Programiranje AI-a

poruka: 43
|
čitano: 12.031
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
RE: Programiranje AI-a

Pa nisi daleko od istine, barem što se tiče programiranja. Mislim, ako ti ide dobro programiranje možeš uspjeti kao programer aplikacija i sličnih stvari, ali za programiranje igra, umjetne iteligencije... e za to ti treba žestoka matematika... nije bezveze matematika najteži predmet na FER-u, FOI-u, čak i na TVZ-u. Jedino dobro što ti mogu reći da ako te stvarno zanimaju takve stvari onda se uhvati stolice, nikad nije prekasno da uključiš mozak, a kod matematike to ti je jedino potrebno.

EDIT: to odgovaram kitolovcu lool samo sam zaboravio citirati...

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.12.2010 18:43 (Nilturion).
14 godina
neaktivan

ali ovako u matematici se koristi logika a isto to se koristi i u programiranju i sad mene zanima, znam neke tipove koji jako dobro programiraju ali su loši u matematici, kako je to moguće?

16 godina
neaktivan

A zasto ne? Ja sam osrednja katastrofa u matematici, pa opet pisem shadere bez problema i rijesio sam vrlo brz hijerarhijski pathfinding preko navmesheva za nas engine.

Razlika je dosta filozofsko pitanje, a malo i genetsko. Sve ovisi o nacinu na koji vidis svijet. Neki ljudi jednostavno citaju matematicke formule kao engleski jezik hrvatski jezik i u pravilu, ti ljudi zapravo pisu jako ruzan kod (po mojem iskustvu). Na drugom ekstremu imas ljude koji su kreativni, pa im ne leze logika i matematika, ali zato odlicno razumiju dizajn i imaju intuiciju oko toga sto moze poci krivo a sto ne.

Po mojem iskustvu, savrsen programer je negdje u sivoj zoni izmedju ta dva ekstrema, i iskreno, cak vise prema kreativnom aspektu nego prema matematickom, a ovo je razlog zasto:

najzabavnija stvar u programiranju je kad moras rijesiti problem koji ne mozes rijesiti nekim standardnim rijesenjem, nego je potrebno razmisljati out of the box, tj. biti kreativan. Zasto je taj zabavni aspekt jako bitan? Jer ako ti nije zabavno, neces biti motiviran za ucenje, a programer koji nije zainteresiran za konstantno ucenje je, jednostavno, los programer.

Edit:

predugo pricam engleski, poceo sam se gubiti sto mi je materinji.

I am Jack's soft, narcosynthesized consciousness...
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.12.2010 20:47 (Deus ex machina).
15 godina

malo pratim i ja ovu temu, zanimljiv odgovor :)

btw. koji faks si zavrsio ako se smije znati, onako pitam iz znatizelje?

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.12.2010 20:49 (NiGHT_RiDER92).
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

out of the box, tj. biti kreativan. 

Gledaj dalje no što vidiš. {#}

k1.c0
15 godina
neaktivan
k1c0 kaže...

Gledaj dalje no što vidiš. {#}

Matematika je složen pojam, barem za mene, recimo iz nekih kolegija, ispita iz matiše jedva sam kraj s krajem vezao, a u nekima sam briljiraom i davao ispite s izvrsnim. Ali opet stojim u tezi da za ozbiljnije bavljenje programiranjem trebaš znat matematiku, jer ona če te kad tad sustić, ako ne razumiješ odnose, razmjere, funkcije, preslikavanja , algebru i geometriju barem za ocjenu 3, sorry ali vjerujem da baš nema smisla programiranje bez tog predznanja.  

E sad ontopic, za programiranje AI ovisno što, mislim ovdje smo se malo previše dotaknuli samo jednog područja primjene AI-a, računalne igre, a gdje su inteligentni sustavi  ? 

Recimo bilo bi zgodno da recimo popričamo o OCR-u ?

http://www.basketballhoopjam.com
17 godina
neaktivan
woodgamesfx kaže...
Recimo bilo bi zgodno da recimo popričamo o OCR-u ?

Jednostavni OCR možeš riješiti s neuronskim mrežama.

14 godina
neaktivan

da, mogli bi popricat o OCR-u.

nego mene zanima dali pravi programeri kad koriste upustva i kod s neta (ako im se uopce dogodi da neznaju nesto) i dali se taj kod štrebaju napamet pa onda poslije ga koriste ili kako!?

16 godina
neaktivan
kitolovac kaže...

da, mogli bi popricat o OCR-u.

nego mene zanima dali pravi programeri kad koriste upustva i kod s neta (ako im se uopce dogodi da neznaju nesto) i dali se taj kod štrebaju napamet pa onda poslije ga koriste ili kako!?

Odgovorit cu ti ovako:

kad intervjuiram osobu za posao, ako se osoba koprca u neznanju, a ne zna reci "Nemam pojma ali Google zna" - ta osoba sigurno nece dobiti posao.

Kakvo strebanje, covjece. Nisi ni knjiga ni HDD. Ono sto trebas znati je pronaci pravu informaciju, a ne skladistiti ih u glavi.

I am Jack's soft, narcosynthesized consciousness...
15 godina
neaktivan

uz malo upotrebe logike sve je moguce ;DDDD

16 godina
neaktivan
Programiranje AI-a

Vidim da je tema zamrla, što mi je jako žao jer sam ovdije vidio dosta savjeta, i ovo je bila tema nakon dugo vremena koja me je jako zanimala, pa u svezi s tim savjetujem da ovdije stavljate linkove na tutorijale, knjige, materijale i sl. vezano uz AI, te naravno da iskusniji korisnici daju svoje savjete.

Evo za početak ja sam pronašao nešto na stranicama FER-a:

http://www.fer.hr/predmet/umjint/materijali

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Već su stavljeni linkovi na materijale sa FERa i PMFa na prethodnoj stranici teme. {#}

Ali ajde, nije zgorega ponoviti :D

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
16 godina
neaktivan
Programiranje AI-a

Uf, bump.

Ponavljanje je majka znanja.{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice