HDD u idle-u proizvodi čudan zvuk

poruka: 16
|
čitano: 2.485
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
HDD u idle-u priziva đavole?

HDD je WD Caviar BLUE 500GB SATA3

Naime, u idle-u, kad se monitor automatski ugasi, HDD proizvodi čudan zvuk...

iako je glasniji od svih ventova, ništa pretjerano, počinje proizvoditi zvuk nalik onome kada uključim neko pretraživanje za neki fajl.

Nije da se uključi neki background proces, gledao sam, ne obavlja nikakakve task-ove,

a i da radi znam koji zvuk ide uz to, znači "krcka" jedno 10tak sekundi pa stane.. i tako u krug, radio sam S.M.A.R.T i sve je uredu, komp je isto iz 2012..??

ŽIVOT je kao pozornica, dođeš, vidiš, odeš. .
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.2.2013 16:25 (Prilika).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: HDD u idle-u priziva đavole?

Isključeno indexiranje diska?

nunaVk
13 godina
neaktivan

Sada sam isključio.. ali pazi ovo:

I prije sam isključivao indexiranje, ali po prvi put ovakav zvuk čujem... pada mi na pamet kao da je zadobio neki hardware failure, pa svako malo radi error sa strane hardvera(neko krckanje,lupanje unutra).

Kao infinite loop.. u cilju rutinske provjere da li je sve ok.. pa se tako vrti do beskraja, točnije, buguje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.2.2013 16:38 (Prilika).
17 godina

Pokušaj još ovo, smanjiti aam sa winaam-292 ili nekim drugim programom, čisto da vidiš hoće li biti ikakve razlike. 

nunaVk
13 godina
neaktivan
nunaVk kaže...

Pokušaj još ovo, smanjiti aam sa winaam-292 ili nekim drugim programom, čisto da vidiš hoće li biti ikakve razlike. 

Misliš da nisam, ali nema podrške za to... {#}

17 godina

Jesi  pokušao sa HDDScan_v31 jer sam nailazio na  neke diskove koji su htjeli raditi sa jednim ili sa drugim programom, doduše neki jednostavno nisu htjeli nikako.

A da napraviš skeniranje diska sa nekim antivirusnim  ili antispyware programom, tko zna.

nunaVk
13 godina
neaktivan
nunaVk kaže...

Jesi  pokušao sa HDDScan_v31 jer sam nailazio na  neke diskove koji su htjeli raditi sa jednim ili sa drugim programom, doduše neki jednostavno nisu htjeli nikako.

A da napraviš skeniranje diska sa nekim antivirusnim  ili antispyware programom, tko zna.

Skidam navedeno. Hvala.

Da li je inače CAVIAR BLUE malo glasniji odnosno da nije baš bubica ili moj jednostavno radi kao neki fen/sušilo za kosu ali dosta tiše, tj tim zvukom..??

13 godina
neaktivan
HDD u idle-u proizvodi čudan zvuk

Odradio sam test, sve zeleno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: HDD u idle-u proizvodi čudan zvuk

Mislio sam da pokušaš sa HDDScan_v31 da smanjiš aam, možda prođe.

nunaVk
13 godina
neaktivan
nunaVk kaže...

Mislio sam da pokušaš sa HDDScan_v31 da smanjiš aam, možda prođe.

Obrati pažnju, naveo sam da nije podržano smanjivanje aam-a, i baš sam taj program čak i sada probao, ne može, nije podržano :(

17 godina

To sam ti i napisao da sam naišao na neke diskove koji su htjeli raditi sa winaam-292 a neki sa HDDScan_v31, ali kod tebe to očito nije slučaj jer imaš noviji disk.

nunaVk
13 godina
neaktivan
nunaVk kaže...

To sam ti i napisao da sam naišao na neke diskove koji su htjeli raditi sa winaam-292 a neki sa HDDScan_v31, ali kod tebe to očito nije slučaj jer imaš noviji disk.

Što učiniti?

Sve komponente su netaknute, redovno je komp održavan, hdd se par puta formatirao.. ne znam.. je li uobičajeno da je ovaj HDD primjetan što se tiče buke..? Ili bi trebao biti kao bubica, ali doslovno?

17 godina

Ja sam svoj wd blue stavio kod djece u komp  i mapirao ga, jer mi je stalno bio najglasnija stavka, iako neki tvrde da ga ne čuju.

nunaVk
17 godina
Prilika kaže...
nunaVk kaže...

Što učiniti?

Sve komponente su netaknute, redovno je komp održavan, hdd se par puta formatirao.. ne znam.. je li uobičajeno da je ovaj HDD primjetan što se tiče buke..? Ili bi trebao biti kao bubica, ali doslovno?

- win u idleu defaultno pokrene svakakve procese, defrag, inedx.. tko zna što sve radi, pa nije neobično.

- prema iskustvu od prije moraš zaključiti dali je zvuk promjenjen. Ako je, tad spašavaj bitne stvari (ako imaš sreće može raditi godinama, ili ..). Nitko (normalan) na forumu ti ne može reči dali je tvoj zvuk OK.

- diagnostik se radi odgovarajućim alatima proizvođača, u ovom slučaju wd-diag, ima na svakom Hirensu i sl.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
ihush kaže...

Od prvog paljenja HDD je dominantan što se tiče buke(TT spinq vt cpu hladnjak, hd7850 asus, + 120mm fan, + fortron aurum gold 600W) su tiši u odnosu na njega, odnosno, on se jedini i "čuje".

Ako ti alati kažu da je sve ok, kao što je bilo i prije, onda da se pomirim sa tim zvukom?

17 godina

- zvuk HDDa. Nije definiran, ali postoji neki normalan, sve ostalo je buka.

Black-Blue je razlika u (nazovimo to) overclocku.. starije serije su imale mogućnost acoustic podešavanja brzina-tišina, ali se unazad par godina, od Greena to (ako se ne varam) više ne može mijenjati.

HDD mora biti dobro učvršćen tako da ne zuji zbog vibracija-kućište. Druga stvar, hlađenje, ako se grije više od normalnog, tad mu je trajnost-vijek skraćen, pa tako i motoru... buka. Ponekad se disk montira u gumeno-plastični nosač.. to je loše, jer je izolator, ali stišava vibracije.

Dali je krivac buke disk ili kućište.. to moraš otkriti sam, kao i to dali je prebučan.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice