JAVA Zadatak

poruka: 18
|
čitano: 9.866
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
JAVA Zadatak

Imam zadatak koji moram uraditi u JAVI... Može pomoć, algoritam ili nešto tako slično za početak... Kako da to izvedem? Evo zadatka:

"

Profesor ispravlja n testova učenika koji pripadaju 3t1 i 3t2 razredu. Potrebno je napisati program koji će ucitati ocjene n testova. Uz svaku ocjenu testa treba ucitati i oznaku razreda kojem test pripada. Cilj programa je izračunati srednju ocjenu posebno za razred 3t1 a posebno za razred 3t2...

"

Hajde, ovo bi mogao napraviti nekako sa if selekcijom i sa While, For... petljama, ali pokušavam u ovu priču uklopiti Javu, klase, objekte, metode... Kakav bi izgledao algoritam  tom slučaju? Hvala na svakom odgovoru u naprijed!

Znam puno, ali ne i dovoljno...
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.6.2013 21:58 (dachoxl).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: JAVA Zadatak

Hajde ljudovi koji prijedlog, da počnem, moram završavati ovo ove sedmice i predavati zadaću... pa onda pravac more. :)

13 godina
neaktivan

Daj nemoj zajebavat,pa jesi radio sta uopce u Javi? Jel ti treba GUI program ili ces iz komandne linije?

16 godina
JAVA Zadatak

Imam ja kod, ali sve se odvija u jednoj klasi, tj. sve je pojednostavljeno

EDIT: http://paste.ofcode.org/8s85Kag3zVU9wgy3AhSfGA

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.7.2013 21:19 (Genius10).
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

A šta ako u jednom i drugom razredu nema isti broj ucenika? To si malo previdio

Edit: sve zajedno ih vrtis kroz petlju, sorkač :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.7.2013 19:07 (vasso123).
14 godina
neaktivan
Genius10 kaže...

Imam ja kod, ali sve se odvija u jednoj klasi, tj. sve je pojednostavljeno lol EDIT: http://paste.ofcode.org/8s85Kag3zVU9wgy3AhSfGA

E super ovo radi... Još ču malo analizirati kod, ali evo samo da odgovorim na brzaka i zahvalim se.... Jeste u jednoj klasi. ali program radi bez greške...

Hvala  Genius10 !!!

@vasso123 Na početku traži ukupan broj učenika koji su radili testove, a kasnije se dopisuje ocjena i razred. Ne mora biti isti broj učenika u oba razreda.

Neznam, pošto mi je ovo zadatak iz OOP neznam da i bih trebao za rješenje upotrebljavati objektnu paradigmu? Mislim da bih trebao... 

14 godina
neaktivan

Pa mislim da je to to... Imam jednu klasu... nemam objekata.... :) ali program radi.

A evo update sa "else if" (dole u dnu) za slučaj da je unos  broja testova nula, ili da se desilo da niko nije radio test iz jednog od razreda....

http://paste.ofcode.org/g9me436BRPLeZBrbukDwir

Hvala. Ja sam zadovoljan ovim rješenjem. Vidječemo da li če biti i profa... 

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.7.2013 21:08 (dachoxl).
16 godina
JAVA Zadatak

Evo malo sam promijenio kod, te dodao još jednu klasu u kojoj se obavlja izračun prosjeka za pojedini razred. To bi bio kao mali dio objektnog načina programiranja pa prouči ako ti odgovara ;)

Prva klasa: SrednjaOcjena.java http://paste.ofcode.org/3bFq9FwdRegHPuxU2bf8bDc

Druga klasa: Izracunaj.java http://paste.ofcode.org/irMytAr64U6ywWvJ6srGY8

Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Ovo sto si napravio ti nema smisla. Zasto si ekstendao klasu SrednjaOcjena? :S

17 godina
neaktivan
dachoxl kaže...

Pa mislim da je to to... Imam jednu klasu... nemam objekata.... :) ali program radi.

...

Imas jednu klasu, ali nemas objekata? Nemoj se uvrijediti, ali mislim da bi trebao ponoviti sto su klase, a sto objekti i kakav je Java jezik. {#}

vasso123 kaže...

Ovo sto si napravio ti nema smisla. Zasto si ekstendao klasu SrednjaOcjena? :S

Ovako nabrzinu pogledano, jer koristi varijablu "k" iz SrednjaOcjena klase.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.7.2013 23:50 (1domagoj1).
13 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

A gdje ti tu vidiš objekte ako koristi statičku metodu? Osim ovog Scannera

17 godina
neaktivan

Ovo tvoje je na prvi pogled u svakom slucaju ljepse, iako je kasno pa mi se neda sad dublje gledati.

Ne kuzim ovo drugo pitanje?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
neaktivan

Hvala opet svima. 

@Genius10 Uzeo sam tvoj kod i dodao opet ovaj sa "else-if" dio  koji mi filtrira podatke ukoliko profesor ne unese niti jednu ocjenu za jedan od razreda... 

Jedino što bi mogao dodati ovom programu je da ukoliko profesor unese umjesto ocjene slovo (odnosno podatak koji nije int), da program ispise da je unijet pogresan unos i da se vrati na ponovni unos te ocjene.

Kako to dodati ovdje?

P.S. Obzirom da sam frižak u javi, ipak naslučujem šta je pojedini dio koda. Dobro bi mi došao koji komentar unutar koda, od nekoga ko zna šta je objekat, klasa...?

Hvala.

Evo prepravljenog koda:

Prva klasa: SrednjaOcjena.java http://paste.ofcode.org/b3BDXXLpGxRLTsVWzY43wQ

Druga klasa: Izracunaj.java http://paste.ofcode.org/vVB3VfmSjQDsr8TiRGZqFa

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.7.2013 18:43 (dachoxl).
14 godina
neaktivan
dachoxl kaže...

Dobro bi mi došao koji komentar unutar koda, od nekoga ko zna šta je objekat, klasa...?

Po stoti put i govorim dobronamjerno, to nije moguće objasniti u komentaru. To su osnove OOP-a koje možeš pronaći svugdje, to je način razmišljanja, i još štošta, kakav crni komentar, ne budi smješan. Prihvati se učenja OOP-a, ako želiš proći taj ispit.

Što se tiče određivanja šta je korisnik unio, također možeš googlati, ali evo link gdje je to rješeno na više načina:
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20081016033409AAuc51T 

12 godina
neaktivan
JAVA Zadatak

pozdrav pocetnik sam u javi i treba mi pomoc oko zadatka:

Naziv: Baza biblioteka
Zadatak:
Kreirati MySQL bazu podataka Biblioteka, sa tabelama Knjige, Clanovi i Izdavanja.
    Tabela Knjige treba da sadrži podatke Id, Naslov, Opis, Autor, Izdavač, GodinaIzdavanja.
    Tabela Clanovi ima kolone Id, Ime, Prezime, MaticniBroj, DatumUclanjenja, Adresa, MestoStanovanja.
    Tabela Izdavanja sadrži kolone Id, DatumIVremeIzdavanja, IdKnjige, IdClana, BrojDana.
Kreirati odgovarajuće klase - Knjiga, Clan i Izdavanje - koje imaju mogućnost manipulacije određenim tabelama unutar baze podataka.
Sve tri klase treba da sadrže atribute u kojima će se čuvati stanje pojedinačnih objekata. Atributi treba da odgovaraju tipu i nazivu kolona u tabelama.
Napraviti parametarske konstruktore za svaku klase. Uraditi Override metode toString() za ispis stanja objekta u tekstualnom obliku.
U svim klasama napisati metode za manipulaciju tabelama unutar baze podataka:
    Metoda getAll treba iz baze da očita sve podatke, i vrati kolekciju objekata klase u kojoj se nalazi. Ova metoda treba da bude statička.
    Metoda getById iz baze da očitava podatke na osnovu zadatog Id-a. Ima jedan argument tipa int, i vraća objekat odgovarajuće klase. Ova metoda je takođe klasna (statička).
    Metoda insert upisuje vrednosti atributa novog objekta u bazu, update ažurira podatke, a delete briše podatke o objektu iz baze. Ove metode se pozivaju nad instancama klase, i nisu statičke. Nemaju ulazne argumente, i ne vraćaju nikakvu vrednost.
Sve izuzetke treba obraditi unutar metoda klasa pomoću try/catch blokova.
Napomena: Za uspešno urađen zadatak, potrebno je minimalno uraditi SQL skriptu i bar jednu klasu. Dostaviti arhivu koja sadrži NetBeans projekat i SQL skriptu.

Svaka pomoc bi mi dobro dosla do sada sam napravio bazu podataka i u netbeans-u sada trebam da ostalo zavrsim samo mi se sve izmjesalo pa sam sada zbunjen odakle da krenem.

Hvala unaprijed svima

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
cresh kaže...

pozdrav pocetnik sam u javi i treba mi pomoc oko zadatka:

Naziv: Baza biblioteka
Zadatak:
Kreirati MySQL bazu podataka Biblioteka, sa tabelama Knjige, Clanovi i Izdavanja.
    Tabela Knjige treba da sadrži podatke Id, Naslov, Opis, Autor, Izdavač, GodinaIzdavanja.
    Tabela Clanovi ima kolone Id, Ime, Prezime, MaticniBroj, DatumUclanjenja, Adresa, MestoStanovanja.
    Tabela Izdavanja sadrži kolone Id, DatumIVremeIzdavanja, IdKnjige, IdClana, BrojDana.
Kreirati odgovarajuće klase - Knjiga, Clan i Izdavanje - koje imaju mogućnost manipulacije određenim tabelama unutar baze podataka.
Sve tri klase treba da sadrže atribute u kojima će se čuvati stanje pojedinačnih objekata. Atributi treba da odgovaraju tipu i nazivu kolona u tabelama.
Napraviti parametarske konstruktore za svaku klase. Uraditi Override metode toString() za ispis stanja objekta u tekstualnom obliku.
U svim klasama napisati metode za manipulaciju tabelama unutar baze podataka:
    Metoda getAll treba iz baze da očita sve podatke, i vrati kolekciju objekata klase u kojoj se nalazi. Ova metoda treba da bude statička.
    Metoda getById iz baze da očitava podatke na osnovu zadatog Id-a. Ima jedan argument tipa int, i vraća objekat odgovarajuće klase. Ova metoda je takođe klasna (statička).
    Metoda insert upisuje vrednosti atributa novog objekta u bazu, update ažurira podatke, a delete briše podatke o objektu iz baze. Ove metode se pozivaju nad instancama klase, i nisu statičke. Nemaju ulazne argumente, i ne vraćaju nikakvu vrednost.
Sve izuzetke treba obraditi unutar metoda klasa pomoću try/catch blokova.
Napomena: Za uspešno urađen zadatak, potrebno je minimalno uraditi SQL skriptu i bar jednu klasu. Dostaviti arhivu koja sadrži NetBeans projekat i SQL skriptu.

Svaka pomoc bi mi dobro dosla do sada sam napravio bazu podataka i u netbeans-u sada trebam da ostalo zavrsim samo mi se sve izmjesalo pa sam sada zbunjen odakle da krenem.

Hvala unaprijed svima

Pretrazivajuci forume naisla sam na isti zadatak iz Java programiranja koji mene muci vec neko vreme (Baza Biblioteka - gore citiran) . Posto mi se blizi rok za predaju zadatka i kako uz sve sopstvene napore nisam uspela da resim zamolila bih vas za pomoc, ukoliko imate bilo kakvu skriptu (resenje) koju bih mogla da iskoristim bilo bi divno. Takodje sam napravila mysql bazu, problem je prilikom konekcije u Netbeansu. 

Hvala unapred

12 godina
neaktivan
JAVA Zadatak

Pretrazivajuci forume naisla sam na isti zadatak iz Java programiranja koji mene muci vec neko vreme (Baza Biblioteka - gore citiran) . Posto mi se blizi rok za predaju zadatka i kako uz sve sopstvene napore nisam uspela da resim zamolila bih vas za pomoc, ukoliko imate bilo kakvu skriptu (resenje) koju bih mogla da iskoristim bilo bi divno. Takodje sam napravila mysql bazu, problem je prilikom konekcije u Netbeansu. 

Hvala unapred

Evo ti link do tutoriala: https://github.com/BranislavLazic/JdbcTutorials

Ovaj projekat sam napravio upravo u slucaju pitanja kao sto je tvoje.

Dakle, napravis POJO klasu koja reflektuje tabelu u bazi. Npr. Za tabelu "korisnik" koja ima 3 kolone (id, ime, prezime) napravis klasu koja ima tri promjenljive int id, String ime, String prezime. Generises gettere i settere. I tako za svaku tabelu. Zatim napravi DAO interfejs (mada i ne mora, ali je pozeljno):

Npr.:

public interface KorisnikDao {

public List<Korisnik> selectAll();

public Korisnik selectById(int id);

//itd.

}

Interfejs moze biti i genericki tako da ne moras da pravis zaseban interfejs za svaku implementaciju:

public interface GenericDao<T> {

public List<T> selectAll();

public T selectById(int id);

//itd.

}

Posle toga napravi klasu za implementaciju. Npr.:

public class KorisnikDaoImpl implements KorisnikDao {

//Overriden methods..

}

I tu ubacujes kod (vidi PersonDaoImpl klasu u projektu). (Konektovanje na bazu, insert, update...).

Eto!

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.10.2013 12:18 (brano88).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice