C++ Compiler za pocetnike

poruka: 16
|
čitano: 3.860
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Pozdrav veselo društvo programera! :)

Zelio bih krenuti sa ucenjem C++, pogledao sam nekoliko tutoriala na youtube-u, poceo citati pdf knjige itd... Medutim, u svakom tutorialu autori preporucuju razlicite programe.

Jedan preporuca VS express (iako legalno mogu posjedovati bilo koji VS ukljucujuci VS 2010 Ultimate, preko MSDN-a), drugi kaze da je codeblocks dobar za pocetnike....

Moje pitanje je sljedece... Koji je najvise user friendly (cisto sucelje, dobar debug)? Osobno mi smetaju stvari koji mi ti programi trpaju po defautlu nekakve headere i ostale foldere (zato sto mi nije jasno zasto su tamo i cemu sluze) a meni treba ispisati program "hello world" ili sl. Zelio bih krenuti sa ground zero, znaci 0 byteova programa, tabula rasa, i da ja SAM nesto napravim a ne da mi programi za ispis "hello world" trpaju stvari za koje nema objašnjenja. Hvala unaprijed, n00b sam, pomozite! 

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.3.2011 14:29 (weedos).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: C++ Compiler za pocetnike

Dosta je hvaljen codeblocks, no kako nisam radio u njemu preporučit ću Devcpp. I dan danas u njemu radim, a programiram već neko vrijeme. Nije razvijan neko vrijeme, ali ima sve što početniku treba.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
16 godina

A mislin, headere ces ionako koristit, tako da nema bjezanja od toga. Preporuka je VS ako ga mos dobit legalno, zasto ne? A o debug-u u VSu da ne govorin, to je nesto savršeno.

DUMP udruga mladih programera
Moj PC  
3 2 hvala 0
17 godina
neaktivan
Fearless kaže...

A mislin, headere ces ionako koristit, tako da nema bjezanja od toga. Preporuka je VS ako ga mos dobit legalno, zasto ne? A o debug-u u VSu da ne govorin, to je nesto savršeno.

Ma jasno mi je da cu kad tad koristiti headere, ali za totalnog pocetnika i za program "Hello world!" nisam siguran da potreban neakakav header i hrpu includanih filova....

To samo zbuni pocetnike...

16 godina
neaktivan
VS EE je idealan za tebe, njegovo sucelje je po default-u jako jednostavno i logicki organizirano, a poslje mozes dodavati razne toolbar-ove i sl.
Namjena ee je da na besplatan nacin uvedu pocetnike u programiranje.
14 godina
neaktivan

Code::Blocks za pocetnika, a Emacs i terminal za iskusnog.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Code::Blocks definitivno, pa nema smisla stavljati VS, Bože moj pa to je za neke velike projekte, mislim ono, instalirati 2 GB (ili kolko već), radi čega? Radi tri linije koda, koje mogu kompajlirati s: gcc program.c -Wall -o program (na Linuxu)?

Može naravno i Devcpp, ali i Luka je sam rekao, program je malo stariji te već duže vrijeme nisu razvijane nove verzije, mislim, nije to tolko bitno, ali ljepše je na nečemu novijem raditi :D. Tak da, C::B definitivna preporuka.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Za pocetnika ti je devcpp odličan, svakako probaj.

[url=http://profile.mygamercard.net/IgorFastGun][img]http://card.mygamercard.net/gelsig/IgorFastGun.png[/img][/url]
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Budimir kaže...

Fuj to! Vim.

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Code::Blocks definitivno, pa nema smisla stavljati VS, Bože moj pa to je za neke velike projekte, mislim ono, instalirati 2 GB (ili kolko već), radi čega? Radi tri linije koda, koje mogu kompajlirati s: gcc program.c -Wall -o program (na Linuxu)?

Može naravno i Devcpp, ali i Luka je sam rekao, program je malo stariji te već duže vrijeme nisu razvijane nove verzije, mislim, nije to tolko bitno, ali ljepše je na nečemu novijem raditi :D. Tak da, C::B definitivna preporuka.

Mi pričamo o Express verziji koja zauzima ~750 MB, samo raspravljati koliko koji program zauzima na disku je besmisleno u današnje vrijeme, a pogledaj malo sučelje EE verzije VS-a i shvatit ćeš da je jednostavnije od CB-a.

VS VS

cb cb

16 godina
neaktivan
Joco55 kaže...

Mi pričamo o Express verziji koja zauzima ~750 MB, samo raspravljati koliko koji program zauzima na disku je besmisleno u današnje vrijeme, a pogledaj malo sučelje EE verzije VS-a i shvatit ćeš da je jednostavnije od CB-a.

Zašto bih instalirao program od 750MB kad mi je sasvim dovoljan onaj od 10 {#}

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!
16 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

Zašto bih instalirao program od 750MB kad mi je sasvim dovoljan onaj od 10 {#}

Nezz. meni su te rasprave besmislene u današnje vrijeme terabajtnih diskova.

14 godina
neaktivan
dj_beni kaže...
Budimir kaže...

Fuj to! Vim.

<Oprostite za skretanje>

Ovakvu reakciju sam vec dobio. Mozes li mi reci, sto je to toliko bolje u vim-u od emacsa.

Dosta radim i u jednom i u drugom i to su dva daleko najbolja editora, ali cemu pljuvanje Emacsa.

14 godina
neaktivan
Joco55 kaže...

Sučelje si čovjek prilagodi prema svojoj želji.

16 godina
neaktivan
Budimir kaže 

Sučelje si čovjek prilagodi prema svojoj želji.

M'oš  mislit kako će početnik mijenjati raspored prozora i toolbar-ova, ali za kraj da se mi ne prepiremo neka instalira oba 2 pa nek vidi koji mu najviše paše.

17 godina
neaktivan
Joco55 kaže...

Isti k, 2 GB ili 750 MB. C::B sa MinGW-om zauzima ~100 MB. Može importati Devcpp projekte, za slučaj da se netko prebaci s Devcpp-a.

Što se tiče slike, mogu i ja upisati u Google VS EE i prikeljiti prvu najružniju sliku koja izađe. Layout se da sasvim lijepo prilagoditi kak god želiš te se isti može spremiti pa ih možeš u hodu izmjenjivati (a vjerojatno tak nekaj može i VS).

I najbitnije, ne nabija mi one Microsoftove gluposti, tipa includeanje stdafx.h-a, pa mi šibne tmain, _TCHAR*, gledam wtf, kakve su to gluposti, čak je i mene zbrecalo (ne razvijam Win-only aplikacije, ponajprije ne u VS-u), kak ne bi onda početnika koji ide po knjizi ili tutorialu, tamo piše int main(int argv, char *argc), a u VS-u nekaj sasvim drugo. :O

Ma nek stavi oba, pa koji mu se više svidi. U krajnjem slučaju, bitno da je on sretan, mi smo tu tak i tak samo da damo prijedlog.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice