Ekipa,
inace do sada sam uvijek sam rijesavao sve hardverske probleme sebi i drugima, ali sada mi je dosao jedan kojeg nikako ne mogu objasniti...
Priča ide ovako, Toshiba Satellite C660-11D je prije nekoliko dana odjednom smrzla u radu i nakon toga vise nije bilo moguce bootat winse. Kaže: "Operating system not found".
Pogledam BIOS i imam što NEvidjeti. HDD uopće nije izlistan, kao da nije spojen, boot manager ga isto tako ne nudi kao opciju iako se čuje da se disk uredno zavrti. Reset BIOS-a ne pomaze, igranje s SATA mode-om takoder.
Zaključujem da je došlo do jednog od ovoga:
- crka HDD
- crkla matična (SATA kontroler ili što već)
Prvi logični korak mi je bio izvaditi disk i spojiti ga na USB ladicu na svoj komp te provjeriti da li disk radi (i usput ako radi napraviti backup). I ispostavi se da HDD uredno radi (btw, riječ je o Toshiba 250 GB). Spojim ga s ladicom na Toshibin laptop i uredno se krenu bootat winsi.
Zaključujem:
- ma sigurno je matična (SATA kontroler ili što već)
Kako laptop i dalje uredno prepoznaje CD/DVD pogon, izveo sam novi zaključak:
- izbacit ćemo CD/DVD, kupiti ODD ladicu za disk i tako spojiti disk na drugi SATA konektor, mora da će proraditi
I tako sam i napravio. Međutim, nebi vjerovali, laptop i dalje ne vidi disk. Sada naravno ne vidi ni CD/DVD (jer ga nema). Uzmem onda stari laptop od kolege, izvucem iz njega disk i pokusam spojiti u Toshibicu. I gle cuda. Uredno prepoznaje disk. I to ga prepoznaje bilo da ga spojim normalno ili preko ladice koja ide na mjesto ODD-a.
Zaključujem:
- ocito sam se prevario, ocito je rijec o disku, ali nekim čudom radi preko USB-a :/
Ali nije mi dalo mira. Probam ja spojiti Toshibin disk u taj stari frendov laptop, kad ono gle čuda, RADI. Dakle Toshibin disk radi preko USB-a, cak se i boota preko USB-a, radi na nekom starom Lenovo laptopu, ali neće da radi na Toshibinom laptopu na kojem drugi disk uredno radi.
Zaključujem:
- Toshibin laptop i Toshibin HDD se više ne vole :(. Ali ovo mi nekako nije bas informaticko objasnjenje.
Odmah da naglasim/ponovim:
- formatiranje diska u NTFS, FAT, Mac OS Journaled nije pomoglo
- resetiranje biosa nije pomoglo
- igranje s SATA/AHCI postavkama nije pomoglo
Ako imate ikakav savjet, ikakvu ideju što bi ovo moglo biti samo recite. Na kraju uopće ne znam što se pokvarilo, laptop ili HDD.