Pozdrav svima, imam jedno pitanje u vezi odabira programskog jezika, već skoro dvije godina programiram u C#. Mogu reći da sam stekao solidno znanje WPF-a i WinFormsa kao i izrade web aplikacija (ASP.Net MVC5 / Web Api 2). Također, znam neloše i frontend web tehnologije poput Angular-a i Jquery-a. Nekako, želio bih naučiti programirati i cross-platform desktop i mobile aplikacije, ali C# za sada to ne može ponuditi. Dvoumim se između Jave i C++-a, C++ me privlači zbog brzine i low-level pristupa hardweru. Po vama jeli mi sada bolje naučiti još bolje C# i Javu ili prijeći na C++ ?
Odabir programskog jezika
- poruka: 8
- |
- čitano: 1.312
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Već vidim - flame topic.
Već vidim - flame topic.
Evo, tek sad vidim da sam mogao postat u postojeću temu. :(
I inače, možeš koristiti C++ Builder za izradu multiplatformskih aplikacija (Win, Mac, iOS, Android). Iako, nije besplatan.
Obzirom da si jak u C# probaj s http://www.xamarin.com/,
iako nije besplatan. Možeš vježbat s Mono-om
http://www.mono-project.com/What_is_Mono koji je besplatan.
Također pogledaj http://boo.codehaus.org/, jezik(ić) (koji je
u svoje vrijeme mnogo obećavao, a sada izgleda zapušteno)
možda ti se svidi.
I neboj se flame-a, važno je nikada ne prestati postavljati
pitanja.
Pozdrav svima, imam jedno pitanje u vezi odabira programskog jezika, već skoro dvije godina programiram u C#. Mogu reći da sam stekao solidno znanje WPF-a i WinFormsa kao i izrade web aplikacija (ASP.Net MVC5 / Web Api 2). Također, znam neloše i frontend web tehnologije poput Angular-a i Jquery-a. Nekako, želio bih naučiti programirati i cross-platform desktop i mobile aplikacije, ali C# za sada to ne može ponuditi. Dvoumim se između Jave i C++-a, C++ me privlači zbog brzine i low-level pristupa hardweru. Po vama jeli mi sada bolje naučiti još bolje C# i Javu ili prijeći na C++ ?
IMHO, ovo tvoje pitanje je najbolji način da zaglaviš u prosječnosti i nikad ne postaneš dobar programer.
Nema baš smisla učit neki jezik tek tako da ga znaš. U biti ako znaš programirati, svaki jezik ćeš moći relativno jednostavno savladati kad ti zatreba. Drugim rječima, nema potrebe da odmah "naučiš" baš svaki feature nekog jezika, a samim tim, nema razloga da ne "naučiš" i javu i c++. Bolje je bit u stanju naučiti ono šta ti treba, nego znati sve o nečemu.
Npr. cross platform desktop i low-level pristup hardveru. Zašto da te ta 2 "requirementa" ograničavaju oko izbora jezika i tehnologije, nije baš da ima tako puno aplikacija koje trebaju i GUI i low-level access, a čak i ako postoje, postoje i načini da se to gui napravi u jednoj tehnologiji, a low-level access dio u drugoj (najbolji primjer su driveri i aplikacije koje služe za konfiguraciju).
Osobno, ja bih ti radije preporučio da, ako te to već cross platform GUI zanima, proučiš neku tehnologiju za to, npr. QT, GTK, WX, u bilo kojem jeziku. Kasnije ti neće biti problem koristiti istu tehnologiju u C++, java, python, lua, ruby ili bilo kojem drugom jeziku...
U suprotnom (da ne kažem ako se zadovoljavaš sa prosječnoti), onda je valjda java najbolji izbor, u većini slučajeva je compile once, run anywhere, jezik i framework se zajedno razvijaju pa sve koliko toliko dobro radi i skoro da nema potrebe gladati dalje.
Apache Cordova + Hybrid Multi-Device apps i eto ti... C# na Androidu, iOSu i WPu. I Symbianu.