C++ download

poruka: 14
|
čitano: 14.820
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
C++ download

Cua sam za taj program da je najbolje krenit od njega. Pa zanima me koju verziju da skinem nasao sam preko googlea Visual C++ 2008 Express Edition. Da li ima neka druga bolja ili tako nesto.  Ja sam pocetnik u pocetnicima tako da sam mislio malo po tutorijalima to radit. Zelia bi pocet od samog pocetka. Od najjednostavnijeg programa. Cuo sam jos za C,pa C++ itd... al iskreno ja nean pojma sta to znaci. Jedino u cemu sam ikad radia je bia Qbasic. 

Spirit...
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.7.2009 14:06 (Neutral).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
C++ download

Prvo, C++ nije program nego programski jezik (osnovna greška kod svih početnika). Od C++a krenuti nije lagano, jer je to jedan velik i kompleksan jezik. Pitanje je sad koliki si početnik. Radio si u QBasicu, al šta? Osnovni ispis u konzoli, varijable, petlje? Moja preporuka je da kreneš od nekog lakog jezika, tipa Basic, pa da njega dobro naučiš. Kasnije onda lagano pređeš na C++, jer osnovnu programersku logiku već imaš. A kad C++ savladaš, sve ti je otvoreno. Ako se pitaš koja je razlika između C i C++, C++ je objektno orijentirani jezik, do je C proceduralni. Znam da ti to ništa ne govori, al mene je, kad sam počeo, zanimalo (i isto mi taj odgovor nije ništa govorio) XD

Što se tiče IDEa u kojem ćeš raditi (IDE je program u koji pišeš kod i u kojem ga kompajliraš (pretvaraš kod u izvršnu datoteku)), za C++ su najpopularniji Visual C++ Express Edition i Dev-C++. Ja bi ti, za početak, preporučio Dev-C++ (besplatan je).

Neka me netko nadopuni ako sam nešto zaboravio.

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
C++ download

Moze li mi itko dati link od stranice na kojoj mogu preuzeti C++ programski jezik. Skinuo sam Microsoft Visual C++ Express i Dev C++. Al ironija je sta nemam jezik. Pa big molio nekoga da stavi link ovdje u postu ili mi ga posalje preko PM.

Spirit...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: C++ download

Shvati programski jezik kao mogućnost da naslikaš sliku, a razvojno okruženje (ili ti IDE) koje si skinuo (znači Visual Studio i DevC++ su razvojna okruženja) kao bojice i papir.

Ti ne možeš otići u trgovinu i kupiti neki predmet koji će ti pomoću bojica i papira dati sliku tvoje sobe, ti sam ju moraš nacrtati.

Isto tako i s programiranjem, ti sam moraš napisati kod (odnosno, source code), a kako ćeš ga napisati to ovisi o tvojem znanju, sposobnostima, talentu i kreativnosti koju posjeduješ.

Evo jedan tutorial o C++. Sretno s učenjem!

Every hole is a goal!
16 godina
neaktivan
C++ download

Pitanje nije baš jasno. Možda ti ova mala shema pomogne.

programski kod (.cpp datoteka) - kompajler - strojni kod (.exe datoteka)

Dakle, ti moraš napisati programski kod (izvorni kod, eng. source code) - niz naredbi (program) koje opisuju što želiš da računalo napravi: npr. učita dva broja, zbroji ih i ispiše rezultat. Nakon što napišeš (ispravan) programski kod, potrebno je pokrenuti kompajler. Kompajler (eng.compiler ) pretvara naredbe koje si upisao u strojni kod - kod kojeg računalo razumije (programski kod je razumljiv ljudima, a strojni računalu). Strojni kod se sprema u .exe datoteku (na Windows sustavima) i njegovim pokretanjem se izvršava program kojeg si opisao programskim kodom.

Programski kod se može pisati u bilo kojem uređivaču teksta, ali je bolje koristiti neko razvojno okruženje (eng. Integrated Development Environment, IDE). Razvojno okruženje MS Visual C++ se isporučuje sa MS C++ kompajlerom, a DevC++ sa GNU C kompajlerom - ukoliko si instalirao jedan od ta dva IDEa, imaš sve potrebno da počneš programirati.

Jedan od najjednostavnijih programa je "Hello World!" program. U C++ on izgleda ovako (brojeve linija sam dodao radi objašnjenja - oni NISU dio programa):

#include <iostream>
using namespace std;

int main() {
   cout << "Hello World!";
   return 0;
}

Prva linija je pretprocesorska direktiva - kaže kompajleru da su funkcije koje koristimo (u ovom slučaju to je funkcija cout) navedene u datoteci iostream. Druga linija kaže da koristimo funkcije koje se nalaze u kolekciji std. Ova linija nije nužna, ali navođenje kolekcija omogućava manje tipkanja. Da nije navedena, umjesto cout bi trebali pisati std::cout umjesto samo cout.

int main() { ... } je glavna funkcija - ona se izvršava odmah pri pokretanju programa. Njen tip (odnosno tip podataka kojeg vraća) je cjelobrojna vrijednost (eng. integer, int). Često ćeš vidjeti da je funkcija main() tipa void - što znači da ne vraća nikakvu vrijednost. Neki kompajleri ne podržavaju main() funkciju tipa void, tako da sam ovdje postavio da je ona int tipa. Zbog toga je zadnja naredba return - funkcija koja nije tipa void obavezno mora vratiti neki rezultat - u ovom primjeru vraća se nula, što označava da se program normalno završio. Nula kao oznaka za normalni završetak programa nije zakon - slobodno se može staviti da vraća 1000, ali je praksa da ukoliko program vrati 0, to znači normalni kraj programa, a neki drugi broj (npr. -1, 3, 45, ...) neku grešku.

cout << "Hello World!" je zapravo ono što želimo da program napravi. "Hello World!" je niz znakova (eng. string) kojeg će funkcija cout (std::cout) ispisati na standardni izlaz, tj. monitor.

Kao što vidiš, program je jednostavan, ali ovdje ima puno stvari za naučiti - pretprocesorske direktive, kolekcije funkcija, tipovi podataka, funkcije same, a to je tek početak. C++ je moćan i složen programski jezik, tako da ga ne preporučam (potpunim) početnicima. Slažem se sa DragonSoulom, trebao bi početi sa nekim jednostavnijim jezikom - npr. Basic ili Pascal. Osobno, za učenje programiranja preporučam Python - svakako ga pogledaj - npr. ispod je kompletni HelloWorld u Pythonu.

print "Hello World!"

Jednostavnije nego C++, zar ne?

EDIT: U drugoj temi sam naveo linkove na tutoriale za Python prilagođene početnicima u programiranju, a xxxxx je napisao (kratke) osnove ovdje na forumu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.7.2009 0:32 (hrx).

2 0 hvala 2
16 godina
neaktivan
C++ download

@hrx: Jako lijepo objašnjeno! Samo te moram ispraviti, cout nije funkcija, nego objekt klase ostream koji pretstavlja standardni izlaz. Znam da početniku to nije važno (niti mu to išta govori), ali kad krene s pravim funkcijama, pitati će se sigurno "Zašto funckija cout radi sa <<, a sve druge sa funkcija()".

Btw, zar i Python nema neki main? Meni se čini da da (iako nisam radio u njemu). Mislim, znam ljude koji prave igre u Pythonu, pa čisto sumnjam da nema main O_o

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
DragonSoul kaže...

@hrx: Jako lijepo objašnjeno! Samo te moram ispraviti, cout nije funkcija, nego objekt klase ostream koji pretstavlja standardni izlaz. Znam da početniku to nije važno (niti mu to išta govori), ali kad krene s pravim funkcijama, pitati će se sigurno "Zašto funckija cout radi sa <<, a sve druge sa funkcija()".

Btw, zar i Python nema neki main? Meni se čini da da (iako nisam radio u njemu). Mislim, znam ljude koji prave igre u Pythonu, pa čisto sumnjam da nema main O_o

U pravu si za cout. Nisam želio ulaziti u cijelu priču sa objektno orijentiranim programiranjem, budući da sam želio držati objašnjenje što jednostavnijim. Ukoliko se odluči za C++, brzo će se susresti sa time.

Python program može imati main(), ali nije nužno da ga ima (kao kod C++a) - u Pythonu je to samo jedna (korisnička) funkcija. Python interpreter počinje izvršavati kod od prve naredbe, sekvencijalno.

Ipak "main" postoji. Pretpostavimo da je kod programa spremljen u datoteku HelloWorld.py. Kada se HelloWorld.py pokrene, ime modula koji se izvršava je __main__ (modul je komad koda kojeg je moguće uključiti u program). Sa druge strane, ako se kod koji se nalazi u datoteci HelloWorld.py uključi u drugi program pomoću naredbe import (import HelloWorld), ime modula je HelloWorld, a ime modula koji se izvršava (tj. drugog programa) je __main__.

__main__ se najčešće koristi kada u imamo funkcije jednog programa koje želimo koristiti u drugom programu, a ne želimo da se izvrši prvi program. Npr. recimo da je ovaj kod spremljen u datoteku nekiProgram.py:

def funkcija1():
    ...
    return

def funkcija2():
    ...
    return

if __name__ == "__main__":
    ...

Ako se pokrene nekiProgram.py, ime modula je __main__ i izvršava se čitav kod (__name__ je varijabla u kojoj je spremljeno ime modula). Ukoliko u drugom programu navedemo import nekiProgram, ime modula je nekiProgram i u drugom programu možemo koristiti funkcije nekiProgram.funkcija1() i nekiProgram.funkcija2(), ali se kod koji se nalazi iza if uvjeta (glavni kod programa nekiProgram) neće izvršiti - zato što je ime modula nekiProgram, a ne __main__.

Zašto je if uvjet potreban? Ako napravimo import nekiProgram, a u kodu nema if uvjeta, biti će definirane funkcije funkcija1() i funkcija2() u namespaceu nekiProgram; zatim će se izvršiti glavni kod ( ... ispod if uvjeta). Dodavanjem uvjeta izbjegava se izvršavanje (glavnog) koda iza uvjeta prilikom importiranja modula.

Nadam se da je jasno - funkcija ekvivalentna C funkciji main() ne postoji, nego je glavni kod onaj modul koji se prvi pokrene - on dobiva ime __main__, a moduli koji se importiraju imaju imena prema imenu datoteke.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.7.2009 0:32 (hrx).
16 godina
neaktivan
C++ download

Ok. Samo da znate da sam radio u QBasicu neke stvari. Istina mnogo jednostavniji od C++. No dobro. Uhvatit cu se sa Pythona pa kad ga totalno shvatim preci cu na C++. Inace sad cu osmi razred pa namjeravam to naucit za srednju skolu jer znam  da ce mi to trebati a i zanimaju me ovakve stvari. Hvala svima na pomoci

EDIT moze li mi itko dati link od Python download (samo ne od njihove stranice, tu sam ve bio). Problem je sto kad god pokrenem Python ude mi u CMD Prompt. A u sivm tutorijalima ima nesto sa save, ili File> Open New window ugl nes tako meni toga nema. Imam 3.1 i 2.4 verziju obe dvije instalirane.Meni samo stoji Command Prompt i nista drugo. Sad sto da ucinim da li imam krivu verziju ili nesto???

Spirit...
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.7.2009 20:11 (Neutral).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Vjerojatno si pokrenuo "Python (command line)" kraticu - i dobio Python interpreter u komandnoj liniji. Za korisničko sučelje pokreni "IDLE (Python GUI)". Postoje i naprednija korisnička sučelja (npr. PyScripter, ERIC4, pluginovi za Eclipse i Netbeans), ali za jednostavne programe je IDLE i više nego dovoljan.

Verzija 3.1 je najnovija verzija Pythona - neke su stvari promijenjene (tako da Python 3 nije potpuno kompatibilan sa starijim verzijama), a gotovo svi tutoriali napisani su za verziju 2.x. Zbog toga savjetujem Python 2.x - zadnja verzija (u trenutku pisanja) je 2.6.2 - možeš ju preuzeti ovdje.

U srednjoj školi ćeš se susresti sa Pascalom - i to je (vrlo vjerojatno) jedino mjesto gdje ćeš ga koristiti. Ako ti je osnovna namjera steći prednost, možda je bolje da uzmeš Pascal (npr. Free Pascal) i neki udžbenik (većina knjižnica ima bar jedan udžbenik), budući da je Pascal u srednjoškolskom programu informatike.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.7.2009 17:03 (hrx).
16 godina
neaktivan
C++ download

Ok. Hvala na linku ali opet isto kao u 2.4 i 3.1.  Udem u dir i dobijem ovo

http://img223.imageshack.us/img223/5654/screenshot1972009141257.png

Tu nigdje nema IDLE.

Spirit...
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.7.2009 14:18 (Neutral).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Mislio sam na ovo:

Vidim da koristiš Vistu - u "Start Search" polje Start izbornika upiši IDLE - trebao bi ga naći bez problema.

Ukoliko želiš pokrenuti IDLE preko Explorera, trebaš pokrenuti idle.bat u mapi \Lib\idlelib:

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.7.2009 17:06 (hrx).
16 godina
neaktivan
C++ download

Hvala ti puno nasao sam ga. Hvala svima na pomoci sad mi je sve jasno.

Spirit...
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Trebam podhitno pomoć, netko tko zna riješiti zadatak u c++, moram predat profesoru da mi upiše ocijenu i imam uvijet...pa molim ako netko to zna raditi da mi pomogne!

14 godina
neaktivan

I ako netko zna neka mi se javi na mail aron666@gmail.com

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice