Da li je problem maticna?

poruka: 30
|
čitano: 2.939
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Prvi put sam ovdje i pozdravljam sve ucesnike foruma, koji ce nadam se, uspjeti da mi pomognu. Naime radi se o sljedecem problemu: prije nekoliko dana komp je poceo da se resetuje sam bez obzira sta se u tom momentu radi. Nekada se to desi odmah po podizanju sistema nekada u sred nekog posla u sustini bez pravila. Dan ili dva kasnije tesko je podizao sistem pri startanju racunara, desavalo se da po tri cetiri puta pokusava da podigne sistem dok ne uspije (pocne da se ucitava Windows i crash, pa onda ponovo) i tako sve do danas kada je jednostavno stao i nista. Prilikom startanja upali se lampica od HDD koja konstantno gori a ori tome se ne pali lampica Power i nista vise se ne desava, necuje se HDD niti se pali monitor.

Pomislio sam da se mozda radi o nekoj hardverskoj komponenti i sve ih poskidao sa maticne (sem procesora) i opet se isto desava, pomislio sam da je procesor pa skinuo i njega ali opet isto. Ponovo spojim sve komponente ali naravno,opet, nista.

Ako neko nesto zna sta bi moglo iti ili bar naslucuje neka pise, svaka pomoc je dobrodosla.

P.S

Ovo je konfiguracija:

maticna - ASUS P4P800S-X

1GB DDR

CPU - Intel Pentium 3.0GHz

napojna ATX 450W

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Moze bit 100 stvari.

Jel mozes uc u bios? I dal komp proizvodi nekakve zvukove kad ga upalis (pistanje)?

Tekma pocinje Cool

The best way to be boring is to leave nothing out.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Da li je problem maticna?
Sale_ds kaže...

Moze bit 100 stvari.

Jel mozes uc u bios? I dal komp proizvodi nekakve zvukove kad ga upalis (pistanje)?

Tekma pocinje Cool

Nista se ne desava, monitor se uopste ne pali niti ima bilo kakvih zvukova,(ne cuje se HDD da vrti niti pisti kao kad je npr. neispravan RAM ili neka druga komponenta) samo se upali crvena led od HDD i to je sve. Zaboravio sam predhodno napisati da svi ventilatori rade normalno i da gori zelena lampica na ploci.

17 godina
neaktivan

Ista stvar dešavala mi se na novoj Asus ploči. Imao garanciju pa ju zamjenio i sad nema problema.

Iako ne kužim baš kako si to isprobavao komponente. Pogotovo ovaj dio gdje si skinuo procesor.

Davorka Ručević - Kasandra... forever :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
archer02 kaže...

Ista stvar dešavala mi se na novoj Asus ploči. Imao garanciju pa ju zamjenio i sad nema problema.

Iako ne kužim baš kako si to isprobavao komponente. Pogotovo ovaj dio gdje si skinuo procesor.

Pa skidao sam jednu po jednu i pokusavao da upalim pa da vidim sta ce se desiti i uvijek se desava isto. Pokusao sam na taj nacin ustanoviti da li mozda neka komponenta pravi problem.

15 godina
neaktivan

jesi probao prilikom paljenja (iako nema ništa na monitoru) stiskati neke tiple tipa delete, F2, F10 ili tako nešto

''Znam da ništa ne znam.''
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nisam jer ne vrijedi, monitor uopste ne prima signal s kompa, monitor ostane na stend by.

15 godina
neaktivan

ja sam imao problem jer mi se komp konstantno gasio ako ništa neradim na njemu a onda se neče nikako upaliti sve dok ne počnem pritiskati tipke na tastaturi...nosio sam komp  u 4 servisa i svi su govorili kako su mi komponente sve ispravne i da neznaju u čemu je problem....kasnije sam skužio da mi je u power options bilo namjesteno da nakon 20 minuta ako se ništa neradi na njmu stavi sam u sleep

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

jesi li probavao svoje komponente na nekom drugom kompu od prijatelja il nekog??? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nisam jer mi se to danas popodne desilo pa nisam ni imao vremena nositi negdje jer se vec cijelo vece zezam oko toga.

17 godina
neaktivan
spider_73 kaže...

Pa skidao sam jednu po jednu i pokusavao da upalim pa da vidim sta ce se desiti i uvijek se desava isto. Pokusao sam na taj nacin ustanoviti da li mozda neka komponenta pravi problem.

heh,da...skužio sam tvoju namjeru. samo sam mislio na to da kad makneš procesor teško da će se nešto dešavati.

a vidi...nema ti druge nego probati nabaviti neku ploču na koju paše tvoj procesor pa da isprobaš.

Davorka Ručević - Kasandra... forever :)
16 godina

Da sam na tvom mjestu uradio bi "Cistu instalaciju windowsa",,,....

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Softwer kaže...

Da sam na tvom mjestu uradio bi "Cistu instalaciju windowsa",,,....

čovjek nemože uopče doči do biosa da namjesti botanje nema mu ništa na monitoru Izlanuo se

16 godina

Auuuuuuuu kukala ti majka,... Ovo je izgleda ozbiljan problem.... :( ..... Ako ima integriranu i nadograđivanu graficku neka izvadi nadoggrađivanu a neka monitor spoji na integriranu graficku karticu ako ne uspije...Maticna Skiknula...

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.10.2010 21:58 (Softwer).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Malo sam jos lutao po google-u i sve sto sam uspio naci mirise na to da je ipak maticna.

17 godina
protjeran

Čuj probaj promjenit CMOS bateriju na matičnoj ploči. Frend mi imao sličnih problema također na staroj konfiguraciji sličnoj tvojoj, bila je baterija u pitanju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

meni isti problem bio prije par dana, zamjenio napajanje i sad radi. probaj drugo napajanje stavit (posudi od nekog )

Be Gamer
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
hellbyte0 kaže...

Čuj probaj promjenit CMOS bateriju na matičnoj ploči. Frend mi imao sličnih problema također na staroj konfiguraciji sličnoj tvojoj, bila je baterija u pitanju.

Hm, tracak nade, zaboravio sam nesto reci ali ne namjerno, jer sam opterecen navedenim problemom, a to je da sam par dana prije pojavljivanja prvog problema primjetio da baterija na ploci ne drzi memoriju kad se iskljuci sa 220V. Svaki put resetuje BIOS i vrijeme koje sam naknadno morao rucno podesavti.

17 godina
protjeran
spider_73 kaže...
hellbyte0 kaže...

Hm, tracak nade, zaboravio sam nesto reci ali ne namjerno, jer sam opterecen navedenim problemom, a to je da sam par dana prije pojavljivanja prvog problema primjetio da baterija na ploci ne drzi memoriju kad se iskljuci sa 220V. Svaki put resetuje BIOS i vrijeme koje sam naknadno morao rucno podesavti.

E ako ti se dešavalo da ti se prilikom paljenja pojavljuje bios znači da je baterija u pitanju.

16 godina

Nepali mu se monitor....ALOOOOO :D :D

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Softwer kaže...

Nepali mu se monitor....ALOOOOO :D :D

Daj malo pročitaj šta je čovjek rekao.

Lijepo je rekao prije par dana mu se to dešavalo, znači prije nego je utihnuo. Čitaj molim teCool

16 godina

Al nije bitna proslost bitno je sta se sad događa-.....Ajd molim te reci sta ako baterija nebude osla... A?????????

0 0 hvala 0
15 godina

i onda...

kupi drugu bateriju za početak sutra Namigiva

mislim oznake su neke CR 2032 - 3V, ali ipak pogledaj kakva je tvoja...

cijena mislim oko 20ak kuna samo.

zatim reset biosa napraviš prema uputama iz manaula za matičnu ploču.

nakon toga ćeš si morati taj bios malo isprepodesiti i trebalo bi uspjeti doći bootanja, a onda je dalje lako.

podešenja od biosa su ti odletjela pa ne prepoznaje puno toga od hardwarea koji imaš.

sretno...

Kada je učenik spreman, učitelj se sam pojavi.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Softwer kaže...

Al nije bitna proslost bitno je sta se sad događa-.....Ajd molim te reci sta ako baterija nebude osla... A?????????

Čuj neželim se natezat jer svako ima svoja iskustva sa problemima.

Ja samo čovjeku prijateljski predlažem da promjeni bateriju pa vidi, jer to je najmanji trošak od svega mogućega

16 godina
hellbyte0 kaže...
Softwer kaže...

Ja samo čovjeku prijateljski predlažem da promjeni bateriju pa vidi, jer to je najmanji trošak od svega mogućega

Sory malo su  me naljutili ovi iz druge teme OPROSTI upravu si... :D :D

17 godina
protjeran
Softwer kaže...
hellbyte0 kaže...
Softwer kaže...

Sory malo su  me naljutili ovi iz druge teme OPROSTI upravu si... :D :D

Nema frke, sve pet Osmijeh

16 godina

Ok,hvala..... :D :D

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

OK hvala Vam svima na pomoci idem sad malo odmoriti a sutra cu pokusati nesto od onog sto ste mi rekli pa Vam javim.

15 godina
neaktivan

Ja imam slican problem samo sta je kod mene PCIx16 slot otiso...

To sam skuzio kad sam neki dan cistio komp..postekam sve nazad i ne radi, samo zavrti ventove i restart.

Nakon sat vremena za*ebancije primim zadnji kraj graficke i lagano ga povucem prema van (kao da je na pola ustekan) i sve radi ko podmazano :)

The best way to be boring is to leave nothing out.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo konacno da se javim i jos jednom zahvalim za pomoc. Nisam stigao proteklih par dana ali sam rijesio problem. U pitanju je napojna jedinica, zamjenio sam je i sve radi perfektno.

Jos jednom hvala i nadam se da ce jos nekome pomoci sve ovo sto smo mi pisali.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice