i,j,k itd. su defaultni nazivi countera u C(++) jezicima i kao takvima nemaju što raditi u QBasicu.
i,j,k nemaju veze s jezikom koriste jer su tako složeni po abecedi, nalaze se na desnoj strani tipkovnice, nalaze se jedno pokraj drugoga i na j se nalazi ona mala kvržica, Tako da je na straim i novim tipkovnicama to br1. kod odabira imena zakvog tipa varijabli. Bla bla bla...
Ti za iterator ili indeks možeš koristiti koji god naziv, no s obzirom da su se ustalili neki oblici pisanja u pojedinim programskim jezicima, ne možeš reći da nazivi tih varijabli nemaju veze s jezikom u kojem se koriste. Imaju - u C/C++ jezicima obično se koristi i za iterator ili indeks - sasvim je jasno zašto - i-terator, i-ndex. A j i daljnja slova se koriste jer idu po redu. A i nekim slučajem su se našla blizu jedna drugima na tipkovnici. U Basicu (ako se nešto nije promijenilo) tipična varijabla je x - za for..ne(x)t, ili pak inde(x). Ako koristiš x, onda je logično da idu dalje slova po abecedi - x, y, z. Osim toga, to su i često korištene varijable u matematici. Isto kao i i, j, k. Ja sam u Pascalu za iterator u pravilu koristio c - kao counter. Ako sam imao više iteratora, onda sam imao c1, c2, c3...
Dakle, to je nešto slično onome kako se pišu nazivi varijabli. U C-u su se često pisali s malim slovima i _ između riječi od kojh je napravljen identifikator, u C++-u i Javi je uobičajeno identifikator započeti malim slovom, a "kapitalizirati" prvo slovo svake sljedeće riječi. Isto tako, i C/C++-u lijeva vitičasta zagrada obično ide u novi red, dok u javi ide na kraj prethodnog reda. Sve to su neke konvencije, pisana ili nepisana pravila ili preporuke, i mogu se razlikovati od jezika do jezika. I dobro ih je poštivati.