AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

poruka: 426
|
čitano: 85.972
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 mjeseci
protjeran
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

To su stare vijesti

0 0 hvala 0
16 godina
Re: AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU
notloB kaže...

Hmm... izgleda da je iod kod zen4 i 5 identičan što znači ništa od rdna3 kojem sam se nadao, ima li kakvih službenih podataka o iod kod zen5?

Za sad nema potrebe, šta če ti više od 2CU iGPU s kojim ako zatreba moš solidno zaigrat i igrice.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-7000-zen-4-cpu/282858.aspx?page=17&jumpto=6549398&sort=asc&view=flat

Imaš iGPU i AMD VCN/AV1 video dekoder, a to znači da svaki CPU moš iskoristit za HTPC ili poslovni komp bez grafe.

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2024 21:47 (rambox).
3 godine
rambox kaže...
notloB kaže...

Hmm... izgleda da je iod kod zen4 i 5 identičan što znači ništa od rdna3 kojem sam se nadao, ima li kakvih službenih podataka o iod kod zen5?

Za sad nema potrebe, šta če ti više od 2CU iGPU s kojim ako zatreba moš solidno zaigrat i igrice.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-7000-zen-4-cpu/282858.aspx?page=17&jumpto=6549398&sort=asc&view=flat

Imaš iGPU i AMD VCN/AV1 video dekoder, a to znači da svaki CPU moš iskoristit za HTPC ili poslovni komp bez grafe.

Meni treba av1 encoder a rdna2 ga nema, mislim treba, volio bih ga imati ali nije pošto-poto neophodan, dvoumio sam se između novog cpua ili grafičke, još ću vidjeti hoću li r9900x ili rx7800xt ove godine, čini mi se grafa a onda ćemo vidjeti... spremam se kupiti ko gladan srat.

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2024 22:09 (notloB).
5 mjeseci
protjeran
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Procurila talijanska recenzija 9900X, sve u svemu 7800X3D pomeo pod sa njime u gamingu (posebno gadna je 1% i 0.1% low statistika) sve kako sam i prognozirao, sad jos ostaje da se potvrdi da ni Raptor Lake nije prestigao 

Evo i pisana vijest da se lakse slike usporede Ryzen 9 9900X falls short against Ryzen 7 7800X3D in gaming

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.7.2024 16:15 (Kec na desetku).

0 0 hvala 0
16 godina
Kec na desetku kaže...

Procurila talijanska recenzija 9900X, sve u svemu 7800X3D pomeo pod sa njime u gamingu (posebno gadna je 1% i 0.1% low statistika) sve kako sam i prognozirao, sad jos ostaje da se potvrdi da ni Raptor Lake nije prestigao 

Evo i pisana vijest da se lakse slike usporede Ryzen 9 9900X falls short against Ryzen 7 7800X3D in gaming

Da baš smo tebe čekali, ili da prognoziraš ono kaj znaju i golubovi na grani pa čak i Intel i9 nabijen do 6ghz.

- ako igrice ljube ili maksimalno iskorištavaju veliki 3D V-Cache=FPS skače u nebo

Ali ako igrice ne trebaju ili slabo iskorištavaju zeleno, onda je to sasvim druga priča to se vidi na istaknutim tablicama.

Talijani kao Talijani, smotano usputno testiranje samo za klikove ili nitko ne kupuje 12/24 proc samo za gejming.

Da je Talijanec napravil posel kak spada, onda bi nabavio R7 9700X pa njega usporedil vs R7 7800X3D.

Svi znamo da su za gejming daleko naprodavaniji procovi AMD R5/R7, ili kod Intela i5/i7 tak to ide.

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.7.2024 17:22 (rambox).
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

meh test

ceka se 9600x/9700x da vidim kako oni stoje naspram x3d, a imat ce slicnu cijenu

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran
rambox kaže...
Kec na desetku kaže...

Da baš smo tebe čekali, ili da prognoziraš ono kaj znaju i golubovi na grani pa čak i Intel i9 nabijen do 6ghz.

- ako igrice ljube ili maksimalno iskorištavaju veliki 3D V-Cache=FPS skače u nebo

Ali ako igrice ne trebaju ili slabo iskorištavaju zeleno, onda je to sasvim druga priča to se vidi na istaknutim tablicama.

Talijani kao Talijani, smotano usputno testiranje smao za klikove ili nitko ne kupuje 12/24 proc samo za gejming.

Da je Talijanec napravil posel kak spada, onda bi nabavio R7 9700X pa njega usporedil vs R7 7800X3D.

Svi znamo da su za gejming daleko naprodavaniji procovi AMD R5/R7, ili kod Intela i5/i7 tak to ide.

Pa ti da barem osnove gaminga poznajes vidio bi da taj 9900X nigdje nije prestigao 7800X3D, jedino je u GPU bound igri kao Alan Wake i sl. razlika minimalizirana. Sve ostale igre a narocito one CPU bound pokazuju drasticno bolje performanse na 7800X3D.

Čak i MP pokazuju veliku razliku u low fps statistikama, a na sve to 9900X trosi preko duplo više i grije se, plus bit ce 50% skuplji.

A kako ce 9700X konkurirati ako ce doci sa jos manjom frekvencijom od 9900X je lako prognozirati svakome tko od barem prekjucer prati hardware 

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.7.2024 16:57 (Kec na desetku).
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Stajaće isto kao i 9900X, barem su kod serije 7000 svi modeli koji nisu X3D u igrama jako blizu po performansama.

Zanimljivi su rezultati, u pola igara je prosečni fps jednak, što me je pozitivno iznenadilo, no utoliko je čudno da je u nekim drugima toliki gap, 23% u Cities Skylines 2 deluje kao bug.

Uglavnom, i AMD je imao skromne najave porasta performansi. Poređenje sa 7800X3D je svakako zanimljivo, mada bih voleo i da sam video poređenje sa 7900X.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Pa čak mi je i drago, da su dobili 30% boosta samo bi se dodatno raspametili sa cijenama. Ovak, stagnacija i triježnjenje :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran
Ivan(4) kaže...

Stajaće isto kao i 9900X, barem su kod serije 7000 svi modeli koji nisu X3D u igrama jako blizu po performansama.

Pa stajat ce u 2% razlike da, ali on napominje 9700X kao da od njega ocekuje da bude nwznam koliko brzi od 9900x a moze biti samo sporiji ako i frekvencija bude a tako se pise.

Druga stvar on jos uvijek prezentira nakon svih tragikomedija koje je AMD prosao njihove interne tablice i najave rezultata i onda ce mu se opet svi smijati kada izađu recenzije.

Ali neka, talijani su budale, cekamo 30.7. i world wide recenzije 

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.7.2024 17:14 (Kec na desetku).
3 godine
suspendiran
Gemmy kaže...

meh test

ceka se 9600x/9700x da vidim kako oni stoje naspram x3d, a imat ce slicnu cijenu

Pa kako bi stojali, bit ce samo gore

13 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Dobro je barem ću dobit 150e za 7600x da lakše pređem na Arrow Lake. Nije to ništa extra loše niti dobro ako je review pravi, pitanje samo po kojoj cijeni.

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.7.2024 19:44 (mislioc).

0 0 hvala 0
3 godine
suspendiran
mislioc kaže...

Dobro je barem ću dobit 150e za 7600x da lakše pređem na Arrow Lake. Nije to ništa extra loše niti dobro ako je review pravi, pitanje samo po kojoj cijeni.

Pa sad je 220€ novi u ducanu a do kraja godine nebude ni vrijedio 150 kako to inace biva kod AMD?

13 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Bit će popust za forum + ploča za oko 200e sve skupa tak da mislim da bu to ok cijena za komplet.

2 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran
Boris grozni kaže...

Pa sad je 220€ novi u ducanu a do kraja godine nebude ni vrijedio 150 kako to inace biva kod AMD?

Kako to tocno biva ne kuzim, prosvijetli nas dokazima?

A stabse tice r5 ryzena, 7500f i 7600 oni su pali mozda 20e u godinu dana, dok je 13600KF za to vrijeme pao 80e pa je sad prakticki i usao u njihov low end segment.

Bome ista stvar i sa ostatkom, intel prodaje modele sa duplo vise jezgri od AMD za iste pare kao 13700KF i 7700X itd...

Bulazniš

3 godine
suspendiran
Kec na desetku kaže...
Boris grozni kaže...

Kako to tocno biva ne kuzim, prosvijetli nas dokazima?

A stabse tice r5 ryzena, 7500f i 7600 oni su pali mozda 20e u godinu dana, dok je 13600KF za to vrijeme pao 80e pa je sad prakticki i usao u njihov low end segment.

Bome ista stvar i sa ostatkom, intel prodaje modele sa duplo vise jezgri od AMD za iste pare kao 13700KF i 7700X itd...

Bulazniš

Cime da te prosvijetlim AMD slavnim spustanjem cijena? Bokte jedan ryzen 1600 je kostao 220€ sad je 60€ koliko polovan vrijedi 20?
AMD se nikad, onda pa ni sad nije mogao uspooredivati s cijenovnom stabilnoscu Intela bilo novo ili polovno! Plavi statistikom i dalje deeeeeebelo vode, neznam mozda si daltonist pa ne vidis dobro?
Čak i da su spustili cijene debelo iznad svog prosjeka a nisu ljudi bi nahrlili na te iste procesore tako da je to 2xwin za plave

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.7.2024 21:05 (Boris grozni).
16 godina
mislioc kaže...

Bit će popust za forum + ploča za oko 200e sve skupa tak da mislim da bu to ok cijena za komplet.

borisu daj 50e extra popust da se ode na tamnu stranu

13 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Nije to za njega on ima fetiš na staru arhitekturu. Jednostavno ne prihvaća ispod 14nm slično kao strastveni ljubitelji automobila ispod tri litre motore.

0 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Gdje su sada ovi sta su se naslađivali na intelovoj muci, i zauzvrat hajpali ZEN 5 prodaju itd....

Znači gori na svim frontovima sa quality control-om danasnjih platformi!!! 

AMD delays its Ryzen 9000 launch due to unspecified quality issue — new launch in August; chipmaker pulls back all units shipped globally for quality checks

7800X3D ce tek sada planuti sa polica, a cijena mu nenadano jos vise skociti, sta ti je roba i sami presedan u HW svijetu da neki model jos poskupljuje kao lud pred novu gen 

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.7.2024 22:21 (Kec na desetku).

3 1 hvala 0
16 godina
Kec na desetku kaže...

Gdje su sada ovi sta su se naslađivali na intelovoj muci, i zauzvrat hajpali ZEN 5 prodaju itd....

Znači gori na svim frontovima sa quality control-om danasnjih platformi!!! 

AMD delays its Ryzen 9000 launch due to unspecified quality issue — new launch in August; chipmaker pulls back all units shipped globally for quality checks

7800X3D ce tek sada planuti sa polica, a cijena mu nenadano jos vise skociti, sta ti je roba i sami presedan u HW svijetu da neki model jos poskupljuje kao lud pred novu gen 

Barem su u AMD-u sve primjetili na vrjeme, a ne kao Intel koji je trebal isto napravit i sa svojim škart procovima prije lansiranja.

Ali ne, Intelu se jako žurilo sa 13/14 Gen procovima.Na brzaka je trebalo sa friškim procovima, ili bilo kakvim procovima(naponski nabijeni CPU 6ghz juriš)što prije konkuritat AMD-u.

Ovak nema nikakve štete, lansiranje proca ranije ili kasnije mjesec dana je ionak skroz nebitno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.7.2024 4:24 (rambox).
5 mjeseci
protjeran
rambox kaže...

Barem su u AMD-u sve primjetili na vrjeme, a ne kao Intel koji je trebal isto napravit i sa svojim škart procovima prije lansiranja.

Ali ne, Intelu se jako žurilo sa 13/14 Gen procovima.Na brzaka je trebalo sa friškim procovima, ili bilo kakvim procovima(naponski nabijeni CPU 6ghz juriš)što prije konkuritat AMD-u.

Ovako nema štete, laniranje proca ranije ili kasnije mjesec dana je ionako nebitno.

Ti si stvarno zelen ako mislis da nema štete, pa ovo je autogol samo takav, a sada su dodatno nabili lošu reputaciju uz ionako vec narušenu sa time da nece biti ni blizu 7800X3D.

Sreča u nesreči je da su na vrijeme digli ručnu da se nisu na recenzijama obrukali, ali ostaje sada pitanje kakva je to greška da oni sada trebaju 2 tjedna da bi poslali nazad procesore jer recenzenti nisu uspjeli niti recenzije snimiti sa svim modelima zbog te greške u proizvodnji.... A veliko je pitanje hoce li uspjeti u tako kratkom vremenu locirati sve probleme i ne napraviti nove u tom procesu "popravka", te hoce li se launch jos prolongirati od ta 2 tjedna...

I sada im je jos veci minus sta se taj launch jako bliži onome od X3D modela....

Edit

Sada mi se vrti kroz glavu da zasto bi halatali i povlačili čipove nazad ako je stvar software-ske prirode?, to nema smisla ako se treba novi BIOS ili firmware pustiti, ovo mi smrdi na neku HW problematiku sa čipovima, ne kazem da je ali mi smrdi....

I ako je stvar HW prirode to znaci da ce povlaciti i sve modele iz trgovina i onda morati kompletan relaunch raditi...

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.7.2024 23:03 (Kec na desetku).
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Ako sam ja dobro razumeo Stevu, povukli su ih da još jednom odrade validaciju, dakle jeste HW, ali ono što izađe bi trebalo da bude ok (ostalo možda ode na lager da čeka izlazak non-X SKUova, ako problem nije preveliki).

EDIT: Druga misao mi je da su ih možda povukli da bi im povećali power limite ili nešto slično, ne bi li izvukli još koji procenat performansi, jer su zaključili da bi bili razočaravajući.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.7.2024 0:05 (Ivan(4)).
Moj PC  
1 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Ne vjerujem da je ovo drugo jer to sta nude od performansi su znali mjesecima ranije, nebi poslali procesore pa se onda naknadno za par dana sjetili sve povlačiti.

A i to mijenjanje power profila i frekvencija se radi softwerskim putem.

0 0 hvala 0
14 godina
Kec na desetku kaže...
rambox kaže...

Ovako nema štete, laniranje proca ranije ili kasnije mjesec dana je ionako nebitno.

Ti si stvarno zelen ako mislis da nema štete, pa ovo je autogol samo takav, a sada su dodatno nabili lošu reputaciju uz ionako vec narušenu sa time da nece biti ni blizu 7800X3D.

Sreča u nesreči je da su na vrijeme digli ručnu da se nisu na recenzijama obrukali, ali ostaje sada pitanje kakva je to greška da oni sada trebaju 2 tjedna da bi poslali nazad procesore jer recenzenti nisu uspjeli niti recenzije snimiti sa svim modelima zbog te greške u proizvodnji.... A veliko je pitanje hoce li uspjeti u tako kratkom vremenu locirati sve probleme i ne napraviti nove u tom procesu "popravka", te hoce li se launch jos prolongirati od ta 2 tjedna...

I sada im je jos veci minus sta se taj launch jako bliži onome od X3D modela....

Edit

Sada mi se vrti kroz glavu da zasto bi halatali i povlačili čipove nazad ako je stvar software-ske prirode?, to nema smisla ako se treba novi BIOS ili firmware pustiti, ovo mi smrdi na neku HW problematiku sa čipovima, ne kazem da je ali mi smrdi....

I ako je stvar HW prirode to znaci da ce povlaciti i sve modele iz trgovina i onda morati kompletan relaunch raditi...

Zabili si autogol?S čime?Zato kaj su odgodili izlazak 9000 serije,da bude sve kak treba?Naj biti deca Draš!

Biti ili ne biti pitanje je sada.
5 mjeseci
protjeran
Zizo kaže... 

Zabili si autogol?S čime?Zato kaj su odgodili izlazak 9000 serije,da bude sve kak treba?Naj biti deca Draš!

Pa sve sam napisao, nemoras citirati post koji je ujedno i odgovor na pitanje koje pises.

13 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.7.2024 15:53 (ivicask).
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Ma nista to, ovo je PBO cirkusarija koja dobiva boost na jezgrama djelomicno i brzo spusta u LOAD-u , i sam je napisao da nije all core OC sta se jedino prizna.

Ja bi volio vidjeti performanse tog čipa u MT da mu se napravi all core OC na 5.7-5.8GHz ako je moguce i pusti 400w u njega. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.7.2024 17:14 (Kec na desetku).

0 0 hvala 0
3 godine
hWinfoKec na desetku kaže...

... i pusti 400w u njega.

Ovo bi bilo prizivanje intel scenarija, ne? Meni sada ne prelazi niti 200w CPU package HWinfo, za 16 jezgara ne znam.

11 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Znaci oni su odgodili izlazak procesora zbog toga sto je netko nesto ili zaboravio ili krivo upisao na kutije od procesora.. jel ovo realno

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran
notloB kaže...

Ovo bi bilo prizivanje intel scenarija, ne? Meni sada ne prelazi niti 200w CPU package HWinfo, za 16 jezgara ne znam.

Ma od ovih koji benchaju, nebude AMD tako procesore na default pustio.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice