Softver za kasu

poruka: 7
|
čitano: 3.824
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Softver za kasu

E ovako, možda nisam potrefio u koju grupu svrstat ovaj post(ili hardware ili programiranje) no ovdje sam ga postavio...Zanima me dali se tko ovdje susretao sa onim "printerčićem" za kasu, zanima me na koji se način on spaja sa kompom(dali je potrebno neki driver instalirat)..i koliko je optimalno radit takav software(za ispisivanje računa u kafiću) u .NET-u?

Unaprijed Hvala 

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Softver za kasu

Postoje neki modeli koji se spajaju preko serijskog porta i preko usb-a.

Nedavno sam jednoima u kafiću stavio model sličan ovom samo što se spajao preko usb sučelja a software koji koriste je wuGO.

Naravno za POS printer također trebaš drivere.

World Championships: 7, GP started: 266, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,423
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.10.2010 18:19 (F1-IVO).

0 0 hvala 0
16 godina
Softver za kasu

http://lemonpos.org  ako ti se da malo poigrati sa linuxima, besplatno je sve naravno

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.10.2010 19:31 (spojka).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Softver za kasu

Ok, halav puno, samo da ne pravim novou temu, taj POS printer, koristi kakvu boju za ispis?i gdje se nabavlja boja?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Softver za kasu

Naravno da koristi, mislim da je matricni ispis u pitanju pa se koristi ona traka. Uglavnom, pokusaj u obicnim prodavaonicama informaticke opreme, nema razloga da to ne drze.

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
17 godina
neaktivan
RE: Softver za kasu
kenom kaže...

E ovako, možda nisam potrefio u koju grupu svrstat ovaj post(ili hardware ili programiranje) no ovdje sam ga postavio...Zanima me dali se tko ovdje susretao sa onim "printerčićem" za kasu, zanima me na koji se način on spaja sa kompom(dali je potrebno neki driver instalirat)..i koliko je optimalno radit takav software(za ispisivanje računa u kafiću) u .NET-u?

Unaprijed Hvala 

Ukoliko je POS printer klasični paralelni ili serijski (a takvi su najčešći) onda ga je potrebno samo instalirati kao "Generic/Text Only" na odgovorajućem portu. Nisu potrebni nikakvi dodatni drajveri. Mada ih neki printeri imaju, ali se u principu POS printerom u većini potpuno upravlja iz aplikacije u tekst modu. Plus naravno kontrolni karakteri tipa: sječenje papira, otvaranje ladice, smanjivanje-povećanje fonta, izbor trake na kojoj se printa (crveni ili crni dio), pomicanje papira itd.

Tekst mod je važan zbog brzine printanja, ali je naravno ograničen na one karaktere koji su u firmware-u printera. Ukoliko se radi sa grafičkim modom onda se može odprintati šta god želimo, ali na uštrb brzine. Doduše termalni printeri su i tu dosta brzi, ali su oni ipak skuplji.

Ukoliko je u pitanju USB verzija onda mora postojati neki dodatni drajver i potrebno je prilagoditi POS softver njemu.

Pitanje boje nije do printera (naravno matričnih) nego do trake (ribona) koji se koristi. Obični su ti riboni jednobojni crni, ali postoje i dvobojne crno-crvene verzije. Ali dvobojne su malo problematične za nabavku, a i printanje je nešto sporije zbog promjene položaja ribona tokom štampe.

Koliko je optimalno raditi softver? Malo čudno pitanje. Ako radiš softver za kafić/prodavnicu ili bilo kakvu maloprodaju moraš imati opciju printanja računa na POS printeru.

Oko tog softvera ima dosta posla iako se u početku čini da je vrlo jednostavno. Dijelovi takvog softvera bi bili:

- ulaz robe, pregled ulaza, izmjena/storniranje ulaza

- izdavanje računa sa mogućnošću ostavljanja nezatvorenog računa (za kafiće), print računa na POS i A4

- pregled/izmjena/storniranje izdatih računa

- pregled ulaza i prodaje po robi (kartica artikla)

- pregled prodaje po osoblju

- zaključivanje dana

- obračun poreza

itd....

Ima i zarade, naravno ako nađeš kupce. Za jednog klijenta se to ne isplati raditi.

17 godina
neaktivan
Softver za kasu

Što se printera tiče, mislim da ti je bolje koristiti termalni... nemaš zezanja s ribonima i ostalim glupostima... imaš samsungovih dosta dobrih i spajaju se preko usb-a

a što se softwarea tiče ima jedan stvarno odličan i free, prilagođen touch screen monitorima za rad u kafićima i restoranima pa možeš ga pogledati ovdje:

http://www.openbravo.com/product/pos/

www.ionel-group.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice