Zanima me koliko je Delphi kompleksan jezik? Je li ga je teško naučiti, te može li se mjeriti sa C-om, C++ itd. ?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kad je riječ o windows aplikacijama Delphi je jako popularan (čak popularniji i od C++a). Vrlo je jednostavan i kroz VCL biblioteku nudi pravo bogatstvo mogućnosti. Međutim, po meni je C++ ipak najjači, a VCL biblioteka koja se koristi u Delphiju se može koristiti i u C++ Builderu, pa bi ti to možda bila najbolja kombinacija tj. jednostavnost Delphija i njegove VCL biblioteke + snaga C++a = C++ Builder. Razvojna okruženja (Delphi i C++ Builder) su identična što je najviše i zbog toga jer oba koriste istu VCL biblioteku.
Kad je riječ o windows aplikacijama Delphi je jako popularan (čak popularniji i od C++a). Vrlo je jednostavan i kroz VCL biblioteku nudi pravo bogatstvo mogućnosti. Međutim, po meni je C++ ipak najjači, a VCL biblioteka koja se koristi u Delphiju se može koristiti i u C++ Builderu, pa bi ti to možda bila najbolja kombinacija tj. jednostavnost Delphija i njegove VCL biblioteke + snaga C++a = C++ Builder. Razvojna okruženja (Delphi i C++ Builder) su identična što je najviše i zbog toga jer oba koriste istu VCL biblioteku.
Koji je jezik jednostavniji, Delphi ili C++? Malo sam proučio i Delphi mi se čini više pregledniji. Meni treba jezik za ponajviše rad sa bazama podataka.
Ne znam kakve su poslednje verzije, ali sam Delphi zapamtio kao vrlo drago, izuzetno user-friendly okruženje. Temelji se na Object Pascalu, tako da je sam jezik relativno jednostavan (sigurno nije komplikovaniji od C++ ili Jave), a može da se radi šta god hoćeš. Na primer, mislim da je poslednje što sam u Delphiju napravio bio program koji je preko različitih pinova serijskog porta slao manje-više proizvoljne signale i time palio i gasio neke diode prikačene na njega, a za to mi je, sa sve čitanjem helpa i izradom GUI-ja, trebalo oko sat vremena (prilikom kreiranja GUI-ja, okruženje nakon ubacivanja neke komponente samo generiše sav neophodan kod, a ti samo programiraš eventove; sad doduše i neka druga okruženja rade isto, ali Delphi to ima već jedno 10 godina).
EDIT: Sa bazama nisam radio, ali znam da je jedan prijatelj jako davno pravio nešto što se naslanjalo na MS SQL Server i, koliko se sećam, nije imao nikakvih problema, a to, naravno nije jedina baza na koja je podržana.
Koji je jezik jednostavniji, Delphi ili C++? Malo sam proučio i Delphi mi se čini više pregledniji. Meni treba jezik za ponajviše rad sa bazama podataka.
Delphi je jednostavniji. Iako, s oba rad s bazama je isti ako se koristi VCL biblioteka. Krajnje jednostavno.
Delphi je jednostavniji. Iako, s oba rad s bazama je isti ako se koristi VCL biblioteka. Krajnje jednostavno.
Ne razumijem, mislio sam da je VCL library za vizualne stvari (poljepšavanje programa )
Ne razumijem, mislio sam da je VCL library za vizualne stvari (poljepšavanje programa )
VCL (Visual Component Library) je biblioteka za izradu Windows Forms aplikacija u Delphiju. Kasnije je prenesena i na C++, pa se uz Delphi paralelno razvija i C++ Builder koji također koristi VCL biblioteku i svu snagu C++a.
VCL (Visual Component Library) je biblioteka za izradu Windows Forms aplikacija u Delphiju. Kasnije je prenesena i na C++, pa se uz Delphi paralelno razvija i C++ Builder koji također koristi VCL biblioteku i svu snagu C++a.
OK, hvala puno. Upravo sam skinuo RAD Studio 2010 trial verziju, pa idem malo eksperimentirat.
OK, hvala puno. Upravo sam skinuo RAD Studio 2010 trial verziju, pa idem malo eksperimentirat.
ima li još ikakav IDE za Delphi?
Ne, skinuo sam samo taj trial RAD Studio jer odma dobiješ C++ Builder pa mogu probat one mrežne aplikacije za koje je Tracer pisao tutorijale
ima li još ikakav IDE za Delphi?
Ima open source Lazarus - programski jezik je objektni Pascal - zapravo nesto izmedju obicnog Pascala i Dephija. Fora s njim je, osim sto je open source, ta da s njim mozes razvijati aplikacije i za druge platforme - recimo Linux.
Da bar još malo prošire spektar komponenti za Lazarus i to bi bio super upotrebljiv alat. No jasno, to je ograničeno baš zbog multiplaforme. Iako, pričaju da bi TMS mogao u skoro vrijeme početi izrađivati komponente za njega.
Da bar još malo prošire spektar komponenti za Lazarus i to bi bio super upotrebljiv alat.
Da, to bi bilo dobro, iako je i sad daleko bolji od velike vecine alata na ne-Windows platformama u pogledu brzine i jednostavnosti izrade aplikacija... Jos da dodaju mogucnost da se kodira u necem poput Jave ili C#-a - puna saka brade. Obozavao sam Delphi i Pascal, ali sad sam u posljednje vrijeme vise kuckao u Javi i JavaScriptu, idu mi neke stvari kod Pascala na zivce (poglavito sto moram pisati begin...end umjesto viticastih zagrada, suvisne kljucne rijeci kod if uvjeta, deklaracije moraju biti ispred koda funkcije...).
Heh. znam.. Ja sam i počeo programirati s Pascalom, pa tek onda na Basic, C i C++.

AFAIK nije besplatan, ali tu ti je uvijek i lazarus koji je vec spominjan na ovoj temi.
Delphi 7 Personal je bio besplatan, ne znam jel se jos uvijek negdje moze do njega. Mislim da ima i jedna besplatna verzija (tj. verzija za osobnu uporabu) Turbo Delphija - ali nisam siguran mozes li je natjerati da radi, jer mislim da treba neki besplatni kljuc za registraciju, kojeg su prestali davati.

kako da napisem uglate zagrade u lazarusu?jer mi alt i f bacaju 'search',sad copy pasteam iz notepada x)

kako da napisem uglate zagrade u lazarusu?jer mi alt i f bacaju 'search',sad copy pasteam iz notepada x)
Pogledaj si shortcute u postavkama - valjda su te kratice asocirane sa searchom ili cim drugim.
Ili si prebaci tipkovnicu na englesku (drzis lijevi alt i stisnes lijevi shift) pa ti se zagrade nalaze na slovima š i đ.