Napajanje ili matična?

poruka: 9
|
čitano: 2.346
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Napajanje ili matična ?

Imam već neko vrijeme problem s računalom-zamrzne se i tako blokiran ostaje dok ga ne resetiram.
Zamrzne se u raznim situacijama: surfanje, igre, video.
Računalo: Athlon XP 2600+(Barton), 1GB RAM, ati 1650, 2 HDD-a, Chieftech Delta 350 W
Instalirao XP nanovo.
Testirao CPU, GPU, RAM, HDD i svi testovi su prošli OK.
Problem se i dalje javljao.

Zatim sam krenuo pogledati napajanje. Neki naponi su dosta oscilirali (-12V, +5V, -5V).
3,3V je jedno vrijeme također bio kritican (pao je na 3,04V), a sada je OK, 3,28V.
Nakon što se 3,3V ustabilio nisam više primjetio problem.

Posudio sam drugo napajanje i stvar je bila jako slična. 
Naponi (-12V, +5V, -5V) i dalje osciliraju više nego što je dozvoljeno.

Zatim sam moje napajanje (Chieftech Delta 350 W) testirao na 4 druga računala i
vrijednosti napona su bile slične onima s orginal napajanjem za dotična računala.
Detalje možete pogledati ovdje: http://www.kdevcic.net.amis.hr/naponi/napajanje.html

Iz toga slijedi da matična na mom računalu dobiva dobre napone i da ne bi trebao biti problem u napajanju nego u matičnoj.

Pitanja:
Ne znam jel se situacija sredila uslijed povratka napona s 3,04V na 3,28V ?
Jel normalo da ovi naponi (-12V, +5V, -5V) toliko odstupaju?
Za što se koriste ti naponi?
Molim komentare, hvala.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.11.2009 8:21 (Pinudija).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Napajanje ili matična ?

Mislim da ti je definitivno napojna preslaba.

Imao sam sličnu konfiguraciju i stalno sam nešto dodavao, a vrhunac je bio nova grafička ploča. Tada se kod zahtjevnih grafičkih operacija računalo jednostavno resetiralo.

Probaj kupiti novo barem 550 W brandname (350 W je dobro, ali kada nema posebne grafičke kartice, više je za integriranu grafičku karticu u matičnoj ploči)

Naravni, može biti i pogreška u matičnoj, što je manje vjerojatno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.11.2009 17:35 (Tiger).
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
Napajanje ili matična ?

pregrijava se graficka

otvori racunalo i stavi neki ventilator da puse unuta,vidjeces da vise nece biti problema

isti problem je frend imao sa istom grafom,ima ta grafa jadan kuler koji je nemoze ohladiti

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Napajanje ili matična ?

slazem se 

Meni se isto događalo, ispalo je da je problem sa ventilatorom na grafickoj

16 godina

Probat ću staviti bolji ventilator na grafičku pa ćemo vidjeti.

Samo mi nije jasno kako se smrzne kod surfanja. Koliko je to zahtjevno za grafičku (npr. flash sadržaj).

16 godina
neaktivan
Napajanje ili matična ?

ja mislim da nije napajanje zato jer ako bi bilo napajanje bi ti samo komp iz cistog mira crkavao

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ma nije uopce stvar što radiš nego jednostavno grafička radi i polako se zagrijava kada prekorači svoj temperaturni maximum jednostavno se iskljuci kako bi se ohladilo,tojest meni se smrzavalo se
17 godina
neaktivan
Napajanje ili matična ?

da li netko može objasniti kako uopće znati koliko mi jako napajanje treba za neko računalo. kako se to uopće gleda.

Što nose vjetrovi sudbine nitko ne može znati. http://forums.mydigitallife.info/showthread.php?t=7126

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
sage kaže...

da li netko može objasniti kako uopće znati koliko mi jako napajanje treba za neko računalo. kako se to uopće gleda.

Ima raznih kalkulatora za snagu napajanja na netu, ali ti je najpouzdanije staviti koje komponente imaš na ovaj forum i dobit ćeš vrlo pouzdane odgovore. Cool

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice