HDD se sam pali gasi

poruka: 6
|
čitano: 3.273
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
HDD se sam pali gasi

Bok,

disk mi se stalno pali gasi, svakih pola minute, minutu...

To je RAID 0 (2x 1TB western digital SATA III).

Sistemski disk je u redu, sve radi. Matična je mislim P67 ud3, procesor i5 - 2400, 16 GB RAM.

Provjerio sam sve kablove i sve je u redu, stavio sam druge i  opet isto...

Ima li netko neku ideju ili je imao isti problem?

Na RAIDu su mi bitni podaci i ne smijem ih izgubit...

0 0 hvala 0
16 godina
Re: HDD se sam pali gasi

- HDD green? On se automatski gasi. Provjeri powermanagment i WD-tools (diag, AF..) za postavke diska (nisma siguran za taj model, ali se za većinu diskova moglo podešavati performanse-buka..). Potraži na WDovim stranicama. Neka od postavki bi morala riješiti problem gašenja ako je MBO-kontroler-kabel provjereni-ispravno.

Green nije za RAID, green je za storage, tj backup.

- bitni podatci uvjek imaju backup inače nisu bitni.

- ako se desi problem (kvar, raspad RAIDa) tad si ograničen izborom alata za spašavanje zbog same ovisnosti o kontroleru-driveru, inače je jednak rizik kao s jednim HDDom.

Ako je iz nekog razloga problem napraviti backup, logičnije (u slučaju greške-kvara) je tad koristiti diskove bez RAIDa tj samo pametnim rasporedom dobiti jednak efekt (odvojeno podatci od programa omogućuju istovremeni rad čitanje-pisanje, pa je rezultat sličan RAIDu).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

Nije green. Diskovi su Western Digital Blue.

To da bitni podaci uvijek imaju backup nije vrijedno rasprave. Sve ovisi o poslu koji se bavi, nekad se nema vremena ili jednostavno nije izvedivo kao sta je slucaj kod mene. Ali cim zavrsim posao odmah napravim backup podataka i onda mirno spavam. Meni se ovo pocelo događat u trenutku kad sam se najmanje nada, malo prije nego sam krenio napravit backup. Upalim komp i stalno se pojavljuje AutoPlay D: ja to ugasim i nakon pola minute eto opet. Pokuša sam pustiti pjesmu sa diska ili kopirati podatke ali to traje najviše pola minute, minutu.

13 godina
neaktivan
HDD se sam pali gasi

Mislim da moras trazit od WD da ti posalju novi firmware.

Don Believe The Type
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
ficx kaže...

..Upalim komp i stalno se pojavljuje AutoPlay D: ja to ugasim i nakon pola minute eto opet. Pokuša sam pustiti pjesmu sa diska ili kopirati podatke ali to traje najviše pola minute, minutu.

-autoplay? To bi moglo biti uzrok u virusu ili ti je neki utils iskopirao autorun na HDD, potraži i obriši. Ako je tako nešto često i antivirus blokira pristup.

-Ponaša se kao hotswap za što je potreban AHCI (ne RAID). Prati ponašanje u devicemanageru ili diskmanageru, vidi dali se disk odjavljuje (kao da isključiš npr USB disk).

Potrebni susvakakvi podatci (kao i green-blue), npr dali koristiš neki soft za derfag, backup.. i sl. jer moguće je u njima uzrok.

Uvjek ostaje mogućnost da je sam kontroler ili disk neispravan, pa i napajanje-kontakt... ZA eliminaciju ili potvrdu hard-soft uzroka, najefikasnije je podignuti neli LiveCD OS, miniPE (problem samo driver-RAID) ili linux.. tako odmah dođeš to potvrde ili eliminacije hardware uzroka.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
ihush kaže...

-autoplay? To bi moglo biti uzrok u virusu ili ti je neki utils iskopirao autorun na HDD, potraži i obriši. Ako je tako nešto često i antivirus blokira pristup.

-Ponaša se kao hotswap za što je potreban AHCI (ne RAID). Prati ponašanje u devicemanageru ili diskmanageru, vidi dali se disk odjavljuje (kao da isključiš npr USB disk).

Potrebni susvakakvi podatci (kao i green-blue), npr dali koristiš neki soft za derfag, backup.. i sl. jer moguće je u njima uzrok.

Uvjek ostaje mogućnost da je sam kontroler ili disk neispravan, pa i napajanje-kontakt... ZA eliminaciju ili potvrdu hard-soft uzroka, najefikasnije je podignuti neli LiveCD OS, miniPE (problem samo driver-RAID) ili linux.. tako odmah dođeš to potvrde ili eliminacije hardware uzroka.

Provjerio sam komp od virusa, malwera i ostalih nametnika i nema ništa. Inace mi komp služi za video obradu.

Primjetio sam da mi nestane disk u My computeru, znaci odjavi se.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice