ako si bez love, kupi si FX 83xx, stavi gore, klokni ga i uživaj. I7 je dobar ako prelaziš sa podosta starije konfe, no kako imaš dobru ploču, neznam kaj razmišljaš, kupiš FX 83xx, a ostat će ti i za božične poklone ....
lp
ako si bez love, kupi si FX 83xx, stavi gore, klokni ga i uživaj. I7 je dobar ako prelaziš sa podosta starije konfe, no kako imaš dobru ploču, neznam kaj razmišljaš, kupiš FX 83xx, a ostat će ti i za božične poklone ....
lp
Pa najlogicnije bi bilo kupiti Fx ako vec imas plocu za njega medutim ako imas love I7 is the way to go. Mozda sam malo pristran jer imam i7-4790K ali iskreno znam sta ova mrcina moze napraviti i nece ti biti zao ako ga uzmes.
Gle daleko od toga taj i7 4790k kao sto kaze stjepanj je super da se klokat nenormalno performanse su mu naspram amd-a nebo i zemlja niza potrosnja a opet s druge strane ovaj novi skylake procesori neisplati se ici nikako jer nedobivas nesto puno u performansama kolko sam tu pratio po forumu i citao naspram i7 4790k neke minorne razlike su al ono sto je najbitnije u cijeni se osjeti jer to je potpuno novi socket 1151 novi rami ddr4 sve novo ide gore.
Znas kak se kaze jedno su zelje a drugo mogucnosti.
Kazes da nisi pri parama radje si usparaj nesto kuna pa pricekaj malo bolja vremena. A i sad iduca godina izlazi dosta novih stvarcica. Probaj nac na njusci nesto sklepaj to s tim procom nemora to neki glanc novi bit iz trgovine. Peglaj 5-6 mjeseci na tome i do tad ce izac novi amd zen i nove grafe pascal uglavnom dosta toga ce izac tako da nebudes na nekom velikom gubitku ako se odlucis na novu konfu.
Moj glas ti ide za FX83xx jer sam vlasnik FX8320 i Asus Sabertooth 990FX matične, sve igre možeš "peglati" bez problema s tim procesorom i sigurno ti neće raditi bottleneck na mid/high-end grafama. Imam Asus GTX770 i dok gaming-a CPU mi ne prelazi 50% opterećenja.
EDIT: pošto nemaš para na bacanje zato pišem da je bolje uzeti FX83xx nego prelaziti na Intela. Naravno osobno isto budem prešao na Intela čim dođu bolja financijska vremena, a ne da moram dizati kredu, rate, bubreg vaditi itd :P
Anketa
21 | AMD FX 8xxx |
---|---|
8 | Intel i7-4790k |
0 | Intel i5-6600k |
Ništa, hvala svima na inputu, pomoglo je i moram se složiti da je ipak bolje da piknem neki FX procesor i sa "upgrejdom" pričekam kada bude više para i više izbora :)
Uštediti ću 2500kn, pa možda vas počastim i sa pivom ;)
Evo, još za kraj da vas zagnjavim ovako:
8320 ili 8350?
Moram priznati da 2 dana bez kompa me opasno pere :P
8320 clockneš sad pa sad na 4.0~4.3 i više ovisno o hlađenju i MBO, 3.5 je stock. Kod mene je 4.0GHz i ne treba mi više.
Ništa, hvala svima na inputu, pomoglo je i moram se složiti da je ipak bolje da piknem neki FX procesor i sa "upgrejdom" pričekam kada bude više para i više izbora :)
8320 ili 8350?
Pocasti curu iznenadi nju s necime ;)
Ma ajde nije to nista samo 2 dana
8320 ili 8350?
Pocasti curu iznenadi nju ;)
Hahaha, evo kaže: "Evo vidiš :P"
Sad ću morat do dućana po pivo...za nju...
FX 8300 i dobar cooler ako ga vec nemas, nema smisla davat 200kn vise za isti procesor kad ga u par min dignes na isti takt. Price o navodnim boljim primjercima ako su skuplji baci u vodu, imao sam fx 6350 koji je stock napon imao 1.375 V, fx 6300 sa 1.275 i sada fx 8320 na 1.225, a kolega ima fx 8300 sa 1.25 V. Inace moj savjet ti je da se ne razbacujes parama, a u buducnosti za upgrade uvijek gpu>>>>>>>cpu.
edit: inace kolegin fx 8300 radi na 4.0 GHz sa 1.25 V tako da ne mislis da je to na defaultnih 3.3 Ghz.
FX 8300 i dobar cooler ako ga vec nemas, nema smisla davat 200kn vise za isti procesor kad ga u par min dignes na isti takt. Price o navodnim boljim primjercima ako su skuplji baci u vodu, imao sam fx 6350 koji je stock napon imao 1.375 V, fx 6300 sa 1.275 i sada fx 8320 na 1.225, a kolega ima fx 8300 sa 1.25 V. Inace moj savjet ti je da se ne razbacujes parama, a u buducnosti za upgrade uvijek gpu>>>>>>>cpu.
Za GPU sam miran, preko njuškala sam čopio Gigabyte R9 280 OC WF sa garancijom za 900 kn :=)
Samo da upogonim taj komp...treba svirati gitaru, bas, LoL, BF4...svašta nešto...a taman sam si kupio novi monitor XD
Pocasti curu iznenadi nju s necime ;)
Ma nije to nista samo 2 dana :)
Hahaha, evo kaže: "Evo vidiš :P"
Sad ću morat do dućana po pivo...za nju...
hehehe neka neka treba tako :)
Ja bez kompa cu bit do bozica nove godine :) pa cu tad ja svoju iznenadit s novom konfom nesmijem joj ni rec koja ce cifra da bude :P
Gle daleko od toga taj i7 4790k kao sto kaze stjepanj je super da se klokat nenormalno
Rjetko koji 4790k radi stabilno iznad 4.9GHz, što i nije baš neki "nenormalan clock" ;)
Gle daleko od toga taj i7 4790k kao sto kaze stjepanj je super da se klokat nenormalno
Rjetko koji 4790k radi stabilno iznad 4.9GHz, što i nije baš neki "nenormalan clock" ;)
a dobro sad nemoras gledat dlaku u jajetu poanta svega toga je da je dobar za overclock taj i7 kako kod okrenes i da su ljudi zadovoljni s tim i7-icama mislim na ulozeno dobiveno :)
4790K nije dobar za overclock jer se u prosjeku clocka manje od 10%. On je vec nabrijan tako da clockanje ima smisla jedino za benchmarke..
15/7 glasanje - tek sam sad skužio :)
Uglavnom, danas poslje posla idem po 8320 u ADM za 1298kn.
Imam dodatno pitanje za cijelu konfu, naime, ukoliko se odlučim clockati proc, prije sam ručno (na Phenomu još) prčkao po množitelju i voltaži, međutim, na ovom FX to nisam nikad radio.
Zanima me ta Trubo opcija i OC gumb na matičnoj, jel to samo kliknem ili ipak trebam nešto poštelavati? :)
Hvala svima još jednom!
Ugasi turbo i clockaj u BIOS-u a ne preko gumba na matičnoj. Okvirno možeš probati staviti množitelj na recimo 42 jer 4.2Ghz idu svi sa malo podešavanja. Staviš napon na recimo 1.3V i 42 CPU množitelj pa save i bootaj u Windows i testiraj. Ako se ruši onda digneš napon za jedan level dok ne bude stabilno. 4.2Ghz je dobar početnički OC jer ga može dosegnut svatko bez puno mrdanja.
Ma nije ni upaljena - još je rastavljeno sve doma na stolu :)
Uglavnom, znači klasika, kroz UEFI dižem množitelj. Jel potrebno dizati voltažu na RAM-ovima ili je za ovako mali korak sa 3.5 na 4.0-4.2 je dovoljno samo množitelj dizati?
(sry na glupim pitanjima, kažem, zadnje clockanje je bilo preko ABIT ploče sa otključani Phenomom)
Za ovakvo clockanje ne moraš dirat ništa osim napona procesora ali je bitno da ne ostaviš te ostale napone (ram i nort bridge) na auto (jer onda često ploča bespotrebno overvolta) nego sam staviš manual i onda će bit fixni default naponi. NB ne trebaš dirat sa default-a a za RAM staviš ručno na napon na kojem ti rade moduli te samo podešavaš CPU napon i CPU množitelj. Provjeri samo isto rade li ti rami na nativnoj brzini.
Da, to ću morati pregledati, jer ustvari su 2 modula nativno na nižoj (tj. nisu isti kao i druga dva).
Budem svakako postao tu sve što mi neće biti jasno danas popodne :)
Ma nije ni upaljena - još je rastavljeno sve doma na stolu :)
Uglavnom, znači klasika, kroz UEFI dižem množitelj. Jel potrebno dizati voltažu na RAM-ovima ili je za ovako mali korak sa 3.5 na 4.0-4.2 je dovoljno samo množitelj dizati?
(sry na glupim pitanjima, kažem, zadnje clockanje je bilo preko ABIT ploče sa otključani Phenomom)
Naravno ne zaboravi Isključiti Turbo prilikom OC,Uključi C&Q kao i C1 i C6 state,bude se dobro OC taj FX8320 mislim da možeš nekih stabilnih 4.5GHz očekivati za svakodnevni rad s obzirom da imaš super hladnjak.Imaš i nešto jeftiniji ADM FX8300 koji je zapravo FX8320 sa nižim tvorničkim taktom i košta dosta nižih 1000kn,jednako se OC.
OK, što se RAM-a tiče, imam:
F3-12800CL9Q-8GBRL
DDR3-1600 (PC-12800)
8GB (2GBx4)
9-9-9-24
F3-10666CL9Q-8GBRL
DDR3-1333 (PC-10600 / 10666)
8GB (2GBx4)
9-9-9-24
Do sada, na default postavkama mi se nikad nije zamrznuo niti BSOD-a komp. Ako idem ručno podešavati (da nije na auto), može mala pomoć kako RAM podesiti?
S obzirom da imaš module različitih brzina onda će ploča podesit sve na brzinu najmanjeg i to je ok. Ne moraš tu ništa dirati, samo vidi jel tako. A ni za napone rama ne bi trebao dirati ništa, ostavi u biti na auto. Ako hoćeš ručno podesit onda pogledaj na koliko volti su ti deklarirani rami.
Deklarirani su na 1.50
Šta znači ako dignem na 4.0-4.2, RAM-e mogu ostaviti na auto uz ručno podešenje voltaže na 1.50?
F3-12800CL9Q-8GBRL
DDR3-1600 (PC-12800)
8GB (2GBx4)
9-9-9-24
F3-10666CL9Q-8GBRL
8GB (2GBx4)
9-9-9-24
Do sada, na default postavkama mi se nikad nije zamrznuo niti BSOD-a komp. Ako idem ručno podešavati (da nije na auto), može mala pomoć kako RAM podesiti?
Ja bih ove brže ostavio zbog dual chanela,8GB su i više nego dovoljni za svaku upotrebu a ostale prodao.
Tema proceora je završena, idem nazad na FX :)
Nije samo gejming, u pitanju je i audio produkcija.
F3-12800CL9Q-8GBRL
DDR3-1600 (PC-12800)
8GB (2GBx4)
9-9-9-24
F3-10666CL9Q-8GBRL
8GB (2GBx4)
9-9-9-24
Ja bih ove brže ostavio zbog dual chanela,8GB su i više nego dovoljni za svaku upotrebu a ostale prodao.
Da, sa 8 na 16 sam se bacio radi određenih programa i VST-ova koje vrtim live dok miskam 120+ knala :P
Tako da mi je u cilju da ostane svih 16...
Da, sa 8 na 16 sam se bacio radi određenih programa i VST-ova koje vrtim live dok miskam 120+ knala :P
Tako da mi je u cilju da ostane svih 16...
Onda je OK imati 16GB.
Deklarirani su na 1.50
Šta znači ako dignem na 4.0-4.2, RAM-e mogu ostaviti na auto uz ručno podešenje voltaže na 1.50?
Da, napon stavi ručno na 1.5V da ti ploča ne bi slučajno dizala a brzine ako ostaviš na auto bit će ziher sve na 1333Mhz.
Radi mu i ovako u dual channel modu kad ima 2 + 2 sticka.
Znači ručno na 1333 i 1.50? OK :)