Pozdrav ekipa, imam nekih problema pa cu pokusati objasniti situaciju,
prvo sam primjetio znatan pad fps-a prosjecnog i pocelo je pomalo da trza igra uz fps dropove (bf3 konkretno), sto prije nista nije bilo. Pa sam konto da je do servera, ili windowsa, drivera itd. Sve probao i igru reinstalisao nista nije pomoglo. Nedugo zatim dok sam igrao csgo zaledi mi igra jednom, dvaput i gotova graficka (gtx780). Crkla. Artefakti, linije itd. Ne detektuje je ni u sistemu vise, ne mogu ni browser otvoriti. I onda normalno 100% ubjedjen da je do nje sve bilo svi problemi, uzmem novu gtx1060. Medjutim pokrenem igru, veci fps sada ali sve isto, trza opet. Wtf.
Primjetim da je u toj frci (kad je crkla grafa), dok sam restartovao pc, izasao neki bios screen i pise nesto kao 'overclocking failed'. Kasnije vidim da je overclock procesora resetovan i vracen na default, a 3 godine je radio na 4.4ghz bez ijednog problema najmanjeg i pri niskim temperaturama (i5 3570k). I sad iako je na default klokovima i voltazi i dalje stopa igra. Onda vidim da nije bilo do graficke uopste, ali kako to da crkne bas u toj frci, moze li to biti povezano ili je slucajnost.. Inace i ona je poprilicno stara, bar 3.5 god.
Sad sta da kontam vise, ili je cpu ili ploca, nesto se sj** i uzrokuje sve ovo. Da mogu siguran biti sta je od to 2 zamjenio bi i cao, ali sta ako nista ne rjesim dok ne zamjenim cijelu platformu. Pogotovo jer je teze naci ovako starije komponente.
Sta mislite na osnovu svega ovoga u cemu moze biti problem, jel neko imao slicno iskustvo. Koliko znam cpu bi trebali biti dosta izdrzljiviji i prije ploce 'odu'..