Literatura o programiranju

poruka: 6
|
čitano: 7.356
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Pozdrav!

Tražim literaturu o programiranju, no ne neku koja se bazira na jedan jezik već onu koja objašnjava koji jezik se za što koristi, kako funkcioniraju baze podataka (SQL), što je to framework, što su algoritmi, engines, AI, razni alati poput XNA, itd.
I da po mogućnosti ima neki uvod u programiranje.

Cilj mi je da nakon što pročitam tu knjigu znam sve što trebam znati o programiranju i kako ga ispravno koristiti, te nakon toga odrediti koji ću jezik učiti.

Bez takvog znanja mi se čini dosta teško krenuti s nečime.
Primjerice, koliko sam uspio saznati gotovo sve što se može napraviti sa PHP-om može se i s Python-om, pa zašto bi onda učio PHP kad je Python puno lakši? I zašto se unatoč tome PHP i dalje masivno koristi?
Mora biti neka kvaka, zato i tražim ovakvu literaturu.

Bilo bi odlično kad bi se to sve moglo naći u jednoj knjizi koja je novijeg izdanja jer mi ne znači puno ako su podatci zastarjeli.
I da je napisana jednostavnim rječnikom, kako bi je što bolje razumio, odnosno da su svi pojmovi objašnjeni.

Svaki prijedlozi su dobrodošli, pa makar bilo i više knjiga u pitanju, kao i korisne web stranice.

Ne znam da li je važno, ali prvenstveno me zanima razvoj mobilnih aplikacija (iOS, Android, WP), weba i web aplikacija, ali možda kasnije poželim raditi na desktop developingu, pa bi bilo dobro da i to bude uključeno.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

možda nađeš jedino na engleskom 

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Može i na engleskom, iako preferiram hrvatski kod stručne literature.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Mani se trazenja knjiga "o programiranju generalno" te sto prije kreni pisati kod. Samo se tako uci. Kao sto se i strani jezik najbolje uci tako da krenes sa praksom tj. razgovorom.

Najbolja knjiga za pocetak programiranja ikada je definitivno Learn Python the Hard Way.

http://learnpythonthehardway.org/

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nisam bio u prilici ranije ništa napisati jer sam bio izvan grada, stoga se ispričavam.

Problem je što ne znam zašto bi učio Python kad mogu Ruby ili PHP.
Jednostavno trebam znati koji je bolji, brži, funkcionalniji, a na netu je nemoguće pronaći odgovor jer svatko hvali jezik koji koristi. Vjerojatno se nikad nisu ni susreli s drugim jezicima. Zato tražim literaturu o 'programiranju općenito'.

Gledao sam i za mobilne platforme:
Android - Java but portions of code can be in C,C++ (ako sam dobro shvatio postoji jedan SDK za Javu i drugi za C i C++)
iOS - Objective-C
Windows Phone - C#, IronPython, IronRuby (Iron verzije su valjda iste kao i obične samo prilagođene .NET-u)

Izvor za Android i iOS: http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_application_development
Izvor za WP7: http://stackoverflow.com/questions/3655313/which-programming-languages-does-windows-phone-7-wp7-support

- Iz ovog mi se čini da je najbolje da učim Python ili Ruby. Python je lagan, pa ga bi brzo naučio. O Ruby ne znam ništa osim da je poprilično hvaljen jezik. [Windows Phone i web aplikacije]
- Nakon toga bi učio C. [Android]
- Objective-C je valjda sličan C-u, pa bi se trebao lako prilagoditi. [iOS]

Sad ne znam kojim bi redom to učio, te da li Python ili Ruby.
Ako bi prvo učio Python/Ruby onda bi bilo bolje da uzmem onaj s kojeg bi se lakše prebacio na C. (Ako to uopće ima kakvog utjecaja.)

Jedino drugo rješenje su SKD-ovi poput AirPlay-a s kojim mogu sa C ili C++ programirati za gotovo sve mobilne platforme. No nekako mi se čini da to ne funkcionira najbolje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.7.2011 19:15 (Zeebo).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Literatura o programiranju

Ovako, programiranje se najbolje uci programirajuci. Programski jezici imaju nekoliko podjela, objektno orjentirani i proceduralni, kompajlirani i interpretirani... Osim tih razlika, otkrit ces da su medusobno jako slicni, tj znanje iz jednog programskog jezika se u velikoj mjeri prenosi u drugi. Zato ti je dobra ideja da se sto prije primis stvarnog programiranja a ne teoriziranja o tome. Kada ovladas nekim programskim jezikom, relativno lako ces se presaltati na neki drugi ako za to bude bilo potrebe...

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice