HDD misteriozni problem

poruka: 7
|
čitano: 1.193
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
HDD misteriozni problem

Ekipa, 

inace do sada sam uvijek sam rijesavao sve hardverske probleme sebi i drugima, ali sada mi je dosao jedan kojeg nikako ne mogu objasniti...

Priča ide ovako, Toshiba Satellite C660-11D je prije nekoliko dana odjednom smrzla u radu i nakon toga vise nije bilo moguce bootat winse. Kaže: "Operating system not found".

Pogledam BIOS i imam što NEvidjeti. HDD uopće nije izlistan, kao da nije spojen, boot manager ga isto tako ne nudi kao opciju iako se čuje da se disk uredno zavrti. Reset BIOS-a ne pomaze, igranje s SATA mode-om takoder.

Zaključujem da je došlo do jednog od ovoga:

- crka HDD

- crkla matična (SATA kontroler ili što već)

Prvi logični korak mi je bio izvaditi disk i spojiti ga na USB ladicu na svoj komp te provjeriti da li disk radi (i usput ako radi napraviti backup). I ispostavi se da HDD uredno radi (btw, riječ je o Toshiba 250 GB). Spojim ga s ladicom na Toshibin laptop i uredno se krenu bootat winsi.

Zaključujem:

- ma sigurno je matična (SATA kontroler ili što već)

Kako laptop i dalje uredno prepoznaje CD/DVD pogon, izveo sam novi zaključak:

- izbacit ćemo CD/DVD, kupiti ODD ladicu za disk i tako spojiti disk na drugi SATA konektor, mora da će proraditi

I tako sam i napravio. Međutim, nebi vjerovali, laptop i dalje ne vidi disk. Sada naravno ne vidi ni CD/DVD (jer ga nema). Uzmem onda stari laptop od kolege, izvucem iz njega disk i pokusam spojiti u Toshibicu. I gle cuda. Uredno prepoznaje disk. I to ga prepoznaje bilo da ga spojim normalno ili preko ladice koja ide na mjesto ODD-a.

Zaključujem:

- ocito sam se prevario, ocito je rijec o disku, ali nekim čudom radi preko USB-a :/

Ali nije mi dalo mira. Probam ja spojiti Toshibin disk u taj stari frendov laptop, kad ono gle čuda, RADI. Dakle Toshibin disk radi preko USB-a, cak se i boota preko USB-a, radi na nekom starom Lenovo laptopu, ali neće da radi na Toshibinom laptopu na kojem drugi disk uredno radi.

Zaključujem:

- Toshibin laptop i Toshibin HDD se više ne vole :(. Ali ovo mi nekako nije bas informaticko objasnjenje.

Odmah da naglasim/ponovim:
- formatiranje diska u NTFS, FAT, Mac OS Journaled nije pomoglo

- resetiranje biosa nije pomoglo

- igranje s SATA/AHCI postavkama nije pomoglo

Ako imate ikakav savjet, ikakvu ideju što bi ovo moglo biti samo recite. Na kraju uopće ne znam što se pokvarilo, laptop ili HDD. 

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
HDD misteriozni problem

Osobno izbjegavao bih Toshiba diskove jer se pokazala sporima od svih drugih brandova i nestabilnim kontrolerima.

Probaj uzeti neki drugi disk stavi na toshiba, upali do biosa, ugasi i onda vrati disk da proradi. To je do Toshibinog kontrolera za disk te vjerojatno si imao 44bit-no adresiranje diska u kojem drži čipset na laptopu gdje hdd kontroler se zblesira i ima chipset limitaciju. Znači chipset na matičnoj ploči nije se podudarao sa kontrolerom na disku te iz tog razloga nije prepoznao disk. Kako 44bit-ni LBA disk chipset prepoznaje i može adresirati samo 137 Gb tada nije mogao prepoznati jer si vjerojatno u to vrijeme trebao podesiti u BIOS-u adresiranje diskovnog kontrolera sa chipsetom na "Large Block Address Capability". Provjeri si te postavke u BIOS-u koji bi morao biti enable-an.

Inače neki nude čak 48 bit LBA adapter gdje s tim kontorlerom se spajaš jer ti disk radi tvornički kao OEM. Ne znam da li si u početku kad si imao laptop napravio tj. obrisao particije sa nekim part-magicom i kreirao nanovo, a ako to nisi onda naravno disk može komunicirati sa diskovnim kontrolerom i odlučiti da li će ti taj disk raditi ili ne. To je zato što se radi vjerojatno o OEM diskovima te si vjerojatno vadio disk i stavio negdje drugdje pa vratio i otad ti nije prepoznao.

Dakle, to je do HDD kontrolera u kojem se vjerojatno kolju sa matičnom pločom na chipsetu.

Probaj upgrade-at BIOS na zadnju verziju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.5.2014 0:37 (marin_sagovac).
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
Re: HDD misteriozni problem
marin_sagovac kaže...

Osobno izbjegavao bih Toshiba diskove jer se pokazala sporima od svih drugih brandova i nestabilnim kontrolerima.

Probaj uzeti neki drugi disk stavi na toshiba, upali do biosa, ugasi i onda vrati disk da proradi. To je do Toshibinog kontrolera za disk te vjerojatno si imao 44bit-no adresiranje diska u kojem drži čipset na laptopu gdje hdd kontroler se zblesira i ima chipset limitaciju. Znači chipset na matičnoj ploči nije se podudarao sa kontrolerom na disku te iz tog razloga nije prepoznao disk. Kako 44bit-ni LBA disk chipset prepoznaje i može adresirati samo 137 Gb tada nije mogao prepoznati jer si vjerojatno u to vrijeme trebao podesiti u BIOS-u adresiranje diskovnog kontrolera sa chipsetom na "Large Block Address Capability". Provjeri si te postavke u BIOS-u koji bi morao biti enable-an.

Inače neki nude čak 48 bit LBA adapter gdje s tim kontorlerom se spajaš jer ti disk radi tvornički kao OEM. Ne znam da li si u početku kad si imao laptop napravio tj. obrisao particije sa nekim part-magicom i kreirao nanovo, a ako to nisi onda naravno disk može komunicirati sa diskovnim kontrolerom i odlučiti da li će ti taj disk raditi ili ne. To je zato što se radi vjerojatno o OEM diskovima te si vjerojatno vadio disk i stavio negdje drugdje pa vratio i otad ti nije prepoznao.

Dakle, to je do HDD kontrolera u kojem se vjerojatno kolju sa matičnom pločom na chipsetu.

Probaj upgrade-at BIOS na zadnju verziju.

Hvala ti na odgovoru, ali mislim da me nisi dobro razumio. Toshibin disk je bio u Toshibinom laptopu čitavo vrijeme (došao je s njime) i odjednom je prestao raditi. Ujedno na Toshibinom laptopu rade drugi diskovi (160 GB), ali ovaj neće. A probao sam ga i prije i poslije formatiranja.

Što se radilo prije ne znam, jer laptop nije moj. Ali winsi su uredno radili duže vrijeme sve dok se nisu odjednom smrzli iz čista mira (nikakav poseban rad na računalu).

17 godina

loš kontakt... spajaj par puta, ubaci npr gumicu..

btw, nije trebalo formatirati ni pokušati bootanje s USBa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

loš kontakt... spajaj par puta, ubaci npr gumicu..

btw, nije trebalo formatirati ni pokušati bootanje s USBa.

Iz očaja sve probaš :)
Ma kontakti su dobri. To mi je isto palo na pamet, ali kontakti dijeluju super.

17 godina

Probat cu. Radia sam mu vec provjeru s drugim softverom, nije nasa greske...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice