Laptop ledi sliku

poruka: 31
|
čitano: 6.354
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
Laptop ledi sliku

Pozdrav momci,izvinite ako sam fulio rubriku ali mi je stvarno potrebna pomoc.Imam laptop Samsung R530 i laptop cak i na najmanje pomijeranje ili treskanje ledi sliku.Kada stoji mirno na stolu sve je u redu i mogu ga koristiti ali cim se malo zatrese odmah zaledi sliku.Mislio sam da je problem u hard disku ali mi cak ledi sliku i u biosu,ako je slucajno neko imao slicnih problema volio bih da mi dadne nrki savijet.Hvala.

RayToral

0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
Laptop ledi sliku

Hladan lem vjerovatno , očistiti sve kontakte sa WD40 ...

0 4 hvala 0
8 godina
neaktivan
Re: Laptop ledi sliku

Sve sam ocistio,promjenio termalnu pastu i na procesoru i na grafickoj,nema kapi prasine u njemu,ali nece pa nece.Ostala mi je samo ona solucija da ga ubacim u pekaru na 8-9 minuta na 200 stepeni pa da vidim sta ce biti,ali opet ne znam koliko je to pametno?

RayToral
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.11.2017 7:27 (Ray7oral).
8 godina
Ne radi to. Napravit češ samo još veću štetu. Uzmi si dobar fen za kosu. Stavi na max temperaturu i puši 5 minuta. Možda pomogne, al će se kvar ponovno vratiti. I molim te nemoj čistit ploču s wd40.
8 godina
neaktivan

U sta tacno da pusem?

RayToral
8 godina
Grafičku, i provjeri kabel koji spaja monitor i ploču.

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Mislite da je problem u grafickom cipu,vazi,oprobat cu pa vam javim rezultate,hvala.

RayToral
14 godina
Laptop ledi sliku

Ti je ispao ikako lap?
To mi sve smrdi da je nešto poluspojeno,provjeri kabl lcd-a,provjeri za svaki slučaj dali je dobro hdd uštekan,provjeri dali ti ram-ovi dobro sjede u slotovima.

https://www.facebook.com/groups/BalkanTuF/ http://crnalistaposlodavacarh.simplesite.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Nikada nije ispao,skupo sam ga platio i cuvao ko oci u glavi,ali mi se ovo odjednom pocelo desavati,zaista je specifican problem.

RayToral
14 godina
Ray7oral kaže...

Nikada nije ispao,skupo sam ga platio i cuvao ko oci u glavi,ali mi se ovo odjednom pocelo desavati,zaista je specifican problem.

Meni smrdi na to da nešto ne leži dobro,gubi kontakt.

Skini i HDD Tune i provjeri hdd.

https://www.facebook.com/groups/BalkanTuF/ http://crnalistaposlodavacarh.simplesite.com
8 godina
neaktivan

Poslusao sam kolegu iznad i fenom ugrijao cip od graficke kartice i sada se cuje rad laptopa ali je ekran skroz crn,nece da se upali ni nakon 200 restarta.

RayToral
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.11.2017 19:32 (Ray7oral).
14 godina
Ray7oral kaže...

Poslusao sam kolegu iznad i fenom ugrijao cip od graficke kartice i sada se cuje rad laptopa ali je ekran skroz crn,nece da se upali ni nakon 200 restarta.

To ti je zadnja opcija! Moguće da si sad uništio gpu,a 90% sam siguran da nije do gpu-a greška.

BTW
Umjesto da si ga ostavio na sobnoj temperaturi da se odledi ti ga spalio 

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.11.2017 20:43 (kruskar).
7 godina
neaktivan
Ray7oral kaže...

Eto ti takvi savijeti ... A bio je hladan lem

14 godina
Daliboris kaže...
Ray7oral kaže...

Ja sam gotovo siguran da nije bilo do hladnog lema!
Vidiš da je sad čovjek upropastio sve? Sad nema nikakve slike 

Nešto nije dobro sjedilo u laptopu,moguće da je i hdd bio u banani,da je hladni lem nebi na micanje laptopa zamrzavalo sliku 

8 godina
neaktivan
Laptop ledi sliku

Ja nista na svoju ruku nisam radio,slusao sam vase "savijete"...Ipak hvala na "savjetima",nadam se da se neko drugi nece zeznuti na isti nacin kao i ja.Pozz

RayToral

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
kruskar kaže...
Daliboris kaže...
Ray7oral kaže...

Ja sam gotovo siguran da nije bilo do hladnog lema!
Vidiš da je sad čovjek upropastio sve? Sad nema nikakve slike 

Nešto nije dobro sjedilo u laptopu,moguće da je i hdd bio u banani,da je hladni lem nebi na micanje laptopa zamrzavalo sliku 

Da je do hard diska nebi ledilo sliku u biosu jer bios nema nikakve veze sa diskom...

RayToral
13 godina
Ray7oral kaže...

Da je do hard diska nebi ledilo sliku u biosu jer bios nema nikakve veze sa diskom...

Jesi li probao spojiti laptop sa monitorom?

Ako želiš pobijediti,ne smiješ izgubiti!
8 godina
Ne možeš fenom za kosu uništiti grafički čip. Ne može on postiči temp iznad 50 stupnjeva. Čip bez problema izdrži zagrijavnja do preko 250 stupnjev. Osim ako nisi koristio onaj fen za skidanje boje. On ide preko 500. Nešto drugo ti ne radi

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Ne,ali mogu probati,trenutno je rastavljen,ponovio sam proces od maloprije drzanje fena okrenutog prema grafickoj na 5 minuta.Samo da zavrsim i javim vam ostatak.

RayToral
7 godina
neaktivan
andrijam kaže...
Ne možeš fenom za kosu uništiti grafički čip. Ne može on postiči temp iznad 50 stupnjeva. Čip bez problema izdrži zagrijavnja do preko 250 stupnjev. Osim ako nisi koristio onaj fen za skidanje boje. On ide preko 500. Nešto drugo ti ne radi

Da...vjerovatno je krivo spojio flat kabel ili nešto pa nema slike

9 godina
neaktivan
andrijam kaže...

Fen za kosu ti inače grije na maksimalno 120 stupnjeva, a ne 50.

Inače ne bi imao smisla, mora biti dovoljna temperatura da voda ispari.

I slažem se, nije s fenom nikaj pokvario.

Kruha i igala...
7 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...
andrijam kaže...

Fen za kosu ti inače grije na maksimalno 120 stupnjeva, a ne 50.

Inače ne bi imao smisla, mora biti dovoljna temperatura da voda ispari.

I slažem se, nije s fenom nikaj pokvario.

120 možda na grijačima , a puše van zrak manje od 100C

8 godina
neaktivan

Rastavio sam dosta laptopa i desktop racunara servisirajuci i cisceci ih u zadnjih 7 8 godina i mogu vam reci da je ovo jedini laptop koji se rastavi i sastavi za 15 minuta,tako da nisam imao sta pogresno sastaviti i vratiti,svaki flat kabal ima svoje odredjeno mjesto i to je to.Kolega kaze da fen za kosu ne moze preci tempraturu od 50 stepeni,a ja sam sa tim fenom razdvajao stakla na polupanim telefonima i toucheve od displeja,a potrebna temperatura za to je cca 70 stepeni.Ako je graficki cip bio izlozen tempraturi od 50 stepeni na 5 minuta to ne znaci da je konstantno ta toplina cipa bila.Logicki gledano temperatura je morala preci preko 100 stepeni.Ja sam shvatio sta ste mi htjeli reci sa tim da okrenem fen prema cipu,jer sam na taj nacin popravio vec 10tak ajfona koji su imali wifi grey out,ali nikada nisam to praktikovao na laptopu jer kao sto sam i rekao da je ovo neki veoma specifican problem.Lem koji je bio ispod grafickog cipa je vremenom od koristenja laptopa i grijanja popustio i mozda upao u kontakt sa nekim od 100 drugih kontakata koji se nalaze ispod njega,ponovnim grijanjem ce popusiti na odredjenoj temperaturi i naglim hladjenjem ce se opet stisnuti i vratiti na svoje mjesto zahvaljujuci fluxu koji je nanesen na plocu prilikom sastavljanja laptopa.Kada sam trazio pomoc od vas nisam rekao da nemam pojma o ovome,jer da je tako odnjeo bih ga u prvi servis ne bih patio ni sebe ni vas.Sklopio sam racunar i ovaj put sam malo duze drzao fen okrenut u njega,slika je dosla,ali opet ledi sliku,ali mi je i sistem pao,moram ga odraditi sada ponovo.

RayToral
8 godina
O čemu pričaš kakav flux kod sastavljanja. Ako imaš fluxa na ploči to znači da je več netko tu ploču popravljao. Fenom za kosu ne možeš napraviti reflow čipa.

0 0 hvala 0
8 godina
Čekaj malo ti si stavio flux?

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Ne,nisam dodavao flux,ali vi niste shvatili sta ja vama pokusajem da objasnim.Prilikom grijanja cipa,oko cipa se pojavila smedja tecnost sto znaci da je neka vrsta fluxa i na svim ostalim spojevima koji su bili u blizini grafickog cipa.

RayToral
8 godina
neaktivan
andrijam kaže...
O čemu pričaš kakav flux kod sastavljanja. Ako imaš fluxa na ploči to znači da je več netko tu ploču popravljao. Fenom za kosu ne možeš napraviti reflow čipa.

Niko nikada nije rastavljao ovaj laptop jer je kupljen nov,uz garanciju.Ja sam prvi ko ga je rastavio.Nisam ni rekao da se moze napraviti reflow cipa,ali je i vise nego dovoljno 120 stepeni da bi se flux iz tvrdog stanja vratio na tecno,a uzimajuci u obzir da sam drzao fen preko 5 minuta okrenutog u chip 120 stepeni je minimalna temperatura koja je mogla biti na chipu u to vrijeme.

RayToral
9 godina
neaktivan
Daliboris kaže...

120 možda na grijačima , a puše van zrak manje od 100C

Ne, na grijaču ti je temperatura ogromna, oko 1000 stupnjeva barem.

Izlazni zrak mora imati temperaturu od barem 100 stupnjeva.

Kaj misliš kak ti voda ispari s kose ako je manja temperatura?

Da ti nemaš neku posebnu vodu?

https://www.google.hr/search?q=vrelište+vode&gws_rd=cr&dcr=0&ei=2DEbWvijLdGS6QSmkKG4Bw

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.11.2017 22:30 (fer-de-lance).
8 godina
Jesi siguran da nije nekakva vrsta SMD ljepila za komponente. Jer se sve ploče prije negi se pošalju u prodaju očiste od fluxa.
Ti misliš da ako dovoljno dugo pušeš s fenom od 50 stupnjeva u čip, da češ postići temp. od 120 stupnjeva?
Jesi siguran da to smeđe nije coca-cola? Daj pošalji par slikica da vidimo kako izgleda. Oštrih u što večoj rezoluciji.

0 0 hvala 0
8 godina
E ajde nemojte ga trolati ja mu stvarno pokušavam pomoći.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice