Kako zaključati hard?

poruka: 12
|
čitano: 12.122
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Kako zaključati hard?

Trebam pomoć, pa ako tko može da mi objasni....

Dakle stvar je u tome da u kompu imam C (na kojem je System) i D (na kojem su My documents). I komp će ići na reinstaliranje tj. maknut će se Windowsi XP i stavit će Linux operativni sustav.  Koliko sam shvatila D  se nebi trebao uopće dirati jer na C  je Windows instaliran.

E sad ja bi htjela zaključati D  jer na njemu su privatne stvari, slike, dokumenti i sl... da ne bi netko nepozvan gledao u to.

Kako zaključati D pass-om a da ga kasnije mogu otvoriti u Linuxu bez ikakvog problema?

Hvala unaprijed :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Kako zaključati hard?

I mene isto zanima to samo na eksternom disku,ali da ja kada prištekam taj disk kod frenda da me tamo pita za password ili bilo gdje.

łłłłłłłł
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Kako zaključati hard?
@lady, ako znas izvadi disk oz kompjutera
Ko da me briga za potpis...
14 godina
neaktivan
Suddenly Psychotic kaže...
@lady, ako znas izvadi disk oz kompjutera

Šta ako je particija ?

I mene zanima, zašto ne razviju softver koji bi omogućavao zaključavanje mapa na svim windowsima.

EDIT: Lady ako nema nekih slika po kupaoni i spavaćoj sobi nemaš se čega bojati. Još nisam čuo da na servisu prekopavaju po slikama i ostalim stvarima. Naprotiv, niti ne pogledaju šta je kvar, samo kažu virus ili neko surle.

Ustajte prezreni na svijetu !
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.10.2011 20:06 (Diplomirani pješak).
16 godina
neaktivan

TrueCryptom (http://www.truecrypt.org/) ga možeš kriptirati i zaštititi šifrom, podržava i Linux i Windowse, tako da ne bi trebala imati problema s tim. Jedino što smatram da ti je jednostavnije prebaciti te podatke na neki eksterni disk. Uostalom, ako su ti bitne te stvari, trebala bi ionako imati backup istih. Možda tom tvom serviseru padne na pamet da bi trebalo sve formatirati iz nekog glupog razloga i odu podaci u nepovrat. Ja ne bih nikome dao u ruke disk koji je jedino mjesto gdje imam nešto što mi je stvarno bitno u životu.

Kako god, nisam osobno koristio program, ali navodno je među najboljima za svoju namjenu. I definitivno savjetujem da detaljno pročitaš FAQ na sajtu i upoznaš se s mogućnostima prije nego ga počneš koristiti, da ne bi bilo izgubljenih podataka i sličnih stvari, pa da ja budem kriv za to :P

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.10.2011 20:04 (Mirko935).
16 godina
neaktivan
Kako zaključati hard?

Ma nema takvih slika već su to vezano uz sudske spise i trenutno slučajevi na sudu i koji će ići na sud..... tako da ...zlu ne trebalo.

Nemam eksterni disk, nažalost.

To je kućno računalo, a za rastavit kompjuter nemam vremena jer imam klinca doma od godinu dana koji zahtjeva svu pažnju i brigu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
lady of leisure kaže...

..E sad ja bi htjela zaključati D  jer na njemu su privatne stvari, slike, dokumenti i sl... da ne bi netko nepozvan gledao u to.

Kako zaključati D pass-om a da ga kasnije mogu otvoriti u Linuxu bez ikakvog problema?

..

- prvo, HDD s podatcima se ne daje, ako se nesmije dati. Ako se daje, tad se mora dati firmi (osobi) koja je profesionalna, odgovorna (novčano).

- ni brisanje podataka ne znači da se do podataka ne može, DOD je samo jedan od načina brisanja, pa nije 100%.

- preduvjet za dovoljno dobru zašitu je enkripcija. Problem je što možda više ni ti nebi mogla do tih podataka.

- drugo rješenje, kreirati linux particiju prije instalacije (davanja PCa), postaviti permisione i iskopirati tad podatke. To je kvaka-22.

-najbolje, najsigurnije rješenje je kupnja novog HDDa na koji će biti instaliran linux. Cijena od 300-500kn nebi smjela biti problem ako su podatci 'škakljivi'.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
- preduvjet za dovoljno dobru zašitu je enkripcija. Problem je što možda više ni ti nebi mogla do tih podataka.

- drugo rješenje, kreirati linux particiju prije instalacije (davanja PCa), postaviti permisione i iskopirati tad podatke. To je kvaka-22.

Slažem se sa svime. Ima i treća opcija koja je vjerojatno najjednostavnija i neće biti problem ako nije previše podataka. Mogla bi napraviti RAR ili ZIP zaštićen šifrom i u njega staviti sve te "škakljive" podatke.

17 godina
Mirko935 kaže...
ihush kaže...

Slažem se sa svime. Ima i treća opcija koja je vjerojatno najjednostavnija i neće biti problem ako nije previše podataka. Mogla bi napraviti RAR ili ZIP zaštićen šifrom i u njega staviti sve te "škakljive" podatke.

-hmm.. da. (ali) {#}

- prvo, ide linux, znači (potrebno) kreiranje particije npr ex3-4.., to znači da je potrebno sadržaj kopirati na neki drugi HDD (kao externi), to znači da osoba može (sebi) ostaviti kopiju.

- rar/zip i sl se (relativno) lako razbije. Dovoljno je za obične usere, ali ne za nekog tko će instalirati linux i koji zna što stranka ima gore....

Kao i problem da uopće napravi zip/rar (neznamo koliko GB, koliko je velika particija, slobodan dio..).

Tad je svakako kvalitetnije rješenje kupnja ext.USB diska i brisanje svega nakon kopiranja. (ali zato sam predložio kupnju novog HDDa jer je u pravilu jeftiniji i brži.. nema problema s backupom, pa ni s tim dali su podatci stvarno izbrisani, .. lako se vrate.)

-inače je prijedlog (za obične usere) dovoljno dobar. (ovo moje je profesionalno cjepidlačenje, kad su u pitanju sec.podatci). {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
 -hmm.. da. (ali) {#}

- prvo, ide linux, znači (potrebno) kreiranje particije npr ex3-4.., to znači da je potrebno sadržaj kopirati na neki drugi HDD (kao externi), to znači da osoba može (sebi) ostaviti kopiju.

- rar/zip i sl se (relativno) lako razbije. Dovoljno je za obične usere, ali ne za nekog tko će instalirati linux i koji zna što stranka ima gore....

Kao i problem da uopće napravi zip/rar (neznamo koliko GB, koliko je velika particija, slobodan dio..).

Tad je svakako kvalitetnije rješenje kupnja ext.USB diska i brisanje svega nakon kopiranja. (ali zato sam predložio kupnju novog HDDa jer je u pravilu jeftiniji i brži.. nema problema s backupom, pa ni s tim dali su podatci stvarno izbrisani, .. lako se vrate.)

-inače je prijedlog (za obične usere) dovoljno dobar. (ovo moje je profesionalno cjepidlačenje, kad su u pitanju sec.podatci). {#}

Pa ne mora mijenjati tu particiju, zašto ne bi ostala u NTFS-u? Mislim na ovu "D:" particiju, jel.

S ostatkom se slažem, pogotovo s ovim da bi trebalo kupiti drugi disk, ali mislim da možda mrvicu pretjeruješ s oprezom {#} Ok, moguće je da će joj čovjek stvarno htjeti ukrasti podatke i uložiti ne znam koliko truda i vremena da vrati obrisane datoteke, razbije rar i/ili slično, no nekako vjerujem da nije baš velika šansa za to. Kako god, kažu da opreza nikad dosta... Who am I to argue? {#} Samo se nadam da ju nismo sad više zbunili nego joj pomogli.

16 godina
neaktivan
lady of leisure kaže...

Trebam pomoć, pa ako tko može da mi objasni....

Dakle stvar je u tome da u kompu imam C (na kojem je System) i D (na kojem su My documents). I komp će ići na reinstaliranje tj. maknut će se Windowsi XP i stavit će Linux operativni sustav.  Koliko sam shvatila D  se nebi trebao uopće dirati jer na C  je Windows instaliran.

E sad ja bi htjela zaključati D  jer na njemu su privatne stvari, slike, dokumenti i sl... da ne bi netko nepozvan gledao u to.

Hvala unaprijed :)

Slike,dokumenti (pogotovo spisi)....ne bi trebali zauzimati neki ogorman prostor,ne moras skrivat filmove,muziku ne?

Kupi si paklo dvd i fino to sprzi na dvd a ovo sa HDD obrisi {#}

Imas razni programa za sigurnosno brisanje....

Inace i ja sam trazio kako zakljucati HDD cak sam i otvarao temu ovde ali nista{#} bar ne jednostavno

16 godina
neaktivan
Kako zaključati hard?

Prvo hvala svima na odgovorima i trudu .

Odluka je pala kupit ću eksterni HDD od 1TB i to će na kraju služiti  i za filmove i sl i naravno moje fajlove. To mi se čini najjednostavnije i najisplativije.

Sadašnja veličina fajlova tj. D: je oko 100 GB i stalno raste jer svako malo ubacujem neke spise unutra.

Hvala još jedanput svima :).

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2011 11:10 (lady of leisure).
Moj PC  
3 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice