Kako da počnem?

poruka: 10
|
čitano: 2.782
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
offline
Kako da počnem?

Znaci, zanima me koji programski jezik uzeti kao pocetnik, koji se brzo uci, i nakon kojek cu vec za 4 mjeseca biti sposoban raditi neke manje programe, da dobijem malo iskustva, pa da krenem na neki malo tezi jezik.

Naravno bilo bi pozeljno da je sve to razumljivo za mene (jer imam 16) i da ima nekakva pdf knjiga na internetu po mogucnosti na hrvatskom i/ili engleskom.

HVALA!

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Kako da počnem?

Python

Ništa ne ostavljam nezavrš
Moj PC  
3 0 hvala 1
8 godina
neaktivan
offline
Re: Kako da počnem?

Nekakva knjiga u pdf-u, tips...?

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.5.2016 21:38 (četvrtko).
9 godina
neaktivan
offline
Kako da počnem?

Googlaj ovaj izraz za knjigu: introduction to programming using python

Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
offline
Re: Kako da počnem?
A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
8 godina
neaktivan
offline
Kako da počnem?

Tnx svima. :)

 
0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
offline
Re: Kako da počnem?

Dosada sam pratio forum uglavnom kao gost, i ja sam pocetnik u programiranju, iako se bavim njime godinu dana. Kao i kolege gore, preporucio bih ti python, neki ce reci da je bolje C primjerice da se bolje razumije memorija itd...ali, sa 16 godina te briga za to, nauci varijable, petlje, booleovu algrebu a tek onda nesto vise.

Posto imas 16 godina, i vjerovatno imas malo ili nikakvo iskustvo u programiranju, trebas nauciti primarnu logiku i primarnu sintaksu, python je super i odlican za to po meni iz 2 razloga, sintaksa mu je zaista logicna i jednostavna i jednostavan je za instalaciju. Mali programcici napisani u pythonu doslovno kako ih citas kao da citas nesto napisano na biljeznici iz matematike.

 

Nemoj se opteretiti nekom teskom knjigiom u pdfu, jos si mlad, prvo probaj ono jednostavno i vidi je li to za tebe uopce, makar ako sa 16 godina vec iskazujes zelju vjerujem da je :)

A za takvu stvar bih ti preporucio ovaj link:

https://www.codecademy.com/learn/python

Super je jer imas lijepo odvojena poglavlja, uvijek mozes otvoriti ono sto si napisao, naravno, u svijetu progrmairanja se podrazumijeva da znas engleski na "ok" razini, jer bez toga zaista nema kruha u danasnjem svijetu.

 

Naravno nemoj misliti ni da izbliza programiras nakon sto prodes recimo ovaj "tecaj", ali ovo je svakako dovljno da opipas jezik i najbitniju sintaksu i mislim da je najprimjerenije tvome uzrastu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.5.2016 23:29 (Sucko).
14 godina
neaktivan
offline
Re: Kako da počnem?

 Bolje je da pocne od python verzije 3 nego sa 2. Iako je jos puno toga pisano u 2.x, samo je pitanje kad ce umrijet

mojpismonosa
10 godina
neaktivan
offline
Re: Kako da počnem?

Iako svakako postoje laksi i tezi jezici (sto se sintakse i funkcionalnosti tice), mislim da je za programera pocetnika manje-vise svejedno koji jezik izabere dok god se radi o nekom popularnijem objektno orijentiranom jeziku. Naime, niti ces u prvih par godina promijeniti svijet sa svojim kodom, niti ce ti razlike izmedju jezika biti toliko bitne dok ucis pisati temeljne stvari kao klase i metode... Bitno je samo da imaš motivaciju za svakodnevno napredovanje pa mislim da je možda najbolje izabrati jezik s kojim brzo možeš doći do izrade projekata koji su tebi zanimljivi i zabavni, jer će te to onda vući da učenje doživljavaš više kao istraživanje i zabavu nego kao tlaku. Npr., ako bi jako želio izrađivati mobilne aplikacije odn. možda imaš neku ideju za aplikaciju ili igru koju bi htio pokušati izraditi, dobra preporuka bi bila Java, jer odmah možeš znanje primjeniti na programiranje za Android platformu. S druge strane, možda imaš ideju za neki web projekt, u tom slučaju bi javascript i php ili python za backend bili dobra ideja. Uglavnom, nemoj se toliko fokusirati na to koji je "najbolji" jezik jer takvog nema, a određenu programersku logiku koju možeš primjeniti u svim jezicima ćeš naučiti bez obzira koji jezik odabereš. Ionako ćeš, ako se zaista nastaviš baviti programiranjem, u praksi naučiti koristiti barem 10tak jezika, a stvarno sjajno znati dva ili tri. Najbitnije je krenuti i raditi nešto što je tebi zanimljivo od početka da učenje ne bi bilo tlaka i da zbog toga ne bi odustao od cijele stvari.

8 godina
neaktivan
offline
Kako da počnem?

 

Bas danas sam naisao na 

 koji promovira "programerka".... ugl online radionice za programer-pocetnike, pa sam se prijavio.

 

Hvala svima na savjetima, jako ste pomogli.

 

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice