Pozdrav!
Pošto račun iz t-coma raste svaki mjesec, razmisljao sam o prelasku na Iskon.
Pa me zanimaju me iskustva sa Iskon internet+telefon uslugom.
Brzina neta, pucanje veze, telefon,...
Hvala!
Pozdrav!
Hvala!
Ukratko,
i ja sam prije nekih 5-6 mjeseci prešao na Iskon.
Imam Iskon DUO Smart Telefon+Internet, s time da sam uzeo brzinu od 10mbps i plačam 205 kn mjesečno.
Znači dodam još telefonski račun i dođe cifra oko 270-300kn mjesečno. (ovisi koliko se zove izvan Hrvatske).
Brzina je konstantna, ponekada i veća nego propisana i nema pucanja. Bar kod mene.
Evo friško testirano:
http://www.speedtest.net/result/1774683730.png
na firmu uzeo iskon
internet 5 mbit - flat
2 telefonske linije
račun 180 kuna mjesećno sa PDV
veza radi pristojno i OK, ruteri su im srednja žalost - dva dana nakon postavljanja, mjenjali su ga jer WLAN nije radio kako treba
ako izuzmem prva 3 dana di je pucala veza (tu je bilo traženja di je problem), nakon toga sve radi kako treba
BTW, samo napomena - inzistirajte da vam ne prčkaju njihovi admini po ruteru, naime, oni imaju bolest da se spoje na ruter i stisnu "restore to factory default" - nemam pojma zašto
no kako ja imam mrežni printer na lokalnoj vezi, nakon svakog takvog restarta ja sam imao pol sata posla da ga vratim on-line
uglavnom nakon maila pritužbe i opisom sa čime nisam zadovoljan sve je rješeno - više mi ne diraju ruter, veza radi i ja se ne žalim
račun je kakav je... ja se ne bunim
to je objavljeno 12.01. 2007 godine tako da nije više kompetentno .
Pozdrav!
Hvala!
Slobodno pređi na Iskon ak možeš, i uštedit češ puno love sigurno uglavnom i ja sam na Iskon skoro dvije godine i nema problema osim kad je bio neki problem za sve korisnike kaj drugo. Puno toga ti ovisi o fiksnoj telefonskoj liniji, tj instalaciji bilo u Kuči ili stanu ili izvan kuče do Telefonske Centrale i ak je to uredu onda nema problema.
Uglavnom dobit češ Simens SX 763 WLAN, Ruther na Iskonu kad smo kod toga ja sam na T-Šrot imal onaj Thomson 780 WLAN šumarsko zeleni Ruther a njega i danas djeli T-Šrot kolko znam.Trebam napomenut da nisam nikad imal MaxTV na T-Com, ali bez obzira na to taj Thomson se dost često znal resetriat ili ugasit sam od sebe to je poznata priča odavno. Kad se radi o ovom Simens SX 763 WLAN, kolko ga imam znači skoro dvije godine one se nikad nije sam resetiral ili ugasil ok veza je pukla tu i tam koji put ali to nije isto znači poanta je jasna.
Opet trebam i tu napomenut da nemam Iskon TV uslugu, znači samo internet promet i opterečenje bez IPTV i tu je odma velika razlika u kvaliteti Ruthera onaj Thomson se resetiral kak je htio. Ovaj Simens ne on takvih anomalija, uopče nema a to nije samo tak kod mene normalno jer se zna da je to kvalitetniji Ruther kaj drugo.
Izaberi kaj očeš samo Internet+Telefon Flat paket ili IskonDuo to je 155kn mjesečno na brzini 5/512.
http://www.iskon.hr/za_kucu/iskon_duo/internet_telefon/vise/narudzba_smart
Ako hočeš samo Flat Internet paket bez Telefona onda to košta 130kn na brzini od 5/512.
http://www.iskon.hr/za_kucu/telefon_internet_tv/iskon_adsl
U slučaju da te zanima i TV paket, onda osnovni Iskon Trio Start paket košta 209kn mjesečno na brzini od 3/384.
http://www.iskon.hr/za_kucu/iskon_trio/telefon_internet_tv/vise/narudzba_trio_start
Da po jednom primjeru buš zaključil baš sve, i kakav je Iskon a to kaj mnogi nemaju nikakvih problema i plačaju puno manje nego na T-Šrot kaj s time onda jel fučkaj ga.
da ne otvaram novu temu.. jel iskon dobar za igrice,npr. lol,cod ?
bas si nasao najvecu blogersku budalu da nam "objasni" treba li preci na Iskon ili ne.
stalno ljudima y*** mater.
Drito je divan primjer "slobode misljenja" i "slobodnog Interneta".
Na Iskonu sam i sve 5+.
placam brzinu 3mbit/s "skidam" 5.8 mbit/s s dva IPTV-a.
prvih mjesec dana bilo je pucanja veze, smrzavanja slike (povremeno-rijetko dok nisu sve postelali) no vec godinu dana sve radi i vise nego dobro.
telefonu mozes sam limitirati potrosnju.
meni racun ne prelazi 270 kn a T-comu sam za losiju uslugu placao 400 kn, pa ti vidi.
Istekla mi je pretplata na t-comu pa sam mislio prijeć na iskon i uzeti duo paket internet i telefon.Kada je prekinem ugovor sa t-com iprijeđem na iskon jel ja moram t-comu još šta plaćati?
Istekla mi je pretplata na t-comu pa sam mislio prijeć na iskon i uzeti duo paket internet i telefon.Kada je prekinem ugovor sa t-com iprijeđem na iskon jel ja moram t-comu još šta plaćati?
Nemoraš ništa.To ti sje iskonovci rade kad sklopis ugovor.Ti nemaš nikakve brige.
Da vas pitam.
Kontam si uzeti ovaj Iskon.Duo Smart ( tel + flat ) za 110 kn ( 157 - 30% popusta ).
Jel uz to dolazi jos racun za tel ( onih 70-tak kn )? Znam da ima neki paket sa time pa nisam 100% siguran.
Ako je ovih 110 to mi dode 2-3 puta jeftinije nego isto na t-comu.
Evo, ja sam iz Splita, i imam optimu, i zadnjih par dana me j**e internet, znaci, imam 4 mbp/s, ali nesto je krivo te sada imam 0.5 mbp/s ... (nekad i manje). i sad bi volia se prebacit na iskon. cua san da vecina ljudi ga dosta hvali, neki ga mrze, pa sta mi vi preporucujete. triba mi 10mbps. koristim dosta net. a i iskon me nekako privlaci, ok net brzina, za ok cijena, cca 250kn ... za tcom nemam para jbg. pa eto, ako ko ima sta predlozit, hvala.
jos nest, igram dosta online igrica, kao LoL, i CoD i tako. :D
nedavno sam prešao na iskon.telefon i internet flat.još nijesam dobio račun.još sam friški.znam da sam morao na lokalni t com odjaviti adsl flat.ostalo je radio iskon,prijenos broja i ostale odjave.za sada sam zadovoljan,nema problema sa pucanjem veze.brzina 5 mbita dok je na t comu bilo 4.nemam tv niti sam prije imao.uglavnom čista pozitiva.
Koliko otprilike treba čekati da bi se "osposobio" internet nakon što se prekine sa T-comom i potpiše sa Iskonom?
Koliko otprilike treba čekati da bi se "osposobio" internet nakon što se prekine sa T-comom i potpiše sa Iskonom?
u roku od 30 dana,možda i brže.ujtro u 8 sati t com isključi liniju,a iskon oko 13 sati uključi.modem ranije putem oveseasa expressa dođe kući.
Ukoliko se sa njima prethodno dogovoriš, linija ti se može uključiti u roku od nekoliko minuta.
Primjer. nazoveš i kažeš da ti ugovor s Tcomom ističe 01.04.2012. i da bi htio da ti točno tog dana u 06.00. oni uključe liniju. Nazovi info i pitaj kako točno ide procedura, mislim da sutra možeš potpisat ugovor koji će ti važiti od dogovorenog datuma (dakle 01.04.). Dobit ćeš i ruter (vrlo vjerojatno odmah prilikom potpisivanja). Podatke za spajanje ionako dobivaš sa njihovih servera tako da se ni nećeš moć spojiti prije nego te uključe. Pretplata ti ide od trenutka kada te uključe u glavni server.
Bitno ti je samo da Iskon tvoje podatke točno 01.04 pusti (uključi) u taj "glavni server" (njihov glavni server sa korisničkim podacima). Kada budeš uključio ruter, on će sâm povuč korisničke podatke potrebne za spajanje na net. (odgovor @DARKY - upravo zato rade factory reset na ruteru kako bi on ponovno dobio nove podatke sa njihovih servera. Imaš 2 "glavna" servera. Kada netko prvi put povuče svoje podatke iz prvog, oni se spremaju na drugi server, kako se nebi opteretio prvi sa svakim ponovnim spajanjem.. da ne duljim, zato rade factory reset - za razliku od T-coma na njihovim ruterima se ne upisuju nikakvi korisnički podaci i šifre, sve dobiješ sa njihovih servera).
I da, ovisi ti i o tome budeš li na iskon prenosio samo internet ili i net i telefon. Pošto je prilično velika razlika između te dve stvari. Recimo kod t-coma imaš spliter koji ti djeli liniju (telefon+adsl), no kod iskona to nemaš. tamo telefon ide preko adsl-a (dakle telefon je priključen u ruter, a ne u spliter). Preporučujem da uzmeš oboje kod iskona, čisto zbog mogučih komplikacija između T-coma i Iskona. Jer ako broj ostaje na t-comu onda ulaziš u nekakve tehničke gluposti koje ti realno netrebaju. Ako prebacujes broj sa tcom mreže na iskonovu, iskon će te uključiti čim tcom prenese tvoj broj njima. (dakle tcomova centrala oslobodi broj pa ga iskon može registrirati kod sebe). Mislim da i to traje par minuta samo.
Nazovi i pitaj da li na svojoj adresi postoji tehnička mogućnost za ULL - maksimalna brzina od 20mbps (ako se ne varam). Ako nema tehničkih mogućnosti nemoj ništa uzimat.
Pazi na neke stvari. Za telefon ti treba 256/256kbps, za internet ćeš vjerojatno tražiti 10mbps/512kbps. Iskon TV ti je 5mbps (ili 3 nisam ziher) i sve ide preko istih parica. Pa ovisno o tome svemu će ti i brzina (down-up) ić gore dole. Zato je dobro da postoji mogućnost od 20mbps. Oni će ti uvijek isporučiti nekih 5-10% veću brzinu.
I OBAVEZNO traži simensov ili ENKOM ruter. Simens se pokazao kao najbolji, ali je nešto stariji. ENKOM je najnoviji pa ono.. Nemaju tolko iskustva s njim ko sa simensovim ali je prilično dobar. Ja bi radije uzeo ENKOM, al Simens je kao "ziher".
I još jedna stvar. Ako ti TCOM radi super, i ako baš ne moraš mjenjat.. nemoj. uvijek postoji 30% šanse da će ti unatoč svemu nova linija štekat. I da neće nužno biti ni do tebe ni do Iskona. to vrijedi za sve operatere (iz iskustva govorim). Tj, kad već mjenjaš pazi na onaj zakonski rok od 8 dana di moš vratiti uslugu. Dakle odmah testiraj i ak šteka vrati nazad. Nemoj uopće tražit da ti nešto popravljaju. Odmah vraćaj sve i traži novog operatera. Dakle dobro pazi na tih 8 dana.
90% ljudi koji zovu te korisničke podrške su uvijek isti korisnici. Bolje je platiti 20 kuna više ak ti sve radi kako spada nego zbog 20 kuna upasti u mrežu tehničkih zavrzlama iz koje nema izlaza dok ne istekne ugovor.
Hvala na opširnom odgovoru :) Mislio sam prebacit i telefon i internet, nego meni je već na tcomu telefon preko rutera, zadnji put kad je bilo problema sa ruterom tehničar ga je zamijenio i maknuo je spliter. Inače nemam nekih problema sa T-comom ali jednostavno su preskupi za ono što nude. Ovo sam samo pitao da znam za ubuduće jer mi je bio prije 2 mjeseca istekao ugovor i baš prije par dana dok me nije bilo kući uvalili mojima novi ugovor na 2 godine putem nečega dobijte novi telefon za 1kn
Ja imam slično iskustvo kao onaj iz 2007. Imam iskon hr.duo surf paket. Često se dogodi da jednostavno telefon ne radi. Nitko ne može nazvati, njemu zvoni a na telefonu ništa. Isto tako nikoga ni ja ne mogu nazvati. Kada se ruter resetira (uključ/isključ) sve proradi. Prvo sam zvao szk, koji su rekli da ga tako resetiram, nekoliko puta. Onda su ga oni hard resetirali nekoliko puta. Onda sam zvao pa su rekli da treba doći tehničar iz t-coma, koje sam zvao, došao on i promjenio splitter. Onda sam zvao još jednom kada su poslali svog tehničara koji je zamjenio sam modem/ruter. Nakon toga se poćelo događati da paralelno s prestankom rada telefona ne radi ni internet. Onda sam ih zvao opet i rekli su da su stavili uređaj na promatranje. Međutim meni je to zivkanje dojadilo (a i potrošio sam dosta novca zivkajući na 062 broj). Pa sam ih kontaktirao preko maila, preko twittera i facebooka. Tamo su rekli da će me nazvati. Zvali oni jednom tako, ali ja nisam bio kući pa se nisam mogao javiti. Zvali su sa nekog broja mobitela, koji kad sam ja zvao govori da je ugašen. Onda sam opet zvao szk i potrošio još novca, ali oni tamo nisu imali pojma da je mene itko zvao. A ovi se kasnije ne javljaju niti na mail, niti na twitteru ni facebooku. Odustao sam od trošenja vremena i živaca, imam ugovor još nekoliko mjeseci, pa ću to istrpiti i vratiti se t-comu, koji je doduše skuplji ali nisam nikada imao problema.
Ja imam slično iskustvo kao onaj iz 2007. Imam iskon hr.duo surf paket.
Da, ta usluga ti ide preko t-coma. Mislim da internet ide preko iskona (ali preko t-comovih parica), a telefon preko t-coma (ispravi me ako griješim). I tu je sad jedna glupost. Broj ti je registriran preko t-coma. U t-comovoj centrali. Neznam dal se nešto u zadnjih par mjeseci promjenilo, al prije toga (vjerojatno i sada) si mogao na net bez obzira radio ti telefon ili ne. Jer telefonska linija i internet nejdu preko iste centrale (servera). Al iako ti ne rade ni internet ni telefon opet može biti greška kod t-coma (recimo kopaju nešto..). Pa ako je kvar kod t-coma, a ti zoveš iskon, oni realno ni nemaju neke veze sa time i ovise o t-comu. Pa dok se njima t-com javi.. a obično t-com prvo svoje probleme riješava (jer su zakonski rokovi veoma fleksibilni i nerealni)...
Na HR.duo, carnet i trio probleme (i još neke starije usluge) javljaju se samo glavni "operateri" sa najviše radog staža u podršci. Vjerojatno su te zbog toga prebacivali jer se čekalo nekog voditelja ili tako nešto.
Mislim da je 062 10 10 10 besplatan broj, ili se plaća uključenje nekih 20 lipa. Al opet neznam jel se nešto mjenjalo..
Veliki minus iskona je što nema lokalne centrale ni lokalne tehničare. T-com će ti poslat tehničara živio ti na Silbi ili u Lupinjaku. Lako je ak živiš u Zagrebu. Zato sam rekao da ako NEMA podrške za ULL (maximalna dopuštena brzina koja podržava 2 televizije, telefon i internet od 10mb/512kb) da se ni ne uzima nikakva ulsuga kod iskona. To se obavezno mora provjeriti prije uzimanja bilo kakve iskonove usluge.
@dtrixx
Da, t-com je kakti "digitalizirao" neke korisnike pa više nema splitera. Negdje još uvijek ima. Ali kao što sam ti prije rekao. Uzmi uslugu. Testiraj stabilnost usluge, brzine i to sve skupa. Ako BILO ŠTO šteka, vraćaj sve unutar tih 8 dana. Nemoj ni zvat KoPo drugi put. Nazovi jednom da nije nekakva glupa greška, tipa da nisi krivo uštekao neki kabel. Ali ako je sve ispravno instalirano i internet ne radi recimo četvrti ili peti dan od datuma početka ugovora, odmah sve vraćaj. Uopće nemoj ni razmišljat o ničemu. Htjet će te nagovoriti kao "pa popravit ćemo, razmislite opet" al ti si gazda svojih para i sve vraćaj iskonu. Lako ćeš nać nekog drugog operatera kod kojeg će ti sve štimat.
Zaljepi si na monitor papir i na njemu zapiši prvi dan prije isteka tih 8 dana(recimo 07.04.2012).
Kada sam uzimao Carnet Mobile stick, uzeo sam i kod Vipa i kod T-coma(t-mobile) i kod TELE 2. Uštekavao sam jednog po jednog i testirao ih 4 dana na toj poziciji na kojoj mi stoji PC. VIP je ispao najbrži i njega sam ostavio, a ostale sam komotno vratio nazad.
Doma smo prelazili na Iskon prije kakvih dvije-tri godine, i prešli smo na Iskon Super Trio paket, dakle, televizija, telefon i flat rate internet, a za telefon smo dobili po 1000 minuta mjesečno besplatno prema fiksnim linijama. Internet je 5 Mb / 512 kb, i generalno gledajući nemam nekih većih problema. Bilo je problema prvih tjedan-dva, slika je trzala na TVu, pa su zamijenili STB, zamijenili su i Ruter sa drugim jer je padala brzina... no unutar ta prva dva tjedna sve sitnice su sređene i od tada sve radi gotovo savršeno.
Zašto gotovo? E, pa ima problema sa telefonom - imam Panasonicov DECT, i zna se dogoditi da nakon prihvaćanja poziva ne čujem sugovornika prvih par sekundi, no on mene čuje. Također, zna se desiti da telefon uopće ne zvoni, a na televizoru vidim da imam dolazni poziv. Problem je rješiv restartom routera, no eto, bolje da ga nema.
Inače, osim toga, nemam nikakvih drugih problema sa Iskonom, samo riječi hvale, pogotovo sa snimanjem programa unatrag - ne koristim to puno jer rijetko gledam TV (no kad ga gledam, gledam ga unatraške... hehe), no supruga i kćer to jako, jako puno koriste... :)
Osobno bih ti preporučio, jer ja sve to plaćam 270 kuna mjesečno. Na T-Comu sam to imao za 550 kuna.
PS: zaboravih dodati, taj prijelaz Iskon odradi, da, no morao sam osobno otiću ugasiti T-Com accounte u T-Centar, jer će ti dolaziti doma računi za ADSL brzinu kojeg ne koristiš. Ostavio sam samo modemski account koji se ne plaća, a sa kojima ostaje stara mail adresa.
Doma smo prelazili na Iskon prije kakvih dvije-tri godine, i prešli smo na Iskon Super Trio paket, dakle, televizija, telefon i flat rate internet, a za telefon smo dobili po 1000 minuta mjesečno besplatno prema fiksnim linijama. Internet je 5 Mb / 512 kb, i generalno gledajući nemam nekih većih problema. Bilo je problema prvih tjedan-dva, slika je trzala na TVu, pa su zamijenili STB, zamijenili su i Ruter sa drugim jer je padala brzina... no unutar ta prva dva tjedna sve sitnice su sređene i od tada sve radi gotovo savršeno.
Zašto gotovo? E, pa ima problema sa telefonom - imam Panasonicov DECT, i zna se dogoditi da nakon prihvaćanja poziva ne čujem sugovornika prvih par sekundi, no on mene čuje. Također, zna se desiti da telefon uopće ne zvoni, a na televizoru vidim da imam dolazni poziv. Problem je rješiv restartom routera, no eto, bolje da ga nema.
Inače, osim toga, nemam nikakvih drugih problema sa Iskonom, samo riječi hvale, pogotovo sa snimanjem programa unatrag - ne koristim to puno jer rijetko gledam TV (no kad ga gledam, gledam ga unatraške... hehe), no supruga i kćer to jako, jako puno koriste... :)
Osobno bih ti preporučio, jer ja sve to plaćam 270 kuna mjesečno. Na T-Comu sam to imao za 550 kuna.
PS: zaboravih dodati, taj prijelaz Iskon odradi, da, no morao sam osobno otiću ugasiti T-Com accounte u T-Centar, jer će ti dolaziti doma računi za ADSL brzinu kojeg ne koristiš. Ostavio sam samo modemski account koji se ne plaća, a sa kojima ostaje stara mail adresa.
tako sam i ja napravio.otišao u t com i odjavio brzinu adsl-a.sve ostale odjave je iskon napravio.i još nešto što sam sam napravio.
oslobodio sam iskonovca u sebi.
Znam da usluga ide preko t-comove infrastrukture, ali ostali koji su na toj istoj centrali a koriste t-comove usluge nemaju probleme u trenucima kada ih ja imam. Da, internet ide preko Iskona, a telefon u 2 varijante, Iskonov voip i t-comov klasični. Taj ''klasični'' radi kada ovo Iskonovo čudo ne, samo što onda treba preštekati sve kablove (prava gnjavaža) 062 broj nije besplatan, naplaćuje se i uspostava poziva i minutaža po tarifi za lokalne pozive. Iskon je poslao tehničara iz neke tvrtke iz Osijeka, a t-com ima svoje tu u Vinkovcima.
Evo da ukratko podjelim svoje iskustvo s prelaskom na Iskon.
Pocetkom 2. mjeseca u kasnijim popodnevnim satima na ulazna vrata su nam dosla 2 Iskonova prodajna agenta ( mladi ljudi cca 25 god.). I poceli s uvjeravanjem kako je Iskon super, kako je puno jeftiniji... Moja mama ih je naravno pustila u kucu i tada su oni poceli pricati zasto je Iskon povoljniji od t-coma. (T-com je kupio Iskon tako da...).
Rekil su da za 100 kn mjesecno dobijemo flat internet 5 MB/s, flat telefon ( mislim da je rekao 1000min razgovora), jedan besplatni broj prema inozemstvu, te su nas uvjeravali da nema sanse da cete imati racun veci od 100 kn... Ja sam od pocetka bio protiv prijelaza samo zato jer znam da lazu i da ce racun biti puno veci. Moji su ipak odlucili prijeci kod njih.
07.03. smo i sluzbeno presli na Iskon. Jucer nam je stigao racun na iznos od 189 kn. Gdje je naravno Iskon.DUO paket bio 100kn i razgovori cca 45kn + PDV... Znaci racun je bio skoro duplo veci od ocekivanog za 24 dana koristenja.
Toliko o tome da ne lazu i varaju...
Veza je dobra, brzina stabilna. No mene na iskonu zeza ruter THOMSON ST780 na kojem ne možete otvoriti port da se postavite na glavu ako ne dirate konfiguracijski file unutar rutera.
A kada sam kontaktirao tehničku poidršku dobio sam odgovor da meni ruter ima otvorene portove i da ja neznam otvoriti i da neće mjenjati ruter jer je i na drugom isto. Šifru za pristup internetu mi nisu htjeli dati da mogu koristiti neki drugi ruter.
Kad mi trebaju portovi moram kopati po config fileu. I sva sreća pa je firmware tako loše napravljen da se da zeznuti sa mozzila firebug za pristup i promjenu config fajla.
Bolje nemoj,pogotovo ako jos igras i igrice,prespor je..
imao sam iskon i nisam mogao uopce spojiti ps3 na net i jos puno toga,katastrofa!
Bolje nemoj,pogotovo ako jos igras i igrice,prespor je..
imao sam iskon i nisam mogao uopce spojiti ps3 na net i jos puno toga,katastrofa!
A kako to da ja mogu igrati online igre bez ikakvih problema? :)
Ako imaš lošu liniju pa ne možeš dobiti punu ADSL brzinu, to nije Iskon kriv... :)
pozdrav! samo jedno pitanje. molim vas odg bilo tko tko zna. imam iskon i enkom router sranje, ne radi tdu2 online ni žično, ni wlan ps3 također.. ne daju privatne podatke da unesem u novi router.. šta da radim!!?? poludit ću, poslao sam mail upravo da mi pošalju siemens ili speedtouch, misli li itko ovdje da li će mi proradit mp ako dobijem jedan od ta dva njihova routera..? molim vas odgovorite. pozdrav
Sorry što bumpam malo stariju temu ali moram pitat nešto.
Danas mi je bio neki tip iz iskona. Govorio mi je o iskonu i kako oni sada uvode taj tv neki. To me ne zanima. Mene zanima samo dali ja mogu imat internet (flat naravno, adsl) bez da imam telefon? Znači bez bilo kakvog broja. Imam zasad T-comov net ali ne koristim kućni ni 1h mjesečno.
Ja sam prešao na Iskon prije nekih 5 mjeseci. Brzina mi ide do 5mbps. Uzeo sam trio paket za 210 kn(televizija, internet, telefon) nije nešto posebno, ali je svakako bolje od t-coma.