Pozdrav za sve prisutne na forumu posto mi je ovo prvi put
da Vas ne davim puno srz problema je sledeci: imao sam poteskoca sa odredjenim predmetima na faxu te sam odlucio da promjenim fax, polozio sam sve razlike predmeta sto sam imao osim jednog programiranje. Dobio sam zadatak da uradim program i ako uspijem upisacu sledecu godinu. ja i C smo nebo i zemlja nikad ga nisam koristio.
Ja znam da je svrha foruma pomaganje iucenje a ne ovo sto ja trazim ali ja stvarno ne znam nista u ovom C :-/ o zadatku mi ovisi hoculi upisati sledecu godinu na fax-u
Ja pretpostavljam da je lagan zadatak za onoga ko zna raditi u ovom programu ali za mene je nuklearna fizika
zadatak ako ikoga interesuje i zeli da pomogne glasi
Imamo posudu od jedne litre koja je napunjena do vrha vodom. Zagrijava se do 100 stepeni celzijusovih. Zanemari sve.(otpor vazduha bla bla, sve vanjske uticaje) dok se voda ne zagrije do 100 stepeni. nista se sa njom ne desava. Kad se zagrije do 100 stepeni pocinje da se isparava, do tog momenta nije nista isparilo. Koliko je molekula vode isparilo u prvoj minuti, u drugoj, u trecoj, u cetvrtoj i petoj.
(napomena: nece isti broj molekula ispariti u svakoj minuti.)
Nije bitno kako se zadatak uradi, bitno je samo da radi.
ja se nadam da ce biti onih koji ce mi pomoci na neki nacin
Izrada programa u C
- poruka: 7
- |
- čitano: 3.031
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nisam programer. Prvo treba postaviti zadatak. Znaći postoji neki vremenski period dok se posuda ne zagrije na 100 stupnjeva?
Jel znaš koji je to period? 10 minuta ili kako? I kako to treba programski riješiti?
Jel ti sam moraš unositi vrijeme koje prođe ili napraviš program pa on stoji upaljen 10 min pa onda tek počne nešto izvoditi?
Nekako mi se čini premalo podataka za izvesti problematiku.
Podataka jest premalo ali jedino što je bitno je broj molekula posle prve, druge, treče , četvrte i pete minute
znaci posuda se može zagrijavati 5-10-15 min nije bitno
isto tako ostali podaci mogu se unijeti samovoljno tj kako ce biti jednostavnije za programera
Ja mislim da je profesor dao samo da vidi da je zadatak uradjen da nece provjeravti u detalje, da program prikaze da nije isti broj molekula i to je to
Ovo ti je više kemija i fizika nego programiranje. Tj, ono što se treba isprogramirati je trivijalno ako znaš ovo riješiti na papiru. Ja se iskreno ne mogu sjetiti formule za brzinu isparavanja vode. Čini se da mi je isparila iz glave
Da ne govorim i da nemaš sve potrebne podatke (temperaturu zraka, vlažnost zraka, površinu vode tj. dimenzije posude), ali to je manji problem jer možemo izmisliti neke "normalne" vrijednosti.
Iskopao sam nekakvu formulu za stopu isparavanja vode pa sam nešto izbrljao. Ako netko zna bolje neka se javi da se ne brukam previše.
#include <stdio.h>
const double MOLARNA_MASA = 18,
LATENTNA_TOPLINA = 2260,
AVOGADROV_BROJ = 6.022e+23,
TLAK_21 = 2.5,
TLAK_100 = 101.3,
VLAZNOST = 0.4,
PI = 3.141592653589793;
int main()
{
double polumjer, mol, isparavanje, povrsina, molekule;
printf("Unesi polumjer posude u centimetrima: ");
scanf("%lf", &polumjer);
isparavanje=(TLAK_100-(TLAK_21*VLAZNOST))*0.089/LATENTNA_TOPLINA;
isparavanje*=1000;
povrsina=polumjer*polumjer*PI/10000;
isparavanje*=povrsina;
printf("\nIsparavanje: %lf g/s", isparavanje);
mol=isparavanje/MOLARNA_MASA;
molekule=mol*AVOGADROV_BROJ;
printf("\nBroj molekula u sekundi: %.1lf\n", mol*AVOGADROV_BROJ);
return 0;
}
Jedino mi nije jasna ova opaska da neće isti broj molekula ispariti u svakoj minuti. Mislim, ova formula jest pojednostavljenje isparavanja, jer u stvarnosti dolazi do zasićenja zraka vodenom parom pa se isparavanje usporava, ali imam neki osjećaj da ti misliš nešto drugo pod time. Ako bi se računalo i zasićenje zraka, tada bi trebalo uzeti u obzir volumen prostora i brzinu kretanja zraka.
Iskopao sam nekakvu formulu za stopu isparavanja vode pa sam nešto izbrljao. Ako netko zna bolje neka se javi da se ne brukam previše.
#include <stdio.h>
const double MOLARNA_MASA = 18,
LATENTNA_TOPLINA = 2260,
AVOGADROV_BROJ = 6.022e+23,
TLAK_21 = 2.5,
TLAK_100 = 101.3,
VLAZNOST = 0.4,
PI = 3.141592653589793;
int main()
{
double polumjer, mol, isparavanje, povrsina, molekule;
printf("Unesi polumjer posude u centimetrima: ");
scanf("%lf", &polumjer);
isparavanje=(TLAK_100-(TLAK_21*VLAZNOST))*0.089/LATENTNA_TOPLINA;
isparavanje*=1000;
povrsina=polumjer*polumjer*PI/10000;
isparavanje*=povrsina;
printf("\nIsparavanje: %lf g/s", isparavanje);
mol=isparavanje/MOLARNA_MASA;
molekule=mol*AVOGADROV_BROJ;
printf("\nBroj molekula u sekundi: %.1lf\n", mol*AVOGADROV_BROJ);
return 0;
}
Jedino mi nije jasna ova opaska da neće isti broj molekula ispariti u svakoj minuti. Mislim, ova formula jest pojednostavljenje isparavanja, jer u stvarnosti dolazi do zasićenja zraka vodenom parom pa se isparavanje usporava, ali imam neki osjećaj da ti misliš nešto drugo pod time. Ako bi se računalo i zasićenje zraka, tada bi trebalo uzeti u obzir volumen prostora i brzinu kretanja zraka.
Ma sto bi mu trazili to za program.Njima je izgleda bitno da je program pravilno napisan,ako vec nisu dali vise informacija i input i output..
Ma sto bi mu trazili to za program.Njima je izgleda bitno da je program pravilno napisan,ako vec nisu dali vise informacija i input i output..
Pa ne znam što da mislim. Vidim spominje se brojanje molekula, pa stopa isparavanja... Došlo mi je da ga pitam kakav je to fax upisao :D