Xeon vs Ix

poruka: 8
|
čitano: 1.569
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
offline
Xeon vs Ix

Ukratko, imam pitanje, da li je boli intel xeon ili intel ix procesor, i koji se za što koristi 

1 intel xeon
1 intel ix
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Xeon vs Ix

dali je bolji MANov šleper ili bus? isti kotači, osnova.. druga namijena. Odgovor ne postoji, tj moraš ga za sebe naći.

 

edit: + veća razlika je MBO-chipset i RAM.. sad se pojavljuju i gamerske-server MBO (mixevi). PC je spoj desetak komponenti i svaka ima utjecaj na konačni rezultat, dok pojedina komponenta nije presudna. Pošto je kompatibilnost MBO-socketa i CPU/RAM ona koje onemogućuje ''ravnopravnu'' usporedbu, nikad nećeš dobiti pravu usporedbu.

-server mora imati psopustnost, ima više jezgara jer barata s više simultanih taskova, dok je za desktop važniji clock.. (npr dali je važnije 8c ili Hz) a to ovisi o aplikaciji koja nešto (ne)iskorištava. Istovremeno, jezgra je jednaka na svim intelima unutar generacije, razlike se tad rade tvorničkim zaključavanjem-onemogućavanjem neke funkcije, npr za server može biti nevažno AVX, dok za destkop može biti važno. Deskotop nema potrebe za više taskova (kad igraš ili benchaš) dok server u pravilu paralelno radi tisuće transakcija, sve to ide kroz MBO (transfer pa 2-kanalna-3-kanalna-4-kanalna memorija) itd. itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2016 19:17 (ihush).
8 godina
neaktivan
offline
Re: Xeon vs Ix

a koji je bolji za gaming?

 

btw da li mi je vaznije vise jezgri ili mhz

10 godina
offline
Re: Xeon vs Ix
četvrtko kaže...

a koji je bolji za gaming?

 

btw da li mi je vaznije vise jezgri ili mhz

 Nove igre sve više iskorištavaju više jezgri a veći takt je uvik bolji tako da...

Sami sebi smo najveci neprijatelji
15 godina
offline
Re: Xeon vs Ix
četvrtko kaže...

a koji je bolji za gaming?

 

btw da li mi je vaznije vise jezgri ili mhz

 -po logici i7 .. jer je optimiziran za takve taskove, manje jezgara (recimo 2-4-8 vs serverskih 8-30, jer ih za sad prosječne aplikacije ne koriste) tad viši clock da malu prednost.

ovako ide 'čarobna formula' .. komad silicija, na njemu se može smjestiti određeni broj tranzistora. To je CPU.

recimo milijarda tranzistora, tad im se dodjeli uloga, VGA, cache, fpu, alu.. mmx(simd).. sve to zajedno daje neke performanse, npr s manje keša bi dobio ferarija s ćelavim gumama ili bez neke SIMD funkcije kao bez goriva... usko grlo.

isiti ti tranzistori su samo drugačije podijeljeni na i7-xeon npr server će imati više keša ali mu vga nije bitan, važan mu je VTx dok za običnog juzera možeš disableati u BIOSu.. itd.

Kao što od istog motora možeš napraviti F1-traktor-avion, nisu isti finalni proizvodi... mjenjač-opterćenje i RPM.. to je najslikovitiji opis.

Tak da sam CPU za gaming-desktop, prednost ima i7, .. ali (naravno), vidi npr kako dodavanje SSDa djeluje. Ubrzaš feeling.. sve (a zapravo je jednako brz CPU-PC, samo disk). Istu prednost uvijek ima Server MBO-chipset (broj PCIex staza, kanala..) kao da usporediš običnu cestu i autoput, isti ferrari.. na autoputu je brži, jer ima slobodan put, transfer. Usporedi VGA kao mini-pc vidjet ćeš da zvjerska mora imati brzi ram-bandwidth na PBCu.. inače bi snaga bila neiskorištena, kao loše gume, zastoj na cesti i sl.

Pošto su različite MBO a 90% CPUa je identično, u većini testova/RL-taskovima će pobijediti Xeon... dok sintetika može dati pobjedu u pojedinoj FPU operaciji i7. Više zbog MBO nego zbog CPUa.

Drugi način usporedbe, usporedi Celeron-Pentium-i3-5-7, ista jezgra (motor-kubikaža), ostalo su sve razlike zbog ograničenja (blokirana funkcija ili neispravan dio tranzistora), količina cachea, VT-SIMDovi itd.. to da razliku ako je sve ostalo identično, ali i cijenu 300-3000kn. NE miješati s ULW.. Mobile ili Atom, jer tad je niža potrošnja kriterij, kao stabilan OC i voltaža i sl, npr nije K ni po čemu bolji, samo je otključan, identičan, skuplji. Atom pak radi 'na zrak' (karikirano malo struje), zadovoljavajuće, i njegov ciljani task se razlikuje od i7-Xeon ali npr često u entrylevel serverima ili htpc ... Namjena=specijalizacija i tad je takav CPU optimalniji (bolji?) za konkretan task ali možda lošiji za neki drugi.

 

edit: i da, za igre je ipak primarno VGA-GPU snaga glavni faktor. Intel je pak u prednosti kao platforma u odnosu na AMD (različita struktura koja pokazuje kako je bitno da CPU fila VGA podacima + koristi SIMDove i GPU paralelno) pa u pravilu da veći bench score.. (ako gledamo broj jezgara i clock kao neki 'logičani' kriterij.. zapravo ta intel-AMD razlika pokazuje razlike više nego i7-xeon). Poštene usporedbe nema, jer nije ista MBO-chipset (pa ni RAM..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.1.2016 11:23 (ihush).
8 godina
neaktivan
offline
Xeon vs Ix

Napamet bubam, ali... po meni, logicki gledajuci, ako uzmem sve bolje gaming laptope, u njima je i7, a ne xeon,AMD.... 

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Xeon vs Ix

laički da .. realno ni nema xeona (lapića), izuzetak Apple.. intel radi direktno za njih, modificiran xeon, ali mac nije gaming..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
offline
Xeon vs Ix

Oduvijek i danas postoje xeon windows laptopi.

 
1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice