Trebao bih savjet, planiram kupiti MAC, prijenosni, ali trebam savjet, koji točno, kaj sve trebam... Najjeftinije a da najbolje prođem i di to u Zagrebu mogu dobit.
Hvala
Trebao bih savjet, planiram kupiti MAC, prijenosni, ali trebam savjet, koji točno, kaj sve trebam... Najjeftinije a da najbolje prođem i di to u Zagrebu mogu dobit.
Hvala
u M-computersa je po meni najbolje... ii za šta ti treba........ po meni je dosta 13" macbook plastichni ako ne misliš radit šta ozbiljnije ala obrada videa, fotografije, glazbe..
ne ništa takvo, ono normalan komps kojim mogu na internet, radit neke "dokumente", gledat koji film... Ono normalan komp, al opet da nije totalno slab, pa da i s toim ima problemna
Ako si ikako u mogućnosti toplo bih ti preporučio da ga kupiš izvan Hrvatske. Tako jedino gubiš naše znakove na tastaturi, a uštediš dosta novca. Preporučio bih ti također Macbook pro umjesto plastičnog. Oko Appleovih plastičnih lapova su se ljudi dosta žalili da im puca plastika, a aluminijski su čak i lakši, a time i prenosiviji.
Inače, osim tastature, razlike između MBP-a kupljenog ovdje i vani nema. Garancija je worldwide tako da si tu bez brige.
Ako si ikako u mogućnosti toplo bih ti preporučio da ga kupiš izvan Hrvatske. Tako jedino gubiš naše znakove na tastaturi, a uštediš dosta novca. Preporučio bih ti također Macbook pro umjesto plastičnog. Oko Appleovih plastičnih lapova su se ljudi dosta žalili da im puca plastika, a aluminijski su čak i lakši, a time i prenosiviji.
Inače, osim tastature, razlike između MBP-a kupljenog ovdje i vani nema. Garancija je worldwide tako da si tu bez brige.
Da li se mogu nekako naručit macbookovi izvana i da šalju na adresu pa da se prođe jeftinije?Gdje god sam vidio preko amazona ili neš slično kažu da ne šalju za hr. Gledam kod nas macbook pro 13'' dođe 10 i 12 tisuća kuna dok isti takvi u americi dođu 6 i 7 i pol tisuća kuna...mislim da ovi kod nas malo previše pretjeruju skoro pa 50% veća cijena
Takve narudžbe zaboravi, ili ćeš ići sam (ili nekome dati novce pa da ti donese) ili ćeš kupovati u lijepoj našoj :)
Kod nas bi ti opalili carinu, neke trošarine, PDV i eto te na istome kao i kod nas.
Što se Amerike tiče, gledaj da su njihove cijene "čiste" od njihovog PDV-a, koji je različit za svaku saveznu državu. Ali opet, niži je nego u nas :)
U Europi se najviše isplati kupiti u Velikoj Britaniji, zatim u Švicarskoj i na kraju u članicama EU-a. Pogledaj također malo u Sloveniji, kao da sam negdje vidio da je netko na MacBooku ušparao 100injak eura na razlici cijene u odnosu na Hrvatsku (a zastupnik je isti).
A da li je moguće da se mac recimo narući u engleskoj, i da ga tamo neki frend primi, pa on to meni pošalje? Da li bi se onda isto carinio ili slično?
Preporučio bih ti također Macbook pro umjesto plastičnog. Oko Appleovih plastičnih lapova su se ljudi dosta žalili da im puca plastika, a aluminijski su čak i lakši, a time i prenosiviji.
Lakši je 0.10 kg...šta je zanemarivo... A nova verzija plastichnog macbooka je drukchija od prošle, tj. isto je Unibody i ne puca ka prije... Naravno da je aluminijsko kvalitetnije, ali za njegove potrebe nebitn s obzirom na razliku u cjeni
ne kužim na koji način to apple hr. izačunava cijene,komp dođe dosta skuplje nego u americi,kad naprimjer usporedivam cijene hp-a u americi i kod nas ,razlika nije toliko velika,ili ja neznan dobro matematiku ili apple ima extra profit
A da li je moguće da se mac recimo narući u engleskoj, i da ga tamo neki frend primi, pa on to meni pošalje? Da li bi se onda isto carinio ili slično?
Radije ne, jer će ti opet provjeravati pakete, i na njih se još plaća i poštarina :D
Nema sreće brajko, ili ćeš sam vani ili da ti netko osobno donese il ćeš unas :D
A niš morat ću sštedit lovu pa kad nekom prigodom odem u englesku ili negdje bi ga onda uzeo hehe,a onda što preko granice? Bacim kutiju i sve i nosim ga kao osobni laptop pa mi nemogu niš?
A niš morat ću sštedit lovu pa kad nekom prigodom odem u englesku ili negdje bi ga onda uzeo hehe,a onda što preko granice? Bacim kutiju i sve i nosim ga kao osobni laptop pa mi nemogu niš?
Tako je. A možeš i bez bacanja. samo je pokrij ako je baš frka :)
Ma da , baš mi sam i pričao sa frendom kako je i on tako vani kupovao stvari, uostalom i moj stari je tako kupio digitalce vani bez beda Jedino mi ostaje da ušparam i da odem u englesku jer mi se ondje čini najejftinije u europi za uzet
edit: evo baš pogledao,više manje u svim državama u europi macbook pro 13'' sa 2,53 ghz procom dođe 1400 eura iliti 10150kn dok u engleskoj dođe 1150 funti što dođe 9350kn
Ma da , baš mi sam i pričao sa frendom kako je i on tako vani kupovao stvari, uostalom i moj stari je tako kupio digitalce vani bez beda Jedino mi ostaje da ušparam i da odem u englesku jer mi se ondje čini najejftinije u europi za uzet
edit: evo baš pogledao,više manje u svim državama u europi macbook pro 13'' sa 2,53 ghz procom dođe 1400 eura iliti 10150kn dok u engleskoj dođe 1150 funti što dođe 9350kn
ma neee, to kupiš vani ako ti je usput ići van, inače te troškovi puta satru.
Ali polako, odluka o kupnji ovakvih zvijeri se ne donosi preko noći
Normalno da bi ga uzeo usput, ne bi putovao samo zbog toga xD. Al opet treba sredit putovanje da imam razloga zaš ić tamo pa onda usput bi se i obavio shoping Ma već sam ja dosta razmišljao, ono htio bi imat laptop,al opet nešto što bi i trajalo i bilo relativno brzo. Znam da se za te pare da uzet stroj od laptopa al takvi obično imaju relativno slabe baterija pa ona glavna svrha laptopa a to je mobilnost pada u vodu. Inače imam stroj od kompa koj koristim za igranje, a za laptop bi htio nešto što bi mi trebalo za općenit rad na njemu sa naglaskom na izdrživljost baterije i da je sam neš robuzniji. I onda kad vidim da je macbook pro jedini takav koji ima em odličnu bateriju, em relativno dobre performanse te je i sav od aluminija i plus ako uzmem mac os x(mada bi mi to bio prvi mac i uopće prvi susret sa os x-om,al koliko vidim uglavnom riječi hvale za njega)najviše mi se sviđa što mi netreba antivirus pa je to jedna briga manje
tako da neznam od konkurencije nešto slično se baš i ne nudi bez obzira u kojem cjenovnom rangu,tako da ću očito morat izdvojit neku veću lovu sa laptop, koji bi nadam se mogao izdurat par godina te me nebi iznevjerio. Mada nekažem da ni pc laptopovi ne bi izdurali, moj stari ima toshibu već 4 godine i radi ko urica, al se već vidi da nema snage za trenutne poslove(1,8 jednojezgreni proc,1G rama,nvidia sa 64mb memorije)dok ovaj model koji me interesira ima 4GB rama sa 2,5ghz dualcem i integriranom grafikom, mada me igranje toliko i ne interesira koliko rad na njemu(sljedeće godine i na faks krećem pa bi onda i tu pomogao)
neki ljudi nikako nemogu da razume zasto je u nas mac skup a u americi jeftin pfff pa zar neznate da mi zivimo u najbogatijoj zemlji na planeti... u americi za 1/5 place kupis macbook pro a u hrvatskoj za 3-5 placa ( govorim o prosjeku) kupis mac... :) inace moj glas za macbok pro ali kupuj vani nedaj nasima kune
Normalno da bi ga uzeo usput, ne bi putovao samo zbog toga xD. Al opet treba sredit putovanje da imam razloga zaš ić tamo pa onda usput bi se i obavio shoping Ma već sam ja dosta razmišljao, ono htio bi imat laptop,al opet nešto što bi i trajalo i bilo relativno brzo. Znam da se za te pare da uzet stroj od laptopa al takvi obično imaju relativno slabe baterija pa ona glavna svrha laptopa a to je mobilnost pada u vodu. Inače imam stroj od kompa koj koristim za igranje, a za laptop bi htio nešto što bi mi trebalo za općenit rad na njemu sa naglaskom na izdrživljost baterije i da je sam neš robuzniji. I onda kad vidim da je macbook pro jedini takav koji ima em odličnu bateriju, em relativno dobre performanse te je i sav od aluminija i plus ako uzmem mac os x(mada bi mi to bio prvi mac i uopće prvi susret sa os x-om,al koliko vidim uglavnom riječi hvale za njega)najviše mi se sviđa što mi netreba antivirus pa je to jedna briga manje
tako da neznam od konkurencije nešto slično se baš i ne nudi bez obzira u kojem cjenovnom rangu,tako da ću očito morat izdvojit neku veću lovu sa laptop, koji bi nadam se mogao izdurat par godina te me nebi iznevjerio. Mada nekažem da ni pc laptopovi ne bi izdurali, moj stari ima toshibu već 4 godine i radi ko urica, al se već vidi da nema snage za trenutne poslove(1,8 jednojezgreni proc,1G rama,nvidia sa 64mb memorije)dok ovaj model koji me interesira ima 4GB rama sa 2,5ghz dualcem i integriranom grafikom, mada me igranje toliko i ne interesira koliko rad na njemu(sljedeće godine i na faks krećem pa bi onda i tu pomogao)
Ovako, ako se ne varam, na MBP-u je jako lagano zamijeniti RAM memoriju pa ti preporučam da uzmeš slabiji model i nadogradiš ga RAMom koji nije službeno blagoslovljen od Applea (Crucial Macovci dosta hvale). Koliko znam na svim se prijenosnim macovima (izuzev Aira pretpostavljam) mogu bez većih problema zamijeniti RAM i hard disk. A Apple cijeni svoje RAMe ko da su s neba pali.
Garanciju zamjenom harda i RAMa ne gubiš.
A što se proca tiče, mislim da nećeš osjetiti neku razliku obzirom na namjenu koju si zamislio za taj komp. Pogledaj si malo benchmarke ako postoje za te procove radi usporedbe.
Što se cijena tiče, nisam ti tu pametan, cijene se mijenjaju iz mjeseca u mjesec. Ja sada čekam pad cijena RAMa...
Ma ima dosta bencmarkova ali je problem što nije razlika samo u procu već i disku i RAM-ima mada ima negdje i test di su na slabiji model stavili 4GB rama, ali opet je komp u prosjeku nekih 20-ak% sporiji očito zbog proca i diska, tako da sad nisam pametan...al evo gledam taj slabiji model u Engleskoj dođe 7317kn što je dosta povoljno, samo bi onda trebao vidjet koliko dođe zasebno 4GB memorije(morao bi uzet 2x2GB jer ovdje je 2x1GB pa su popunjeni utori...)a i sa disk bi trebao nać kapacitetniji i ako moguče bržiji...
Ja isto planiram kupiti taj MacBook pro 13", ali pricekat cu nove procesore. Vec se neko vrijeme suska o i5 i i7 procesorima u macbookovima, tako da bi ti preporucio da se strpis malo...
Eto, ako netko zna nekakve novosti o tome, neka slobodno napise... :D
Pozdrav