Pozdrav, kupio sam novu plocu Asus P8Z68-V PRO i imam problem kod bootanja, bios pokaziva poruku: usb device over current status detected i racunalo se ugasi za 15 sekundi. Metalni dio kucista mi je naelektriziran, okretanje utikaca nije pomoglo pa mi se cini da je problem u instalacijama.
Da li je moguce da napajanje ne radi (radilo je normalno na staroj ploci prije 2 dana)?
Citao sam jos da treba staviti izolir traku svugdje gdje ploca ima kontakt sa metalnim dijelom kucista: kod vijaka, zastitnog lima pozadi...
Sto mislite u cemu je problem?
Hvala
joj stari,ja sam imao isti identican problem s svojom asusicom P5Q-PRO,problem je bio u JUMPERIMA koji omogucuju ili napajaju USB portove,nesto tog stila je bilo,moj jumper se nalazio u lijevom kutu maticne iznad sredine,nadam se da sam ti pomogao,ja sam si cijeli dan unistio zbog toga,mislio sam da cu pojesti maticnu
Može bit da ti je negdje u instalacijama uzemljenje odspojeno, probaj spojit kompjuter na neku drugu utićnicu koja nije u tvojoj sobi. Može ti još bit da je odspojena žica u napanju od uzemljenja koja je spojena na kućište napajanja
Sto trebam napraviti s tim jumperima?
Detaljno sam proucio manual ali nisam ni ja to nasao. Nisam ga ni vidio na ploci (mada nisam obracao pozornost na to prije), cini mi se da cu morat opet sve vadit vani i probat naci taj jumper i izolirati sve... ima li jos netko ideju?
Tebi kaže "overcurrent status detected" - kao da nešto vuče previše struje iz USB-a; probaj vidjeti nije li ti slučajno neki dio kućišta napravio kratki spoj na pinovima USB headera ili da ti nije neki pin slučajno svinut pa dodiruje drugi, ili da nisu možda jezičci one limene maskice sa stražnje strane kućišta ušli u USB utor ili možda da s donje strane ploče neki šaraf ne spaja kratko neki dio ploče, ... bar neke ideje što bi moglo biti.
Tebi kaže "overcurrent status detected" - kao da nešto vuče previše struje iz USB-a; probaj vidjeti nije li ti slučajno neki dio kućišta napravio kratki spoj na pinovima USB headera ili da ti nije neki pin slučajno svinut pa dodiruje drugi, ili da nisu možda jezičci one limene maskice sa stražnje strane kućišta ušli u USB utor ili možda da s donje strane ploče neki šaraf ne spaja kratko neki dio ploče, ... bar neke ideje što bi moglo biti.
Nazalost nista od navedenog.
Evo probao sam kod susjeda koji ima uzemljene uticnice i desava se ista stvar, samo sta kuciste nije naelektrizirano...
Poslao sam e-mail linksovom servisu sa opisom problema pa cu vidjeti sta ce oni reci.
usb device over current status detected
Meni ovo liči na neispravan miš/tipkovnicu ili neki drugi usb uređaj ( ako je priključen na komp ).
I da , možda je matična oštećena od dugotrajnog elektriziranja...
Meni ovo liči na neispravan miš/tipkovnicu ili neki drugi usb uređaj ( ako je priključen na komp ).
Nista osim monitora nije prikljuceno.
Izvadio sam sve iz kucista i na stolu ukljucio samo disk tipkovnicu i mis. Kuciste napajanja je i danje naelektrizirano ali sistem sasvim normalno funkcionira, bootanje je bilo normalno i sada radi...
Ne znam sta da vise napravim 
ako ti nisu rekli moras izolir trakom sve obljepit gdje ti ima kontakt kablova sa kucistem ali ako su kablovi osteceni. vjeruj mi idem u tu skolu hahah
Meni pola utičnica u stanu nema uzemljenje, jesu li ti i komp i monitor nakačeni na neku koja ima? Napajanja se regularno prave da višak elektriciteta koji bi išao na uzemljenje puštaju na kućište, a što se monitora tiče, kabl koji ide na grafičku isto zna biti naelektrisan.
ja sam uzemljenje provjeravao lampicom koja ima 2 zice. jedna se ubaci u nulu a drugu stavis sa strane na uzemljenje ako svijetli onda imas uzemljenje ako ne nemas. ali imas ti ispitivaca za to ili samo stavi produzni kabal sa neke druge za koju mislis da ima sigurno
mislim da nije problem u tome sta uticnica nije uzemljena... stara konfiguracija je radila normalno iako je kuciste bilo naelektrizirano. Mislim da je ipak problem u ploci, negdje ˝baca na masu˝
jedino mi nije jasno zasto sve radi kad plocu izvadim iz kucista i sve poslozim po stolu.
mislim da nije problem u tome sta uticnica nije uzemljena... stara konfiguracija je radila normalno iako je kuciste bilo naelektrizirano. Mislim da je ipak problem u ploci, negdje ˝baca na masu˝
jedino mi nije jasno zasto sve radi kad plocu izvadim iz kucista i sve poslozim po stolu.
Zato sto tad ploca nema kontakta sa metalom tj. nema se gdje spojit na metal pa nema kontakata i nemoze pravit greske na njoj. Jesi postavio stickere ispod nje na kucistu (stickeri su ti oni mali crni plasticni kao sarafici sto odvajaju maticnu od kucista) da nebi doslo do kontakta
Nisam ih stavljao, stara ploca ih nije imala pa sam mislio da nece ni ova trebati.
Ploca je i dalje naelektrizirana iako stoji na kartonskoj kutiji, kad sa ispitivacem prijeđem preko hlađenja lampica se upali... koju god komponentu spojim na plocu ispitivac pokazuje struju na metalnom dijelu te komponente (cooler od graficke, hdd)
nisam se sretao sa tim probemom nigdje ali moras imati stickere nabavi ih pod hitno ako hoces da ti maticna radi unutar kucista ali ipak opet ima kontakt sa kucistem na back panelu ali svakako moras imat stickere stara ploca je staro sra**e da izvinete
Izolirao sam napajanje tako da nema kontakta sa kucistem, na maticnu stavio silikonske sajbice, sve kablove poslozio i sad sve uredno radi (iako je i dalje naelektrizirano kuciste... nemam pojma gdje opet probija)
Samo da ne moram u Zg na servis slati postom...
Izolirao sam napajanje tako da nema kontakta sa kucistem, na maticnu stavio silikonske sajbice, sve kablove poslozio i sad sve uredno radi (iako je i dalje naelektrizirano kuciste... nemam pojma gdje opet probija)
pametno si uradio i nemoj gledat sto ti je stara komponenta imala. kao sto si rekao za maticnu i stickere. prati novu tehnologiju i sve ce biti uredu. za ponovno naelektrisanje mogao bi da provjeris rear panel tj.zadnji panel dal je on naelektrisan ako jest mozes probat izolir trakom da oko njega malo tanko nalijepis.to je koliko znam niski napon i ne ide iz kabla od napajanja. pa moze biti da neka komponenta nije uredu. dal je to graficka, zvucna ili mrezna tj.uredjaji koji se nalaze na pci i pci-e
Ja znam od čega da se naelektrizira? Greška je na samom kabel od strujnog kabela od kojih nema uzemljenja jer u kabelu moguće da pukao vod uzemljenja. Uzmi ispitivač a kabel uštekaj na šuko bez da nije spojen na napajanje. Onda ispitaš ispitivačem na kraj kabela onaj u sredini taj je za uzemljenje, ako svjetli znači neispravan i potrebno zamjenit drugi ispravnim. Moguće je taj kabel precvikan jer kod izrade obićno loše kvalitete. Provjereno. Napajanje i matična nemaju veze nego kod strujnog kabela igra tu ulogu. Obavezno i to što prije promjenit strujni kabel!
Ja znam od čega da se naelektrizira? Greška je na samom kabel od strujnog kabela od kojih nema uzemljenja jer u kabelu moguće da pukao vod uzemljenja. Uzmi ispitivač a kabel uštekaj na šuko bez da nije spojen na napajanje. Onda ispitaš ispitivačem na kraj kabela onaj u sredini taj je za uzemljenje, ako svjetli znači neispravan i potrebno zamjenit drugi ispravnim. Moguće je taj kabel precvikan jer kod izrade obićno loše kvalitete. Provjereno. Napajanje i matična nemaju veze nego kod strujnog kabela igra tu ulogu. Obavezno i to što prije promjenit strujni kabel!
hmmmm pogledaj malo poruke prije tebe mi smo mu sve to govorili i vidi mu odgovor. prije nego napises novu poruku procackaj po temi i vidi dali se rijesio problem i sta je sve isprobavano 
Da li stavljas podloske ispod maticne? Da li si mozda stavio one odbojnike koji drze maticnu [dolaze zasebno]
Da li si provjerio Power ON dugme na kucistu? Mozda je tamo pukla izolacija ili na reset
Sve sta ste rekli sam provjerio i situacije je ovakva:
1. kabel od napajanja je u redu
2. graficka je uredu (isprobano na drugom racunalu kod susjeda)
3. front panel na kucistu zajedno sa svim kablovima od kucista su uredu
4. ispod ploce sam stavio gumene distancere i sad je potpuno izolirana od kucista
kad kabel iz napajanja spojim na plocu sve je opet naelektrizirano, doslovno sve komponente koje su spojene na plocu (diskovi dvd drive etc)
Zakljucak: ploca negdje baca na masu a kuciste je elektrizirano preko HDD-a koji metalnim sarafima pusta struju na kuciste.
A ako to nije onda ova tema treba ici u novu rubriku: X Files 
Da, da sigurno x-files..
Postoji zaštitni sistem uzemljenjem i nulovanjem. Kod uzemljenja je zemlja fizički odvojena od nule/faze i 99,99% postoji 'fidovka' koja mjeri struju prema zemlji. Čim postoji - fidovka izbacuje. Drugi sistem je nulovanje, gdje je zemlja kratko spojena na nulu, čitaj zemlja i nula su jedna žica. Ti imaš nulovanje, jer da imaš fidovku, odavno bi ti izbacila kad se strujni krug zatvori kroz zemlju - čitaj napon na masi. Dakle, problem je ukoliko nisi štogod zeznuo pri spajanju komponenti u instalacijama. Jesi probao 'probirštiftom' (stara hr riječ) zemlju u utičnici?
Probao sam ispitivacem provjeriti da li na uzemljenju ima struje, nema... uzemljenje ima struje kada se ukljuci bilo koji potrosac komp, zvucnik, monitor bilo sta...
4. ispod ploce sam stavio gumene distancere i sad je potpuno izolirana od kucista
Liječiš posljedicu a ne uzrok problema. Zar je toliki problem da ti majstor popravi uzemljenje na utičnici (nulovanje) ?
Nije problem samo u uticnici vec u citavom sistemu instalacija na ovom katu. Uticnicu sam pokucavao premostiti (nulirati), spojiti/odspojiti uzemljenje i nista nije pomoglo...
Elektricara je ovdje nemoguce uhvatiti slobodnog, a posto sad pc radi to cu rijesit u skoroj buducnosti-
Nije problem samo u uticnici vec u citavom sistemu instalacija na ovom katu. Uticnicu sam pokucavao premostiti (nulirati), spojiti/odspojiti uzemljenje i nista nije pomoglo...
Elektricara je ovdje nemoguce uhvatiti slobodnog, a posto sad pc radi to cu rijesit u skoroj buducnosti-
Onda imaš ozbiljan problem sa nultim vodičem. Naelektrisan komp je mala maca u poređenju sa bojlerom-peglom-štednjakom itd...
Onda imaš ozbiljan problem sa nultim vodičem. Naelektrisan komp je mala maca u poređenju sa bojlerom-peglom-štednjakom itd...
Tako je, nemoj se igrat s time, popravi instalacije jer riskiraš puno skuplje uređaje.