Out of range

poruka: 8
|
čitano: 1.635
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
Out of range

Imam integriranu grafu amd ryzen sa vega grafom i novu matičnu. isti sam problem imao i sa starim procesorom amd i stara matična.

Trenutno mi nisu pomogli tutoriali sa youtubea kako to riješiti. Jeste li vi riješili taj problem ??? 

Koliko sam ja otkrio, problem nisu grafićke, driveri, windows, iako problem pokušavam riješiti na računalu ali glavni uzrok problema nisu oni već stari monitor koji šalje pogrešne informacije računalu i zato dolazi do toga. Jer spajamo stari monitor sa novom grafićkom. 

Neki su na internetu rješenje našli u starim dvi - vga kablovima koji ne rade takve probleme. a za Hdmi se spominju rješenja kao dizanje windowsa u safe modu, ili prčkanje u postavkama za rezoluciju ali ja koliko vidim nemam neki veliki izbor oko toga ako želim zadržati defaultnu najbolju rezoluciju. 

Pitanje, jeste li vi susreli sa tim problemom i kako ste ga riješili. Što je vama najbolje pomoglo? 

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Out of range
T700 kaže...

.. nemam neki veliki izbor oko toga ako želim zadržati defaultnu najbolju rezoluciju. 

Pitanje, jeste li vi susreli sa tim problemom i kako ste ga riješili. Što je vama najbolje pomoglo? 

-što je pomoglo? realnost-razumijevanje :)

-to što ti želiš, je želja.. zadržati rezoluciju.. pri čemu da bi to mogao, sve u lancu, od grafičke do ekrana mora to podržavati, moći..

-nakon tog razumijevanje-znanje, realnost, npr rezolocija nije samo umnožak pixela nego i refresh pa i duljina i tip kabla s odgovarajućim specifikacijama kao hdmi.2.0b.. ili 1.4 itd. jer i kabel je dio lanca kao i standarda ili mogućnosti što je moguće vs što se želi..

-mogućnost ekrana, je umnožak rezolucije i refresha, tj nije isto na 30 ili na 60 ili na 120hz .. to je ukupna količina podataka-umnožak ili propustnost i standard pa neovisno što grafička i kabel možda nešto mogu, ako ne može ekran-monitor i njegova elektronika tad je to ograničenje-usko grlo, realnost-limit. .. i tad možeš birati-željeti samo ono što je moguće, ne samo što želiš.

-i to ako je sve ispravno.. dok je možda neki kvar, npr loša žica-pin-kontakt, nešto crklo..

-kad spominješ DVI i VGA prikljčke.. na njima je po standardu još niže, starije-slabije.. tj ako ti na hdmiju ne može, neće moći ni na portovima koji su po standardu slabiji, ispod.. no tad bi možda ograničenje na recimo 30hz riješilo problem, ali tad to isto može i hdmi, ako je ispravno, jer je jednostavno 'jači'.. dok je još 'jači' DP .. uz naravno verziju-oznaku koja kaže koji standard-propustnost.

-možda nije problem monitor, možda je samo kabel.. tj sve u tom lancu ima oznake koje nečemu služe.. služe upravo tome, teh.specifikacije, dok se u lancu uvjek najslabija karika postavlja kao ograničenje i realnost..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine
T700 kaže...

Imam integriranu grafu amd ryzen sa vega grafom i novu matičnu. isti sam problem imao i sa starim procesorom amd i stara matična.

Trenutno mi nisu pomogli tutoriali sa youtubea kako to riješiti. Jeste li vi riješili taj problem ??? 

Koliko sam ja otkrio, problem nisu grafićke, driveri, windows, iako problem pokušavam riješiti na računalu ali glavni uzrok problema nisu oni već stari monitor koji šalje pogrešne informacije računalu i zato dolazi do toga. Jer spajamo stari monitor sa novom grafićkom. 

Neki su na internetu rješenje našli u starim dvi - vga kablovima koji ne rade takve probleme. a za Hdmi se spominju rješenja kao dizanje windowsa u safe modu, ili prčkanje u postavkama za rezoluciju ali ja koliko vidim nemam neki veliki izbor oko toga ako želim zadržati defaultnu najbolju rezoluciju. 

Opet Ryzen A da budes malo tocniji s speckama? koji monitor, tv? s cim je spojeno! HDMI, Vga, dp, jesi probao neki drugi monitor, tv? Jesi u monitoru odabrao koji ti je input da nije na automatici.

Intel i5 14600Kf@6.1Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 2x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.2.2025 8:40 (Boris grozni).
9 godina
Boris grozni kaže...

Opet Ryzen A da budes malo tocniji s speckama? koji monitor, tv? s cim je spojeno! HDMI, Vga, dp, jesi probao neki drugi monitor, tv? Jesi u monitoru odabrao koji ti je input da nije na automatici.

Ryzen 5 sa  3400G sa Vega 11 grafom

matična - MSI A520M-A-PRO ako je vazno i koristim hdmi, kabel sam kupio novi  e sad na omotu piše verzija 1.4 0.75m  mozda da kupim noviju verziju ako postoji, možda to i jest usko grlo. E sad monitor je star više od 7 godina tj Benq monitor. Neznam koji ali ima 22inča. 

ne mogu isprobati drugi jer nemam. Mozda za par godina kupim novi monitor kad bude nova kofiguracija.

Vidi, kad upalim kompjutor onda bez problema radi, problem se javlja povremeno kada ga probudim i onda gasim monitor pa palim i onda radi. Na starom Ryzen 3 sam imao isti problem ali tamo nije na tipku ništa pomagalo, već sam čupao kabel pa ponovno kopčao i proradilo je.  E sad tamo mi je krepala grafa, nešto na matičnoj zbog čega nije više radilo prikaz slike pa možda je i to bio uzrok kvara. 

16 godina

-ovo si mogao-trebao napisati u prvom opisu..

-dakle, radi do powersaving isključivanja.. to je tad pogrešan profil-postavka (pa i kompletno driver-verzija.. ili bug). .. tj kad power nakon isključivanja uređaja ne zna kako ga pravilno upaliti, ali ne mora biti problem na pc-gpu-driver strani, može na strani monitora i redosljeda-timinga.. jer 'svi' uređaji imaju neki defaultni timing-vrijeme koliko dugo traže-daju inicijalni signal, detekcija-hendšejk.. kao plug&play.. i problem što te dvije postavke mogu biti 'nesinkronizirano' jednake.. (kako to opisati humanreadible textom :)) ..) .. npr gašenje signala i svaki noviji uređaj-monitor ako ne prima signal recimo 5 sec to prijavi-detektira i isključi ekran, kao i obrnuto, kad ponovo detektira signal, uključi.. no pitanje je trajanja-timinga koliko dugo će tražiti-čekati i na kojem portu-konektoru-ulazu.. obično je to 5sec, pa prebaci na idući av ulaz, npr vga-dvi-hdmi.. i ako nigdje nema tad zaključi da signala nema ili da je izvan specifikacija.. a problem je što i s gpu-pc strane treba neko vrijeme, tj slično-suprotno radi gpu jer ima više izlaza, pa od buđenja krene redom detektirti na kojem portu je priključen monitor i to traje, kao klasično paljenje bilo kojeg uređaja.. par sekundi dok 'proradi'.. npr kod normalnog paljenja računala već može proći bios-post-boot ekran zbog takvog kašnjenja.. ali tad obično problema nema jer u tom trenutku ne upravlja driver-powersaving-os nego čisti dos-hw-default pa u bootu gpu šalje signal na sve dostupne monitore.. dok kad uđe u os i driver-postavke preuzmu dalje, tad ovisno o tome kako si podesio ekrane-monitore, može biti npr clonirana-dupla može biti extended, kao i prvi-drugi-treći.. tj razne postavke, dok ih u 'dosu' (boot-bios) nema.

-ta inicijalna kašnjenja, timing od cca 5sec... mogu dati takav rezultat da jedan uređaj taman kad bi prepoznao drugi, onaj drugi prebaci desetinku prerano i nikad se ne stignu-usklade.. riješenje je isključiti automatiku ulaza na monitoru i postaviti ručno ili promijeniti timing ako se nudi no tog obično nema.. kao i odspojiti-spojiti kabel ili paljenje-restart računala... odnosno, isključiti powersaving opciju kao sleep-hyber.. bilo koji komporomis koji ti odgovara ili manje smeta..

-druga mogućnost je isključiti automatiku na gpu, ako postoji.. jer je to stara opcija-fičer koji činimise više nije u opcijama.. da ne detektira monitor nego da ignorira i šalje..

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.2.2025 6:20 (ihush).
9 godina

@ihush

ako monitor nema tu mogučnost i pc tu mogučnost jer ništa ne pronalazim a na monitoru sam pogasio automatsko prebacivanje. 

možda kao opcija neki posrednik između pc i monitora. neki čip sa hdmi ulazom i izlazom koji bi stabilizirao komunikaciju, radio ono što monitor ne može i omogučio da bolje komunicira sa PC.

4 godine
T700 kaže...

@ihush

ako monitor nema tu mogučnost i pc tu mogučnost jer ništa ne pronalazim a na monitoru sam pogasio automatsko prebacivanje. 

možda kao opcija neki posrednik između pc i monitora. neki čip sa hdmi ulazom i izlazom koji bi stabilizirao komunikaciju, radio ono što monitor ne može i omogučio da bolje komunicira sa PC.

Koliko sam procitao ryzeni s integriranom imaju problema kod boota, uglavnom gpu šalje krive rezolucije pa se neki monitori nemogu upaliti ili nekako ispraviti na pravu rezoluciji.
Ili naci drugi monitor koji ti ne stvara te probleme ili preci na drugi sistem! Ocigledno to i dan danas nije ispravljeno. AMD

Intel i5 14600Kf@6.1Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 2x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.2.2025 13:22 (Boris grozni).
16 godina
T700 kaže...

@ihush

-možda.. to su stvari koje tek kad probaš znaš.. a dovoljno da se produži timing s +5sec i da se dva uređaja vide-syncaju..

-pošto radi kod normalnog paljenja računala, možeš probati i gašenje-paljenje monitora.. možda radi, pa je to možda dovoljno dobro .. kao i isključiti sleep-hyber.

ili .. npr hdmi spliter, 2-u-1, svejedno ulaz-izlaz ili dvostrano, nevažno koja strana ulaz-izlaz-smjer signala nego ga koristiti za dodatno trajanje on signala u lancu do monitora pa tad možda sve proradi a može još pogoršati pa da ne radi ni s paljenjem kao sad..  ili opet razlika automatika-ručni selektor ulaza pa da mora biti na ručnom i sl. jer sve to radi na isti način s istim-sličnim defaultnim postavkama kao 5sec detekcije (ili 4sec..).

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice