Programerski jezik za 14-godisnjaka

poruka: 6
|
čitano: 1.085
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Programski jezik za 14-godisnjaka

Zdravo, zovem se Kenan i imam 14 godina! Prije godinu dana smo u skoli poceli uciti QBASIC koji je meni odlicno isao. Napredovao sam i sa svojim prijateljima sam otisao na opcinsko takmicenje i tu smo osvojili 3. mjesto, ali ostali su bili godinu do dvije stariji od nas. Poslije godinu dana sam usavrsio QBASIC i planiram prijeci na nesto drugo.

Usput, prije pola godine sam naucio i HTML, CSS i pomalo Javascript. Sad planiram da krenem sa novim programskim jezikom i ne znam koji bi mi mogao biti najkorsniji, a da nije puno tezak. Prvo sam razmisljao o Pascalu jer mi se cini laganim ali previse slicnim QBASIC-u. Razmisljam i o Pythonu ali ne znam da li ja zapravo mogu nauciti Python sa 14 godina.

Mozete li mi vi predloziti sta bi trebao krenuti uciti i da li se isplati uciti Pascal? Hvala unaprijed!

Kebab
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Programerski jezik za 14-godisnjaka

Ako si krenuo s HTML, CSS i JavaScript, nastavi s PHP-om, to je dobitna kombinacija.

Uz to, ako tražiš nešto relativno jednostavnije a ipak drugačije (što bi jako dobro išlo uz druge jezike, pogotovo web tehnologije), pokušaj s nekom verzijom SQL-a. Npr mySQL ili MS SQL.

Twitter: @191x7
Moj PC  
1 0 hvala 1
11 godina
neaktivan
Re: Programerski jezik za 14-godisnjaka

Hvala ti na odgovoru Mislim da cu viditi da pocnem mySQL. Inace, da li se ikako isplati uciti Pascal tj. da li od njega ima ikakve koristi u buducnosti?

Kebab
12 godina
neaktivan

Pascal se ne isplati učiti, a Python je ionako jednostavniji i lakši.

17 godina
kenomax kaže...

Hvala ti na odgovoru Mislim da cu viditi da pocnem mySQL. Inace, da li se ikako isplati uciti Pascal tj. da li od njega ima ikakve koristi u buducnosti?

Nema od njega vajde, ako već hoćeš takav jezik onda je bolje krenuti odmah na C pa na C++ i završiti na C# i .net okolini.

Pascal i C su jako slični, C++ je "nadogradnja" na C i omogućuje objektno orjentirano programiranje a sve dalje je samo novije/nadograđeno/poboljšano.

Ako savladaš C++, lako se prebaciš i na programski jezik Java koji je mrvicu bolji za objektno orjentirano programiranje.

Twitter: @191x7
16 godina
Re: Programski jezik za 14-godisnjaka

otiđi na MSove stranice, VisualStudio (express ili koji već, free..) imaš sve, upute, primjere.. qb i pascal su kao svaki jezik, ok.. ali pradavna povijest, moraš naučiti novije stvari (ne gubiti vrijeme s pozicioniranjem chr$ na ekranu jer to više nije potrebno).. u paketu imaš sve VB-C..

-na nivijim OSevima više ne možeš koristiti prastare razvojne alate/ide/.. nekompatibilno, npr ne radi ništa u CMD/16bit.. a qb i pascal su DOSovski.

Koji god jezik odabereš, važno je razumjeti osnovnu logiku programiranja, ostalo je stvar izbora 'alata' koji je primjeren za neki cilj-program-zadatak.. python ili bilo što temeljeno na C .. (i pascala) jer bitne razlike nema osim u specijalizaciji kao igre, baze, appsi, web .. i sl. npr možeš švicarskim nožićem zašarafiti ali lakše-bolje je pravim alatom koji je specijaliziran istovremeno beskoristan za sve drugo.. Osnova je ista, logika, ifthen itd.. razlike su u sintaxi i strogoći deklariranja koda, .. ili u izboru dodatnih alata koji olakšavaju posao. MSDN/MS imaš baš sve .. čisto, legalno, pregledno, free.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice