafikom...

Definitivno nema veze s napajnjem ...

Artifakti su cisti znak da je prdnula video memorija .. nazalost opet ju trebas odfurati na servis i opisi im sve sta se desava i zahtjevaj zamjenu ili povrat novca ...

Main Komp :
Athlon64 X2 4200+@2200MHz//MSI K8N Neo4 Platinum//ST 2x1024 DDR 400 CL2 // Seagate 80 Gb ST380815AS//Seagate 320Gb ST3320620AS//Gigabyte 8800GTS 512Mb//Chieftec CA-01B-B-SL//Chieftec 550W//LG F900P//Plextor DVD-RW PX-810SA// LiteOn DVD DH-16D2S
Laptop :
Acer 5520G - AMD Turion TL-56\\Nvidia 8400M GS\\2Gb ddr2\\WD 160Gb sata
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Problemi s grafikom...

Ovih 350W je DEFINITIVNO premalo  za tvoju konfiguraciju, ali najbolje bi bilo da probas grafičku karticu kod frenda na kompu, jer je lako moguce da je kvar i u grafickoj kartici, ako ti kod frenda radi normalno sve je jasno - novo napajanje kupi.

Ali novo napajanje bi si trebal uzet, to je najgora stvar na kojoj se moze ustedjet koja kuna, radje si uzmes losiju neku drugu komponentu, nego napajanje.

Intel Core2Duo E6750 @ 3680MHz | Gigabyte GA-P35-DS4 | Kingmax 2x1GB DDR2-800 @ 920MHz 4-4-4-12
Gigabyte 8800GTX 768MB 640/2200MHz | Fortron 650W FSP650-80GLC | Seagate 320GB ST3320620AS | Chieftec LCX-01SL-SL-B |
17 godina
neaktivan
Problemi s grafikom...

@ Ezav

Ne mora bit da je graficka riknula (makar je to najvjerojatnije). Artefakti i smrzavanje racunala se javlja i ako je napajanje preslabo (makar nebi trebalo bit kod pokretanja windowsa, nego u 3D programima).

Zato je  najbolje probat grafičku kod nekog drugog na kompu da vidis u cem  je tocno problem.

Intel Core2Duo E6750 @ 3680MHz | Gigabyte GA-P35-DS4 | Kingmax 2x1GB DDR2-800 @ 920MHz 4-4-4-12
Gigabyte 8800GTX 768MB 640/2200MHz | Fortron 650W FSP650-80GLC | Seagate 320GB ST3320620AS | Chieftec LCX-01SL-SL-B |
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Problemi s grafikom...
autorov komentar

Ok hvala vam svima puno na informacijama.

Sutra idem po novo napajanje, pa ću vidit hoće li se stanje popravit. Ako se nastave pojavljivat artefakti, onda ću je odnijet opet na servis.

Nažalost, većina frendova ima starije konfiguracije bez PCI-E slotova, pa najvjerojatnije neću moći provjerit sam.

"Artifakti su cisti znak da je prdnula video memorija .. nazalost opet ju trebas odfurati na servis i opisi im sve sta se desava i zahtjevaj zamjenu ili povrat novca ..."

BTW, ukoliko zatražim povrat novca, vraćaju li oni onoliko koliko sam im platio ili mi vraćaju trenutnu cijenu grafičke?

Bilo bi dobro da je ovo prvo, onda si mogu čak priuštit i Powercolor Radeon HD3870 PCIE, PCS, 512MB DDR4, TVout, dual DVI, jer ako je ovo zadnje, onda bi izgubio nekih 400kn...

GPU: PowerColor Radeon x1950Pro 256 MB
RAM: 3 GB DDR2
HDD: Seagate Baracuda 160GB
MON: agNeovo K-A19 19" LCD Wide

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.5.2008 13:03 (Hadriel).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

S prilično sličnom konfiguracijom imam isti problem jedina je razlika da imam malo jači procesor ali mi je napajanje 500W tako da čisto sumjam da je to upitanju. Moram napomenuti da mene zeza samo WoW u drugim igrama radi sve kako spada.

17 godina
neaktivan
Hadriel kaže...

Ok hvala vam svima puno na informacijama.

Sutra idem po novo napajanje, pa ću vidit hoće li se stanje popravit. Ako se nastave pojavljivat artefakti, onda ću je odnijet opet na servis.

Nažalost, većina frendova ima starije konfiguracije bez PCI-E slotova, pa najvjerojatnije neću moći provjerit sam.

"Artifakti su cisti znak da je prdnula video memorija .. nazalost opet ju trebas odfurati na servis i opisi im sve sta se desava i zahtjevaj zamjenu ili povrat novca ..."

BTW, ukoliko zatražim povrat novca, vraćaju li oni onoliko koliko sam im platio ili mi vraćaju trenutnu cijenu grafičke?

Bilo bi dobro da je ovo prvo, onda si mogu čak priuštit i Powercolor Radeon HD3870 PCIE, PCS, 512MB DDR4, TVout, dual DVI, jer ako je ovo zadnje, onda bi izgubio nekih 400kn...

Ma nemoj bolan kupovat novo napajanje.Smijeh Taj chiftec od 550W je i više nego dovoljan. Radije čuvaj novac za nešto drugo. Nosi tu grafičku na reklamaciju.
17 godina
neaktivan
Problemi s grafikom...

Ja šta bih ti preporučio prvo da provjeriš ventilator od procesora jel sam vidio da kažeš kao da grebe. Možda je puklo jedno krilo pa ti grebe.

Za ostalo uzmi novo napajanje pa vidi. Ako ni tada ne radi nažalost trebati češ se oprostiti od grafe.

"An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field." - Niels Bohr

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Problemi s grafikom...

Pozdrav svima koji su zaljubljenici u kompjutere !

Prvi puta sam ovdje i odmah se javljam sa problemom koji me muči od kada sam prebacio program za crtanje elektroničkih shema, sa starog kompa na novi.Radi se o PROTEL 24.SCH. Problem je u grafici t.j. textovi unutar prozora su

toliko sitni da su nečitljivi , dok su slova na gumbima ok.

Novi komp je Pentium(R) 4 CPU  2.80 GHz sa Windovs XP . Monitor je novi acer AL2216W  (22")

Molim za pomoć ! Unaprijed HVALA

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.11.2008 16:49 (hermy).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice