Dakle, prijatelj ima problem sa hardovima u kompu, prilikom podizanja sustava javlja se dotična greška, u BIOS-u mu uopće ne vidi diskove, otvorili smo kučište, pregledali kablove (čak ih prominili), napravili Clear CMOS i uspjeli podignit sistem, pregledali diskove TuneUp Disk Doctor-om i nije naša nikakve greške osim nečega meni nepoznatog (nekakav LDA Journal ili slično), zatim ga ugasili, ponovo upalili i isti vrag, zna li netko šta bi moga bit problem ? Napajanje ili je otiša SATA kontroler na ploči ?
Disc Boot Failure ?
- poruka: 5
- |
- čitano: 3.108
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
(izvinjavam se, ako nisam baš najbolji u jeziku, ali nekad sad znao bolje :)
ok, odgovor...kao prvo možda bi poskusio disk kod drugog prijatelja (ili kod tebe), da vidiš, jeli problem u disku ili ne. Onda, ako ga bios ne vidi, zna biti problem kod matične plošče. Možda joj je firmware biosa prestar-snimi zadnji bios i naloži ga (pazljivo kod ovoga!). Možda je krivo to, da imaš disk sata2, a matična zna raditi samo sa verzijama sata1 (150mb/s). Možeš probat sa jumperima na samom disku (znam, da recimo kod wd trebaš nastaviti na jumper 5 i 6). Možda bi ti rekao, da ga isprobaj sa kakvim alatom (diagnostika, najbolji za to je hiren's boot!), ali ako ga bios ne vidi...ne valja to. Možeš i prije nastaviti bios na default settings...
Ah, vidim, da radi osim one poruke..onda svejedno sprobaj sa diagnostikom...
ja sam imao problema kad sam na postojeća 2 nadodao još 4, komp nikako nije radio kako treba, stalno neki problem
probaj samo s jednim diskom, instaliraj nanovo windowse i igraj se par dana(šta li već radiš) isprobaj kako koji programi rade.
ako sve radi normalno, dakle sve štima, možda ti je samo matična zbunjena s toliko diskova, probaj dodavati jedan po jedan i opet malo prčkaj, igraj, testiraj i ako s nekim krene pravit gluposti jednostavno ga izbaci i to ti to
Pvo probaj promijeniti sata kablove,zatim u biosu potraži ide(hard disk opcije) opciju i isključi raid ili ako je na achi (ako imaš xp) stavi na compatible ili IDE zatim ako nije to
poslje napravi čekdisk iz windovsa ako je moguće spoji u drugi pc...
Još jedan problem bi mogao biti napajanje (nedovoljno stuje pa nekad pokrene nekad ne hdd...
Uglavnom su to bili problemi u praksi sa sličnim problemima...
Različitita su sučelja biosa pa sam pokušao laički objasniti ako sam pomogao bilo bi mi drago...
Kablove sam minja, postavke u BIOS-u su uredno podešene, i sad on uspije nekad vidit oba diska, zatim krene s loadanjem WIN ali nakon 2 minute Boot ekrana se restarta i onda više ne vidi diskove, diskovi su checkirani na drugom kompu i rade uredno, dakle meni se čini ploča, ali možda je i napajanje, stvarno ne znam, morat ću probat s drugim napajanjem !