Slučajno sam sa straog kompa zadržao jedan ventilator, mislim da je bio od napajanja, i sad kako sam čistio unutrašnjost novog pogledao sam i stvarno, paše stari ventilator na kučište novog (imam 2 predviđena mjesta za dodatne ventilatore) no tu je nastao problem, nemam gdje spojiti te dvije žice ventilatora na matičnu, postoji li mogućnost da to spojim?
Ne spajaš ih na matičnu nego na napajanje, vjerojatno imaš crnu i crvenu žicu, iste takve imaš i na napajanju, oguli malo,spoji, izoliraj i to je to....
Nemoj se muciti sa time imas za 20kn fan u vemilu.
Kupiš kabel molex 4 pin -> 3 pin i s njim spojiš ventilator na napajanje. Dođe 7 kuna u Linksu.
Ne spajaš ih na matičnu nego na napajanje, vjerojatno imaš crnu i crvenu žicu, iste takve imaš i na napajanju, oguli malo,spoji, izoliraj i to je to....
Kupiš kabel molex 4 pin -> 3 pin i s njim spojiš ventilator na napajanje. Dođe 7 kuna u Linksu.
Nema bušenja rupa ni išta, na one konektore preko kojih napajaš i ostale komponente spajaš i vent, najblje da spojiš na vent koji več imaš u PCu...
kažeš da neznaš gdje to spojiti na matičnu. To ti ima napisano i oslikano u knjižici od nje. Ako nemaš mjesta gdje spojit, onda ti nisam pomogao
ako sam dobro shvatio ti si isčupao (ili odlemioa al to nije zabavno XD) ventilator iz starog napajanja
nemožeš to direktno spojiti na matičnu jer nigdje nemaš sponice za oguljene žice
možeš u chipoteci kupit 3-pin (nezz točno kak se zove) ženski connector za ventilatorspoj i spoji crnu (ili smeđu ili plavu) na jedan kraj a crvenu na drugi kraj (mislim da je sredina za broj okretaja)
sutra navečer ti javim kad malo komp otvorim i pregledam sve i pošaljem koju sliku
UPDATE: našao sam link sa rasporedom koja žica gdje ide
http://www.interfacebus.com/ATX_Motherboard_Fan_Connector_Pinout.html
ti trebaš takav spoj ali ženski i na njega zalemiš
..bocky,konektori su izmisljeni upravo zbog toga da se ne spaja "frkanjem" zica,ali ocito te izumi mimoisli...
A dobro čovijek štedi, recesija je (XD)
bolje ćopit vent iz starog napajanja nego kupit novi za 20 i nešto kn
za to dobiš 2 kruha i dve litre mljeka (XD)
..bocky,konektori su izmisljeni upravo zbog toga da se ne spaja "frkanjem" zica,ali ocito te izumi mimoisli...
ako sam dobro shvatio ti si isčupao (ili odlemioa al to nije zabavno XD) ventilator iz starog napajanja
nemožeš to direktno spojiti na matičnu jer nigdje nemaš sponice za oguljene žice
možeš u chipoteci kupit 3-pin (nezz točno kak se zove) ženski connector za ventilatorspoj i spoji crnu (ili smeđu ili plavu) na jedan kraj a crvenu na drugi kraj (mislim da je sredina za broj okretaja)
sutra navečer ti javim kad malo komp otvorim i pregledam sve i pošaljem koju sliku
UPDATE: našao sam link sa rasporedom koja žica gdje ide
http://www.interfacebus.com/ATX_Motherboard_Fan_Connector_Pinout.html
ti trebaš takav spoj ali ženski i na njega zalemiš
kažeš da neznaš gdje to spojiti na matičnu. To ti ima napisano i oslikano u knjižici od nje. Ako nemaš mjesta gdje spojit, onda ti nisam pomogao
gdje na kraju da to spojim?

Računaj da je to stari ventilator koji je odradio poštenu satnicu, da će vjerojatno biti bučan, a možda će i u dogledno vrijeme blokirati. Definitvno ti se ne isplati zafrkavati s tim ventilatorom, pogotovo kad pogledaš cijene novih ventilatora.
Ma kupi normalin novi vent za 20-50kn i šibaj. Ovako se samo bezveze zamaraš
Pa po mojem je situacija ovakva..... Ventilator iz napajanja je već odradio svoje, na kučištu je vjerojatno za 80 mm vent, tu su još one jadne perforacije gdje ide vent, sve u svemu dobiti ćeš nešto malo ventilacije a najviše buku tog ventilatora. Ako nema indicija da se koja komponenta jako grije (proc ili grafa) ostavi kako je i bilo..
ne stigne mi baš kabel do tog priključka, evo veće slike
ž
http://www.ixbt.com/mainboard/asrock/alivesata2-glan/board.jpg
ne stigne mi baš kabel do tog priključka, evo veće slike
ž
http://www.ixbt.com/mainboard/asrock/alivesata2-glan/board.jpg
Hello,
many thanks.
the black cable need to be connected to the "GND" and the red one to "+12V" on our fan connector.
But I am not sure if you can plug in directly. Cannot see if the distance between that to pins is equal.
Best regards,
ASRock Support
I što sad ove slike sam usput dobio u prilogu?
nadoštukaš žice, ili frkanje i izoliranjem ili zalemiš pa izoliraš. Najjednostavnije za produžiti. A i prije ugradnje venta, skini naljepnicu onu na njemu i tu ga malo naulji, odnosno podmazaj i vrati naljepnicu. Da lakše ide i da možda, ako je malo bučniji, možda bude tiši (ako taj dio radi buku)
mislim da bi trebalo raditi, ako paše. (ako što spržiš, nisam kriv
, mada neznam kako bi mogao)
ne, nego nisam skužio na koji spoj da spojim crnu i crvenu, budući da na matičnoj imam 3 a ovdje 2 žice/priključka
ne, nego nisam skužio na koji spoj da spojim crnu i crvenu, budući da na matičnoj imam 3 a ovdje 2 žice/priključka
ali nisam baš skužio to
tj, nisam skužio koj kabel gdje
evo, sad baš igram godfathera 1 , ovaj moj novi procesor kad dođe ventilator na 5.8 (everest) čuje se jako jako, kao da pišti
ako ti komp radi dobro i ne zagrijava se pretjerano, svaki dodatni ventilator samo unosi dodatnu buku. Osim ako te "pali" kad čuješ pokretanje svih tih ventilatora u kućištu kad upališ komp :)
Ja sam na svojoj kanti počupao par ventilatora samo zato što su me iritirali (pogotovo onaj mali gadni zujavac na chipsetu-u, laka mu crna zemlja bila)
ma, mene muči ovaj od procesora, to je zvuk paljenja motora zrakoplova kada procesor prevali 57C tj. onda se vent uplai na 4.8