Zanima me jel ovo dobar jezik za ucenje, jer cito sam nesto i meni se ceni da je dobar za pocetnike...ev sad sam skino FreeBASIC i treba mi par tutova dobri pa ako netko zna...thx
Ovako ću ti reči...
Učio sam Basic u školi i to punih 8 god. Basic je jezik ako hočeš se igrati. Ako misliš ozbiljo se pozabaviti programiranjem i naučiti pravilno programirati, počni sa nekim Objektno-orijentiranim jezikom kao npr. Delphi, C# ili Java, može i VB.NET.
Delphi je jaaako dobar jezik ali kako se kreče, izgleda da če ga ugasit. Osobno smatram da bi ti VB.NET ili C# bili pametan izbor.
nije da sam neki programer, basic je ok za početak.
ali preporučujem c++. To je klasika, na njemu dosta ljudi počne, i ima hrpa tutoriala za njega
evo štosan linkić; http://www.tutorijali.net/
Ovako ću ti reči...
Učio sam Basic u školi i to punih 8 god. Basic je jezik ako hočeš se igrati. Ako misliš ozbiljo se pozabaviti programiranjem i naučiti pravilno programirati, počni sa nekim Objektno-orijentiranim jezikom kao npr. Delphi, C# ili Java, može i VB.NET.
Delphi je jaaako dobar jezik ali kako se kreče, izgleda da če ga ugasit. Osobno smatram da bi ti VB.NET ili C# bili pametan izbor.
BASIC je lagan za naučiti, ima jednostavnu sintaksu, i to su mu vjerovatno glavne prednosti.
Ako već misliš raditi sa BASIC-om, preporučujem ti softver RealBasic, iz razloga što ima multiplatformski kompajler, drugim riječima, napišeš neki soft i kompajliraš ga za Windowse, OS X i Linux....
Ovako ću ti reči...
u basicu nemozes napraviti neki dobar program to ti je bezveze, bolje uci c,vb ili c++
QBasic je jezik za pocetnike, jako dobar za "orijentaciju", tj. za opcenito shvacanje programiranja.
Poslije toga mozes preci na Pascal, s obzirom da je i on jako jednostavan, ali opet jako mocan i funkcionalan.
Nece ti dugo trebati da naucis ta dva programska jezika, pa vrlo brzo mozes prijeci na nesto naprednije, kao sto su C# ili Java.
Zanima me jel ovo dobar jezik za ucenje, jer cito sam nesto i meni se ceni da je dobar za pocetnike...ev sad sam skino FreeBASIC i treba mi par tutova dobri pa ako netko zna...thx

Hmm, kako to da nitko ne spominje Python i Ruby?
Bjež od toga ko od vraga.
Ako moraš početi, počni s C-om ili Pascalom.
C je još uvjek svepristan i njegov utjecaj je velik u svim trenutnim i microsoftovim i ostalim jeticima.
C ti je malo teži od Pascala, ali uz malo volje brzo ces ga savladati.
Ovako ću ti reči...
I ja bi preporučio c++. Na faksu smo imali i javu koja također nije teška. Ove godine radimo u c++ i odlično se snalazim u njemu. A imaš i odličnu knjigu u kojoj ti ima sve o njemu "Demistificirani c++" . Proguglaj malo i naći ćeš nešto.
2 GB RAM 667MHZ
ASUS 7300 GT @ 475/920
I ja bi preporučio c++. Na faksu smo imali i javu koja također nije teška. Ove godine radimo u c++ i odlično se snalazim u njemu. A imaš i odličnu knjigu u kojoj ti ima sve o njemu "Demistificirani c++" . Proguglaj malo i naći ćeš nešto.
Nisam cijelu vecer bio na forumu i vidim momci da ste se stvarno potrudili,thx prije par mjeseci sam poceo uciti python,mozda neka dva mjeseca i odustao sam...i mislim da cu sada odustati i od Basica, jer vidim da bas nije dobar za ucenje,a i netko je spomenuo onu naredbu GOTO koju,koliko sam ja shvatio,programeri naprosto MRZE...i nakon nekog razmisljanja odlucio sam se za C++, pa ako moze par linkova(tutovi,compileri,s potrebno...)bio bih stvarno zahvalan!
@itf4n: znam da je BASIC jezik, a FreeBASIC program, samo sam se krivo izrazio.
...počni s Ruby-em, kažu da je nabolji programerov prijatelj....ili sa C, koji je "latinski jezik" za developere.
I mislim da cu sada odustati i od Basica, jer vidim da bas nije dobar za ucenje,a i netko je spomenuo onu naredbu GOTO koju,koliko sam ja shvatio,programeri naprosto MRZE...
i nakon nekog razmisljanja odlucio sam se za C++, pa ako moze par linkova(tutovi,compileri,s potrebno...)bio bih stvarno zahvalan!
BASIC ti je dobar da se malo upoznaš sa programiranjem.Ali kako je rekao Hellraiser i mbaksa, s njim možeš steći krivu logiku programiranja. Ako se želiš ozbiljnije baviti programiranjem, uzmi si C++.
Kasnije se možeš prebaciti na C# ili Javu.
Za C++ imaš besplatni IDE s kompajlerom "Dev-C++". Također imaš i odlične besplatne alate od Microsofta:
Visual studio express (C++,Visual Basic i Visual C#).
Za C# ima još jedan dobar alat:Shardevelop. Eclipse pisan u Javi možeš također koristiti za C++ ali i za Javu.
Netbeans je isto jedan odličan IDE za Javu a ima vrhunski GUI uređivač Matisse.
Za Javu ti je dobar i JcreatorLE IDE alat pisan u C++ za Windowse pa ako imaš slabiji kompjuter dobar ti je izbor.
Za pisanje u objektnom Pascalu imaš Lazarus koji je free verzija Delphia, filozofija:
write once compile everywhere, dok kod Jave: write once run everywhere Imaš veliki izbor, sam odluči.
Ja sam počeo s Basic-om još na Commodore-u 64, pa sam prešao na Pascal s prvim PCom, pa na C++ i sad nešto čeprkam po Java-i
Inače, prilično dobar ti je najnoviji Visual Basic 2008 (u sklopu MS Visual Studia 2008).
Za pisanje u objektnom Pascalu imaš Lazarus koji je free verzija Delphia, filozofija:
--
Ako postoji netko da je probao sam naučiti programirat i nije mu uspjelo, preporučio bih mu program Revolution Studio. Koristi, mislim, najlakši programski jezik koji postoji (transcript). Jezik je, kako ga oni zovu, english-like, i stvarno je jednostavan. Za par minuta se može napraviti neki cool programčić. Jedina i največa zamjerka je što košta £199.00. Možete probati trial verziju.
Inače, za program sa saznao preko Bug DVD-a.
Jednostavno volim prepirke oko toga koji je programski jezik bolji....
Vurhunac je bio kada sam čuo prepirku oko toga da li je bolji c#, j# ili vb.net..... VRHUNAC!
Da se čovijeka jednostavno pita što planira pisati u životu? mislim da ako planira pisati poslovne aplikacije da mu je c++ zadnja stvar koju treba učiti.
Da se čovijeka jednostavno pita što planira pisati u životu? mislim da ako planira pisati poslovne aplikacije da mu je c++ zadnja stvar koju treba učiti.
kratko i jasno:
GUI
napravi gui u c++ pa u vb.net (ili c#) pa mi reci di si bio brži i di si se manje naj*bo oko sirnica i detalja
Vrlo je važno u kojeem smjeru planiraš ići kao programer.
svaki programski jezik ima neku prednost i neki nedostatak.
Zamisli, naučit će c++ a za par godina se pojavi neki drugi programski jezik i šta će onda... pa naučit će ga ko php. A tu ti ionako treba html za gui. osim ako si malo pametniji pa napraviš sve u asp-u pa se opet nemoraš znojiti da bi nešto nacrtao....
smatram da se programer nebi trebao zamarati guijem pa samim time sam dao argument gore....
Imam samo jedno pitanje za ljude koji misle da je lakše u c++ pisati poslovnu aplikaciju: Do you like pain?
kratko i jasno:
GUI
napravi gui u c++ pa u vb.net (ili c#) pa mi reci di si bio brži i di si se manje naj*bo oko sirnica i detalja
Učio sam Basic, C# i sada C++, mogu reći da mi Basic nije niti malo pomogao. Ako već počimaš savjetova bi ti da ideš na C# jer se dosta koristi, ima dosta tutoriala i dosta prednosti.
poceo sam sa qbasicom iz enter cd-a, tu sam skuzio osnovne naredbe if,do while itd.....
Onda sam skinuo s neta visual basic 6 kojeg još i dan danas koristim,ne za posao xD ipak idem u srednju školu. puno mi je jednostavniji od c++ kojeg ucim u skoli.
Možda je malo prežestogo reć da programeri "mrze" GOTO naredbu, ali da puni njih smatra da treba biti maknuta - to da :)
GOTO naredba je toliko omražena jer totalno poremeti logiku programa, koji onda postaje skloniji ispadu, težak za čitanje, itd...
Npr. nama na faksu je bilo izričito zabranjeno korištenje GOTO naredbe, korištenje dotične na labosima ili kolokvijima bi
automatski značilo pad. Jednostavno, protivi se ne nekim opće prihvaćenim programerskim praksama.
+da budem više ontopic : ako netko počinje programirati "od nule" onda treba početi s objektno orijentiranim jezikom. Bio to C++, Java, C# tak svejedno. Važno je pohvatati koncepte (naslijeđivanje, enkapsulacija, itd...)
--
PLAY c1