Esej u vezi procesora...

poruka: 7
|
čitano: 2.534
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Esej u vezi procesora...

Dakle, profesor mi je dao tezu da se nove generacije procesora zagrijavaju sve više i više od prethodnih... na meni je da tu tezu potvrdim odnosno pobijem, ali naravno sa dokazima za moje tvrđenje... prvo što mi je palo na pamet jeste veličina hladnjaka, npr. hladnjaci na athlonu/phenomu II seriji procesora su skoro duplo manji od athlon/phenom procesorima...

Međutim ja moram da tu uvedem i Intel kao i AMD, a naravno i grafičke čipove, NB i SB...

Na osnovu čega da dokazujem da je teza tačna, odnosno netačna???

Na pamet mi pada ono što je na amd-ovom sajtu Wattage i na intel-ovom TDP (thermal design power odnosno thermal design point) ali to nema neke pretjerane zakonitosti...

Unaprijed hvala! Namigiva

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Esej u vezi procesora...

pa tezu nije moguce ni pobit ni potvrdit, mozes samo iznijet cinjenice vezane uz procesore, a to ces nac na sluzbenim intelovim i AMD-ovim stranicama, gdje je za svaku seriju procesora dana maksimalna potrosnja... u pricu dodaj i ukupan broj tranzistora koji pojedina generacija koristi, kao i tehnologija (u nm) koju ta generacija koristi, pa mozes jedino izvuc nekakve zakljucke, ali ne i teze... na kraju krajeva, po brzini mozes usporedit i starije generacije sa npr. Atom procesorom, a koje bi po brzini (rada, ne GHz) medjusobno jedno drugoj odgovarale... tek to je prava usporedba...

sto se tice grafickih kartica, vrijedi gotovo pa ista stvar, jer i prije 5, 10 godina postojale su pasivne i aktivno hladjene, postoje jednako i danas, s tim da danasnje najslabije su opet x puta brze nego nekadasnje aktivno hladjene...

u svakom slucaju, dobia si jako zanimljivu temu...

15 godina
neaktivan
Esej u vezi procesora...

aha, to mi je dilema, definiši mi samo brzinu...

kako sam ja to zamislio, pošto naravno i sad postoje jednojezgreni procesori, a naravno već izlazi i 2-3 generacija dvojezgrenih-četvorojezgrenih ja bih poredio one sa istim klokom...

naravno broj jezgara i clock utiče na potrošnju el. energije odnosno oslobađanju toplote...

po meni, 5 dobrih stranica za početak eseja su:

http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_design_power

http://en.wikipedia.org/wiki/CPU_power_dissipation

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_CPU_power_dissipation

i naravno amd i intel zvanične...

hajde još malo pripomozi... :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

evo ti jos jedna di imas stvarno svakakvih procesora, npr. Athlon http://www.cpu-world.com/CPUs/K7/AMD-Athlon%20XP%202100%2B%20-%20AXDA2100DUT3C.html a ostale ces izvuc po potribi...

NE, brzinu ne mozes usporedjivat po frekvenciji (clock-u)... jer ogromnu ulogu u subjektivnoj (objektivnoj) brzini izvodjenja pored same frekvencije ima sama interna arhitektura procesora. po frekvenciji mozes usporedjivat iskljucivo procesore s istom jezgrom, a razlicite frekvencije, a samim time i potrosnje, medjutim, TDP se obicno daje za citavu seriju (arhitekturu)...

15 godina
neaktivan

ok, shvatio sam da se brzina ne mjeri clockom, nego mi razjasni kako se mjeri stvarna brzina rada?

zanimljiva stvar koliko se grije Prescott, on je naspram Core2 kao inkvizicijska lomača :P

obratite pažnju na ovo http://www.intel.com/products/processor/atom/specifications.htm

i na bilo koji drugi procesor... mislim atom jeste procesor nove generacije :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.1.2010 14:47 (Sargas).
16 godina
Sargas kaže...

zanimljiva stvar koliko se grije Prescott, on je naspram Core2 kao inkvizicijska lomača :P

..

-to je jednostavan odgovor. Ali može biti uzrok bolje hlađenje, efikasnija arhitektura..

-jedan od važnih podataka je voltaža na kojoj CPU radi. To je najdirektnije povezano, unutar iste kategorije so onda dodaje clock.. kao dodatna potrošnja i OC.

Kao i ostale komponente (RAM, VGA) i CPU radi na nižoj voltaži, ali je ukupna potrošnja veća. Jednostavan dokaz je PowerSuplay, broj konektora 20-24, EPS+4-8 itd..

Također, svi tranzistori trebaju određeni napon za rad i promjenu stanja, cache je ogroman, često veći od jezgre, direktno utječe na količinu struje koju vuče, a time i na potrošnju.

Kad se sve zbroji, ipak troše više, ali su i efikasniji, bolje projektirani. Zato i nešto hladniji nego starije generacije. Posljednje serije automatski pale/gase jezgre, te ih po potrebi overclockaju i dižu voltažu. Tako da se za 'pravi omjer' koristi CPU-snaga/po watu (kao podatak za servere), što je danas višestuko veće. Uz ULV serije (niska potrošnja..), pa je skoro nemoguće uspoređivati na taj način, dodatno postoji i underclocking-undervolting...

-Postojali su prije modeli s pasivnim hladnjacima, postoje i danas, dok je Atom upravo tomu namijenjen.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Sargas kaže...

ok, shvatio sam da se brzina ne mjeri clockom, nego mi razjasni kako se mjeri stvarna brzina rada?

i na bilo koji drugi procesor... mislim atom jeste procesor nove generacije :)

stvarnu brzinu mjeris stvarnim radom... stopericu u ruke pa mirit, i u ovom slucaju je gotovo uvik manje-bolje...

npr. winrar, i koliko mu triba da spakuje 1gb podataka u .rar file

npr. photoshop, koliko mu triba da primjeni neki kompleksniji filter na fotografiju recimo 3000x2000px (iako ovo uvelike moze ovisit o kolicini mem na raspolaganju)

npr. koliko triba nekom programu (znace pirati koji) da pretvori dvd u divx

npr. koliko triba za prekodirat .wav (ripane) pisme u .mp3

ono gdje je vise bolje su fps (za igrice), a tu opet ponajvecu ulogu pored adekvatnog procesora igra graficka kartica koja je postala veca pecnica nego sami cpu...

sinteticki testovi (programi koji simuliraju opterecenje i daju nekakvu brojku) mogu ti dat nekakav uvid u odnose (opet, vise je bolje)

medjutim, triba se ovdje ogradit, za sve procesore trebali bi postojat isti uvjeti da bi rezultati bili jednaki, a ako ides prilicno u proslost, onda tu imas problem, od memorije (sdram, ddr, ddr2, ddr3 i kolicina), preko graficke kartice (pci, agp, pci-express), maticne ploce (chipseta), iskoristenost (postojanje) vise jezgri i programa koji ih znaju upotrijebit, 32/64bit, itd, itd...

najbolje sto mozes ponudit je fiktivno slozit odredjenu "best-buy/top" konfiguraciju tog vrimena, pa uz odgovarajuci procesor usporedjivat koliko su uspjesni u ovim realnim testovima...

tehnologija je napredovala, ide se prema sve manjim tranzistorima, automatski za istu frekvenciju bi takav tranzistor trebao generirati manje topline... pa sad racunaj 90nm, 65nm, 45nm, 32nm, sto manje, to u pravilu ekonomicnije uz jednake ili bolje performanse... a atom, i aktualne (pa i generaciju-dvi stare) procesore ne triba svrstavat u isti kos, ipak je razlika u brzini znacajna... vec su ULV modeli npr. intelov SU4100 odnos nebo i zemlja prema atomu...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice