Java tutorial - objašnjenja

poruka: 13
|
čitano: 10.284
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Java tutorial - objašnjenja

Pozz

odlucio sam da umjesto gubljenja vremena kod kuce probam nesto i nauciti. zasad sam stigao do 15. tutoriala (

) i izgubio sam se. Lik donekle dobro objašnjava, ali VELIKA mu je greška što nije odmah objasnio što znaci što. BADAVA pisem void, static itd. kad ne znam sto znace. moze li mi netko malo bolje to objasniti, ili dati neki link gdje se direktno doticu tih objasnjenja?

hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
RE: Java tutorial - objašnjenja
Idealist kaže...

Pozz

odlucio sam da umjesto gubljenja vremena kod kuce probam nesto i nauciti. zasad sam stigao do 15. tutoriala (

) i izgubio sam se. Lik donekle dobro objašnjava, ali VELIKA mu je greška što nije odmah objasnio što znaci što. BADAVA pisem void, static itd. kad ne znam sto znace. moze li mi netko malo bolje to objasniti, ili dati neki link gdje se direktno doticu tih objasnjenja?

hvala!

Youtube tutoriala izbjegavaj u širokom luku, tako da ti i badav to znanje.Što misliš čemu služe knjige?!Da odeš negdje na razgovor za posao, i da kažeš da si JAVU naućio putem Youtubea, što misliš kakvi bi komentari bili?

16 godina
neaktivan

Koliko i kakvog iskustva imaš s programiranjem? Java je objektno orijentirani programski jezik, pa ti neki koncepti mogu biti čudni ako nemaš podlogu zašto se išlo na takav pristup.

Što se tiče dvije ključne riječi koje si naveo:

• void - funkcija na koju se odnosi (tj. ispred čijeg imena je navedeno void) ne vraća nikakvu vrijednost funkciji koja ju je pozvala
  • static - označava metodu (funkciju) koja je povezana sa klasom i nije potrebno referencirati objekt da bi se ona koristila; ako ispred naziva metode nema ključne riječi static, radi se o metodi koja je povezana sa instancom klase, odnosno objektom - kao što vidiš, ovo objašnjenje povlači dodatna pitanja: što su klase (objekata), a što objekti; što znači referencirati ...

Ako si tek počeo programirati, preporučam da počneš sa nekim strukturiranim proceduralnim jezikom, npr. Python ili Pascal su odlični izbori za početnike. Za Pascal možeš naći dosta knjiga po našim knjižnicama (jezik postoji preko 40 godina, te se u našim srednjim školama koristi(o) za učenje programiranja), dok za Python (kojeg preporučam) ima puno materijala na netu koji su prilagođeni početnicima.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.2.2011 9:50 (hrx).
17 godina

Koliko sam vidio radi se o argumentima za main metodu. Ako si pocetnik kao sto kazes za sad se ne moras se sad previse opterecavati sa tim. Uglavnom evo ti kratko objasnjenje tog reda.

main -> samo jedna metoda(funkcija) se moze zvati main metoda u javinom programu. To je metoda iz koje pocinje izvrsavanje programa, i ma koliko klasa u svom programu imao, unutar svega toga imaces samo jednu main metodu iz koje sve pocinje.

public -> argument koji oznacava da je pristup toj metodi javan (moze se koristiti i za varijable). A znaci da joj se moze pristupiti iz bilo koje druge klase (postoje jos protected i private argumenti koji postavljaju odredjena ogranicenja na pristup metodama ili varijablama).

static -> argument koji se isto moze koristiti i za metode i za varijable. Kada nesto oznacis sta static to znaci da tu metodu ili varijablu mora biti moguce stvoriti u JVM-u prije samog nastajanja programa. Znam da ti ovo objasnjenje zvuci cudno ali da budem iskren zaboravio sam detalje jer se static jako rijetko koristi (osim u main metodi). Mozes proguglati malo ako te zanima vise, ali moj savjet ti je da se sad ne opterecujes previse ;)

void -> argument koji oznacava tip metode a znaci da ta metoda nece vracati nikakav rezultat. Main metoda kad se zavrsi, zavrsava i izvodjenje programa, tako da ona nikad nece vracati rezultat tom programu(logicno). Kad budes pravio neke druge metode odredjivaces im tip prema vlastitoj potrebi. Npr. ako ta metoda bude obavljala nesto ali ne bude vracala nikakav rezultat stavices je kao void, ako ti npr bude potrebno da se u toj metodi obavi neki izracun i rezultat vrati nazad, stavices da bude npr. int, itd. Tip metode moze biti i bilo koja klasa koja se moze istancirati, npr ArrayList, Map, neka tvoja klasa koju kreiras, itd.

(String args[]) -> unutar zagrada koje dodju iza imena metode se nalaze parametri proslijedjeni toj metodi. Za main metodu je to uvijek jednodimenzionalni niz String-ova zvani args. Taj niz stringova se puni kada pokreces program uz neke parametre. Npr. kad bi iz command prompta pokrenuo program sa "javac mojprog.java blabla bla bla" , blabla, bla, bla bi se pohranili u args i onda bi im mogao pristupati unutar programa. Nadam se da kuzis sistem, ali i to se rijetko koristi danas.

Eto nadam se da sam ti pojasnio stvari malo. Ako imas jos pitanja pucaj, pa ti valjda neko odgovori, medjutim savjetujem ti nabavis sebi kakvu knjigicu i ucis po njoj.

EDIT: Pretece me hrx :p

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.2.2011 10:09 (Zlatni).
15 godina

da, izgleda da i budem nabavio koju knjigu. ovo je skoro pa besmisleno sto sam pokusavao.  a dobro, cak sma znao i nesto sam napraviti (kao postavljanja pitanja i napretka u programu, a  da program po odgovorima prepoznaje tko odgovara - par pitanja. nije nesto, ali barem je nesto). izgleda da cu morati hodati po knjiznicama. HVALA i pozz!

17 godina
Idealist kaže...

da, izgleda da i budem nabavio koju knjigu. ovo je skoro pa besmisleno sto sam pokusavao.  a dobro, cak sma znao i nesto sam napraviti (kao postavljanja pitanja i napretka u programu, a  da program po odgovorima prepoznaje tko odgovara - par pitanja. nije nesto, ali barem je nesto). izgleda da cu morati hodati po knjiznicama. HVALA i pozz!

Nije besmisleno! Ako nista drugo naucio si da ne znas neke stvari :p

U svakom slucaju dobro je sto si pokusao i nemoj da te trenutni (ne)uspjeh obeshrabi, samo nadji sebi neku knjigu jer su knjige puno detaljnije od tutoriala. Ja sam licno kad sam pocinjao uciti javu, ucio iz knjige "Java j2se5 kompletan prirucnik", Herbert Schildt, izdavac Mikro knjiga Beograd, 2006 god. Mogu ti reci da je knjiga prilicno detaljna, moze posluziti kao odlicna referenca i kasnije, medjutim ja bih volio da ima mozda malo vise primjera i zadataka u knjizi. Ali i ovako je dosta obimna, preko 1000 stranica. A neka ti i drugi clanovi preporuce knjige po kojima mozes raditi, pa sebi izaberi :D

Nemoj da te Objektno Orijentirano programiranje obeshrabi. Iako ti je to na pocetku mozda sve spetljano(klase, objekti, ovo ono...), nakon nekog vremena kad se stvari malo posloze u glavi, vidjeces zasto je OO programiranje steklo toliku popularnost. Moj savjet ti je: SAMO UDRI! ;)

16 godina
neaktivan
Zlatni kaže...
Idealist kaže...

da, izgleda da i budem nabavio koju knjigu. ovo je skoro pa besmisleno sto sam pokusavao.  (...)

(...)

Iako ti je to na pocetku mozda sve spetljano(klase, objekti, ovo ono...), nakon nekog vremena kad se stvari malo posloze u glavi, vidjeces zasto je OO programiranje steklo toliku popularnost. Moj savjet ti je: SAMO UDRI! ;)

Vjerujem da je pod "besmisleno" mislio na učenje putem Youtubea - svakako treba uzeti neku knjigu.

Što se tiče OOP-a, ako je potpuni početnik u programiranju, trebao bi početi sa osnovama, tj. sa proceduralnim programiranjem, a kada se svladaju osnove (tipovi podataka i osnovne strukture (polja, liste, ...), kontrola toka ...) prijeći na OOP i njegove posebnosti (enkapsulacija, nasljeđivanje, polimorfizam, ...).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.2.2011 21:43 (hrx).
15 godina
neaktivan
alankish kaže...

Youtube tutoriala izbjegavaj u širokom luku, tako da ti i badav to znanje.Što misliš čemu služe knjige?!Da odeš negdje na razgovor za posao, i da kažeš da si JAVU naućio putem Youtubea, što misliš kakvi bi komentari bili?

Amen na ovo. Zasto uciti programiranje putem video tutorijala? Sto tu uopce imas gledati? Kako netko ukucava kôd i pritisce "compile and run" tipku?

Sindrom princeze Ozane :D

P.S.

Nije cak ni prava, opipljiva knjiga potrebna za to, tako dugo dok je opsezan i kvalitetan tekst u pitanju.

How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?
17 godina
hrx kaže...
Zlatni kaže...
Idealist kaže...

da, izgleda da i budem nabavio koju knjigu. ovo je skoro pa besmisleno sto sam pokusavao.  (...)

(...)

Iako ti je to na pocetku mozda sve spetljano(klase, objekti, ovo ono...), nakon nekog vremena kad se stvari malo posloze u glavi, vidjeces zasto je OO programiranje steklo toliku popularnost. Moj savjet ti je: SAMO UDRI! ;)

Vjerujem da je pod "besmisleno" mislio na učenje putem Youtubea - svakako treba uzeti neku knjigu.

Što se tiče OOP-a, ako je potpuni početnik u programiranju, trebao bi početi sa osnovama, tj. sa proceduralnim programiranjem, a kada se svladaju osnove (tipovi podataka i osnovne strukture (polja, liste, ...), kontrola toka ...) prijeći na OOP i njegove posebnosti (enkapsulacija, nasljeđivanje, polimorfizam, ...).

Da, vjerovatno sam se lose izrazio, mislio sam da nije besmisleno sto je ipak pokusao nesto nauciti, iako je sistem ucenja bio pogresan.

Svakako da nebi trebalo da pocinje programirati u javi, govorio sam to pod pretpostavkom da je decko zreliji (ne zeli uzalud trositi vrijeme, zeli nesto nauciti :D), pa mislim da je zavrsio srednju skolu ili je tu negdje, a svakako je trebao u srednjoj imati neki oblik programiranja (pascal, c, c++) i tu bi trebalo da je pohvatao osnove. Nekako ne vjerujem da mu se je zelja za programiranjem rodila iz nicega. Ako ima smisla za programiranje to bi mu trebalo biti dovoljno predznanja, a ako nema "slifa" za programiranje, nek trazi drugo zanimanje.

16 godina

Kupio sam neke knjige za Javu.Sad u jednoj za upis podataka piše da se koristi Scanner ,a u drugoj Buffer Reader.Što je bolje koristiti,i ima li ikakve razlike?

Gimnazija Antuna Gustava Matoša
17 godina
moderator
emerik kaže...

Kupio sam neke knjige za Javu.Sad u jednoj za upis podataka piše da se koristi Scanner ,a u drugoj Buffer Reader.Što je bolje koristiti,i ima li ikakve razlike?

Probaj jedno i probaj drugo. Ja se više sad ne sjećam točno, sjećam se samo da je s jednim od njih bilo problema - nisi mogao upisati string s razmakom ili tako nešto, ili je na Enter preskakao unose ili što... Bilo to pred godinu-dvije pa se zbilja više ne sjećam, a nemam sad te materijale kod sebe. No, umjesto da čekaš odgovor - jednostavno probaj jedno. Ako ti ne radi kako treba - probaj drugo. Slobodno i sam dođeš do nekog zaključka. {#}

I zapravo - nemoj se previše opterećivati s tim, zato jer su to gluposti - to ti sad samo treba za to da ti korisnik upiše podatke, no to inače nećeš koristiti, jer ćeš korisnikov unos inače dobijati recimo preko Swingovih kontrola ili čega već. To je ko da si sad razbijaš glavu je li bolje cin ili scanf - i jedno i drugo su tu tek reda radi (osim ako ciljano ne radiš konzolnu aplikaciju, ali kolikom postotku programera je to zaista cilj?), da pokupiš nekakvu reakciju od korisnika.

16 godina
Re: Java tutorial - objašnjenja

Mislim da kad se Buffer koristi se mora upisati String i onda promijeniti npr. u broj,a sa Scannerom ne treba.

Gimnazija Antuna Gustava Matoša
17 godina
neaktivan
Re: Java tutorial - objašnjenja

Ne sjećam se ni ja točno, ali znam da sam sa BufferReaderom imao problema sa razmacima. Trebalo mi je da svaku riječ nakon razmaka sprema kao zaseban string. Na kraju sam upisivao u datoteku sa BufferWriterom, a čitao iz nje sa Scannerom. Kao što je rečeno već, probaj oboje pa vidi šta ti paše, nemoraš koristit isključivo jedno ili drugo, odaberi što ti je jednostavnije za određeni problem koji rješavaš.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.3.2011 18:16 (mdax).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice