Imam neke nejasnoće...
Na kompu imam dva os, w7 i opensuse, vec duže vrijeme moj provajder ne mijenja ip adrese tako da ustvari imam stalnu ip. No primjetio sam da su ip različite za win i linux. Kada sam na windowsu imam jednu ip, a drugu kada sam na linuxu. Kompu se može pristupiti preko mreže/interneta kada je server 'up'. Probao sam pristupiti na win sa 'linux ip adresom' , kao i obrnuto i nije moguć pristup.
Na obadva OS-a postavljeno je automatsko spajanje i nije definisana ip adresa, jer je komp sa kablovskim modemom spojen kao LAN, na modemu također je sve namješteno na automatski, ustvari nemam što mijenjanti, osim resetovati konekciju.
Logično bi bilo da je IP ista jer koristim isti modem, ista je interna mrežna kartica, samo je različit OS. Ovo mi pomalo stvara strah da je narušena moja privatnost i anonimnost, prije svega što sam aktivan na nekim političkim forumima i što se moja stajališta tamo oprečno kose sa mišljenjem sredine u kojoj živim. Jedan put sam čak na pp od lokalnog admina dobio link na moj fb profil , a taj bi admin mogao imati poznanstva sa ljudima koji rade kod lokalnog provajdera...
Win sa odnedavno zaštitio dodatnim vatrozidom (zone alarm) tamo imam logove
Prvo pitanje, kako je moguće da sa istog kompa, ali različitih OS imam dvije različite javne IP adrese?
Drugo pitanje, kakve su mogućnosti da provajder prati moje aktivnosti, gdje surfam i sl?