Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.701.595
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
LUNAT1C kaže...

Kako nisam, dodatne sam variable stavio samo da vidi sto tocno treba napravit jel vidis da ne razumije koju formulu koristit i kako, ja sam unutar svake funkcije pozvao tu funkciju (rekurz) da ide u novi korak..

Neznam kako si ti radio rekurziju, ali kako sam ja ucio uvijek mora postojati neki uvijet if nesto nest, i return nakraju. to je rekurzija, funkcija koja poziva samu sebe dok se neispuni uvijet if tada prestaje.
Sad neznam, ja sam zahrđao sto se tice toga, ali poprlicicno sam siguran da ove funkcije nisu rekurzija, ili me ispravi ako grijesim, stvarno nisam dugo radio u c++.

16 godina

Ma kazem jesu vrsta rekurzije,i imaju uvjet, rekurzija je u biti jako mocna petlja, ja sam ovdje to malo drukcije napravio iz razloga sto cura nije skuzila koje formule koristit i zasto joj stalno vraca 1 (kad se ukljuci u formulu dobije se 2/2 i to je 1)

u biti je i jedno i drugo rekurzija, moja je jednostavnije napravljena i vjerojatno ne onakva kakva se trazi, ali opet dobar primjer onome tko treba da vidi sto mora napraviti.. izmedju ostalog nisam dosao ovdje rjesavati drugima nego pomoci da sami nauce

Umro je Einstein, umro je Newton, ni ja se ne osjećam baš najbolje.. :(
15 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

4. Napisati C program koji s tipkovnice učitava cijeli broj m. Učitavanje treba
ponavljati sve dok je učitani broj manji od 3 ili veći od 8. Nakon toga treba s
tipkovnice učitati m×m realnih brojeva u dvodimenzionalno polje (matricu) A.
Pronaći i na ekran ispisati sumu elemenata sporedne dijagonale.

Je li ovo ok?

#include<stdio.h>
int main(void)
{
int m, t, i, j;
for( ; ; )
{
loop: scanf("%d", &t);
if( t > 3 && t < 8)
goto end;
else
goto loop;
}
end: m = t;
double A[100][100];
for(i = 0; i < m; i++)
{
for(j = 0; j < m; j++)
{
scanf("%lf", &A[i][j]);
}
}
double sum = 0;
for(i = 0; i < m; i++)
{
for(j = 0; j < m; j ++)
{
if(i + j == m - 1)
{
sum = sum + A[i][j];
}
}
}
printf("%.2lf\n", sum);
return 0;
}

xFire: rebelsy | steam: rebelsycro | origin: rebelszuka
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.2.2015 20:18 (rebelsy).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pa jesi probao da li je ok?

15 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Sad sam za svojim kompom i izgleda da je.

xFire: rebelsy | steam: rebelsycro | origin: rebelszuka
14 godina
neaktivan
rebelsy kaže...
TracerCPP kaže...

Sad sam za svojim kompom i izgleda da je.

U tome i jest problem kad imaš tuđa rješenja... Probaj shvatiti kako radi rješenje pa ti možda bude jasnije da li je dobro ili ne.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.2.2015 21:41 (TracerCPP).
13 godina
neaktivan

Pozz, imam problem sa defaultnim konstruktorom. Kada ga god pokušam pozvati za bilo koju klasu, u VS izbaci ovaj error:

1>Source.obj : error LNK2019: unresolved external symbol "class Datum __cdecl d1(void)" (?d1@@YA?AVDatum@@XZ) referenced in function _main
1>C:\Users\x\Documents\Visual Studio 2013\Projects\pr2\Debug\pr2.exe : fatal error LNK1120: 1 unresolved externals

Evo primjer koda:

#include<iostream>
using namespace std;

class Datum{
int dan, mjesec, godina;

public:
Datum(){
  dan = 1; mjesec = 1; godina = 1900;
}

Datum(int d, int m, int g){
  dan = d; mjesec = m; godina = g;
}
friend ostream & operator <<(ostream & cout, Datum & datum);
};

ostream & operator <<(ostream & cout, Datum & datum){
   cout << datum.dan << "/" << datum.mjesec << "/" << datum.godina << endl;
   return cout;
}

int main(){
  Datum d1();
  Datum d2(1, 1, 2000);
   cout << d1 << "-" << d2;
   system("pause > null");
   return 0;
}

Je li ima ko kakvu ideju?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Mislim da si fulao u

Datum d1();

Čim imaš ove zagrade poslije imena objekta zapravo se pozivaš na funkcijski operator "()" čije tijelo nemaš u klasi. Probaj deklarirati d1 bez zagrada.

12 godina

'Datum d1();' je zapravo deklaracija funkcije koja vraca objekt tipa Datum i nema parametara. Nije nigdje definirana i linker se buni.

13 godina
neaktivan

Aj koja greška....
Moram malo odmoriti... 
Hvala. 

0 0 hvala 0
13 godina

Također, konstruktore (točnije, samo postavljanje vrijednosti podatkovnim članovima) je jednostavnije (pretpostavljam i ispravnije) implementirati uspomoć inicijalizacijskih listi:

Datum() : dan(1), mjesec(1), godina(1900) {}
Datum(int d, int m, int g) : dan(d), mjesec(m), godina(g) {}

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.2.2015 19:35 (pr0n_addict).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
pr0n_addict kaže...

Također, konstruktore (točnije, samo postavljanje vrijednosti podatkovnim članovima) je jednostavnije (pretpostavljam i ispravnije) implementirati uspomoć inicijalizacijskih listi:

Datum() : dan(1), mjesec(1), godina(1900) {}
Datum(int d, int m, int g) : dan(d), mjesec(m), godina(g) {}

C++11 dopušta inicijalizaciju početnih vrijednosti čak i bez defaultnog konstruktora:

class Datum{
   int dan = 1, mjesec = 1, godina = 1;
.....
};

14 godina
odjavljen

Vozdrav raja,

ovo sam našao na kompu infromatike u šk pa sam odlučio i ja malo početi s C++om... Skinio sam MSov VS 2013 i pretipkao kod koji sam našao na tom kompu. Ali mi nije jasno sad kako da napravim Compile toga u .exe file i da mogu otvoriti u prozoru kao što je CMD. Barem je tako bilo kad sam otvorio taj programčić na informatici. Kod izgleda ovako(ako mi možete objasniti kodove koji su označeni s *. Hvala 

#include <iostream> *
#include <conio.h> *

using namespace std; *

int main()
{
float n;
unos: cout<<"Unesite broj koji nije nula."<<endl;
cin>>n; *

if(n == 0)
{
cout<<"Sve osim nule!"<<endl;
goto unos;
}

if(n < 0) cout<<"Broj "<<n<<" je negativan. Njegova apsolutna vrijednost iznosi "<<-n<<""<<endl;
if(n > 0) cout<<"Broj "<<n<<" je pozitivan te je njegova apsolutna vrijednost ista."<<endl;
getch(); *
return false;
}

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Vozdrav raja,

ovo sam našao na kompu infromatike u šk pa sam odlučio i ja malo početi s C++om... Skinio sam MSov VS 2013 i pretipkao kod koji sam našao na tom kompu. Ali mi nije jasno sad kako da napravim Compile toga u .exe file i da mogu otvoriti u prozoru kao što je CMD. Barem je tako bilo kad sam otvorio taj programčić na informatici. Kod izgleda ovako(ako mi možete objasniti kodove koji su označeni s *. Hvala 

#include <iostream> *
#include <conio.h> *

using namespace std; *

int main()
{
float n;
cin>>n; *

if(n == 0)
{
goto unos;
}

if(n < 0) cout<<"Broj "<<n<<" je negativan. Njegova apsolutna vrijednost iznosi "<<-n<<""<<endl;
if(n > 0) cout<<"Broj "<<n<<" je pozitivan te je njegova apsolutna vrijednost ista."<<endl;
getch(); *
return false;
}

f5

You dont make 500 million friends without a few enemies.
16 godina
neaktivan

Dobar dan, 

imam problem as zadatkom. Program radi šifriranje i dešifriranje teksta. Šifriranje se radi po principu zamjene nekih slova
drugim slovima. Slova koja se zamjenjuju i zamjenska slova staviti u dva niza i definirati ih na
početku programa. Npr. slovo a se zamjenjuje sa p i riječ "zadatak" postaje zpdptpk".
Korisnik na početku dobiva mogućnost odabira:
1. sifriraj
2. desifriraj
3. izlaz
Odabirom šifriranja, korisnik unosi tekst koji treba šifrirati, te program ispisuje šifrirani tekst.
Dešifriranje ide u obrnutom smjeru.

Dosada sam napisao:

main(){
char rijec[20];
char rijecs[21];
int odabir;
char a,c,d,e,i,h,o,p,u,s;
char polje_sifrirani[5] = {'a','e','i','o','u'};
char polje_desifrirani[5] = {'c','d', 'h', 'p', 's'};
char sifra[60];
char desifra[40];

printf("Slova koja se zamjenjuju %s: \n",polje_sifrirani);

printf("Slova kojima se zamjenjuju %s: \n",polje_desifrirani);

printf("Unesi rijec: \n");
scanf("%s",&rijec);

printf("Odaberi 1,2 ili 3: \n");
printf("1 sifria rijec \n");
printf("2 desifrira rijec \n");
printf("3 izlaz \n");
scanf("%d",&odabir);

switch(odabir){
case 1:

printf("Rezultat sifriranja je %s",rijec);
break;
case 2:

printf("Rezultat desifriranja je %s",desifra);
break;
case 3:
printf("Izlaz");
}

getch();
}

Ne znam kako napisati kod za zamjenu slova. Ako mi netko može pomoći bio bih mu zahvalan :)

onaj koji zna znanje

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
tLeon kaže...
Dex.pwn kaže...

Vozdrav raja,

#include <iostream> *
#include <conio.h> *

using namespace std; *

int main()
{
float n;
cin>>n; *

if(n == 0)
{
goto unos;
}

getch(); *
return false;
}

f5

Ništa se ne događa 

14 godina
neaktivan

Jesi ti uopće napravio Win32 Console application projekt, pa zatim u njemu ovaj code u nekoj .cpp datoteci?

Bar tutorijala za početnike ima puno. Nije ti to problem potražiti.

14 godina
odjavljen

Napravio sam i dodao sam kod i izbaci mi errore

Warning 1 warning C4627: '#include <iostream>': skipped when looking for precompiled header use e:\silvio\projekti\c++\za vježbu\consoleapplication1\consoleapplication1\consoleapplication1.cpp 1 1 ConsoleApplication1
Warning 2 warning C4627: '#include <conio.h>': skipped when looking for precompiled header use e:\silvio\projekti\c++\za vježbu\consoleapplication1\consoleapplication1\consoleapplication1.cpp 2 1 ConsoleApplication1
Error 3 error C1010: unexpected end of file while looking for precompiled header. Did you forget to add '#include "stdafx.h"' to your source? e:\silvio\projekti\c++\za vježbu\consoleapplication1\consoleapplication1\consoleapplication1.cpp 29 1 ConsoleApplication1

kod je

#include<iostream>
#include<conio.h>

using namespace std;

int main()
{
float n;
unos: cout << "Unesite broj koji nije nula." << endl;
cin >> n;

if (n == 0)
{
cout << "Sve osim nule!" << endl;
goto unos;
}

if (n < 0)
{
cout << "Broj " << n << " je negativan. Njegova apsolutna vrijednost iznosi " << -n << "" << endl;
}
if (n > 0)
{
cout << "Broj " << n << " je pozitivan te je njegova apsolutna vrijednost ista." << endl;
}
getch();
return false;
}

0 0 hvala 0
13 godina

Mislim da je nešto sa precompiled headerom, trebaš ga includeati u svaki .cpp unutar projetka. To ti ne treba.

Probaj napraviti novi projekt, ali ovaj put označi "Empty project" u new project wizardu.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
odjavljen

Pozdrav,da li ko zna kako ubaciti Gui u c++ program? Imam sve dizajnirano u PS ali ne znam kako spojiti sve zajedno :)

Avast! IS + MBAM Premium + Sandboxie + Hitman Pro :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Silwncer kaže...

Pozdrav,da li ko zna kako ubaciti Gui u c++ program? Imam sve dizajnirano u PS ali ne znam kako spojiti sve zajedno :)

Uzmes neki od dostupnih GUI frameworka: Qt, GTK+, Win Forms (GUI klasa u .NET-u, samo na Win radi)..., uzmes tutorial za onaj framework za koji si se odlucio i pici.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
13 godina

Na Windowsima imaš WinAPI i MFC koje još malo tko koristi za nove projekte (pogotovo WinAPI), a za rad sa .NET GUI klasama (WinForms i WPF) je potrebno poznavati C++/CLI sintaksu.

Nisam nikada u tome radio, ima podosta nekakvih egzotičnih stvari (npr. garbage collector - gcnew operator za CLR objekte).

Ipak, preporučio bih Qt ili GTK+ jer nisi vezan za isključivo jednu platformu (postoji Mono, ali uvijek kaskaju za Microsoftovom implementacijom - MS je otvorio dobar dio kôda pa će to vjerujem biti bolje ubuduće), portanje je znatno olakšano (kompatibilnost na razini sourcea).

Qt sam osobno koristio i jako mi se svidio. Razvili su izvrstan Add-in za Visual Studio (podržava razne verzije), ne moraš nužno koristiti Qt Creator za razvoj aplikacije.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.2.2015 0:51 (pr0n_addict).
Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
neaktivan

Zasto mi pola stvari iz demistificiranog ne radi na devC++ ,upisem #include <random>  ,   #include <chrono>  ,using namespace std::chrono i za sve mi izbaci error

0 0 hvala 0
16 godina
srsen1996 kaže...

Zasto mi pola stvari iz demistificiranog ne radi na devC++ ,upisem #include <random>  ,   #include <chrono>  ,using namespace std::chrono i za sve mi izbaci error

možeš li staviti točno što pokušavaš napisati, ili još bolje uslikati to u knjizi?

ta zaglavlja ne dolaze u devC++ tako da je to najvjerojatniji problem...

11 godina
neaktivan

Jel bolje koristiti neki drugi kompajler prilikom rada sa demistificiranim

16 godina
srsen1996 kaže...

Jel bolje koristiti neki drugi kompajler prilikom rada sa demistificiranim

pa dev je najjednostavniji, a u demistificiranom je sve objašnjeno kako kada i to, ovisi što radiš, jel ako samo prepisuješ kodove ništa nećeš postić... zato bi bilo dobro da kazes di si tocno di je zapelo pa da ti mozemo pomoc, a ne napisat bacilo mi je error dali da promjenim compiler..

16 godina
neaktivan
srsen1996 kaže...

Baca ti error-e jer su inkludane biblioteke c++11 a koliko se sjećam devC++ ima po defaultu GCC 3.4.2 (nisam ga koristio preko godinu -dvije tako da me ne drži za riječ).

Imaš nekoliko opcija :

1. najlakša : skini najbolji IDE [Qt Creator] i prestani se zaj..b.vati sa raznoraznim polu-proizvodima. Uključi podršku sa c++11 pa osim što će ti raditi bez errora , za 5 minuta imaš i prvu pretpostavljam GUI aplikaciju , vjerujem da će ti to biti najjači boost za rad dalje dok te još nije progutala tmina konzole .

2. lakša : skini codeblocks : on ti vuče u defaultu daleko noviju inačicu gcc-a i čekiraj u opcijama kompajlera podršku za c++11 : to je to -> sad više nemaš error-a.

3. na kraju  imaj taj devC++ i manualno naštimaj neku veću brojku gcc-a koja bi mogla imati podršku c++11: (znači ako si na win , skini noviji mingw : to ti je za činiti) a ako imaš linux naravno zaboravi na mingw jer on ne postoji osim na win.

moje aplikacije na play-u : https://play.google.com/store/search?q=nik02droid
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.2.2015 14:51 (nik_02).
11 godina
neaktivan
16 godina

skini s interneta biblioteke za C++11 i stavi ih u include file unutar devC++
maloprije ti je kolega sve to napisao, između ostalog, prepisuješ kodove i koristiš funkcije koje nikad nisi vidio, pokušavaš naučit programirat ali se to tako ne radi, nemožeš učit programirat tako da pozoveš nekoliko funkcija iz nekoliko datoteka a da neznaš što rade (ne pozivaš ti u knjizi pozivaju).. počni od početka ne od sredine...

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.2.2015 18:15 (LUNAT1C).
11 godina
neaktivan

kako ne dosao sam do ovdje od pocetka knjige ako stavimo da je klica konstanta onda ce nam po odredenom algoritmu upisati uvijek iste brojeve zato stavljamo system_clock koji se mijenja u milisekundama,default_random_engine nam daje random broj pomocu klice dok pomocu uniform_int_distribution postavljamo intervale random brojeva

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice