AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.556
|
čitano: 6.373.621
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

ASUS PRIME B450M-A II, bios sam jednom ažurirao na verziju 4002, grafička gtx 1660 super, 16 gb ram ddr 3200 kingston fury beast, napajanje mislim da mi je neko loše ms core 500. al dosad je sve radilo ko urica 3 godine

1 0 hvala 0
14 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)

Pa ono, ako imaš tako neke "anomalije" i dalje, ja bi počeo od toga da vratim BIOS na default settings, update BIOS-a na najnoviji i onda lagano dalje krenuo. 

itomic009
16 godina
goran022 kaže...

ASUS PRIME B450M-A II, bios sam jednom ažurirao na verziju 4002, grafička gtx 1660 super, 16 gb ram ddr 3200 kingston fury beast, napajanje mislim da mi je neko loše ms core 500. al dosad je sve radilo ko urica 3 godine

Neće nadogradnja BIOS-a riješiti problem, možeš ga eventualno vratiti na tvorničke postavke. To je hardverski problem i to ti vjerojatno senzor krivo očitava vrijednost. Možeš promijeniti termalnu pastu, kako je već rečeno. Možda se nekako pomaknulo hlađenje tj. baza hladnjaka na procesoru, pa dobro provjeri kako stoji hladnjak. Ali malo je vjerojatno da se tako nešto dogodilo.

17 godina

Nikakav drugi bios, promjeni pastu samo i amen, vidi profile od hladnjaka da se tu nešto nije ti promjenilo.....u biosu ili u nekom od programa ako koristiš

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Ja sam s kombinacijom Ryzen 7 3700x i ASUS TUF GAMING B550-PLUS WIFI imao u startu problem s temperaturama. Nakon 3-4 dana korištenja i zezanja s BIOSom sam skužio da su temperature nenormalno visoke. Tipa 90 Celzijusa i vent vrti kao lud, a procesor kuha. Inače hladnjak je bequiet Dark Rock 2, tako da nije baš slab. Rest BIOSa iz sučelja i dalje isti problem. Provjerio da sve stoji kako treba i isto od toga ništa. Novijeg BIOSa nije bilo. Na kraju u poluočaju iščupao bateriju BIOSa i premostio jumper za reset. Upalio i sad proc ko led. Vozim ga na 4300MHz sve jezgre i u gamingu ne vidim preko 67-68 zimi, 75 ljeti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.6.2025 21:48 (mali od foruma).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

To bi onda moglo značiti da je iz nekog razloga procesor koristio dosta visok napon. Puno viši nego mu realno treba i reset BIOS-a je stvari doveo u red. Samo... Kako objasniti to da je forumašu procesor 3 godine uredno radio i sada da mu se iznenada pobrkalo nešto u postavkama BIOS-a i zbog toga mu procesor radi na višem naponu nego prije? Čudno, jako čudno bi to bilo. S druge pak strane, i sam sam sve do nedavno imao muku sa Ryzen sustavom i RAM-om. Gdje je bilo raznih anomalija...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Kaj nismo pričali da si imao anomalije jer si memoriju uštekao u A1/A2 slotove ili je to bio netko drugi?

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Jesam. Meni je RAM bio problem, tj. kombinacija memorije i njezinih utora na matičnoj ploči. Hoću reći da je Ryzen (za AM4 i s naglaskom na sve niže od 5000 serije) dosta mušićav i čudno se ponaša. Takav sam dojam stekao.

15 godina

da si uključio ram po preporuci kako treba da li bi onda imao problema?

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Hahhaha :D. Baš, nije mušičav nego uštekaš kako treba i to e to. 

itomic009
16 godina

To se tek treba pokazati u narednim mjesecima hoće li biti dobro. Jer nestabilnosti i anomalije nisu bile svakodnevne, nego bi se događale svakih par mjeseci (kao primjerice vraćanje postavki sa XMP na tvorničku vrijednost).

Jedino ovo u zadnje vrijeme je bilo nešto češće, što me je i nagnalo u biti da ubodem RAM u druge utore.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pa nije AM4 od jučer tu pa sad se ne zna kako šta. Doslovno je tu više od 8 godina, i sve radi već godinama ko vura. U početku je bilo mušica, prva ili druga serija a nakon toga je manje više ko pjesma. Mislim da je to uvjerljivo najbolji i najuspješniji i najzahvalniji mainstream socket za prosječne usere i gamere. Masa ljudi ima i dalje AM4 ploče i dan danas se može kupit i složit moderan komp na toj platformi. To smo doživili bili sad, teško da će tako nešto opet. 

itomic009
12 godina
Boris grozni kaže...
Amd nebudu stigli ni za 500 godina koliko im je procesora krepalo u 3 mjeseca toliko o pouzdanosti🤦

U kojem ti svijetu zivis, degradatori krepavali kao mušice na vjetrobranskom staklu, nestabilni sistemi, plavi vam doslovno prodavali defektne procesore a ti ih veličaš dok po AMD-u kenjaš a problem je u jednom proizvođaču PLOČA u kombinaciji sa 9000 serijom a ne samom procesoru.
Intel je na tronu drlog procesora sa kojeg će ga teško iko ikada skinuti nakon ovog fijaska sa 13 i 14 gen.
Ne znaš šta im je gore, potrošnja, zagrijavanje konstantni novi socketi ili šlag na tortu - degradacija 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 11:51 (ibme74).

5 1 hvala 0
4 godine
ibme74 kaže...
Boris grozni kaže...
Amd nebudu stigli ni za 500 godina koliko im je procesora krepalo u 3 mjeseca toliko o pouzdanosti🤦

U kojem ti svijetu zivis, degradatori krepavali kao mušice na vjetrobranskom staklu, nestabilni sistemi, plavi vam doslovno prodavali defektne procesore a ti ih veličaš dok po AMD-u kenjaš a problem je u jednom proizvođaču PLOČA u kombinaciji sa 9000 serijom a ne samom procesoru.
Intel je na tronu drlog procesora sa kojeg će ga teško iko ikada skinuti nakon ovog fijaska sa 13 i 14 gen.
Ne znaš šta im je gore, potrošnja, zagrijavanje konstantni novi socketi ili šlag na tortu - degradacija 

Ovo je doslovno bio razlog zasto sam nakon 15 godina otisao na AMD. Imam upgrade window 1 godinu s Intelom, i to samo ako sam uzeo recimo 13th gen pa sad idem na 14. S AMD mogu upgradeat iducih 6-7 godina sigurno, s tim da mislim da 9800X3D necu ni morat ali eto.

15 godina
Boris grozni kaže...
Pola napisanog je teska neistina, pogledati bilo koji svijetski forum opcenito crveni prednjaci s hw i sw problemima u jedno 90% otvorenih postova, apsolutno se nista nije promijenulo osim kaj im sad još masivno krepavaju procesori👌🤦

Znači da su svi prešli na AMD, Intel koristi 10% tih forumaša.

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
forumaš kaže...
Boris grozni kaže...
Pola napisanog je teska neistina, pogledati bilo koji svijetski forum opcenito crveni prednjaci s hw i sw problemima u jedno 90% otvorenih postova, apsolutno se nista nije promijenulo osim kaj im sad još masivno krepavaju procesori👌🤦

Znači da su svi prešli na AMD, Intel koristi 10% tih forumaša.

Većina toga je zahvaljujući longevitiju socketa

17 godina

boro ima para, vidis da svaki mjesec ubaci pinku jensenu za novu grafu, i intelu za novi proc

neka podrzava svoje voljene kompanije

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

U svezi ovih gluposti kako AMD sistemi ne rade kako treba, pogotovo na socket AM4, iz prve ruke kategorički tvrdim da su to, jel, neistine.

Ajmo redom:

Moj PC:

CPU: AMD Ryzen 7 5700X

MBO: ASUS TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI)
RAM: Corsair Vengeance PRO 2x16GB DDR4 3600 MHz

Sinov PC:

CPU: AMD Ryzen R5 5600
MBO: Gigabyte B450 Aorus Elite
RAM: Kingston FURY Beast 2x16 Gb DDR4 3200 MHz

PC prvog frenda:

CPU: AMD Ryzen R5 5600
MBO: Gigabyte B550 Gaming X V2
RAM: Kingston FURY Beast 2x16 Gb DDR4 3200 MHz

PC drugog frenda:

CPU: AMD Ryzen R5 1600 AF
MBO: Gigabyte B450 Aorus Elite V2
RAM: GSkill 2x8 Gb DDR4 3200 MHz

PC trećeg frenda:

CPU: AMD Ryzen R5 2600
MBO: Asus TUF B450 Gaming PRO
RAM: Patriot Viper Steel 2x16 Gb DDR4 3200 MHz

U svim računalima RAM stickovi u A2 i B2 slotovima, od dana kad sam ih složio i doslovno niti jedno od ovih 5 računala koja sam naveo nemaju problema.

Bilo je nešto sa ovim kompom od trećeg frenda, dok je taj setup bio kod mene. Ali je to bilo u kombinaciji sa drugim RAM-om, 2x8 GB keksi koji su na kraju,

ispostavilo se, bili s greškom i na kraju su zamjenjeni od strane trgovca za ove koji su sad u konfi, uz nadoplatu, dakako.

A, Boro...tko ga ne zna skupo bi ga platio, tko ga zna...taj bi ga...neozbiljno shvatio ;)

Tigar Krezumica
Moj PC  
6 0 hvala 1
13 godina

Izzy  dobro si detektirao problem u task manageru vidim da mi je osnovna frekv. sa 3.6 skočila na 4.0 i to uzrokuje vjerovatno zagrijavanje jel se može to popravit

0 0 hvala 0
14 godina

Kako ti to vidiš u task manageru? Ne znam sad više što se kod tebe događa jer je ovako troubleshoot-anje pokvarenim telefonom najgore.  Ovo kod tebe je jedna od onih situacija gdje netko tko se razumije iz prve ruke to riješi, ovako ti napišeš nešto, pa probaš ili nešto drugo a u stvarnosti je nešto treće. 

itomic009
13 godina

eto pokazuje 4 a osnovna brzina je 3.6

0 0 hvala 0
16 godina
goran022 kaže...

eto pokazuje 4 a osnovna brzina je 3.6

I meni je tako. Frekvencija je varijabilna i sukladno tome je varijabilan i napon, a samim tim i temperatura. Recimo, pri laganom opterećenju, i to na desktopu (a promatrano kroz HWinfo) frekvencija mi bude isto kao tebi - oko 4 GHz (do 4.2 max.), a napon ide na trenutke, ali jako kratko do 1.41 V ako sam dobro upamtio. Dok pri većem opterećenju, pa i maksimalnom čak, frekvencija se kreće od 3.9 - 4 GHz, ali napon je niži tada - 1.3x V. Ovaj "X" tumači kao 1.3 "i nešto V" jer ne znam sada koliko točno iznosi.

Daj "screenshot" iz programa HWinfo, pa da vidimo koliki ti je najveći zabilježeni napon procesora.

13 godina

zašto je onda temp tako velika u mirovanju a pred tjedana je bila 50 

0 0 hvala 0
16 godina

Jesi pogledao kako ti stoji, a i izgleda hladnjak procesora? Jesu li se "rebra" zapunila prašinom? Skini ga i stavi novu termalnu pastu, kako je već predloženo i onda vidi kakva je situacija.

11 godina
goran022 kaže...

zašto je onda temp tako velika u mirovanju a pred tjedana je bila 50 

Mozda ti cooler ne radi dobar kontakt sa procesorom, tj. popustili sarafi. Daj si uzmi 15min vremena, odvrni taj cooler i propusi ga, stavi novu pastu i onda vidi.. Naravno prije skidanja coolera nek se malo pece na 80c da ti se pasta sto vise "otopi" tak da procesor lakse skines, ne vuci cooler naglo gore nego kad skines sarafe sa coolera onda malo mrdaj cooler lijevo/desno da se odlijepi od procesora.

11 godina
fromcelltohell kaže...

Duplak ali jbg, jucer slozio jednu AM5 platformu, R7 7700 ali bez eksterne grafe (trenutno se nece koristit za gejmanje ali poslije bude), stavio rame sa qvl liste od maticne, naravno a2/b2, upalio docp i sve sljaka... stavio sam od prve -20 curve optimizer da vidim jel bude sljakalo, pokrenuo corecycler i sve proslo bez greske, u full loadu na silent modu 58c, ambijent temp 26c.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 19:53 (hahhaajaads).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice